Month: December 2017

Weekly Business Quiz # 403

India

Q 1. What new kind of leave has State Bank of India approved recently for its employees ?

Ans. One week bereavement leave for employees who lose a close family member

Q 2. On their father’s anniversary what gift did elder bro Mukesh Ambani give to his younger bro Anil Ambani this year ?

Ans. acquisition of Reliance Communications spectrum and tower assets by Reliance Jio to repay loans of approx Rs 23,000 crore

Q3. What new guidelines regarding commodities trading has been announced by SEBI that will make them easier to trade ?

Ans. BSE and NSE will allow commodities trading

Q4. Widely known as the Indian restaurant world’s favourite incubator for new and exotic concepts, it was unfortunately a restaurant that caught fire. RIP to the dead. Name the place .

Ans Kamala Mills Compound

Q5. With which sugar company you would associate Meenakshi Saraogi who built the company by her vision and hands on management ?

Ans. Balrampur chini Mills Ltd

Q6. What recent incident forced Bharti Airtel CEO Gopal Vittal to send a letter saying we did not live up to their high standards ?

Ans. Airtel Payments Bank violating the KYC guidelines

Q7. Name the dairy brand that traces it’s origin to 1924 when a Swiss national acquired an Aligarh based dairy and gave it his own name.

Ans. Keventers

Q8. Which Indian juice brand has launched pre-mixed mocktails like Virgin Mary And Pina Colada during this party season ?

Ans. Real

Q9. How did Shree Cement MD 65 year old Hari Mohan Bangur keep himself mentally alert until recently ?

Ans. Appearing for the CAT exam every year

Q 10. Which brand ran a TV commercial showing brother-sister relationship with the tagline “Magic of warmth” ?

Ans. Parachute

Q11. An old brand has had a new campaign with a message that the brand stands for love across generations. Name the brand

Rasna new

Ans. Rasna ( I love you Rasna)

Global

Q 12. What does Xiaomi mean in Chinese ?

Ans. Millet ( grain)

Q 13. Which brand is disrupting the razor market by a subscription model where razors are sent home for one dollar a month and attacking Gillette by “And do you like spending $20/month on brand name razors? $19 go to Roger Federer!” ?

Ans. Dollar Shave Club

Q 14. Talking about company towns, if Jamshedpur is the company town of Tata Cos , Wolfsburg is the co town of Volkswagen , which org is behind the town of Oak Ridge in Tennessee , USA ?

Ans. Oak Ridge , Tennessee was the company town for Project Manhattan of US Govt for making atom bomb

Wishing all the readers a very happy and prosperous 2018. Happy quizzing !!

 

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan
Advertisements

WBQ 2017 Round Up – Global

This is the second part of the 2017 Round Up where we look at the questions that featured in 2017 under the global section which stand relevant even as we enter 2018. This selection is very limited and reflects my own interests and biases.

Events

Donald Trump dominated the political news. It had it’s benefits to its family, particularly Ivanka Trump, who also made an India trip during the year.

Q1. In which product category is Ivanka Trump’s brands No 1 and No 2 in sales at Amazon after her father’s victory ?

Ans. Perfumes

Fear of Jeff Bezos and the Amazon Armageddon had its impact.

Q 2. By virtually selling stock of which retailer has Warren Buffet signalled the end of organised big retail ?

Ans. Wal-Mart

GE has started falling from the highest perch it occupied.

Q3. After the legendary Jack, it was Jeff for 16 years. Now it will be John from August 1. Which large global company will see this change ?

Ans. General Electric, Jack Welch, Jeff Immelt and now John Flannery

Q 4. Management Guru Jack Trout passed away recently. Name the landmark book he wrote with Al Ries.

Ans. Positioning : The Battle for Your Mind

Q 5. This is only the second occasion that Bank of England has issued a currency note with a woman’s photo on it. Who is the person honoured ? 

austen-note_650x400_41500445205

Ans. Jane Austen on her 200th birth anniversary

Deals

Q6. Reckitt Benckiser has acquired Mead Johnson. What are the major products of Mead Johnson.

Ans. Baby Food

Q7. Which prestigious university has raised 1 billion $ through an issue of bonds having a coupon Rate of 2.5 % and 100 year tenor ?

Ans.Oxford University

Q8. Which company is going to takeover the 21st Century Fox division of Rupert Murdoch’s media empire ?

Ans. Disney

 

Phones

The Chinese phones like Oppo and Vivo were the biggest advertisers. IPhone X launch was a big event of the year.

Q9. Identify this reclusive Chinese entrepreneur. He co-founded two well known mobile phone handset brands. Name him and also the brands he created.

Duan

Ans. Duan Yongping co-founder of Vivo and Oppo

Q 10. For whom do Samsung employees use the codename “LO” and what does it stand for ?

Ans. Apple, Lovely Opponent ( LO)

Rich and Famous

The rising stockmarket worldwide led to its changes in the wealth of the businessmen. Some wealthy businessmen continued to make their impact socially through their charity and philanthropy.

Q 11. Identify this fashion retailer and his brand, who has recently overthrown Jeff Bezos to become the second richest man in the world.

Ortega

Ans. Amancio Ortega of IndiTex, owners of Zara

Q 12. Identify this former billionaire who gave away all his wealth to charity by end 2016 making him being called ‘ James Bond of philanthropy’ by Forbes.

Chuck

Ans. Chuck Feeney

Q13. Which businessman has a project called Carbon War room that has the tagline “There is no planet B’ ?

Ans. Richard Branson

Controversies

Q 14. Name this India-born family group in South Africa in media, mining and other business in the eye of a storm because of corruption scandal involving president Jacob Zuma 

Ans. Guptas

Q 15. Which brand had to apologise and remove its advt where a black woman turned into a white woman after using the product ?

dove1

Ans. Dove Body lotion

Q 16. What was unusual about a Japanese train Tsukuba Express apologizing to its passengers, saying they were sorry for creating “tremendous nuisance” ?

Ans.  The train left a station 20 seconds early

New Technologies

Disruptions continued through new technologies. Electric cars, 3D printing, Robots, Artificial Intelligence all were areas seeing a lot of innovation and new products.

Q 17. Which is the world’s largest selling electric car ? Clue : – Tesla is No 2

Ans. Nissan Leaf

Q 18. What new service has Amazon announced in US which allows delivery of packages inside the house when no one is there to receive ?

Ans. Amazon Key

Q 19. In which product/ service is ROKU a formidable competitor to Apple, Google and Amazon ?

Ans. Video Streaming device

Q 20. In which newly emerging product category are Sony, Oculus and HTC #1, #2 and #3 respectively ?

Ans. Virtual reality headset

Q 21. Recently Saudi Arabia gave citizenship to Sophia. What is special or unique about this ?

Ans. Sophia is a robot and this is the first occasion a robot has been given citizenship by any country

Q 22. Which country/state has announced a ” State Minister for Artificial Intelligence” , a first position of its kind ?

Ans. UAE, Omar Bin Sultan Olama is the first such Minister

Q 23. Which sportswear has announced mass manufacture of sports shoes using 3 D printing ?

Ans. Adidas

Bitcoins

In the financial markets, 2017 would perhaps be remembered as the year of the bitcoins. Its price continued to shoot up to astronomical levels. Associated words to Bitcoins namely cryptocurrencies and blockchain technology also became mainstream.

Q 24. What important benchmark was crossed by Bitcoin recently for the world to sit up and notice ?

Ans. Its market price crossed the price of an ounce of gold

Q 25. If IPOs are initial public offerings what are ICOs ?

Ans. Initial coin offerings of cryptocurrencies

Q 26. What is common to Ethereum, Dash, Ripple, Iota ?

Ans. Different Cryptocurrencies that are competitors to Bitcoins

Sports and Movies

Q 27. After 20 long years of association which brand will no longer be seen in the attire of Australian cricket team ?

Ans. Victoria Bitter

 Q 28. In which film did the Nobel winner Richard Thaler made a cameo appearance as himself ?

Ans. The Big Short

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

 

 

WBQ 2017 Round Up- India

Weekly Business Quizzes have been giving you short business updates on the current news. Most business news based questions have a short shelf-life. Here is a selection of questions which have some relevance as we enter 2018. The text in italics is a commentary, added later.

Launches 

The year 2017 began with the overhang of demonetization, announced on Nov 8, 2016

Q 1. After introducing Rs 2000 and new Rs 500 currencies, what denomination will RBI introduce shortly ?

Ans. Rs 200

2017 was a boom year for domestic aviation. 

Q 2.  Which are the 5 airlines that have won the rights to operate flights to unserved/underserved airports under UDAN scheme ?

Ans. Air Odisha, Air Deccan, Alliance Air, Spicejet and Turbo Megha

FMCG multinationals devised strategies to counter the growing challenge of Patanjali.

Q 3. Under what brand name will Hindustan Unilever launch FMCG products to take on the challenge of Patanjali ?

Ans. Ayush

The cab aggregators Ola and Uber continued to make waves in India.

Q4. In which city has Ola tied up with Mahindra to launch a pilot project of an electric vehicle network ?

Ans. Nagpur

Indian business houses continued to make efforts to become MNCs, though the bets were smaller.

Q5. After 25 years , a new auto plant has been set up in to Motown of Detroit , USA. Which co has set up this plant ?

Ans. Mahindra and Mahindra

India continued to remain a difficult market for foreign retailers to enter both in terms of policy and competition.

Q6. Wal-Mart is opening its first ‘dark store’ in Bhiwandi, Near Mumbai. What is a dark store and who pioneered this concept ?
Ans. A dark store is a warehouse from where only online customers can pick up their deliveries. Tesco pioneered it in UK

 

D-Mart showed its capability in devising an Indian model of retailing and was amply rewarded by the stockmarkets, which had a steady growth in 2017.

Q7. Identify this legendary stock market investor who is also the promoter of D-Mart . He had a blockbuster IPO in Avenue Supermarts. 

rkd

Ans. Radha Kishan Damani

Appointments

The usual round of movements in the corner rooms continued. Deveshwar after a stellar stint has appointed a successor.

Q8. Who will take over from Y C Deveshwar as the CEO of ITC Ltd ?

Ans. Sanjiv Puri

Infosys was always in the news due to resignations and appointments.

Q9. Identify this man in the news

Salil parekh

Ans. Salil S. Parekh, the newly appointed CEO of Infosys

2017 was atlast the year govt bit the bullet on GST..

Q 10. Identify this person who has a big role to play in the success of GST

Navin Kumar

Ans. Navin Kumar , Chairman of GSTN

Deals

The pressures of marketplace continued to force companies to make strategic deals to acquire, divest , close, merge and reorganise. 

Q 11. To whom has Hindustan Motors sold its iconic brand Ambassador at a consideration of Rs 80 crore ?

Ans. Peugeot

Q 12. Who will be the Chairman of the the new entity formed by the merger of Vodafone & Idea ?

Ans. Kumaramangalam Birla

Government continued to find ingenious ways of divesting their stakes in PSUs without losing control.

Q 13. Which 2 PSU oil firms are likely to be merged by the govt ?

Ans. ONGC and HPCL

Q 14. Star TV’s first music channel was MTV. When they wanted to increase the Indian content, MTV disagreed. So they launched a music channel in 1990s that had a patchy success record. After 20 odd years it is closing down. Name it.

Ans. Channel V

Duels

Telecom was an industry that saw a lot of pain in 2017, largely due to the Reliance Jio onslaught.

Q 15. One major source of confrontation between incumbent operators like Airtel and Reliance Jio is IUC. Expand IUC and explain.

Ans. Inter usage charge.   It is the charge one operator has to pay to the other when a call is made from one network to other.

The Tata-Mistry duel though did not occupy much of the news, attempts by the Tata-Chandra team to ring fence Tata Sons and keep Mistry at bay continued.

Q 16. What is the move proposed by Tata Sons to change its corporate legal structure ?

Ans. It proposes to become a private limited company.

Books

India’s rockstar central banker made a guest appearance in connection with his book. His successor remained unheard and unseen right through the year.

Q 17. What is the title of the book written by Raghuram Rajan on his stint as RBI Governor ?

Ans. I do what I do

Hagiographies of business leaders in the name of biographies continued to be written.

Q 18. The Nationalist by Minhaz Merchant is a biography of which business leader ?

Ans. AM Naik

Recognitions

The government’s advertising engine went overdrive after they received a thumbs up from World Bank.

Q 19 . Who compiles the Ease of Doing Business report every year ?In this year’s report India has improved 30 ranks.

Ans. The World Bank Group

India kept making a virtue of their gaps in infrastructure by creating new records, such as this one.

Q20. Which Indian airport recently made a world record of 969 flights in a 24 hour period from a single runway, i.e one flight every 89 seconds ?

Ans. Mumbai’s CSIA

Q 21. Name these 2 brothers who started work in their sister’s firm Ila Arun Publicity in Jaipur as schoolgoers. Now they are advertising legends having won the prestigious Lion of St Marks , a lifetime achievement trophy from Cannes Lions

PPI

Ans. Piyush and Prasoon Pandey

Digital payments movement continued to get the focus and also recognition.

Q 22. Along with PM Modi, one more Indian has been named in the Time 100 list of most influential people for the year. Name him

Ans. Vijay Shekhar Sharma of PayTM

Indians got their share as thought leaders in world stage.

Q23. Who are the 3 Indians who have been named by Forbes in the 100 Greatest Living Minds ?

Ans. Ratan Tata, Vinod Khosla and Lakshmi Mittal

ISRO, the source of pride for Indians continued to make records.

Q 24. Connect the company Planetlabs  to ISRO’s recent record breaking achievement of launching maximum number of  satellites 

Ans. Planet Labs had used the ISRO PSLV for launching 88 small satellites called doves which was part of the 104 satellites that made a record

The usually stingy Indian businessmen started opening their wealth for charity with some prod from global icons.

Q25. Nandan and Rohini Nilekani are the latest to sign the Giving Pledge, started by Bill Gates where billionaires Pledge 50 % or more of their wealth to philanthropy. Who are the other Indians who have signed this pledge ? 

Ans. Azim Premji, PNC Menon, Kiran Mazumdar Shaw

Adverts

The quality of advertisments and TV Commercials remained pretty pedestrian overall with some good ones like Vodafone and some bizarre ones like Trivago.

Q 26. A real life elderly couple VP and Shanta Dhananjayan, who are classical dancers,  are playing a couple on a series of TV commercials having fun during their second honeymoon. Name the brand.

voda

As. Vodafone 4G

Q 27. The Trivago model is often a butt of jokes. He is not a regular model. Name him and what is his day job ?

Trivago

Ans. Abhinav Kumar, He is the Country Manager for Trivago, India

Sports

Virat Kohli kept making records one after the other and topped the year with his marriage. Sindhu and Indian badminton, thanks to Gopichand, started getting serious attention at last.

Q 28. Which sportswear brand has signed a multi year endorsement deal of over 100 cr with Virat Kohli ?

Ans. Puma

Q 29. On teacher’s day which brand released an ad featuring Sindhu and Gopichand with the tagline ” I hate my teacher” ?

sindhu

Ans. Gatorade

Movies

In a year, where most big budget movies flopped save Bahubali -2 and small movies were talked about, last year’s Dangal continued to make news.

Q 30. Which Indian film has become the biggest grosser in China among non-Hollywood films ?

Ans. Dangal

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

Weekly Business Quiz # 402

India

Q1. Who has acquired the food delivery service co Foodpanda from Delivery Hero ?

Ans. Ola ( ANI Technologies)

Q2. In 1903 Taj Mahal hotel opened to guests with 17 rooms. What was the room tariff back then ?

Ans. Starting from Rs 6

Q3. Who will bear the Merchant Discount Rate ( MDR) for all debit card/ BHIM UPI / AePS transactions up to Rs 2000 for next 2 years in India ?

Ans. Govt of India

q4. Which brand ad featuring Anil Kapoor is asking health conscious customers to say Tata to Tata salt ?

anil kapoor

Ans. Puro Salt

Global

Q5. In the 1930s George Squier formed a company to sell easy to hear music for retail stores , lifts, offices etc and he liked the sound of ‘Kodak’ . What did he name his company ?

Ans. Muzak

Q6. Which internet messaging service launched in 1997 though not a pioneer but the most popular of its time has discontinued after 20 years on Dec 15 , 2017 ?

Ans. AOL Instant Messenger

Q7. Which restaurant chain in US as a rule does not open on Sundays but opens very rarely during an emergency such as recently when due there was a blackout at Atlanta airport and many flights got cancelled ?

Ans. Chick Fil-A

Q8. Frederick Banting was the youngest Nobel Prize winner in medicine for discovery of insulin. During the World War II he worked in a different area. What was his contribution in aviation medicine ?

Ans. G-Suit for pilots to prevent blackouts

Q9. Which prestigious university has raised 1 billion $ through an issue of bonds having a coupon Rate of 2.5 % and 100 year tenor ?

Ans.Oxford University

Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 401

India

Q 1. This Keralite from Ranchi, started life in client servicing of an ad agency, joined a music channel in Chennai before becoming an adfilm maker,”Mauka Mauka” series for Star Sports being a popular one. Now he has directed his first hit feature film “Tumhari Sulu”. Name him.

Ans. Suresh Triveni

Q 2. Name these 2 brothers who started work in their sister’s firm Ila Arun Publicity in Jaipur as schoolgoers. Now they are advertising legends having won the prestigious Lion of St Marks , a lifetime achievement trophy from Cannes Lions

PPI

Ans. Piyush and Prasoon Pandey

Q 3. Name this gaming techniology company which owns games like Chhota Bheem, Virat Cricket etc in which Rakesh Jhunjhunwala has invested recently

Ans. Nazara

Q 4. Air Deccan is set for a relaunch with a Mumbai Nashik flight this December. Do you know which was the first commercial flight it took in August 2004 when it was launched first ?

Ans. Bangalore to Hubli

Q 5. With the FRDI bill occupying the news, one new term ‘ Bail-in” is being used often. What is the difference between bail-out and bail-in ?

Ans. Bail-out is when government or some other outisder funds the losses, where in bail-in, the bank funds the losses from its own depositors money.

Q 6. Who owns the kitchen solutions brand SLEEK ?

Ans. Asian Paints

Q 7. Emami made a success of its brand acquisitions like Zandu and Kesh-King. However, it has failed with the acquisition of its sanitary napkin brand bought by it in 2014, till now. Name the brand.

Ans. She Comfort

Q8. What is the name given to the electric variant of Nano , that is under development ?

Ans. Neo

Q9. The Oberoi Group started with the founder M.S.Oberoi acquiring Clarke’s hotel in Shimla and Clarke’s in Delhi. Which was the first hotel built by M.S.Oberoi ?

Ans. The Oberoi New Delhi

Q 10. Which media major owns VOOT, the over-the-top (OTT) digital channel ?

Ans. Viacom

Q 11. Which international talk show debuted on Star Plus recently with the tag line ‘Nayi Soch’ ?

Ans. TED Talks

Q 12. Which Indian brand from Vini claims that fairness creams don’t work , so have different creams for different skin colors ?

Ans. Pretty 24

Q 13. Under what name has Titan launched a smartwatch with a help button, specially designed for women ?

Ans. Titan We

Q 14. Which brand is using the insight that voyeurism is increasing in India , so is urging couples to #shutthephoneup ?

Ans. Manforce condoms from Mankind Pharma

Q 15. Mirror Now is one of the fastest growing news channels in English under the leadership of its young editor Faye D’Souza. It is not a new channel. What was its earlier name ?

Ans. Magicbricks Now

 

Global

Q 16. Pinanfarina , the design co that designs Ferrari and Maserati also designs Xten furniture. Approximately what is the price of these designer chairs ? 

the-xten-ergonomic-office-chair-designed-by-pininfarina-91

Ans. US $ 1.5 Mn each approx

Q 17. Which company is most likely to takeover the 21st Century Fox division of Rupert Murdoch’s media empire ?

Ans. Disney

Q 18. Which tech major is developing a proper cricket ground in its US campus for its South Asian employees ?

Ans. Microsoft

Q 19. Which country is now lifting a 35 year ban on cinema theatres ?

Ans. Saudi Arabia

Q 20. Apple has acquired Shazam for 400 Mn $. What is the service offered by Shazam ?

Ans. Music recognition service

Q 21. In which respectable exchange has Bitcoin futures started getting traded from Dec 10th 2017, giving it a certain legitimacy ?

Ans. Chicago Board Options Exchange ( CBOE)

Q 22. Which company has the largest fleet of shoe-box size satellites, about 200, orbiting the earth that take a million pictures of every corner of the earth every day ?

Ans. Planetlabs

  • Compiled by G.Mohan Twitter Handle Indiabusinessquiz @go_mohan 

 

Weekly Business Quiz # 400

India

Q 1. Shashi Kapoor had a film production company called Filmvalas. His son Kunal Kapoor is a leading producer and director of advertising films. What is his advertising film production company called ?

Ans. Adfilmvalas

Q2. As per RBI statistics, which state has the largest no of factories in India 
A. Gujarat
B. Maharashtra 
C. Tamil Nadu
D. Karnataka

Ans. C. Tamil Nadu

Q3. When Pallonji Mistry walked across his office to an electrical shop to repair his electric iron nearly 90 years ago in Mumbai , he met his partner in electrical business. Today they are India’s leading contractors for solar energy projects. Name this co run by 2 Parsi families

Ans. Sterling and Wilson

Q 4. Google has introduced a unique India specific feature that guides users through ‘shortcuts’ . What is it called ?

Ans. Two-wheeler routes

Q 5. Identify this man in the news

Salil parekh

Ans. Salil S. Parekh, the newly appointed CEO of Infosys

Q6. Mukesh Ambani said in an interview that he never carried money since childhood and he has no credit cards. How does he pay then ?

Ans. Somebody around him paid his bills

Q 7. Connect the film Tiger City , a biopic directed by Sundaram Tagore , to the world of management

Ans. The film is on Louis Kahn , the architech, who designed the IIM Ahmedabad

Q8. What business strategy is Bollywood actor Ajay Devgn employing to counter the competition faced by his films with those of industry bigwigs like KJo , YRF etc ?

Ans. Buying up single-screen theatres in small towns and converting them into multiplexes , so that he can release his films there

Q 9. Complete the sequence …JRD Tata,…Raghu Raj…Russi Mody…Arvind Jadhav, Rohit Nandan, Ashwani Lohani, Rajiv Bansal ____

Ans. Pradeep Singh Kharola, the newly appointed CMD of Air India

Q 10. Who will head the 15th Finance Commission ?

Ans. Mr N.K.Singh, former Finance Secretary

Q 10. This is first ever ad featuring Salman Khan. He was a model before he became a film star. Name the brand. 

Salman-Khan

Ans. Limca

Q 11. Which Tata Co has become 3rd in market capitalization beating Tata Steel due to its recent run up in share prices ?

Ans. Titan

Global

Q 12. Who owns Meredith that will be acquiring Time Inc ?

Ans. The Koch brothers

Q 13. What service is being offered by Jana, a Boston based start up,  in India,  in which even Facebook failed ?

Ans. Free unrestricted internet access

Q 14. What is common to Ethereum, Dash, Ripple, Iota ?

Ans. Different Cryptocurrencies that are competitors to Bitcoins

Q 15. In international trade, what is HS code and who gives it ?

Ans. Harmonised commodity description and coding system, also known as Harmonised System , World Customs Organisation, Brussels

Q 16. 25 years ago, on December 3, 1992, the English software engineer Neil Papworth used his computer to send a message to Vodafone director Richard Jarvis. The message simply read “Merry Christmas” . Why is this significant ?

Ans. This was the first text message or Short messaging service ( SMS)

Q 17. In which newly emerging product category are Sony, Oculus and HTC #1, #2 and #3 respectively ?

Ans. Virtual reality headset

 

This is the 400th weekly business quiz. Thanks to all the readers, quizzers and guest quiz masters. Many thanks to all the news publishers and reporters who feed us the daily news, that makes the weekly business quiz possible.

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Guest Business Quiz # 11

In continuation with our anniversary series, we have a Guest Quiz Master – Naveen Kumar this time putting together a set of interesting questions for you.

Q 1) Which beverage first recorded in British records in 17th century had the ingredients –

  • Alcohol
  •  Sugar
  •  Lemon
  •  Water and
  • Tea or Spices

A famous magazine shares its name with this beverage?

Ans. Punch

Q 2.  Zambelli is an US based company set up by an Italian immigrant Antonia Zambelli. Its slogan is ‘The First Family of _________”. Their products are used at Mount Rushmore, New Year’s Eve at Times Square, the Las Vegas Strip, for Liberty Weekend, celebrating the Statue of Liberty centennial, etc. In which products does Zambelli deal with?

Ans. Fireworks

Q 3.  To whom is this Amul Ad playing tribute to?

JRD

Ans. JRD Tata

Q 4. What is this list all about?

   United Airlines – Landing

   Delta Airlines – Calm

   Turkish Airlines – TK 1933

   Singapore Airlines – Stefan Floridian Waters

Ans. Signature Fragrances

Q 5. Which famous business community from India gets its name from the Sanskrit word “Shreshti” meaning “wealth”? They are considered to be among the pioneers of organised banking in the country and credited with introducing the concept of double entry bookkeeping?

Ans. Chetty / Chettiar / Shetty

Q 6. This is Exocet Typeface. Which beverage brands’ logo can you identify with this typeface?

Exocet

Ans. Tazo

Q 7.  Dwarkanath Ghose set up his company ‘Dwarkin and Son Pvt Ltd’ in 1875 at Lower Chitpur Road in Kolkata. It mainly dealt in piano tuning and repairing of musical instruments. In 1884, he invented the Indian version of this instrument, which was hand-held, as Indian musicians performed sitting on the floor or on a stage, behind the instrument or holding it in their hands. Which instrument did he invent that was endorsed by Rabindranath Tagore?

Ans. Harmonium

Q 8. Which brand i.e. first of its kind in this world is believed to got its name from a 1876 book’s character, who according to the writer, was the daughter of Muzaffar Shah, the king of Firdaus (Heaven)?

Ans. Rooh Afza

Q 9.  This is a term used by employment recruiters to describe a job candidate with precisely the right education, experience, and qualifications that perfectly fits a job’s multifaceted requirements. The implication is that over-specification of the requirements makes a perfect candidate as hard to find as a _____ _______. Which term or Fill In The Blanks ?

Ans. Purple squirrel

Q 10. They are called ‘The Original Five’. Which new profession started with these people in early 1980s?

MTV VJ

Ans. Video Jockey “VJ’s” – They were first MTV VJ’s

Compiled by Naveen Kumar – Tata Crucible Champion 2017.