Tag: India

Weekly Business Quiz # 401

India

Q 1. This Keralite from Ranchi, started life in client servicing of an ad agency, joined a music channel in Chennai before becoming an adfilm maker,”Mauka Mauka” series for Star Sports being a popular one. Now he has directed his first hit feature film “Tumhari Sulu”. Name him.

Ans. Suresh Triveni

Q 2. Name these 2 brothers who started work in their sister’s firm Ila Arun Publicity in Jaipur as schoolgoers. Now they are advertising legends having won the prestigious Lion of St Marks , a lifetime achievement trophy from Cannes Lions

PPI

Ans. Piyush and Prasoon Pandey

Q 3. Name this gaming techniology company which owns games like Chhota Bheem, Virat Cricket etc in which Rakesh Jhunjhunwala has invested recently

Ans. Nazara

Q 4. Air Deccan is set for a relaunch with a Mumbai Nashik flight this December. Do you know which was the first commercial flight it took in August 2004 when it was launched first ?

Ans. Bangalore to Delhi

Q 5. With the FRDI bill occupying the news, one new term ‘ Bail-in” is being used often. What is the difference between bail-out and bail-in ?

Ans. Bail-out is when government or some other outisder funds the losses, where in bail-in, the bank funds the losses from its own depositors money.

Q 6. Who owns the kitchen solutions brand SLEEK ?

Ans. Asian Paints

Q 7. Emami made a success of its brand acquisitions like Zandu and Kesh-King. However, it has failed with the acquisition of its sanitary napkin brand bought by it in 2014, till now. Name the brand.

Ans. She Comfort

Q8. What is the name given to the electric variant of Nano , that is under development ?

Ans. Neo

Q9. The Oberoi Group started with the founder M.S.Oberoi acquiring Clarke’s hotel in Shimla and Clarke’s in Delhi. Which was the first hotel built by M.S.Oberoi ?

Ans. The Oberoi New Delhi

Q 10. Which media major owns VOOT, the over-the-top (OTT) digital channel ?

Ans. Viacom

Q 11. Which international talk show debuted on Star Plus recently with the tag line ‘Nayi Soch’ ?

Ans. TED Talks

Q 12. Which Indian brand from Vini claims that fairness creams don’t work , so have different creams for different skin colors ?

Ans. Pretty 24

Q 13. Under what name has Titan launched a smartwatch with a help button, specially designed for women ?

Ans. Titan We

Q 14. Which brand is using the insight that voyeurism is increasing in India , so is urging couples to #shutthephoneup ?

Ans. Manforce condoms from Mankind Pharma

Q 15. Mirror Now is one of the fastest growing news channels in English under the leadership of its young editor Faye D’Souza. It is not a new channel. What was its earlier name ?

Ans. Magicbricks Now

 

Global

Q 16. Pinanfarina , the design co that designs Ferrari and Maserati also designs Xten furniture. Approximately what is the price of these designer chairs ? 

the-xten-ergonomic-office-chair-designed-by-pininfarina-91

Ans. US $ 1.5 Mn each approx

Q 17. Which company is most likely to takeover the 21st Century Fox division of Rupert Murdoch’s media empire ?

Ans. Disney

Q 18. Which tech major is developing a proper cricket ground in its US campus for its South Asian employees ?

Ans. Microsoft

Q 19. Which country is now lifting a 35 year ban on cinema theatres ?

Ans. Saudi Arabia

Q 20. Apple has acquired Shazam for 400 Mn $. What is the service offered by Shazam ?

Ans. Music recognition service

Q 21. In which respectable exchange has Bitcoin futures started getting traded from Dec 10th 2017, giving it a certain legitimacy ?

Ans. Chicago Board Options Exchange ( CBOE)

Q 22. Which company has the largest fleet of shoe-box size satellites, about 200, orbiting the earth that take a million pictures of every corner of the earth every day ?

Ans. Planetlabs

  • Compiled by G.Mohan Twitter Handle Indiabusinessquiz @go_mohan 

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 400

India

Q 1. Shashi Kapoor had a film production company called Filmvalas. His son Kunal Kapoor is a leading producer and director of advertising films. What is his advertising film production company called ?

Ans. Adfilmvalas

Q2. As per RBI statistics, which state has the largest no of factories in India 
A. Gujarat
B. Maharashtra 
C. Tamil Nadu
D. Karnataka

Ans. C. Tamil Nadu

Q3. When Pallonji Mistry walked across his office to an electrical shop to repair his electric iron nearly 90 years ago in Mumbai , he met his partner in electrical business. Today they are India’s leading contractors for solar energy projects. Name this co run by 2 Parsi families

Ans. Sterling and Wilson

Q 4. Google has introduced a unique India specific feature that guides users through ‘shortcuts’ . What is it called ?

Ans. Two-wheeler routes

Q 5. Identify this man in the news

Salil parekh

Ans. Salil S. Parekh, the newly appointed CEO of Infosys

Q6. Mukesh Ambani said in an interview that he never carried money since childhood and he has no credit cards. How does he pay then ?

Ans. Somebody around him paid his bills

Q 7. Connect the film Tiger City , a biopic directed by Sundaram Tagore , to the world of management

Ans. The film is on Louis Kahn , the architech, who designed the IIM Ahmedabad

Q8. What business strategy is Bollywood actor Ajay Devgn employing to counter the competition faced by his films with those of industry bigwigs like KJo , YRF etc ?

Ans. Buying up single-screen theatres in small towns and converting them into multiplexes , so that he can release his films there

Q 9. Complete the sequence …JRD Tata,…Raghu Raj…Russi Mody…Arvind Jadhav, Rohit Nandan, Ashwani Lohani, Rajiv Bansal ____

Ans. Pradeep Singh Kharola, the newly appointed CMD of Air India

Q 10. Who will head the 15th Finance Commission ?

Ans. Mr N.K.Singh, former Finance Secretary

Q 10. This is first ever ad featuring Salman Khan. He was a model before he became a film star. Name the brand. 

Salman-Khan

Ans. Limca

Q 11. Which Tata Co has become 3rd in market capitalization beating Tata Steel due to its recent run up in share prices ?

Ans. Titan

Global

Q 12. Who owns Meredith that will be acquiring Time Inc ?

Ans. The Koch brothers

Q 13. What service is being offered by Jana, a Boston based start up,  in India,  in which even Facebook failed ?

Ans. Free unrestricted internet access

Q 14. What is common to Ethereum, Dash, Ripple, Iota ?

Ans. Different Cryptocurrencies that are competitors to Bitcoins

Q 15. In international trade, what is HS code and who gives it ?

Ans. Harmonised commodity description and coding system, also known as Harmonised System , World Customs Organisation, Brussels

Q 16. 25 years ago, on December 3, 1992, the English software engineer Neil Papworth used his computer to send a message to Vodafone director Richard Jarvis. The message simply read “Merry Christmas” . Why is this significant ?

Ans. This was the first text message or Short messaging service ( SMS)

Q 17. In which newly emerging product category are Sony, Oculus and HTC #1, #2 and #3 respectively ?

Ans. Virtual reality headset

 

This is the 400th weekly business quiz. Thanks to all the readers, quizzers and guest quiz masters. Many thanks to all the news publishers and reporters who feed us the daily news, that makes the weekly business quiz possible.

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Guest Business Quiz # 11

In continuation with our anniversary series, we have a Guest Quiz Master – Naveen Kumar this time putting together a set of interesting questions for you.

Q 1) Which beverage first recorded in British records in 17th century had the ingredients –

  • Alcohol
  •  Sugar
  •  Lemon
  •  Water and
  • Tea or Spices

A famous magazine shares its name with this beverage?

Ans. Punch

Q 2.  Zambelli is an US based company set up by an Italian immigrant Antonia Zambelli. Its slogan is ‘The First Family of _________”. Their products are used at Mount Rushmore, New Year’s Eve at Times Square, the Las Vegas Strip, for Liberty Weekend, celebrating the Statue of Liberty centennial, etc. In which products does Zambelli deal with?

Ans. Fireworks

Q 3.  To whom is this Amul Ad playing tribute to?

JRD

Ans. JRD Tata

Q 4. What is this list all about?

   United Airlines – Landing

   Delta Airlines – Calm

   Turkish Airlines – TK 1933

   Singapore Airlines – Stefan Floridian Waters

Ans. Signature Fragrances

Q 5. Which famous business community from India gets its name from the Sanskrit word “Shreshti” meaning “wealth”? They are considered to be among the pioneers of organised banking in the country and credited with introducing the concept of double entry bookkeeping?

Ans. Chetty / Chettiar / Shetty

Q 6. This is Exocet Typeface. Which beverage brands’ logo can you identify with this typeface?

Exocet

Ans. Tazo

Q 7.  Dwarkanath Ghose set up his company ‘Dwarkin and Son Pvt Ltd’ in 1875 at Lower Chitpur Road in Kolkata. It mainly dealt in piano tuning and repairing of musical instruments. In 1884, he invented the Indian version of this instrument, which was hand-held, as Indian musicians performed sitting on the floor or on a stage, behind the instrument or holding it in their hands. Which instrument did he invent that was endorsed by Rabindranath Tagore?

Ans. Harmonium

Q 8. Which brand i.e. first of its kind in this world is believed to got its name from a 1876 book’s character, who according to the writer, was the daughter of Muzaffar Shah, the king of Firdaus (Heaven)?

Ans. Rooh Afza

Q 9.  This is a term used by employment recruiters to describe a job candidate with precisely the right education, experience, and qualifications that perfectly fits a job’s multifaceted requirements. The implication is that over-specification of the requirements makes a perfect candidate as hard to find as a _____ _______. Which term or Fill In The Blanks ?

Ans. Purple squirrel

Q 10. They are called ‘The Original Five’. Which new profession started with these people in early 1980s?

MTV VJ

Ans. Video Jockey “VJ’s” – They were first MTV VJ’s

Compiled by Naveen Kumar – Tata Crucible Champion 2017.

Weekly Business Quiz # 398

India

Q 1. Govt of India thru Niti Aayog is developing a version of blockchain to reduce frauds, increase transparency and improve ease of doing business. What is this version called ?

Ans.Indiachain

Q2. Indians are the second biggest group of foreign students in US after Chinese. US students also come to study in India. Approx how many US students are studying in India ?

Ans. 4500 students approx

Q3. Brand Factory is introducing a charge on the consumer for the first time in India’s retail industry during the November shopping festival. What is the charge ?

Ans. Entry fee to participate in the shopping festival, which will later get adjusted with the purchases,

Q4. Which is the first and the only IIM to reserve seats in their Fellow Programme in Management ?

Ans. IIM- Bangalore

Q5. Which is the most expensive retail location in India ? It is the 24th most expensive in the world as per a Cushman and Wakefield report .

Ans. Khan Market, New Delhi

Q6. India’s first basmati billionaires are promoters of KRBL ( named after Khushi Ram & Bihari Lal ) , Anil Mittal and family. Name the brand of basmati of KRBL.

Ans. India Gate basmati

Q7. With which Indian co is the 116 year old motorcycle brand Norton entering the Indian market ?

Ans. Kinetic

Q8. Star TV’s first music channel was MTV. When they wanted to increase the Indian content, MTV disagreed. So they launched a music channel in 1990s that had a patchy success record. After 20 odd years it is closing down. Name it.

Ans. Channel V

Q9. Under which brand name is Coca Cola India test marketing frozen desserts in India ?

Ans. Minute Maid

Q10. Identify this iconic scooter brand that was assembled in India till 1990s by Automobile Products India. It’s Italian mfr Innocenti wants to reenter India soon

lambretta

Ans. Lambretta

Q11. Who are the two newly inducted directors in the board of Tata Sons ?

Ans. Bhaskar Bhat and Saurabh Agarwal

Q 12. Name this IIM-A alum who started his career in Modi Xerox India and worked his way up in GE India and later GE US to become Head of HR globally

Ans. Raghu Krishnamoorthy

Q 13. The Nationalist by Minhaz Merchant is a biography of which business leader ?

Ans. AM Naik

Q 14. Identify the model in this Advt.

Zeenat

Ans. Zeenat Aman

Q 15. IndianOil has launched its electric charging station in collaboration with Ola. In which city has the first charging station come up ?

Ans. Nagpur

Global

Q 16. What was unusual about a Japanese train Tsukuba Express apologizing to its passengers, saying they were sorry for creating “tremendous nuisance” ?

Ans.  The train left a station 20 seconds early

Q 17. Tesla has unveiled an electric truck recently , which will be on road in 2019. What is it called ?

Ans. Tesla Semi

Q 18. Which company was created by Alberto Perez from Colombia, when one day instead of putting aerobics cassette put some Latino music and danced with his students ?

Ans. Zumba

Q 19. Name this digital media blog that was started by Pete Cashmore in 2005 that has now been sold at a bargain price of 50 MN $ to trade publisher Ziff Davis.

Ans. Mashable

Q 19. _______ were invented in 1996 by J. Edward Colgate and Michael Peshkin, profs at Northwestern University. US patent filing describes _________ as “an apparatus and method for direct physical interaction between a person and a general purpose manipulator controlled by a computer.” Fill in the blanks. Same word.

Ans. Cobots, from collaborative robots

Q 20. In UK, Sainsbury’s and other retailers have started putting a fin made of aluminium and plastic in the chiller section that keeps the cold air inside and also reduces energy consumption. From which design have they borrowed thus idea ?

Ans. Formula One car design

Q 21. What is the online classifieds service test marketed by Facebook in India called ? It will compete with OLX and Quikr

Ans. Marketplace

Q 22. This network existed before the WWW in USA. It had forums where members used to chat on various topics, particularly tech. It got acquired by AOL in 1998. AOL itself is now part of Verizon via Yahoo. These chat forums will finally close down in Dec 2017. Name it

Ans. CompuServe

Q 23. Japan is known for its fancy ‘shower toilets’. Two brands control nearly 90 % of this market. Name them.

Ans. Toto and Lixil

Q 24. With Moore’s law in its last legs, a new law is being talked about called Schoelkopf’s law. In which area of computing is this law applicable ?

Ans. Quantum computing

Q 25. In which product/ service is ROKU a formidable competitor to Apple, Google and Amazon ?

Ans. Streaming device

Q 26. Radhika Jones, who had held important positions in Time magazine and New York Times will take over as the Editor in Chief of which magazine ?

radhika

Ans. Vanity Fair

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@ go_mohan

Weekly Business Quiz # 397

On the completion of eight years, we are celebrating an anniversary month. So, here is a Bumper Quiz with 30 questions.

India

Q 1. RBI has set up a task force to create a Public Credit Registry ( PCR) in India. What is PCR ?

Ans. Public credit registry coverage reports the number of individuals and firms listed in a public credit registry with current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding. The number is expressed as a percentage of the adult population.

Q 2. Indian Railways has launched a major upgrade in terms of service, cleanliness, safety in premium trains like Rajdhani and Shatabdi expresses. What is it called ?

Ans. Swarn

Q 3. On 1st anniversary of Demonetisation, November 8, which author known for his bank/finance thrillers has launched a book called “Do not tell the Governor” ?

Ans. Ravi Subramanian

Q 4. This picture shows the first truck with the T for Tata logo coming out of a TELCO factory. Before this, trucks from Telco used to carry which logo ?

tata truck

Ans. Mercedes Benz’s three pointed star logo

Q 5. In response to which competing airline’s unfortunate incident involving a passenger has Air India released this advt ?

air india

Ans. IndiGo airlines staff manhandling a passenger in Delhi airport

Q 6. What offer made by Aam Aadmi Party to former RBI Governor Raghuram Rajan has been turned down by him ?

Ans. Rajya Sabha ticket from Delhi

Q 7. Anup Engineering is the engg unit demerged out of which well known company, known for its textile business ?

Ans. Arvind Ltd

Q8. With which 100 year old firm would you associate this Modern Ayurveda company Kapiva Ayurveda ? How have they derived the name Kapiva ?

kapiva-ayurveda-mumbai-1475666872-57f4e3b884e72

Ans. Baidyanath group. The name derived from kapha, pitta, vatta

Q9. What is the key difference between an ATM and a cash recycler ?

Ans. CRM – Cash Recycling Machine can Perform the dual function of accepting and dispensing cash. Whereas ATM performs only the latter.

Q 10. RBI has reduced the currency print indent for 2017-18 to 21 billion pieces from a 5 year avg of 25 billion pieces p.a . Why ?

Ans. Due to their vaults clogged with old notes of Rs.500 And Rs.1000 discontinued after Demonetisation.

Q 11. With which mass market ice cream brand would you associate Huber and Holly premium ice cream boutiques that even sells ice cream desserts at Rs 1000 infused with 24 carat gold ?

Ans. Havmor icecreams

Q 12. Conduent CEO Ashok Vemuri has confirmed he is not in race for Infosys CEO. Conduent was formed out of divestiture from which global co.?

Ans. Xerox

Q 13. What unique beverage is being produced and marketed by True South a Bengaluru based start-up ?

Ans. Decoction of filter coffee

Q 14. The colour scheme is a giveaway. Ola has launched a bike sharing scheme called Ola Pedal. Where have they launched first ?

ola pedal

Ans. IIT Kanpur

Q 15. Why is the popular Bengaluru high street retailer Big Kidskemp which became a destination to visit in MG Road, offering 75 % discount on its merchandise ?

Ans. It is closing down

Q 16. This ‘wedding” – Srini weds Mahi that happened last week, involved 1800 guests and hiring of 350 Fast track call taxis. This helped them set a ‘national record’ for the real activity for which the wedding was a cover-up. What was the real activity ? Question courtesy : Sai Ishwar

IT raids srini weds mani

Ans. Income Tax raid ( on V K Sasikala and her family)

Q 17. Under what brand name will Flipkart launch its own smartphone ?

Ans. Billion..The first model going up for sale is called  Capture +

Q 18. Who will succeed R.Chandrasekhar as the next NASSCOM President ?

Ans. Debjani Ghosh

Q 19. Badruddin Qazi gatecrashed Guru Dutt’s sets of Baazi (1951) as a drunkard. Guru Dutt was impressed with his acting skills and rechristened him _;_______ after the popular whisky brand.Fill in the blank

Ans. Johnny Walker

Q 20. Which agency collects, analyses and compiles report on the book publishing market in India called ‘Bookscan ‘ ?

Ans. Nielsen

Q 21. On November 11th  Google honoured Anasuya with a doodle on her birth Anniversary. She was a Trade Union Leader who headed Ahmedabad’s Textile Labour Association and led a strike against Mill Owners Association, headed by her own brother Ambalal. This led to a ___ vs ___. Clue : Sitcom 

google-doodle

Ans. Sarabhai vs Sarabhai

Q 22. Why is Sarang Chemicals in the news ?

Ans. SEBI has ordered an enquiry against the HUF of Gujarat CM Vijay Rupani for manipulative trading in the stock of Sarang

Global

Q 23. Which hotel chain headquartered in Hong Kong, with properties in India also, gets its name from the mythical paradise described by James Hilton in the 1933 book The Lost Horizon ?

Ans. Shangri-La

Q 24. We download an app in a smartphone. What is the equivalent of an app to the virtual assistant Alexa ?

Ans. Skills

Q 25. Match these global companies with science in their taglines

1. Bayer                             A. Science for a better life
2. Du Pont                         B. Science. Applied to Life 
3. 3M                                  C. Miracles of Science

Ans. 1A, 2C, 3B

Q 26. If Black Friday and Cyber Monday are the big days for shopping in the US, what is the big shopping day in China called ?

Ans. Singles’ day

Q 27. What is common to Bermuda, the Cayman Islands, the British Virgin Islands, the Isle of Man, Jersey and Guernsey ?

Ans. These are tax havens hence called Paradise…the shell companies revealed through Paradise Papers were regd here

Q 28. Identify this Saudi billionaire who is among the princes arrested in Saudi Arabia 

saudi-prince-alwaleed-bin-talal-arrest

Ans. Prince Al Waleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud

Q 29. Identify this tech entrepreneur

Ans. Sean Parker of Napster and later Facebook

Q 30. Founded by Lorry I. Lokey in 1961. Headquartered in San francisco. It disseminates full-text press releases from thousands of companies and organizations worldwide to news media, financial markets and social media. It is now part of Berkshire Hathaway. Name this co

Ans. Business Wire

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Weekly Business Quiz # 396

India

Q1. In which business is Khadim India which is entering the capital market with an IPO ?

Ans. Footwear and other leather products

Q2. Which traditional business is being disrupted by start-ups like Rivigo, Delhivery, Ecom Express etc ?

Ans. Logistics or transportation business

Q3. Twinkle Khanna is producing a biopic of the man in the middle, which is played by Akshay Kumar. Name the movie and the man in the middle.

padman

Ans. Padman , Arunachalam Muruganantham

Q4. Fateh Chand was the biggest financier in 18th century. Bengal emperor gave him the emerald seal and a title that became a brand name. What ?

Ans. Jagat Seth

Q5. M V Sridhar who passed away suddenly besides being a cricketer and later cricket administrator was head Talent acquisition in which IT co ?

Ans. Satyam Computers which became Tech Mahindra

Q6. Which state has imposed a restriction of pillion riding on 100cc motorcycles and below ? Two mfrs have gone to court over this

Ans. Karnataka

Q7. Which brand has been rated No 1 in India in terms of brand valuation by Interbrands ?

Ans. Tata

Q8. The Solapur – Karad transmission line under the Western Regional System Strengthening Scheme (WRSSS) project. Why was this in the news recently ?

Ans. Reliance Infarstructure sold this private transmission project to Adani Group

Q9. Which organisation’s house magazine is called ‘The DIALogue’ ?

Ans. Delhi International Airport Limited ( DIAL)

Q10. Which FMCG major has launched 4 varieties of packaged potatoes under the brand name Farmland ?

 Ans. ITC
Q11. Dina Wadia, mother of Nusli Wadia and daughter of Jinnah passed away in New York. To which famous Parsi business family her mother belonged to ?
Ans. Petit family
Q12. Textiles Minister Smriti Irani inaugurated a new online brand for handlooms sold through Myntra. Name it.
Ans. Navibhu
Q13. Wal-Mart is opening its first ‘dark store’ in Bhiwandi, Near Mumbai. What is a dark store and who pioneered this concept ?
Ans. A dark store is a warehouse from where only online customers can pick up their deliveries. Tesco pioneered it in UK
Q14. With which brand would you associate this creative team ?
amul team
Ans. Amul Butter

Global

Q15. A bug is an error in computer code, what is a bug with a security threat called ?

Ans. Vulnerability

Q16. If iPhone business of Apple were ranked separately as a business it’s Fortune rank will be A. < 100 B. 101-250 C. 251- 500 D. > 500

Ans. A ..Less than 100

Q17. Jerome Powell the newly appointed Fed Reserve Chairman was a partner in a well known Private Equity firm between ’97 and 2005. Name it

Ans. Carlyle Partners

Q18. Dhawal Shah started a search engine in 2011 spotting a niche in a growing market. It is called class-central. What niche does it address ?

Ans. Massively Open Online Courses (MOOC)

Q19. Over what emoji has a social media debate started as to who us correct Apple or Google ?

google-apple-burger-debate

Ans. Burger emojis, on where the cheese should be placed, above or below the patty

Q 20.Constellation holdings makers of beer brands Corona and Modela are investing in Canopy Growth . In what business is Canopy in ?

Ans. Cannabis

Q21. What unique incentive is being offered by Japanese marketing firm Piala Inc to its non-smoking employees ?

Ans. 6 days of extra paid leave

Q22. Who compiles the Ease of Doing Business report every year ?In this year’s report India has improved 30 ranks.

Ans. The World Bank Group

Q23. Google and Facebook dominate internet . Yet their positioning is diff. Google is a __________ internet co & FB is a __________ internet co. Fill blanks.

 Ans. Google- Knowledge, Facebook – Social
 · 

Q24. Name this Sony’s robot that is reappearing after 10 years with advanced Artificial Intelligence built in,

aibo

Ans. Aibo

Q25. This seminal mgmt book of 1956 by William H Whyte defined ” The __________ Man” as someone living in suburb , conformist and pursuing dollar. Fill in the blank

Ans. Organisation

Q26. Why is Finnair weighing the passengers before boarding ?

Ans. To refine the average weights for various types of passengers and thereby save on operating costs by calculating overall weight of flight

Q27. As per Tim Cook Apple does not have a separate Apple Foundation because

A. It does not believe in CSR
B. Great products is service
C wants all employees  to do good

Ans. C …It wants all employees to be involved in CSR rather than just a small group of Foundation employees

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan 

Thanks to all who subscribed to the Whatsapp newsletter. Enrolment of new  subscriptions to the newsletter is temporarily suspended.

Weekly Business Quiz # 395

India

Q1. GoI is launching an ETF – Bharat 22 in November. 22 scrips of mostly PSUs but it includes ITC, L& T and Axis Bank . How can govt sell Private Sector scrips ?

Ans. Govt is selling its stake in ITC, L & T and Axis Bank which it holds in SUUTI. ( Specified Undertaking of UTI)

Q2. Which corporate owns the Pro Kabaddi league finalists and eventual runners-upFortune Giants ? 

Ans. Adani Wilmar part of Adani group

Q3. Through which channel did Amul approach Indian railways to initiate a discussion on carrying Amul butter through railways ?

Ans. Via a Twitter conversation

Q4. Identify this woman who is considered to be the most powerful person for Facebook in India

Ankhi

Ans. Ankhi Das, Director of Public Policy, facebook India

Q5. Which is the largest project in terms of budget approved by Cabinet Committee of Economic Affairs ?

Ans. The Bharatmala project with an outlay of over Rs 5 lakh crore

Q6. Only one PSU general insurer does not have Insurance but Assurance in its name. Which one ?

Ans. New India Assurance

Q7. As one Reliance ADAG group co launched it’s IPO, another group co decides to shut down by November 18 , 2017. Name the 2 companies

Ans,. Reliance Nippon AMC launched its IPO and Reliance Digital TV, the DTH business will cease operations soon

Q8. What instrument of financial engg is GoI planning to use in order to raise the equity of beleaguered banks without raising fiscal deficit ?

Ans. Recapitalisation bonds

Q9. Identify this aircraft designer who has been featured recently in an Economist article. He claims that his plane is not getting approved because of bureaucratic hurdles.

Amol Yadav

Ans. Amol Yadav

Q10. As per the Q3 2017 numbers released which country’s market has replaced USA as the second largest smartphone market by volume ?

Ans. India

Global

Q 11. What new service has Amazon announced in US which allows delivery of packages inside the house when no one is there to receive ?

Ans. Amazon Key

Q12. Why did this old and juvenile sketch of Empire state building fetch $ 16,000 in an auction recently ?

Trump

Ans. Drawn by President Trump while he was in the real estate business

Q 13. Which city mayor says “no pedestrian shall cross a street or highway while viewing a mobile electronic device”, so has fixed fine upto 99 $? 

mobile walk

Ans. Honolulu, Hawaii

Q 14. CVS bid for Aetna seems to have been triggered by a fear of Amazon. Explain.

Ans. CVS is a grocery chain and Aetna is a health insurance major. Amazon is entering the prescription drugs business, hence CVS is trying to strengthen itslef to get more buying power by buying Aetna

Q 15. In sales promotion, what does the term ” redemption rate’ mean ?.

Ans. The number of sales promotion coupons converted to purchases expressed as a percentage of the number distributed.

Q 16. A sportsman endorsing a soft drink is commonplace. Why is Alex Hunter’s endorsement of Coke Zero unique ?

Ans. Alex Hunter is a virtual sportsman from the FIFA game

Q 17. FIFA U17WC concluded yesterday. Name the company that designs and markets FIFA, the most widely played computer/console sports game.

Ans. EA Sports aka Electronic Arts Sports

 

Q18. Which are the two countries that have large lithium deposits making them benefit most from the battery revolution ?

Ans. Australia and Argentina

Q19. Recently Saudi Arabia gave citizenship to Sophia. What is special or unique about this ?

Ans. Sophia is a robot and this is the first occasion a robot has been given citizenship by any country

Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Thanks to all those who subscribed to the Whatsapp newsletter. Enrolment of new subscriptions is temporarily suspended.