Month: April 2018

Weekly Business Quiz # 414

India

Q 1. Which two leading mobile phone towers company in India are going to merge ?

Ans. Bharti Infratel and Indus Towers

Q 2. Who has acquired the e-learning division of Tata Industries, namely Tata Interactive Systems ?

Ans. MPS Ltd ( earlier Macmillan Publishing)

Q 3. ______ the car that built that company is a book written by BVR Subbu. Fill in the blank

Ans. Santro

Global

Q4. For which country’s Central Bank is Raghuram Rajan one of the potential Governors ?

Ans. UK

Q5. In Europe, Whatsapp has revised the minimum age of entry from 13 years. What is the new minimum age ?

Ans. 16 years

Q6. Which leading electronics hardware mfr has announced that it will cap the profit after tax at 5 % for all their products as a company policy ?

Ans. Xiaomi

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 413

India

Q 1. Name the fantasy gaming app running an aggressive ad campaign during IPL founded by Harsh Jain ( son of Anand Jain of Reliance Industries ) and Bhavit Sheth. Apparently, Tencent is keen to invest big in this company

Ans. Dream 11

Q2. What is the 3S philosophy of N.Chandra of Tata Sons for restructuring of businesses under the Tata Group ?

Ans. 3 S stands for simplification, synergy and scale

Q3. Which tech major has launched a lite web browser for Android devices in India called “Internet” ?

Ans. Amazon

Q4. With which well known Indian designer would you associate the brand Balance ?

Ans. Rohit Bal

Q5. Where has Indian Railways set up its new high power electric locomotive factory in a JV with Alstom that was inaugurated by PM recently ?

Ans. Madhepura Bihar

Q6. Which global co owns 100 % of pen mfr Cello Writing Instruments ?

Ans. BiC

Q7. Who is taking over as the Chairman of the industry association NASSCOM ?

Ans. Rishad Premji of Wipro

Q8. Which car manufacturer has a mini-truck named Supercarry that competes with the likes of Tata Ace ?

Ans. Maruti Suzuki Ltd

Q 9. Why has Kerala State Human Rights Commission disallowed state govt employees to bring their children to offices during summer vacations ?

Ans. Disturbance to others and offices are becoming playgrounds

Global

Q 10. Who had David O’Gilvy described as “that odious little jerk” when he heard Ogilvy’s agency was getting acquired by him ?

Ans. Martin Sorrell of WPP

Q 11. The word ‘Ritz’ is closely associated with the hotel industry. Oxford dictionary defines ‘ritzy’ as ‘expensively stylish.’ The word Riz is derived from the name of Cesar Ritz. In which hotel was Mr Ritz a manager in late 19th century where he made big changes ?

Ans. The Savoy Hotel at London

Q 12. 72 % of all the vessels sailing in the oceans have the flag of this country. This country has world’s biggest ship registry. Name the country.

Ans. Panama

Q 13. What unique business model is adopted by companies like Blue Apron in America and HelloFresh in Germany ?

Ans. Meal Kit where ingredients are prepared and recipe is delivered every day at home if you subscribe to their monthly service

Q 14. Name this Japanese e-commerce giant which also has other businesses like credit cards, a travel agency etc. It has recently got a licence to be a mobile operator in Japan. It owns Viber the calling app.

Ans. Rakuten

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 412

India

Q1. Toyota and Suzuki have signed a cross-badging deal for the Indian market . What is cross -badging ?

Ans. Same product under diff brand names. Similar to what Renault and Nissan did with Scala and Sunny, Pulse and Micra.

Q 2. Why is a little known company NuPower Renewables in the news ?

Ans. This is a company floated by Deepak Kochhar, husband of ICICI CEO Chanda Kochhar and this company is being under investigation for investments by Videocon Group

Q3. What connects these five families/ groups profiled in the book “Paiso” – Harilela, Merrimac Ventures, Fabiani family, Lakhi Group and the Embassy Group ?

Ans. Paiso by Maya Bathija is a book on the Sindhis way of doing business

Q4. Which juice brand has launched an attack on other juice brands by saying ‘ say no to concentrates ” ?

Ans. B Natural by ITC

Q5. Under what brand does Delhi based Beltek Canadian Water market a variety of drinks that contain no sugar, no preservatives, no artificial colours ?

Ans. Wild Water

Q6. Which Indian group is running a corporate campaign with the tagline “Big in your Life” ?

Ans. Aditya Birla Group

Q7. What is unique about this brand of cosmetics launched by an Indian start-up ?

Plum

Ans. India’s first Vegan cosmetics  ( not tested on animals )

Global

Q8. Identify the Chinese tech billionaire and his co , sharing the stage with Jack Ma of Alibaba.

Ma and Ma

Ans. Ma Huateng of Tencent

Q9. Which airline has revised its 71 year old policy of skirts only for its female attendants bowing to the pressure from the union ?

Ans. Cathay Pacific

Q 10. Which country has launched an advertising blitz on Indian TV with an intriguing tag line ‘ an ocean of timber tales ‘ ?

Ans. Gabon

Q 11. Which country offers e-resident status to people anywhere in the world online without physical presence in that country. This status is better than a visa and lower than a citizenship ?Even Japanese PM and French President have taken it 

Ans. Estonia

Q 12. Recently the Chinese equivalent of Netflix had its IPO in the US. What is it called ?

Ans. iQiYi

Q 13. Why did a young Japanese couple apologise to the employer of the woman because she got pregnant ?

Ans. The Japanese couple apologised for ignoring the timetable at the lady’s workplace by conceiving ‘before her turn’

Q 14. Donald Trump’s hatred for Amazon and Jeff Bezos is quite public . Which govt org does Trump refer as Amazon’s “delivery boy” ?

Ans. United States Postal Service

Q 15. What connects Magellan -a fund manager, Weetabix -a cereals brand and ASICS a sporting goods company ?

Ans. All are sponsors of the Australian cricket teaam that have decided to withdraw their sponsorship after the Australian” sandpapergate” controversy

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan