Archive | November 2016

Weekly Business Quiz # 358

India

Q 1. Who are the Indian business partners of Donald Trump seen in this picture ?

trump

Ans. Atul Chordia, Sagar Chordia, and Kalpesh Mehta – The three businessmen are building a Trump-branded apartment complex in western India, one of five luxury development projects underway in the country that have licensed the Trump name.

Q2. What unique service is being provided by the startup Bookmychotu particularly relevant for demonetisation ?

Ans. People /helpers who would stand in a queue at a bank.

Q3. In which state is Airtel piloting its payments bank, the first in the country ?

Ans. Rajasthan.

Q4. Identify this branding expert who is credited with the tagline “Sunday ho ya Monday, Roz khao Ande” He passed away recently. RIP.

andy

Ans. Anand Halve aka Andy Halve

Q5. This Idea model is one of the most popular boy next door models in the industry. Identify him and name a few brands in whose TVCs he appears.

idea

Ans. Vikrant Massey

Global

Q6. Which is the first country in the world to issue digital currency based on ‘blockchain’ technology ?

ans. Tunisia

 

Weekly Business Quiz # 357

India 

Q1. Point of Sale  terminals of which bank has been authorised to dispense cash up to Rs 2000 at petrol pumps of PSU oil companies ?

Ans. SBI

Q2, Which American car co will be reexporting back to US cars manufactured by their Indian subsidiary ?

Ans. Ford Ecosport

Q3, After voting out Cyrus Mistry as Chairman, who has taken over as Chairman of Tata Global Beverages ?

Ans. Harish Bhat

Q4. Why has there been a jump in 1000% of bookings in AC -I class as reported by Railways ?

Ans. Several people with unaccounted money are using railways to launder their money by booking first and cancelling later, incurring a small charge.

Q5. Why has suddenly the Karnataka state PSU Mysore paints and varnishes got a windfall business ?

Ans. Indelible ink is being used by banks to mark the people who exchange their currency notes, so that they do not exchange in more than one place

Global

Q6. “Designed by ___ in California” is a coffee table book priced at 299 $ featuring products of a company. Name the company.

apple-design

Ans. Apple

Q7.  What well known US structure was sold repeatedly by George Parker earning him the dubious distinction of the greatest con artist ?

brooklyn_bridge_postdlf

Ans. Brooklyn Bridge

Q8. Investment in which industry was called a ‘death trap’ by Warren Buffett but has now gone ahead and invested in 3 cos from the industry ?

Ans. Aviation industry

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

 

 

Weekly Business Quiz # 356

India

Q1. Which businessman in the news regarding Tata Mistry is one of the promoters of cab service UTOO ?

utoo

Ans. C.Sivasankaran

Q2. Nusserwanji Tata ( Jamsetji Tata’s father) and Dadabhai Tata ( JRD’s grandpa ) his bro in law made their capital in China trade. What’s it ?

Ans. Opium trade

Q3. One of the oldest regd company in India was sold by the Tatas to Shapoorji Pallonji amicably as they have first right of refusal. Name it

Ans. Forbes and Co.

Q4. From whom did Shapoorji Mistry, Cyrus Mistry’s grandfather acquire Tata Sons shares and why JRD Tata could not acquire it then ?

Ans. F.E.Dinshaw had Tata Sons shares. After his death his descendants sold their shares to Shapoorji Mistry. JRD Tata wanted to buy then, but he was not the Tata Sons Chairman Nawroji Saklatwala was and also he had no money because he had to repay his father’s debts.

Q5. The current Bombay Stock Exchange building is named after a Parsi stockbroker who served long as the Chairman of BSE. Name him.

bse

Ans. Sir Phiroze Jeejeebhoy

Q6. Why does a ship figure prominently in the Wadia group logo ?

wadia

Ans. Wadias were the earliest shipbuilders in India in the 18th century.

Q7. Name this Parsi industrialist. Born 1823, he set up the first textile mills in Bombay. He married JRD Tata’s sister Sylla Tata,His grand daughter Ratanbai is Nusli Wadia’s grandmother. His donation created VJTI, the engg college.Knighted in 1887. Name him.

Ans. Dinshaw Manekji Petit

Q9. Identify this GoI official and his role in the Nov 8 demonetisation exercise.

saurabh

Ans. Saurabh Garg, Secretary Investments and Currency

Q8. Like on Nov 8, 2016 , a similar move was done in January 1978 by GoI. Currencies of which denominations were demonetised then ?

Ans. Rs1000, Rs 5000, Rs 10000

Global

Q9. What unique move has Toblerone done to reduce the weights of their bars and also fight cost increases ? 

Ans. Increased the gap between triangles

=Compiled by G.Mohan @go_mohan 

 

 

Weekly Business Quiz # 355

India

Q1. After Cyrus Mistry’s sacking from Tata Sons board, the insurance companies are expecting claims under D & O liability policy. Expand D & O

Ans. Directors and Officers

Q2. As per World Eco Forum latest list India has 7 Unicorns in the list. Name them.

Ans. Flipkart,Ola,Shopclues,One97 communications,Quickr,Zomato,Snapdeal

Q3. Which former AG of Maharashtra , a Parsi, is trying to mediate between Tata

Ans. Darius Khambata

Q4. In 1921 Sir Dorabji Tata created Associated Building co with 1 cr as capital. It bought land in Bruce St, Mumbai at Rs 1700 per sq yd.He appointed George Witter as architect who used Bombay Gothic style.The building opened in 1924. Name the building

Ans. Bombay House

Q5. Which Indian group has acquired BSA brand ?

bsa

Ans. Mahindra group company Classic Legends

Q6. They were the models when KS was launched 25 years ago. Name them.

ks

Ans. Marc Robinson and Pooja Bedi

Q7. Ashok Leyland has launched electric bus. By what name will it be called ?

circuit

Ans. Circuit

Global

Q8. What is being demonstrated at a Tesla launch event recently in Universal Studios, California ?

tesla-roof

Ans. Tesla solar roof tiles

Q9. With which product category would you associate the brands Brooks, Asics, Saucony ?

Ans. Marathon running shoes

Q10. What did Ukrainian Olexander Turin do to demonstrate his loyalty to Apple and what did he get in return ?

Ans. Olexander Turin changed his name to iPhone 7 and got a free iphone 7.

Q11. AT &T is acquiring Time Warner. This is almost a repeat of a merger that happened between a telecom co and a media co 16 years ago. Name it.

Ans. AOL and Time Warner

  • Compiled by G.Mohan 

 

%d bloggers like this: