Archive | May 2016

Weekly Business Quiz # 334

India

Q 1. Under what brand name will Patanjali Ayurved market its Complan/ Bournvita competitor ?

Ans. Powervita

Q 2. Which TV newsperson is behind the startup Shethepeople dot tv that focuses on women achievers ? It has been funded by Anand Mahindra too 

Ans. Shaili Chopra

Q3. Which Indian king who was born on May 22 had introduced Rupiya as a currency for the first time ?

Ans. Shershah Suri

Q4. Which HR and recruitment consultant turned politician has won on an AIADMK ticket from Chennai ?

Ans. K Pandiarajan of Ma Foi Consultants

Q5. Which airline recently left behind over 40 passengers in Kochi before it returned back and took a bus load because it forgot them ?

Ans. Spicejet

Global 

Q6. In which Chinese taxi sharing service has Apple made an investment of 1 Bn $ ?

Ans. Didi Chuxing

Compiled by G.Mohan Twitter handle Indiabusinessquiz@go_mohan

Weekly Business Quiz # 333

India

Q 1. Which fast food chain created a digital campaign called Plate of Hope where visitors could create a plate online and the same food will be fed to a hungry child by KFC at their cost ?

Plate-of-Hope

Ans. KFC

Q 2. For which brand is stand up comedian and film actor Vir Das done a spoof of all brands that objectify women ?

Vir Das

Ans. He Respect deodorant from Emami

Q 3. Which Indian company/ brand is promoting “running” through  a CSR programme called ‘Ab daudega Hindustan ‘ ?

Glucon-D

Ans. Dabur brand Glucon-D

Q 4. Who has acquired the OTC brands Ferradol, Neko, Sloan’s and Waterbury’s compound from whom ?

Ans. Piramal Enterprises from Pfizer

Q 5. Myth Breaker by Seema Singh is a chronicle of which Indian industrialist ?

Ans. Kiran Mazumdar Shaw & the story of Indian Bio-Tech

 

Q 6. Which billionaire businessman’s auto biography is simply titled “Atmakatha’ ?

Ans. Binod Choudhary – the first billionaire of Nepal

Global

Q7. What is the Amazon vertical that sells goods made by artisans launched in competition with Etsy ?

Ans. Amazon Handmade

Q8. Which auto major has bought a 34% stake in the scandal hit Mitsubishi Motors ?

Ans. Nissan

Q 9. Crayola is almost a generic name for crayons..How did Crayola get its name ?

The Crayola name, coined by Edwin Binney’s wife Alice, comes from “craie,” the French word for chalk and Ola which means Oil in French

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle IndiaBusinessQuiz@go_mohan 

 

 

Weekly Business Quiz # 332

India

Q 1. In 1916, the Maharaja of Mysore and Sir M Visvesvaraya set up a factory at Mysore to extract oil from sandalwood. What iconic brand came from it ?

Ans. Mysore sandal soap

Q2. What was the value of the bet between Niranjan Hiranandani and Anil Ambani if Hiranandani did not run a marathon in May ?

Ans. One apartment in a recent development by Hiranandanis

Q3. Which company has launched NNNow dot com an omnichannel to sell all its fashion brands ?

Ans. Arvind Lifestyle Ltd

Q4. Under which brand has the following variants been launched :- Spyci, Pina Colada, Limonata, Fonzo

Ans. Bisleri from Parle

Global

Q5. Iran has changed its contract for supplying crude oil to Indian refiners from CIF to FOB. Who pays for the shipping freight in each case ?

Ans. CIF stands for Carriage Insurance Freight and FOB stands for Free on Board. In the first instance Iran was paying and now India will have to pay under FOB.

Q 6. Identify this logo

LH

Ans. Lafarge Holcim

 

Q7. Identify this logo..

iglogo

Ans. Instagram’s new logo

 

Q8. Why were German consumers paid recently to consume electricity on a particular day May 8, 2016 ?

Ans. It was a windy  and sunny day thus causing high renewable energy generation that was more than the demand, so the grid enticed consumers by paying them

 

Q9. In which country is Glashuette, that is considered to be the largest watch industry outside of Switzerland ?

Ans. Germany, erstwhile East Germany

  • Compiled by G.Mohan Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

Weekly Business Quiz # 331

India

Q 1. Which airline has launched a flight with the highest fare at Rs 25 lakh for a one-way ticket from New York to Mumbai ?

Ans. Etihad

Q 2. Which is India’s first small finance bank that has begun operations from Jalandhar ?

Ans. Capital First Finance

Q 3. In the recent Ipsos survey of brands in India, there were 6 foreign and 4 Indian brands. Which brand was rated #1 among Indian ?

Ans. Flipkart

Q 4. Which Indian actress has made it to the cover of the recent issue of Time magazine, she is also in the Time 100 ?

Ans. Priyanka Chopra

Global

Q 5. The market for Kombucha a health drink is growing very fast. What is it ?

Ans. A Chinese tea based drink that is becoming popular in US

Q 6. Johnson and Johnson recently lost a case where it had to pay heavy damages for causing cancer. What was the product ?

Ans. Johnson’s talcum powder

Q 7. What is the new name of Dell after its merger with EMC ?

Ans. Dell Technologies
Q. 8 Which company has been providing shoes to the US President since 1850 ?

Ans. Johnston and Murphy

 

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
%d bloggers like this: