Month: September 2018

Weekly Business Quiz # 432

India

Q 1. Unimoni is the key sponsor of the ongoing Asia Cricket Cup. Its HQ is in Abu Dhabi and in owned by NRI B.R.Shetty. The main business of Unimoni is 

A. Travel Agency   B. Money Transfer

C. Mobile Services  D. Trading 

Ans. B. Money transfer

Q 2. Govt has announced the merger of Bank of Baroda, Vijaya Bank and Dena Bank to create a large bank. After merger what would be its rank in India in terms of size ?

Ans. 3rd largest behind SBI and ICICI Bank

Q 3. With whom has Voltas created a JV to launch home appliances like washing machines, dish washers , microwaves etc ?

Ans. Voltas Becko is a JV between Voltas and Arcelik, a Turkish company

Q 4. What measure announced by SEBI will help the mutual fund investors and hurt the AMCs and distributors ?

Ans. Cut on the ceiling for Total Expense ratio ( TER) for mutual funds on a graded scale based on Assets Under Management ( AUM)

Q 5. Which Indian co is behind the brand BKT that has signed up as one of the sponsors of Big Bash League in Australia ?

Ans. Balkrishna Industries Ltd, leading exporter of off-road tires

Q 6. Where has the Veer Surender Sai airport inaugurated by PM recently come up ?

Ans. Jharsuguda, Odisha

Q 7. Who is the newly appointed Chairman of SAIL ?

Ans. Anil Kumar Chaudhary

Q 8. Which sports brand has sponsored Asian Games medallist Hima Das and has come forward to develop special shoes for Swapna Burman ?

Ans. Adidas
 Q 9. National e-governance division of Govt of India is launching an Indian language virtual assistant called UMANG. Expand UMANG
Ans. Unified Mobile Assistant for National Governance
Q 10. Which company has become the largest exporter of cars from India ?
Ans. Hyundai has beaten Ford
 Q 11. How much time has RBI given Rana Kapoor as MD & CEO of Yes Bank?
Ans. Only 4 months upto January 2019

Global

Q 12. Who founded Tesla Motors in 2003 ? It is not Elon Musk

Ans. Martin Eberhard and marc Tarpenning

Q 13. What is the rationale given by Tim Cook to justify the high prices of over 1000 $ for the newly launched iPhones ?

Ans. iPhones replace many devices like camaera, cam corder, music player etc

Q 14. What scare in Australia has led retail chain Woolworth’s to stop sewing needle sales immediately ?

Ans. Needles were found inside fruits like strawberry that created a panic among customers

Q 15. A large life insurance co in US has made it mandatory to wear activity trackers like Fitbit or Apple Watch for issuing new policies. Name the company.

Ans. John Hancock Life Insurance

Q 16. Here is a Wal-Mart employee wearing a VR (Virtual Reality) Headset. What programme has Wal-Mart launched using this technology ?

walmart

Ans. Training

Q 17. “We tend to overestimate the impact of a new technology in the short term, even as we underestimate its longer term impact”. What is this law or principle known as ?

Ans. Amara Law

Q 18. WhatsApp is the No 1 in the messenger market . Which messenger is No 2 worldwide ?

A. Facebook Messenger  B. Viber

C. WeChat  D. Line

Ans. A. Facebook Messenger

Q 19. US is trying to stop China from procuring defence supplies from Russia based on CAATSA. Expand CAATSA.

Ans. Countering America’s adversaries through Sanctions Act

Q 20. Which European bank is involved in a major money-laundering scandal that has led to the resignation of its Chief Executive ?

Ans. Danske Bank

Q 21. A sandwich chain Taylor Gourmet with 19 outlets, 17 in Washington DC has closed down because it started losing business after 

a. Its owner met Trump

b. Worms were found 

c. competition from Subway

Ans. a. Its owner met Trump last and since then the business has been going down because of adverse publicity in social media

Last week the blog page crossed 25 lakh hits. IBQ thanks all the readers.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Weekly Business Quiz # 431

India

Q 1Indian Railways is revising it’s flexi-fare scheme because it did not improve the utilization or realisation as per a CAG audit. According to railways which is the most profitable class of travel ?

A. AC I Class     B. AC 2 Tier

C. AC 3 Tier      D.Sleeper Class

Ans. C. AC 3 Tier

Q 2. In the TVC for Airtel, which agency has been cited as certifying that Airtel has the highest speed among all Indian mobile networks ?

A. Hoopla      B. Ookla

C. Dhokla      D. Khokla

Ans. B. Ookla

Q 3. Who is the largest shareholder in the beleaguered finance firm IL &FS ?

A. GIC      B. LIC

C. ICICI Bank   D. IDFC 

Ans. B. LIC

Q 4. Govt of India is creating a chain of over 1.5 lakh wellness centres all over the country. Under which scheme is this being done

A. National Rural Health Mission     B . Swachcha Bharat

C. AMRUT                                               D. Ayushman Bharat

Ans. D. Ayushman Bharat

Q5. A new business jets and helicopter service called Skyshuttle is starting with services in Mumbai- Bengaluru sector. Which Indian cricketer has invested in it

A. Sachin Tendulkar   B. M S Dhoni

C. Virat Kohli                D. Yuvraj Singh

Ans. D. Yuvraj Singh

Q 6. This was the first engineering college in India , established in 1847. Name it.

iitr

Ans. Thomson Engineering College, Roorkee. Now IIT-Roorkee

Q7. Bengaluru born Thomas Kurian has proceeded on extended leave. In which silicon valley tech company was he tipped to get the top job ?

Ans. Oracle

Q8. Who is the 20th fast bowler from MRF Pace Foundation who has been selected for the India team ? He has been selected for Asia Cup currently going on.

Ans. Khaleel Ahmed

Q9. Ruuh, which means soul in Urdu, has the persona of a 21-year-old female who has a mind of her own, is crazy about Bollywood and cricket, is a feminist at heart and is capable of empathizing with her audience. Who or what is Ruuh ?

Ans. It is a chatbot developed by Microsoft for the Indian audience

Q 10. Shivinder Mohan Singh of Fortis withdrew his suit in NCLT against his brother Malvinder Singh after

A. Malvinder apologised

B. intervention of their family Guru

C. Intervention of their mother

D. Navjot Sidhu mediated a truce

Ans. C. Intervention of their mother

Q 11. Which social networking platform was founded by Ankush Sachdeva, Bhanu Pratap Singh and Farid Ahsan in 2015, Bengaluru. It allows users to share content and messages in 14 Indian languages, but no-english. In the post Reliance Jio it is making waves with 6 mn daily users ?

Ans. Sharechat

Q 12. Govt has immediately banned Saridon and several other drugs because they are FDC. Expand FDC.

Ans. Fixed Dose Combination

Q 13. Who is the newly appointed MD and CEO of HDFC Standard Life ?

Ans. Vibha Padalkar

Q 14. With which Indian designer label would you associate Chartered Accountant turned designer Sanjay Garg. His brand is known for reviving Indian ethnic textiles and never uses models for advertisements .

A. Raw Mango    B. Fabindia

C. Mango             D. Forest Essentials

Ans. A . Raw Mango

Q 15. With the repeal of the Section 377, Indian economy is supposed to benefit from it, particularly tourism. Foreign exchange earned from doing business with LGBTQ is called

A. Gay dollars    B. Pink Dollars

C. Alt dollars      D. Green dollars

Ans. B. Pink Dollars

Q16.    Complete the series  5, 1, 3, 2, 2020, 1/2, 1….. and explain

Ans. 105, Numbers that appear in Chetan Bhagat’s fiction books. The latest one is The Girl in Room 105 .. The first one was 5 Point Someone

Q 17. In Indian e-commerce if anchor supplier is Cloudtail for Amazon, who it is for Flipkart ?

Ans. Earlier it was WS Retail, now Retailnet

Q 18. Why has IRDAI asked all insurance companies to sell their holdings in Tata Sons Limited ?

Ans. Tata sons switched its status from a public to a private limited company. Insurance act 1938 forbids insurance companies from taking stakes in unlisted companies.

Q 19. Identify this outstanding business historian and management teacher who taught at IIM Ahmedabad. He authored the seminal book Oxford History of Indian Business. He passed away on 5th September. RIP.

Dwijendra Tripathi

Ans. Prof Dwijendra Tripathi

 Q 20. IRCON International Limited is engaged majorly in the construction of

A. Road projects          B. Refinery projects

C. Railway projects     D. Ports projects

Ans. C. Railway Projects

Q 21. Satya Nadella of Microsoft, Prem Watsa of Fairfax, Shantanu Narayen of Adobe, Karan Billimoria of Cobra Beer are all alumni of which school in India ?

A. Doon School                  B. Sherwood , Nainital

C. Mayo College, Ajmer   D. Hyderabad Public School

Ans. D. Hyderabad Public School

 

Global

Q 22. With which chocolate company would you associate candies and confectionery brand BROOKSIDE ?

A. Cadbury’s      B. Nestle

C. Mars               D. Hershey’s

Ans. D. Hershey’s

Q23. When foreign companies raise yen denominated bonds in Japan they are referred to as ?

A. Suzuki bonds    B. Samurai bonds

C. Sushi bonds       D. Shinkanzen bonds

Ans. B. Samurai Bonds

Q 24. As per the latest TIOBE Index which is the most popular programming language ?

A. C

B. Python

C. Java

D. Visual Basic .Net

Ans. C. Java

Q 25. As per the Inc. magazine which of these has been selected as the worst buzzword of 2018 ?

A. Leverage

B. Enablement

C. Disruptive

D. Synergy

Ans. B. Enablement

Q 26. GE appliances , earlier part of General Electric, now is part of which global company ?

A. Whirlpool   B. Haier

C. Hitachi       D. Hyundai

Ans. B Haier

Q 27. Apple Watch latest release has an ECG reader that will monitor the heart of the person wearing it. It was not the first to get an FDA clearance. Which co had a device that could be used as an attachment to smartphones to monitor ECG ?

Ans. AliveCor

Q28. What standard feature that has been present in all models of iPhones first launched in 2007 have been done away with in the latest iphones launched last week ?

Ans. Home Button

Q29. Which country is the world’s largest crude oil producer now ?

A. United States B. Saudi Arabia

C. Russia              D. Iran

Ans. A. United States

Q 30. Which publication which calls itself a ‘newspaper’  completes 175 years  this year ?

Ans. The Economist

Q 31. In US, what does the Waffle House Index indicate or measure ?

Ans. Waffle House is a chain of breakfast restaurants in US that is usually the last to close and first to open in the event of a natural calamity. So tracking the Waffle House helps people to know the severity of a natural calamity.

Q 32. Why is the Volkswagen Beetle in the news ?

Ans. VW has announced that they would discontinue this model from 2019.

Q33. Which among these is the world’s largest hotel chain with maximum number of properties worldwide ?

A. Wyndham                                        B. Marriott

C. InterContinental Hotels Group     D. Hilton

Ans. A. Wyndham Hotels

Q 34. What retail innovation is the company selling health beverage Dirty Lemon trying out at its Manhattan store ?

Ans. It is allowing the customers voluntarily to pay as they wish later by sending a message through their smartphones. It is assuming that the customers will pay

Q 35. Who has acquired the TIME magazine from Meredith Inc ?

Ans. Marc Benioff ( Founder of Salesforce) and his wife in their personal capacity

Q 36. She is a partner with the Venture Capital firm Kleiner Perkins. Her Internet Report named after her is widely followed and quoted. She has quit KP and it is a big news. Name her.

Ans. Mary Meeker famous for her Mary Meeker Internet Report

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Weekly Business Quiz # 430

India

Q 1. Since 1897, when it was set up as a manufacturer of locks and safes, the ____& ____ has ridden the technology crest – building ballot boxes for India’s first general elections (1951), India’s first typewriter (1955), refrigerator (1958), It now delivers rockets and missiles. Fill in the blanks.

Ans. Godrej and Boyce

Q 2. Nawazuddin Siddiqui is the brand ambassador for which new bank launched recently ?

A. Equitas      B. AU Small Finance Bank

C. Jana Small Finance Bank  D. Ujjiwan

Ans.  C … Jana Small Finance Bank ,

Q 3. How are meeting rooms in PayTM’s office named ?

A. Rivers  B. Business Leaders

C. Cities    D. Mythological characters

Ans. Cities

Q 4. Who will take over from Shikha Sharma as the next chief of Axis Bank ?

Ans. Amitabh Chaudhary currently head of HDFC Standard Life

Q 5. This year, ________ turns 100 years old. Started in Kolkata in 1918, it originally produced ‘Sweet and fancy biscuits’, according to company records. Fill in the blank

Ans. Britannia

Q 6. This is Eknath and Pramila Chavan in front of a rack of a drink that has cult status in a section of Mumbai and around it. Name the drink.

Tina

Ans. Tina’s ginger Lemon drink

Q 7. Where in India is Pepsi creating a network of vending machines for crushing plastic bottles ?

Ans. Across Maharashtra

Q8. What is being celebrated by Swiggy in this advt ?

Swiggy

Ans. Supreme Court verdict on repeaal of Sec 377 of Penal Code that decriminalises LGBTQ

Q9. Coorg Arabica, Wayanad Robusta, Chikmagalur Arabica , Araku Valley Arabia and Baba Budangiri Arabica are unique varieties of what commodity grown in different parts of India ?

Ans. Coffee

Global

Q 10. Name this Japanese discounted variety store chain that picks the latest trends from the world-over and manufactured them at scale in China. It already has 30 outlets in India

Ans. Miniso

Q 11. Prior to the release of the new TV spot, President Trump tweeted his distaste for the campaign, saying ” _______ is getting absolutely killed with anger and boycotts. I wonder if they had any idea that it would be this way?” Fill in the blank with a brand name

Ans. Nike

Q 12. This is the new logo of which old luxury brand ?

Burberry

Ans. Burberry

Q 13. What act of Elon Musk during a live YouTube interview had caused Tesla shares to react sharply the next day?

Ans. Elon Musk was found smoking marijuana on live TV. Also, the Cheif Of Accounts at Tesla resigned. Both these events led to the sharp fall in Tesla share prices.

Q 14. This mother daughter pair came up with a test of personality types that is being taught even to this day. The test is named after their surnames . Name the test.

MBTI

Ans. Myers-briggs test Indicators ( MBTI)

Q 15. On his 54th birthday Jack Ma will retire as the Executive Chairman of Alibaba. What does he propose to do now ?

Ans. Philanthropy, particularly education. He started life as an English teacher

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 429

India

Q 1. Which company has acquired the kitchen appliances company NIRLEP ?

Ans. Bajaj Electricals Ltd

Q 2. Why were the shark visuals used extensively in the launch of a new Mahindra MPV model ?

Ans. Mahindra Marazzo was being launched. Marazzo means shark in Spanish. The design of this model is inspired by shark.

Q3. Who trolled whom with the tweet “Bringing people together since 2016” ?

Ans. Reliance Jio trolled Vodafone-Idea to indicate that the consolidation in the sector has happened because of them.

Q4. Where is the first Samsung LED based screen in a cinema.coming up in India that does away with a projector and a screen ?

Ans. PVR in New Delhi

Q5. What is name of the watch company started by Nirupesh Joshi and Mercy Amalraj in Bengaluru that sells mechanical watches and wants to revive the history of watchmaking in Bangalore started by HMT ?

Ans. Bangalore Watch Company

Q6. With which advertising agency was author of Zoya Factor and other books Anuja Chauhan associated with ?

Ans. JWT

Q7. Why has Vistara painted this plane like this ?

Vistara_-_T

Ans. 150 years of Tata Group

Q8. Identify the celebrity model

sentry

Ans. Sunil Gavaskar

Q9. Which payments bank is starting today with the tagline ‘ Aapka Bank, Aapke Dwar’ ?

Ans. India Post Payments Bank

Q 10. Which Indian FMCG co used to own brands like Cuticura , Touch of Silver, Soft and Gentle in UK until it sold them ?

Ans. Godrej

Q 11. What change has Supreme Court mandated for 3rd party insurance sold along with new vehicles sold in India from September 2018?

Ans. 3rd party insurance has to be bought upfront 3 years for cars and 5 years for 2 wheelers

Q 12. What is the new word added to the name of Mumbai’s international airport ?

A. Maharaj B. Shri C. Maha D. Maratha

Ans. A . Maharaj..the new full name is Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport

Q 13. A US Bankruptcy examiner has found that Nirav Modi had used a 3 carat diamond for round tripping in 2011. What is round – tripping ?

Ans. A strategy used by businesses who sell an asset to another business with an agreement that the asset will be bought back at a time in the future. The strategy is used to increase the apparent amount of revenue and sales that have been made during a specific period of time. This practice is common in the business world but not everyone agrees it is a good business practice. Also known as round trip transactions.

Read more: http://www.businessdictionary.com/definition/round-tripping.html

Q 14. Which company will replace Lupin in the NSE Nifty 50.Index in the current round of changes ?

Ans. JSW Steel Ltd

Q 15. Against which chain of local coffee cafes from Delhi has Starbucks filed a case for using a deceptively similar name and logo.?

Ans. Sardarbaksh

Q 16. What was the old name of Google Pay ?

Ans. Tez

Q 17. Todd Combs has joined the board of One 97 Communications. Which co does he represent ?

Ans. Todd Combs is representing Berkshire Hathaway for its investment in PayTM

Q 18. Who was the issuer of the Amaravati Bonds 2018 that raised Rs 2000 crore and got listed in BSE ?

Ans. Andhra Pradesh Capital region Development Authority

Q 19. As the news of the sale of RK Studios at Chembur comes up, try to recall the legendary Prabhat Studios of V Shantaram in Pune. What came up in the Prabhat Studios campus ?

Ans. Film and Television Institute of India (FTII)

Global

Q 20. In urban lingo, what is the meaning of ‘kicks’ ?

Ans. Sneakers

Q 21. Google has launched security keys for those who want to further enhance their online accounts. What is its name ?

Ans. Titan security keys

Q 22. Which country recently revised the interest rate upwards to a staggering 60% ?

Ans. Argentina

Q 23. Identify the advertiser

Coca Cola

Ans. Coca Cola

Q 24. What word was originally used for Basic Military training but is now used for all kinds of basic training ?

Ans. Bootcamp

Q 25. Coca Cola is buying the Costa Coffee chain. Who is the seller ?

Ans. Whitbread

Q 26. Hello Velocity has come up with a new font that uses logos of well known cos. What is this font called ?

Brand New Roman

Ans. Brand New Roman

Q 27. Name this freelancing services marketplace started in 2010 that has become a leader . It initially offered services at 5 $ for a task but now rates have increased for most services.

Ans. Fiverr

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan