Month: November 2018

Guest Business Quiz # 16

India Business Quiz is proud to present a Guest Business Quiz post from Team Bizdom.

Q1. Whose first web site is this?

ashiana

Ans. Asian Paints

Q 2. John Werner Klugewas a German-American entrepreneur and was best known as a television industry mogul in the United States. What was his claim of fame from 1989 to 1992?

Ans.Richest person in the United States according to the magazine Forbes.

Q3 .He is Chaganlal Karamsi Parekh, a member of the Servants of India Society and a social worker, which famous brand in India got started by his contribution?

chhagan bapa

Ans. Seven women borrowed Rs 80 from Chaganlal and thus got the Lijjat going.

Q4.Harry Brearley was working to prevent corrosion in rifle barrels when he accidentally invented something that revolutionise the world of cutlery. What was thus invented?

Ans. Stainless steel

Q5. On July 7, 1896, The Times of India had this advertisement: “The marvel of the century” and “The wonder of the world”. What was been thus advertised?

Ans. First cinema Ad, Screening of first motion pictures at Watson Hotel.

Q6. Association of celebrities with this brand is bit old, KapilDev used to endorse the product in the 1980s and actor Amitabh Bachchan in recent times. Launched in 1978, literal translation of one of its tagline is tastes good, provides instant relief

Ans. Chatpat swad, jhatpat aaram, Hajmola

Q7. It is a common surname in English-speaking countries, meaning “meadow, forest clearing”. It’s also a name of a famous brand started by a Lithuanian tailor Morris Copper, who was specialist at making waistcoats.

Ans. Lee

Q8. This brand was first used in a leading UK maternity hospital in the early 1930s and played a major role in reducing the mortality rate in women suffering from puerperal fever. Shortly thereafter in 1933 with the endorsement of the medical profession, it was launched to the general public. Name the brand.

Ans. Dettol

Q9. Aloysius Lilius was an Italian doctor who authored a manuscript titled Compendiuem novae rationisrestituendikalendarium where he proposed a certain reform. However, the reform did not occur until six years after his death, when his brother Antonio presented the manuscript to the office of the Pontifex Maximus. The manuscript was then given to the reform commission, and the reform was finally adopted on 15 October 1582, after some modification by Christopher Clavius. What are we talking about?

Ans. Gregorian Calendar was named after Pope Gregory XIII, the Pontifex Maximus

Q10. His great-grandfather, Lala Shankar Das Chopra, was the ‘Nagar Shet’ of Kashmiri Chopras at Lahore. In 1947, he had to flee to Indian with his family, almost Penniless. In 1950, he launched his own production company and by the 2003 his company used to contributes nearly Rs 3-4 million per month to PrasarBharati in terms of telecast fees. Name this trend-setter-media-moghul .

Ans. RamanandSagar (29 December 1917 – 12 December 2005) (born Chandramauli Chopra) was an Indian film director. He is most famous for making the extremely popular Ramayan television series

Q 11. Two sisters, Mildred Hill, a teacher at the Kentucky Experimental Kindergarten, and Dr. Patty Hill, the principal of the same school, together wrote a song for the children, entitled “Good Morning to All.”. Later they published the song in a collection entitled “Song Stories of the Kindergarten” in 1893. Name this adored pieces of music of all times.

Ans. Happy Birthday to You

Compiled by Team Bizdom. Two of their members did quite well in this year’s Tata Crucible. Shiv Das won the Delhi round while Siddharth Misra won the Nationals [along with Prasad Shetty who is now the ONLY 3 time Non-Tata national winner]

They have authored a Business Quiz book, the Amazon link for the book is given below

The Bizdom Quiz Book: Business Quiz Book

Advertisements

Weekly Business Quiz # 439

India

Q1 Which technology/ industry will be regulated in India by the Digital Sky platform from December 1, 2018 ?

Ans. Drones

Q2 Alyque Padamsee , who passed away last week  was an advtg legend. He is known for his campaigns for Liril, Surf, Bajaj etc. Which newspaper was launched with a memorable ad campaign with the tagline ‘unputdownable’ by him

Ans. The Telegraph

Q3. Which Indian automobile group is part of the venture that has relaunched the vintage motorcycle brand JAWA ?

Ans. Mahindra

Q4. Former IndiGo head Aditya Ghosh has joined as CEO of which organisation ?

Ans. OYO

Q5. What technique used by freight trains in Indian Railways will make the Mumbai-Delhi Rajdhani faster ?

Ans. Push and pull technique where there are engines at both ends

Q6. Which state in India receives the largest amount by way of remittances from abroad ?

Ans Kerala

Q7. Why is there a threat of over 1,00,000 ATMs closing down by next year in India ?

Ans. Nearly 50% ATMs are likely to shut due to unviability of operations caused by recent regulatory guidelines for ATMs hardware and software upgrades, new mandates on cash management standards and cassette method of loading cash.All new compliances have an additional cost element.

Global

Q8. Name this brand that has nearly 54 % share globally in the chocolate spreads market. Its nearest rival has a mere 2 % share 

Ans. Nutella

Q9. In which country chess has become so popular and fashionable that there are chess bars, chess art , chess fashion etc thanks to a world champion ?

Ans. Norway because of Magnus Carlssen

Q10. After a rather fierce competition among cities to get Amazon’s HQ2 which two cities were finally chosen as the second headquarters ?

Ans. New York City and Northern Virginia

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 438

India

Q 1. What is RBI setting up for lenders to get 360 degree view of the borrowers on a real time basis ?

Ans. Public Credit Registry

Q 2. What electricals brand was bought by Qimat Rai Gupta from Haveli Ram Gandhi in 1971 ?

Ans. Havells got its name from Haveli

Q 3. What is short for Dhanvantri Trayodashi, an important day for jewellery and durable marketers ?

Ans. Dhan Teras

Q 4. Under what brand names is Patanjali’s apparel division Paridhan launching various apparels ?

Ans. Aastha, Sanskar and Livfit

Q5. Who has released this emotional short video commercial on the occasion of Diwali ?

diwali

Ans. HP Printers

Q6. In which European country has Mukesh Ambani taken e-residency and has formed a JV for e-governance ?

Ans. Estonia

Q7. What unique capability does the launch of INS Arihant add to the Indian defence ?

Ans. INS Arihant is a nuclear submarine. It provides nuclear launch capabilities from water, giving India the capability to launch from air , land and water.

Q8. Raghuram Rajan said that the board of RBI should be like X, but not like Y. X and Y are ?

Ans. X- Rahul Dravid, Y- Sidhu

Q9. In a move to improve availability of credit to MSMEs , an online mode of securing loans has been announced by government from public sector banks. This loans will be given within what time limit ?

Ans. 59 minutes

Q 10. Amazon has recently launched Amazon Audible service in India. What is this service ?

Ans. Audio books subscription service

Q 11. What innovation by the likes of L’Oreal and Godrej, later followed by others has expanded the market for ‘creme based hair dyes in India ?

Ans. Marketing of creme based hair dyes in sachets

Q 12. Country Delight, O’leche, iOrganic, Binsar are niche startups retailing what product ?

Ans. Milk from farm to home

Q 13, Which iconic building is owned by the company Associated Buildings Company Ltd ?

Ans. Bombay House

Q14. Lulu International is a chain of hypermarkets that operates in many countries. In India they have a huge mall in Kochi. Where is the HQ of Lulu ?

Ans. Abu Dhabi

Q 15. The Union cabinet has approved strategic disinvestment of the PSU Dredging Corporation of India. Who will be the acquirer of the govt’s 73 % stake ?

Ans. Consortium of four ports namely Vizag, Kandla, Paradeep and  JNPT

Q 16. Who is the newly appointed Chairman of Competition Commission of India ?

Ans. Ashok Kumar Gupta

Q 17. Name this startup founded by Sridhar Gundiah which is a network distribution platform that helps the small retailers in rural India , Karnataka to start with, to procure over 50000 products , many not available through the traditional channel

Ans. StoreKing

Q 18. Name this renowned Indian Economist who was a Professor at Yale University. He was recognised by Indian govt with a Padma Bhushan .He passed away today. RIP,

Ans. Dr T.N.Srinivasan

Global

Q 19. Which leading phone maker has released an ad for enrolling in an upgrade programme by saying ‘ Get the phones we can’t show you yet ‘ ?

Ans. Samsung

Q 20. SAP has acquired Qualtrics a 300 Mn $ revenue generating company for 8 billion $. What capability does this acquisition bring to SAP ?

Ans. Survey software capability

Q 21. Akihiko Kondo of Japan married Hatsune Miku this month attended by around 40 guests. What was unusual about the bride ?

Ans. Hatsune Miku is a 3D Hologram of a virtual reality singer

Q 22. On 11th November  , the e-commerce sites in China like Alibaba group did record sales, far exceeding Black Friday in US or Diwali in India. What is the day called ?

Ans. Singles Day

Q 23. As the cities are getting crowded and polluted , many city dwellers are looking at moving away or atleast joining farm collectives where they can live closer to nature. This movement started in UK and such places slightly away from cities have a name. What are they called ?

Ans. Transition towns

Q 24. With which other Icelandic airline is Iceland Air announced a merger ?

Ans. WoW Air

Q 25. In this picture is Tom Stuker with the crew of United Airlines. What achievement of his is being honoured by United Airlines ?

Tom Stuker

Ans. 20 Million Miles clocked by Tom Stuker on United Airlines

Q 26. Which news agency has developed ‘AI Synthetic Anchors’ using Artificial Intelligence to read news similar to real news readers ? Availability 24×7 for reading Breaking News is one big advantage

Ans. Xinhua

Q 27. Which international magazine has changed hands from Meredith to Thai businessman Chatchaval Jiaravanon ?

Ans. Fortune

Q 28. Which country ranks No 1 in the Ease of Doing Business as per the recent World Bank Report ? India is 77.

Ans. New Zealand

Q 29. “Our own information, from the everyday to the deeply personal, is being weaponized against us with military efficiency” Who said this recently about the biggest risk of technology ?

Ans. Tim Cook of Apple

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 437

India

Q 1. Identify this businessperson and her company

devita saraf

Ans. Devita Saraf of Vu television..VU is now one of the largest selling TV being sold through e-commerce channels

Q 2. Name this co-operative bank with operations in Maharashtra mainly and HQed in Mumbai that celebrated its centenary this September

Ans. Saraswat Bank

Q 3. Between which two locations is Pepsi moving containers containing foods and snacks on inland waterways in India for the first time by MV R N Tagore ?

Ans. Kolkata and Varanasi on National Waterway No 1

Q4. Supreme Court has asked Delhi govt to implement withdrawal of vehicles beyond a certain age to fight pollution better . What upper age limit has been prescribed ?

Ans. 10 years for diesel vehicles and 15 years for petrol vehicles

Q5. India is largely a market for commuter bikes. Of late, a few ‘Super bikes’ are getting launched by companies like Motoroyale Kinetic . What is a super bike ?

super bike

Ans. More than 600 cc approx

Q6. With which country has India signed a 75 Bn $ currency swap agreement that will help India manage the foreign exchange volatility better ?

Ans. Japan during PM Modi’s recent visit

Q7. Deloitte India Technology Fast 50 companies 2018 was brought out recently, a list of fastest growing startups in India. Which city has the largest number i.e 11 in this list ?

Ans. Bengaluru

Q8. Who will be soon launching an SUV named KICKS ?

Ans. Nissan

Q9. ITC has entered the pouch milk market , first in Bihar and later Kolkata. It has been launched as an extension of their existing brand with Svasti tagged to it. Which existing brand is being extended ?

Ans. Aashirvaad

Q 10. Which Indian corporate major was involved in the construction of the Statue of Unity, i.e Sardar Patel’s statue at Kevadia, Gujarat ?

Ans. Larsen and Toubro

Q 11. Which section of the RBI Act empowers the government to consult and give instructions to the governor to act on certain issues that the government considers serious and in public interest ?

Ans. Section 7

Q 12 . Most technology companies are big consumers of energy. They try to be socially conscious by using green and clean energy as much as possible or totally. Which tech co is the largest buyer of renewable energy in the world

Ans. Google

Q 13. After Nexa, Maruti Suzuki has launched a new showroom channel with Varun Dhawan as a brand ambassador, what is this channel called ?

arena

Ans. Maruti Suzuki Arena

Q 14. India has shown a significant improvement in the Ease of Doing Business rankings published recently from 100 to 77  Who publishes it ?

Ans. World Bank

Q 15. Which is the brand being endorsed by Dhoni here ? The TVC also has Watson and Bravo

dhoni

Ans. Peter England

Global

Q 16. It is seen as an example of a product that did not live upto it’s hype and original promise. This plane was introduced by Airbus as a double decker plane that could carry large number of passengers in 2007. Even it’s original buyer Emirates is going slow in adding this plane now ?

Ans. Airbus A380

Q 17. Microsoft is betting on three technologies for the future, artificial intelligence, quantum computing  and mixed reality. What is mixed reality and how is it different from augmented reality ?

Ans. From the Intel site 

Augmented Reality
AR overlays digital information on real-world elements. Pokémon GO* is among the best-known examples. Augmented reality keeps the real world central but enhances it with other digital details, layering new strata of perception, and supplementing your reality or environment.

Mixed Reality
MR brings together real world and digital elements. In mixed reality, you interact with and manipulate both physical and virtual items and environments, using next-generation sensing and imaging technologies. Mixed Reality allows you to see and immerse yourself in the world around you even as you interact with a virtual environment using your own hands—all without ever removing your headset. It provides the ability to have one foot (or hand) in the real world, and the other in an imaginary place, breaking down basic concepts between real and imaginary, offering an experience that can change the way you game and work today.

Q 18. World over airlines are an industry where the governments often run them for prestige as a flag carrier. Which airline is ‘should be shut down’ as per the country’s Finance Minister because it has been loss making since 2011 ?

Ans. South African Airways

Q 19. If Apple is into computers and devices, what is the brand OPPLE in ?

Ans. Lighting

Q 20. As a method of monetisation, where would WhatsApp be putting advertisements to start with ?

Ans. Advertisements in the “status” of the members

Q 21. Why are restaurants in US cutting down their size and replacing some of their tables and chairs with shelves, even as their business is growing ?

Ans. Food delivery is growing faster and less guests are visiting restaurants

Q 22. With which company would you associate Pablo Isla who has been voted once again as the best performing CEO in the world by HBR  ?

Ans. Inditex , the company behind Zara

Q 23. Nearly 60% of crude oil trade globally is done with Brent crude price as the reference. What or where is Brent ?

Ans. The Brent oil field is in the North Sea off Scotland

Q 24. Who are the 2 CEOs in this picture and which major deal has been announced by them ?

ibm

Ans. James M Whitehurst (Red Hat) and Ginni Rometty ( IBM) – Acquisition of Red Hat by IBM for 34 Bn $

Q 25. Name this cartoon character that celebrates its 90th birthday today. The company behind it is putting all its might behind it . This character despite its age is still the most popular cartoon character .

Ans. Mickey Mouse

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan