Month: April 2015

Weekly Business Quiz # 282

Q 1. Which IT company started life as Sogeti in the year 1967 in France ?

Ans. Cap Gemini

Q 2. What innovative recharge option has been introduced by Tata Sky ?

Ans. Daily recharge for Rs 8

Q3. Which journalist/foodie is behind the restaurant reservation platform EazyDiner ?

Ans. Vir Sanghvi

Q4. Which game was included in every version of MS Windows from 3.0 but withdrawn in 8.0 and now back in Windows 10 ?

Ans. Solitaire

Q5. What is the name given to Google’s wireless internet service in US ?

Ans. Project Fi

Q6. Which jeweller chain has decided to withdraw an ad featuring Aishwarya Rai and a child slave when it attracted a lot of attention in media ?

Ans. Kalyan Jewellers

Q7. “Jeff blows down the house that Jack built” is a headline in Economist. What is being talked about and who are Jeff and Jack ?

Ans. GE closing down its GE Capital finance business. Jeff Immelt and Jack Welch.

Q8. Name the British Indian trader who has been blamed for the 1000 point crash in Dow Jones in May 2010

Ans. Navinder Singh Sarao

Q9. What is the practice of meeting clients during a walk, a run or a fitness club called ?

Ans. Sweatworking

Q 10.It is six times harder to get a job as an analyst at _______ than getting into Harvard, Yale or Stanford says co-founder Steve Schwarzmann. Fill in the blank

Ans. Blackstone

– Compiled by G.Mohan @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 281

Q 1. Why lion was chosen as the symbol for the Make in India’ campaign of Govt of India ?

Ans. India’s journey to emerge as a global manufacturing hub is unstoppable, very similar to that of a walking lion….

Q 2. What innovative compensation policy has been adopted by credit card processing firm Gravity payments ?

Ans. The minimum salary has been raised to US $ 70,000 for all and the CEO has taken a pay-cut

Q3. Which airline in US in order to enhance passenger in flight experience has introduced live “Book readings” by authors ?

Ans. Southwest Airlines

Q4. Rajeev Suri currently in the news for the Nokia Alcatel -Lucent deal shares something with Microsoft’s Satya Nadella. What ?

Ans. Both are alumni of Manipal Institute of Technology

Q5. By what name is the newly launched MPV Renault Lodgy called in countries other than CIS and India ?

Ans. Dacia Lodgy

Q6. In which city is the Air India memorial ?

Ans. Toronto, Canada

Q7. What is the name of the of fitness spa chain started by Virat Kohli ?

Ans. Chisel

Q8. Known variously as ‘Baron of Botox” or “Skincare Svengali”, this dermatologist used to treat many celebrities like Madonna. Name him.

Ans. Fredric Brandt

Q9. Robert Schuller was a pastorpreneur. Who or what is a pastorpreneur ?

Ans. Using religion to build a business

Q 10. Which model will replace Maruti Suzuki Ritz in the second half of 2015 ?

Ans. YRA

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 280

Q 1. Which recent ecommerce deal is being talked about as ‘It was simply Kunal calling Kunal.’ ?
Ans.Snapdeal acquiring Freecharge..Kunal Bahl and Kunal Shah

Q 2. Name the new regional airline started by Decor Aviation that began commercial operations on April 12
Ans. Air Pegasus

Q3. What new control measure by the FM in this year’s budget has angered the jewellers in India ?
Ans. PAN Card for jewellery purchases above Rs 1 lakh

Q4. With whom has Flipkart tied up in Mumbai to speed up parcel delivery ?
Ans. Dabbawalas

Q5. What is common to the following cos. Future Retail, Gujarat NRE Coke, Jain Irrigation and Tata Motors ? ( Clue : Finance question)

Ans. Shares with DVRs

Q6. Why are some Kings XI Punjab players embarrassed about their new jersey this IPL season ?

Ans. Manforce condoms

Q7.Rheson is a private label from Shopper’s Stop. How does it get its name ?

rheson

Ans. Rhea and Sonam Kapoor are the designers

Q8.Why is this Bombay Dyeing Model of the ’70s in the news ? Name him.

bose

Ans. He is the grand nephew of Subhas Chandra Bose. Currently speaking on the Nehru snooping Bose controvery. Ardhendu Bose

Q9.Why was the shawl worn by PM Modi during his France visit in the news ?

Modi

Ans. Sagarika Ghose tweeted that this was a Louis Vuitton shawl. LV denied it.

Q 10. Why is this company in the news ?

Lynda

Ans. LinkedIn has acquired Lynda.com for 1.5 Bn $ recently

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 279

Q 1. FedEx has acquired its rival TNT Express. What does TNT stand for ?

Ans. Thomson Nationwide Transport

Q2. What well known service that India Post ran for 135 years has been discontinued recently ?

Ans,. Money Order ( the traditional way). It has been replaced by eMO.

Q 3. “For sale : baby shoes, never worn” is an example of a new category of ultra short stories. What is the category called ?

Ans. Flash fiction

Q 4. Stanford has made tuition free for students whose family income is below a certain amount. What is the figure ?

Ans. US $ 125,000 per annum

Q 5. Delhi had a Rs 25 crore robbery, the biggest ever,recently. What did the truck contain ?

Ans. Samsung phone parts

Q6. This Amul ad is in response to which recent controversy ?

amul dp

Ans. Vogue video “My Choice”featuring Deepika Padukone

Q 7. Which car co has replaced Mahindra and Mahindra as the 3rd in car sales in March 2015 ?

Ans. Honda

Q8. Which business group has asked its employees to give up LPG subsidy voluntarily in keeping with PM Modi’s appeal ?

Ans. Tata Group

Q9. Who is the first professional woman to be inducted in the Tata Sons board ?

Ans. Farida Khambata

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan