Category: Business

Weekly Business Quiz # 374

India

Q 1. What is special about these stamps launched by India Post ?

coffee

Ans. Coffee scented stamps

Q 2. What is unique about the payment wallet Hipbar that has got an RBI licence recently ?

Ans.  It is the wallet which allows to pay for liquor only

Q3. Who has started India’s first scholarship fund of Rs 100 crore for online education ?

Ans. Ronnie Screwvala

Q4. Along with PM Modi, one more Indian has been named in the Time 100 list of most influential people for the year. Name him

Ans. Vijay Shekhar Sharma of PayTM

Q5. Which TCS Exec has joined Niti Aayog to head the Atal Innovation Mission ?

Ans. Ramanathan Ramanan

Q6. Which company has launched a flavoured milk brand VIO ?

Ans. Coca Cola Co.

Global

Q7. Jimmy Wales of Wikipedia fame has now started a crowd sourced news site where reporters will check facts. What is it called ?

Ans. Wikitribune

Q8. Identify this fashion retailer and his brand, who has recently overthrown Jeff Bezos to become the second richest man in the world.

Ortega

Ans. Amancio Ortega of IndiTex, owners of Zara

Q9. Why is Japan facing a severe potato wafers crunch leading to steep price rise ?

Ans.  Due to poor potato harvest there is short supply of potatoes.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Weekly Business Quiz # 373

India

Q 1. Identify this media baron and his company. He passed away recently. RIP.

DB

Ans. Ramesh Chandra Agrawal of Dainik Bhaskar

Q2. Which are the 5 cities where the oil companies will change oil prices daily from May 1 as a pilot project ?

Ans. Puducherry, Visakhapatnam, Udaipur, Jamshedpur and Chandigarh

Q3. The Western Railways local in Mumbai was started 150 years ago on April 12, 1867. What was the antecedent of WR called then ?

Ans. Bombay, Baroda and Central India Railway Company

Q4. In the IPL season which brand has created a fictional IPL team Chonkpur Cheetahs ?

Ans. Amazon

Q5. Which PE firm has acquired controlling stake in Religare Health Insurance from Religare Enterprises ?

Ans. True North

Q6. Which company appointed M S Dhoni for a day as CEO where he even attended meetings and took decisions ?

dhoni

Ans. Gulf Oil

Q7. Who has acquired the Kingfisher Villa in Goa, that earlier belonged to Vijay Mallya ?

Ans. Sachiin Joshi, a n actor and businessman

Q8. The Chinese brands of smartphones are all positioning themselves as Selfie cameras using Bollywood stars as their brand ambassadors. If Gionee : Alia Bhatt, Oppo : Deepika, Vivo : ?

Ans. Ranveer Singh

Global

Q9. Name the subsidiary of Toshiba that has created severe financial stress and even bankruptcy like situation for the parent company

Ans. Westinghouse Electric Company, the US subsidiary running nuclear power plants

Q10. Which airline is in the midst of a storm in social media for forcefully offloading a passenger ? It lost a billion $ in market cap.

Ans. United Airlines

Q11. Identify this former billionaire who gave away all his wealth to charity by end 2016 making him being called ‘ James Bond of philanthropy’ by Forbes.

Chuck

Ans. Chuck Feeney

Q 12. Which sportswear has announced mass manufacture of sports shoes using 3 D printing ?

Ans. Adidas

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Guest Business Quiz # 4

Q 1. Who is this former Rajya Sabha member and winner of Ramon Magsaysay Award, known as the father of the cooperative movement in India?

220px-Tribhuvandas_Kishibhai_Patel

Ans) Tribhuvandas Patel, founder of the Kaira District Co-operative Milk Producers’ Union in 1946, and later the Amul co-operative movement in Anand

Q 2. Which Indian fintech company that provides consumers access to customised quotes on loans, credit cards or personal finance products was started in 2008 by Adhil and Arjun Shetty?

Ans. Bankbazaar.com

Q3. Which Indian scamster is known for cheating Mumbai based legal firm Purnanand and Co. and has been portrayed in a movie aptly titled Mudrank?

Ans. Abdul Karim Telgi, involved in fake stamp paper scam.

Q4. Incorporated in 1988 under the Companies Act, Container Corporation of India Ltd. (CONCOR), is a Navratna Public sector undertaking under which ministry?

Ans. Ministry of Railways

Q5. What started its operations in 2001 as ICICI InfoTech Upstream Ltd, a business process outsourcing organisation wholly owned by ICICI Bank and is now part of the RP-Sanjiv Goenka Group?

Ans. Firstsource

Q6. Kota sarees are popularly known as Kotadoria (doria means thread) outside the state. What are they called in Kota?

Ans. Masuria –  because they were originally woven in Mysore and later by weavers from Mysore.

Global

Q7. Which media personality owns this company?

syco-entertainment-logo

Ans. Simon Cowell

Q8. What is the most famous brand of a group that traces its history to Mr. Bhuramull Chaudhary from Rajasthan who started his business towards the end of the eighteenth century by selling clothes to the royalty and high-end customers in a neighbouring country?

Ans. Wai Wai noodles of the Nepal based Chaudhary group

Q9. Identify this popular Disney franchise whose cast debuted in 1955 on a TV program called Sam and Friends

muppets

Ans. Muppets

Q 10. What file sharing protocol was designed in 2001 by Bram Cohen, a former student at Buffalo University?

Ans. Bit Torrent

Q 11. “Today is the end of sheloshim for my beloved husband—the first thirty days. Judaism calls for a period of intense mourning known as shiva that lasts seven days after a loved one is buried. After shiva, most normal activities can be resumed, but it is the end of sheloshim that marks the completion of religious mourning for a spouse” – who wrote this Facebook post in 2015?

Ans. Sheryl Sandberg after the death of her husband Dave Goldberg.

Q 12. Which B-school’s approach to business education in a global context and how it functions with a dual-campus setting (second campus being in Singapore), was the subject of a 2008 Harvard Business School case study by Srikant Datar, Davind Garvin and Carin-Isabel Knoop?

Ans. INSEAD

Q 13. What name was given to the formulation that stuck to everything with which it came in contact and which was first sold in 1958 under the title “Eastman #910”?

Ans) Superglue, invented by Harry Coover Jr. and a colleague while working as researchers for Eastman Kodak.

Q 14. Which company that started in 1898 as a small Berlin drugstore with a popular perfume section uses the logo shown here?

schwarzkopf

Ans. Schwarzkopf

Q 15. Google X Lab and development of Macintosh computer are examples of what kind of projects which American sociologist Everett Rogers defined as an “enriched environment that is intended to help a small group of individuals design a new idea by escaping routine organizational procedures?

Ans. Skunkworks, associated with Lockheed’s World War II Skunk Works project.

  • Compiled by Guest Quiz Master G.Sreekanth

Weekly Business Quiz # 372

India

Q 1, Along with Nano, which other successful model will Tata Motors withdraw as a part of its product rationalisation strategy ?

Ans. Tata Sumo

Q2. Indian Premier League (IPL)  is in its 10th edition this year. Yet, only 2 of its franchisees have turned profitable. Which are the two franchisees ?

Ans. Kolkata Knight Riders and Kings XI Punjab

Q3. After introducing Rs 2000 and new Rs 500 currencies, what denomination will RBI introduce shortly ?

Ans. Rs 200

Q4. Identify this bureaucrat turned CMD who believes in ‘ employees first’ and hence supported the employees in the Ravindra Gaikwad episode 

aswani Lohani

Ans. Ashwani Lohani of Air India

Global

Q5. Who invented LED bulb and with which company was he associated with ?

Ans. Nick Holonyak, General Electric. He invented the red diode

Q6. Which company after the recent rally has become No 1 auto company in terms of market capitalisation in the US ?

Ans. Tesla Motors has a higher market cap than GM and Ford now

Q7. Which country’s postal department has taken up delivery of KFC as a diversification move to survive ?

Ans. New Zealand Postal service

Q8. In which country would investor Warren Buffett’s picture appear in the cans of Coke ?

Ans. China

Q9. Which cosmetics brand had to withdraw its ad for the copy ‘ White is purity’ because it indicated racism as per some ?

Nivea racism

Ans. Nivea

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

 

 

Weekly Business Quiz # 371

India

Q1. With growing popularity of badminton in India, where is Yonex setting up a facility in India to manufacture badminton racquets and other equipment ?

Ans. Bengaluru

Q2. What gaffe has been done by the copywriters in the Telugu translation of this advt for Parachute Ayurvedic oil ?

parachute

Ans. They have advertised that (“the modern way to hair loss”) rather than saying the modern way to reduce hair fall.

Q3. Why are auto manufacturers offering massive discounst on some models only till march 31, 2017 ?

Ans. Manufacturers who have unsold stocks of BS-III vehicles are giving massive discounts to clear the stocks as only BS-IV vehicles will be allowed from April 1 , 2017 as per a Supreme Court order.

Q4. Which are the 5 airlines that have won the rights to operate flights to unserved/underserved airports under UDAN scheme ?

Ans. Air Odisha, Air Deccan, Alliance Air, Spicejet and Turbo Megha

Q5. Kotak Mahindra Bank has made a big splash of its digital offering 811..Why it has been named 811 ?

Ans. 811 represents November 8 , the day of demonetisation that is considered a turning point for India going cashless

Q6. What unique and rare asset does Virendra Singh Chauhan of Chhota Udaipur own ?

Ans. One share of Tata Sons Ltd is owned by him. Tata Sons is an unlisted privately held co. with almost all shares with Tata Trusts and Shapoorji Pallonji family only. It’s value is estimated to be nearly 1 crore rupees

Q7. Which country has India displaced to become the third largest market for domestic aviation behind USA and China ?

Ans. Japan

Global

Q8. Which Central American country has become the first in the world to ban metal mining countrywide to stop environmental degradation ?

Ans. El Salvador

Q9. Which businessman has a project called Carbon War room that has the tagline “There is no planet B’ ?

Ans. Richard Branson

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 370

India

Q 1. Why has Hindustan Unilever filed a case against Amul for misleading advertisements ?

Ans. Amul advertisements say that their icecreams are made of real milk, where as frozen desserts ( such as Kwality walls of HUL) are made of vanaspati. HUL says that this was misleading and hence objectionable.

Q 2. Why has SEBI imposed a penalty and ban on Reliance Industries for derivatives trading ?

Ans. Reliance made unlawful gains by short selling Reliance petroleum shares in the derivatives market, almost a decade ago

Q 3. Why is the meat industry in Uttar Pradesh under trouble after the BJP govt has taken over ?

Ans. Yogi Adityanath led govt has issued warnings to close down all illegal abattoirs that form a large part of the meat industry in UP

Q 4. Which group has started a company called Guiltfree Industries to sell Indian and western snacks under the brandname TooYumm ! ?

Ans. RP- Sanjiv Goenka group

Global

Q 5. After 20 long years of association which brand will no longer be seen in the attire of Australian cricket team ?

Ans. Victoria Bitter

Q6. What is Hungary government’s objection to the Heineken logo ?

Heineken

Ans. The Red Star in the logo is seen as Totalitarian.

 

Q7. Apple has launched a special edition of iphone 7 in red colour. to whom will a part of the proceeds from the sale of this go ?

Red iphone

Ans. An undisclosed amount will go towards charity that work work for HIV/AIDS patients

Q8. To which state in Australia in energy crisis did Elon Musk make an offer that he would set up a battery of 100MwH within 100 days or free ?

Ans. South Australia

Q9. Intel rep Jim Kardash gave the tech Bluetooth its name. Why did he name it so ?

Ans. Bluetooth is named after a 10th-century Scandinavian king. Harald ” Blatand” Gormsson was a viking king who ruled Denmark and Norway from the year 958 until 985. There are many accomplishments credited to him, but greatest of all is that he united Denmark and Norway under his rule. Gormsson was also known for his dead tooth, which had a very dark blue/grey shade. It was so prominent that his nickname was Blatand, which literally translates from Danish to “Bluetooth.” Jim Kardash named the wireless technology Bluetooth because just like the King amde Norway and Denmark talk, this tech helps devices to talk to each other.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 369

India

Q 1. The Bharatiya Mahila Bank that was set up in 2013 will become part of another large public sector bank soon. Name the PSB

BMB

Ans. State Bank of India

Q 2. Who will be the Chairman of the the new entity formed by the merger of Vodafone & Idea ?

Ans. Kumaramangalam Birla

Q3. In what area is celebrity author Chetan Bhagat doing a start up and hence propose to leave writing for now ?

Ans. Electric cars

Global

Q 4. Identify this reclusive Chinese entrepreneur. He co-founded two well known mobile phone handset brands. Name him and also the brands he created.

Duan

Ans. Duan Yongping co-founder of Vivo and Oppo

Q 5. This is David Rockeller Jr, who died recently at an age of 101 years. With which well known bank was he associated as the CEO for over 10 years ?

David Rockefeller

Ans. Chase Manhattan, now part of JP Morgan Chase

Q 6. In the latest Forbes billionaires list Bill Gates is 1 and Warren Buffett is 2 , who is the new No. 3 in the list ?

Ans. Jeff Bezos of Amazon

Q 7. In the context of stock markets, what does the term ‘ Risk on, risk off ‘ mean ?

Ans. Risk-on, risk-off (RoRo) investing describes a process where investors move to riskier potentially higher yielding investments and then back again to supposedly lower yielding investments which are perceived to have lower risk.

Q 8. Identify this logo. Clue : In the news for a large investment by Anil Agarwal of Vedanta

AA

Ans. Anglo American

Q9. How do we know better a machine called Bankograph that was invented by Luther Simjian used only by prostitutes and gamblers to avoid face to face with tellers

Ans. ATMs

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan