Archive | December 2014

2014 in review

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2014 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

The Louvre Museum has 8.5 million visitors per year. This blog was viewed about 350,000 times in 2014. If it were an exhibit at the Louvre Museum, it would take about 15 days for that many people to see it.

Click here to see the complete report.

Weekly Business Quiz # 265

Q 1. Which well known car dealer in the South is going to set up a car showroom which will have no cars on display, it will be only digital ?

Ans. TVS and Sons

Q2. What is the principle of Net Neutrality, being talked about widely after Airtel’s announcement ?

Ans. No differential charges for various Internet uses.

Q3. Which ethnic wear brand is owned by the Kolkata based Vedant fashions ?

Ans. Manyavar

Q4. With which cricketer would you associate the fashion label WROGN ?

Ans. Virat Kohli

Q5. How did the popular programming language Python get its name ?

Ans. The creator of the language Guido van Rossum was fond of the Monty Python TV series, so he chose the name Python.

Q6. If an Indian Locomotive model has WDM 3 written on it ,what do these letters and number indicate ?

Ans. W-broad gauge D-diesel motive power M-suitable for goods&services 3-3000hp. First alphabet for gauge, Second for Motive Power, Third for Use and Numeral for Horespower is the nomenclature for Indian locos.

Q7. PM Modi has a new management slogan..Avoid ABCD and adopt ROAD…what do the acronyms ABCD and ROAD mean ?

Ans. Avoid Bypass Confuse Delay ( ABCD) & Responsibility Ownership Accountability Discipline ( ROAD)

Q8. What can this machine make ?

Foodini

Ans. 3D printing of pizza and burger

Q9. Identify the advertiser and also who owns the co.. ?

Anand

Ans.  Margadarshi Chits , Ramoji Group of Ramoji Rao

Q 10. Identify this Economist who made waves in 2014 with his book.

Pikety

Ans.  Thomas Pikety, Capital in the 21st century

Wishing all the readers of India Business Quiz a very happy 2015.

Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 264

Q 1. What fuel is being substituted for coal by cement plants in order to reduce fuel costs ?

Ans. Petroleum coke

Q 2. Which Indian co launched a motorbike Continental GT535 first in Uk in Sept 2013 and later in India ?

Ans. Eicher Motors through its Royal Enfield division

Q3. According to Jeff Bezos, there are 3 big ideas in retail business 1. Low prices 2. Vast selection..What is the third ?

Ans. Fast delivery

Q4. What is the function of the device ” Target Blue Eye” , now introduced in UK ?

Ans. Real time warning for approaching emergency vehicles, including police, which may be abused.

Q5. Who owns the luxury brands Brequet, Blancpain, Omega , Harry Winston etc ?

Ans. Swatch

Q 6. As per Google who was the most searched person in India in 2014 ?

Ans. Sunny Leone

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 263

Q 1. Which BRICS country has increased the interest rate from 10.5 % to 17 % in order to protect its currency ?

Ans. Russia

Q 2. Which tea is undercutting Darjeeling tea and posing a threat to Darjeeling tea ?

Ans. Nepal Tea

Q3. What is the theme for the 2015 Govt of India calendar published by the I & B Ministry ?

Ans. Clean Green India

Q4. What are the three themes around which Harish Bhat will head a cluster of 14 Tata Group cos focussing on Indian consumer ?

Ans. 1. Health and Wellness
2. The aspirational consumer
3. The Digital ecosystem

Q5. Cable and Loonies are nicknames for which currencies ? ( Source : BS Quiz)

Ans. Great Britain Pound and Canadian Creflo A. Dollar

Q5. Started in 2008, it has 3.4 million users and 16.7 million repositories, making it the largest code repository in the world. Name it.

Ans. GitHub

Q6. As per Brand Finance, which is the most powerful brand in the world ?

Ans. Ferrari

Q7. Carl’s Jr, a brand endorsed by the likes of Paris Hilton, Kim Kardashian and Padma Lakshmi. It will soon enter India. What is its business ?

Ans. Burgers

Q8. Name this regional brand from Gujarat which has 90% of the state’s wafers market and was even wooed by Pepsi and Kellogg’s but refused.

Ans. Balaji Wafers

Q9. Who has replaced SRK as the richest Indian celebrity in the Forbes list for 2014 ?

Ans. Salman Khan

Q 10. Why is this ship Barracuda built by Garden Reach Shipbuilders and Engineers an important achievement for India ?

grse

Ans.  The first war ship exported by India

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 262

Q1. Which car will James Bond be driving in the upcoming Bond film Spectre ?

Ans. Alfa Romeo

Q2. Why did Real Madrid decide to remove the Cross from its logo recently ?

Ans. Because of tie-up with National bank of Abu Dhabi

Q3. Who markets and owns the old antiseptic brand for burns Burnol in India ?

Ans. Morepen Laboratories

Q4. From where did India launch its Communications satellite GSAT-16 ?

real madrid

Ans. French Guiana

Q5. Himalaya created a Guinness record recently. What was the record ?

Himalaya
Ans. Mass facials simultaneously at Narsee Munjee College, Mumbai

Q6. Which video broke the YouTube counter that it had to upgrade from a 32-bit counter to a 64-bit counter ?

Ans. Gangnam style by PSY when it crossed over 2 billion hits

– Compiled by G.Mohan Twitter go_mohan

Weekly Business Quiz # 261

Q 1. Which foreign multiplex chain has acquired Essel group’c chain Fun cinemas ?

Ans. Cinepolis

Q 2. Which global co has simple tag line “The Chemical Company” ?

Ans. BASF

Q 3. Which state’s supreme court sets the tone of American corporate law, as many cos. are registered in that state ?

Ans. Delaware

Q 4. On which river is the world’s highest railway bridge being built in India ?

Ans. Chenab

Q5. Which international tyre major has invented a puncture proof, airless tyre called TWEEL, a combo of tyre + wheel ?

Ans. Michelin

Q 6. Donald Stookey, a glass chemist, had an accidental discovery that became a commercial success. He left a piece of Fotoform glass in too hot a furnace. He found it had turned milky and bounced off the floor. The glass had so intensely crystallised that it dropped with a clang like steel. This product became so popular that by the 1980s, every household in America had six pieces of it. Name the company and the product.

Ans. Corning and Corningware

Q 6. Honda has launched a high-end bike in India. Name the model and its price approx.

Honda

Ans. Goldwing Rs 28.5 lakh approx.

Q7. With which NGO is Turtle running a campaign asking customers to drop their clothes ?

Turtle

Ans. Goonj

Q8. In which business is this company and why it is in news ?

Masuri

Ans. Aussie cricketer Phil Hughes’s death..Masuri is the name of the helmet mfr.

Q 9. The company was founded by Nick Woodman in 2002. Woodman started the company following a 2002 surf trip to Australia in which he was hoping to capture quality action photos of his surfing but could not because amateur photographers could not get close enough or obtain quality equipment at accessible prices.His desire for a camera system that could capture the professional angles inspired the _________ name.

Fill in the blank.

Ans. GoPro

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

%d bloggers like this: