Weekly Business Quiz # 398

India

Q 1. Govt of India thru Niti Aayog is developing a version of blockchain to reduce frauds, increase transparency and improve ease of doing business. What is this version called ?

Ans.Indiachain

Q2. Indians are the second biggest group of foreign students in US after Chinese. US students also come to study in India. Approx how many US students are studying in India ?

Ans. 4500 students approx

Q3. Brand Factory is introducing a charge on the consumer for the first time in India’s retail industry during the November shopping festival. What is the charge ?

Ans. Entry fee to participate in the shopping festival, which will later get adjusted with the purchases,

Q4. Which is the first and the only IIM to reserve seats in their Fellow Programme in Management ?

Ans. IIM- Bangalore

Q5. Which is the most expensive retail location in India ? It is the 24th most expensive in the world as per a Cushman and Wakefield report .

Ans. Khan Market, New Delhi

Q6. India’s first basmati billionaires are promoters of KRBL ( named after Khushi Ram & Bihari Lal ) , Anil Mittal and family. Name the brand of basmati of KRBL.

Ans. India Gate basmati

Q7. With which Indian co is the 116 year old motorcycle brand Norton entering the Indian market ?

Ans. Kinetic

Q8. Star TV’s first music channel was MTV. When they wanted to increase the Indian content, MTV disagreed. So they launched a music channel in 1990s that had a patchy success record. After 20 odd years it is closing down. Name it.

Ans. Channel V

Q9. Under which brand name is Coca Cola India test marketing frozen desserts in India ?

Ans. Minute Maid

Q10. Identify this iconic scooter brand that was assembled in India till 1990s by Automobile Products India. It’s Italian mfr Innocenti wants to reenter India soon

lambretta

Ans. Lambretta

Q11. Who are the two newly inducted directors in the board of Tata Sons ?

Ans. Bhaskar Bhat and Saurabh Agarwal

Q 12. Name this IIM-A alum who started his career in Modi Xerox India and worked his way up in GE India and later GE US to become Head of HR globally

Ans. Raghu Krishnamoorthy

Q 13. The Nationalist by Minhaz Merchant is a biography of which business leader ?

Ans. AM Naik

Q 14. Identify the model in this Advt.

Zeenat

Ans. Zeenat Aman

Q 15. IndianOil has launched its electric charging station in collaboration with Ola. In which city has the first charging station come up ?

Ans. Nagpur

Global

Q 16. What was unusual about a Japanese train Tsukuba Express apologizing to its passengers, saying they were sorry for creating “tremendous nuisance” ?

Ans.  The train left a station 20 seconds early

Q 17. Tesla has unveiled an electric truck recently , which will be on road in 2019. What is it called ?

Ans. Tesla Semi

Q 18. Which company was created by Alberto Perez from Colombia, when one day instead of putting aerobics cassette put some Latino music and danced with his students ?

Ans. Zumba

Q 19. Name this digital media blog that was started by Pete Cashmore in 2005 that has now been sold at a bargain price of 50 MN $ to trade publisher Ziff Davis.

Ans. Mashable

Q 19. _______ were invented in 1996 by J. Edward Colgate and Michael Peshkin, profs at Northwestern University. US patent filing describes _________ as “an apparatus and method for direct physical interaction between a person and a general purpose manipulator controlled by a computer.” Fill in the blanks. Same word.

Ans. Cobots, from collaborative robots

Q 20. In UK, Sainsbury’s and other retailers have started putting a fin made of aluminium and plastic in the chiller section that keeps the cold air inside and also reduces energy consumption. From which design have they borrowed thus idea ?

Ans. Formula One car design

Q 21. What is the online classifieds service test marketed by Facebook in India called ? It will compete with OLX and Quikr

Ans. Marketplace

Q 22. This network existed before the WWW in USA. It had forums where members used to chat on various topics, particularly tech. It got acquired by AOL in 1998. AOL itself is now part of Verizon via Yahoo. These chat forums will finally close down in Dec 2017. Name it

Ans. CompuServe

Q 23. Japan is known for its fancy ‘shower toilets’. Two brands control nearly 90 % of this market. Name them.

Ans. Toto and Lixil

Q 24. With Moore’s law in its last legs, a new law is being talked about called Schoelkopf’s law. In which area of computing is this law applicable ?

Ans. Quantum computing

Q 25. In which product/ service is ROKU a formidable competitor to Apple, Google and Amazon ?

Ans. Streaming device

Q 26. Radhika Jones, who had held important positions in Time magazine and New York Times will take over as the Editor in Chief of which magazine ?

radhika

Ans. Vanity Fair

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@ go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s