Month: January 2013

Weekly Business Quiz # 166

Q 1. Consim Info is launching India’s largest Internet IPO soon. With which website would you associate this company ?

Ans. http://Bharatmatrimony.com 

Q 2. What is Turing test in the field of computer science ?

Ans. The ability of a computer to replicate the human brain

Q3. What was the inspiration of naming the humanoid created by IPSoft to solve IT technical problems as ELIZA ?

Ans. GBS’s Pygmalion Eliza Dolittle

Q4. Name the oldest Swiss private bank that has gone down recently.

Ans. Wegelin and Co.

Q5. In Marketing lingo, what is ‘genericide” ?

Ans. A brand name suffering because it has become generic for its category e.g xerox

Q6. Connect PepsiCo, Apple, Inflexionpoint and an Indian startup changemytyre.com  to a person …

Ans. John Sculley

Q7. Name the hormone which is also known as the moral molecule for its ability to promote trust and love.

Ans. oxytocin

Q8. Which is India’s first education focused private equity fund ?

Ans. kaizen fund

Q9. Who is the central  minister for corporate affairs  in the Indian Govt ?

Ans. Sachin Pilot

Q10. To which business group does Eureka Forbes the co known for Aquaguard water purifiers belong ?

Ans. Shapoorji Pallonji group

Q 11. What is the ex showroom price of the new Lamborghini Avantador Roadster launched in Delhi recently?

Ans. Rs 4.77 cr

Q 12. For which item of mass consumption in India is the benchmark Lasalgaon market in Nashik ?

Ans. Onion

Q 13. Which brand introduced mobile phones with dual SIM and 30 day battery recharge for the first time in India ?

Ans. Micromax

Q 14. Which patriotic song written by Kavi Pradeep celebrated 50 years on 23rd January this year ?

Ans. Ae Mere Watan Ke Logon

Q 15. Which two industrialists have recd Padma Bhushan in this years Civilian awards ?

Ans. R.Thyagarajan of Shriram group and AdI Godrej

Q 16. Which accounting firm publishes the European football money league every year ?

Ans. Deloitte

Q 17. When Etihad takes 26 % stake in Jet airways, its international hub will shift from which city to which one ?

Ans. From Brussels to Abu Dhabi

Q 18. To whom was the royalty of the patriotic song Ae Mere watan ke logon supposed to be given as per the original contract ?

Ans. Army widows association

Q 19. To which university has the New York Mayor and businessman Michael Bloomberg made donations of over 1 B $ over the years ?

Ans. Johns Hopkins University

 

Compiled by G.Mohan Follow on Twitter @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 165

Q 1. What is the meaning of the term ‘dollarise’ the economy ?

Ans. A country abandoning its currency in favour of the US $

Q 2. Price is what you pay. Value is what you get. Who said this ?

Ans. Warren Buffett 

Q 3. Who is the title sponsor for University Cricket Championship (UCC) ?

Ans. Toyota 

Q 4. Which are the top 3 brands of bathing soaps in the Indian market ?

Ans. Lux, Lifebuoy and Santoor 

Q5. Which brand first came out with a Buttoned down shirt , also called a polo shirt and has a trademark for it ?

Ans. Brooks Brothers 

Q6.What is the name of the travel guide anyone can edit being started by Wikipedia ?

Ans. Wikivoyage 

Q7. What or who connects Expedia, Zillow and Glassdoor ?

Ans. Same founder Rich Barton and Lloyd Frink 

Q8. What is the list price of a Boeing 787 Dreamliner ?
 
Ans. 207 mn $
 
Q 9. Why did Air India pilot Capt Smiti Trehan delay her Jodhpur flight yesterday ?
 
Ans. To buy her favourite Onion kachoris

Q 10. Name this legendary music retail brand which was opened on London’s Oxford Street by Edward Elgar in 1921. It is about to be closed down.

Ans. HMV 

Q 11. Jessops a speciality retailer in UK closed down its 187 stores last week. What was its speciality ?

Ans. Photography eqpt 

Q 12. Boehringer Ingelheim has introduced a novel method of networking among its employees called Lunch Roulette. What’s it ?

Ans. An app that helps employees to find lunch partners from diff departments randomly..intended to break silos and improve partnerships 

Q 13. Who has launched a music label to promote quality music under the name of LM Music ? 

Ans. Lata Mangeshkar

– Compiled by G.Mohan  Follow on Twitter @go_mohan for a daily quiz

 

Weekly Business Quiz # 164

Q 1. Can the Oscar winners or their heirs sell the statuettes legally ?

Ans. The first right of refusal rests with the academy for a value of 1 $.

Q 2. What makes a film eligible for Oscar awards ?

Ans. It has to have atleast one week paid run in the LA County in the last one year

For more read the link.

Q3. If Katrina is the face of Slice, who will be the face of Maaza ?

Ans. Parineeti Chopra and Imran Khan

Q4. After PVR acquired Cinemax, which multiplex chain is set to be acquired by INOX ?

Ans. Fun republic

Q5. Kingfisher airlines has provided the Kingfisher brand as one of the collaterals to the lenders for its huge debt. What is its value ?

Ans. Rs 3000 crore valued by Grant Thornton.

For more read the link.

Q6. In terms of per capita income which is the richest country in the world ?

Ans. Qatar at 98,000+ $

Q7. Obama has decided not to go for the platinum coin option. What was the option ?

Ans. Minting  platinum coins and stamping a value of  1Trillion $ to avoid the debt ceiling legally

For more read the link.

Q8. Name this Internet pioneer and hacker who was a co-inventor of RSS 1.0 and a founder of REDDIT. He committed suicide at 26.

Ans. Aaron Swartz

Q9/ Which brand has become the world’s largest selling PC brand by beating HP ?

Ans. Lenovo

Q 10. Which brand of detergent has become a pain for the retailers across US because of its ease of theft from superstores by drug pedlars ?

Ans. Tide

For more read the link

Q 11. Dialogues from which Tarantino movie has inspired the words of the idea jingle ” u r my pumpkin, pumpkin, hunny bunny ”

Ans. Pulp Fiction

Q 12. Who has been nominated by Pres Obama to succeed Timothy Geithner as the treasury secretary ?

Ans. Jack Lew

Q 13. Which Indian co has been nominated for the notorious Public Eye awards for worst co worldwide for protection of human rights and environment ?

Ans. Coal India

Q14. In 1875 41 replicas of kilogram was made under the International Prototype Kilogramme ( IPK)  from a spl alloy of Platinum-Iridium Why is it in news now ?

Ans. Its weight has increased marginally

Q 15. What is the key distinction between a multilevel marketing and a pyramid scheme ?

Ans. MLM makes money by selling products and not by enrolling new members

For more read the link.

Q 16. Twigs from which tree were recommended by Prophet Muhammad for brushing. It is also a brand.

Ans. Miswak

For more read the link.

Q 17. Which city’s iconic metro celebrated its 150 years recently ?

Ans. London

Q 18. Which US University has honored HCL Founder Shiv Nadar by naming a Chair of Engineering in his name ?

Ans. Carnegie Mellon

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 163

Q 1. As per Economist, what is the world’s largest peer-to-peer lender with over 1 Bn $ in loans ?

Ans.Lender Club 

Q 2. Who are the title sponsors of Hockey India League ?

Ans. Hero MotoCorp 

Q 3. In Google, for products to be accepted they need to pass a “toothbrush test “. What is it ?

Ans. Used atleast twice daily 

Q 4. What is the value of US treasury bills seized from a stockbroker in Coimbatore by the IT department ?

Ans. Over 5 Bn $ 

Q 5. Name the Economist who became the youngest Dy Governor of RBI at 49, completed his term on Dec 31

Ans. Subir Gokarn 

Q 6. From which co has Soft and Gentle brand been acquired by Godrej in UK ?

Ans. Colgate 

Q 7. Which is the world’s largest PR firm, headquartered in London ?

Ans. Edelman 

Q 8. Who has been named to head the 14th Finance Commission ?

Ans. Y.V.Reddy 

Q 9. In the 19th century which Marwari family was the biggest business house in India ? Now , not in business.

Ans. Ghanshyamdas Poddar

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

I would like to thank all the visitors to help this blog cross 3,00,000 hits.

Weekly Business Quiz #162

Q1. What new banking service will enable cash to be deposited in any bank ? 
 
Ans. Cash NEFT
 
Q2. Cyrus Mistry would be the second person with a Non Tata surname to be Chairman of Tata Sons. Who first ? 
 
Ans. Nawrosji Sakhlatwala.
 
Q3. With which PSU was Abhijit Mukherjee (son of President Pranab Mukherjee) a GM looking after CSR, ?
 
Ans.  SAIL
 
Q4. There are 21 car manufacturers in India in 2012. How many models are sold in India ? 
 
Ans 120 models
 
Q5. As per the Jan Nov 2012, car sales numbers in India, which 2 car models have been replaced in the Top 10 ?
 
Ans.  Nano & Eon have replaced  Santro and Indigo 
 
Q6. Whose vision was  “Would have the Maruti Zen size, the Ambassador’s internal dimensions, the price of a Maruti 800 and with  the running cost of a diesel” about which car ?
 
Ans. Ratan Tata about Indica
 
Q7. In the 19th century which Marwari family was the biggest business house in India ? Now , not in business
 
Ans. Ghanshyamdas Poddar family.
 
 
– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan