Month: March 2014

Weekly Business Quiz # 226

Q 1. The Malaysian Airlines flight MH370 was a Red-Eye flight. What is a Red- Eye flight ?

Ans. The flight which departs late in the night and reaches early morning. This causes sleep deprivation hence red-eye.

Q 2. South Korean Tourism was promoted as ‘ The Land of the Morning Calm”. What is its new tagline ?

Ans. Dynamic Korea

Q3. Who is making a film on “Manjunath” the IIM graduate who got killed for speaking against corruption ? The film releases April 25

Ans. Sandeep Vohra

Q 4. Why has Mukesh Ambani’s luxury jet been grounded by DGCA in Delhi airport ?

Ans. Innumerable safety lapses and pilot not carrying licence.

Q5. What does AQUATM launched in Mankhurd , Mumbai vend ?

Ans. Water at Rs 1 per litre

Q6. Connect Littlewoods, Woolworths and now TESCO to an Indian group

Ans. Tata’s retail partners

Q7. Who will be managing the CPSE ETF created by Govt of India for disinvestment of select PSU stocks ?

Ans. Goldman Sachs

Q8. What is the name of the model launched by Nissan to compte with Alto and Eon in India ?

Ans. Datsun Go

Q9. Which Indian airline has been.issued a.notice by DGCA for its in flight Holi celebrations ?

Ans. SpiceJet 

Q 10.  “I start with architecture, and Mark starts with products, and Steve Jobs started with aesthetics.” Who is I here ?

Ans. Bill Gates

Q 11. What will be the OS from Google that will power the smart watch Moto 360 and LG G ?

Ans. Android Wear

– Compiled by G.Mohan Twitter Handle @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 225

Q 1. Which cricketer has been roped in by Ramaraj shirts to promote their white shirts in the North Indian market ?

Ans. R Ashwin 

Q 2. Under which brand name does Pidilite industries market Gulaal during Holi ?

Ans. Rangeela

Q 3. Who is the sponsor for the NDTV Prime TV channel ?

Ans. Micromax

Q 4. Telecom regulators in Holland are allowing Network-agnostic SIM cards. What does it mean ?

Ans. A SIM card that could be programmed on the fly to register to any network

Q 5. Which brand owns the site zindagi mili dobara dot com ?

Ans. Head and Shoulders

Q 6. Mercedes has reduced the price of its S Class in India by a whopping 21 lakhs. What is its new price ?

Ans. Rs 1.36 crore

Q7. How did the toy brand Lego get its name ?

Ans. From the Danish phrase Leg Godt, meaning Play Well.

Q8. The first commercial cellphone Motorola Dynatac went for sale on March 13, 1984. What was its price then ?

Ans. 4000 $

Q9. Identify the logo.

Image

Ans. Reebok’s new “delta’ logo

Q 10. Identify this scientist.

Image

Ans. Tim Berner Lee, the man who created www

Q 11. This is a traditional design now taken by Paul Smith and priced at 300 £. What is the traditional design called ?

Image

Ans. Peshawari chappal

– Compiled by G.Mohan T Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 224

Q 1. Which highly successful version of Windows will not be supported by Microsoft after April 8. 2014 ?

Ans. Windows XP

Q 2. Why are women’s rights organisations crying hoarse about the employment conditions for women cabin crew in gulf airlines like Qatar ?

Ans. Employment conditions regarding marriage and getting pregnant

Q3. 20 employees of which US firm were travelling by the ill fated Malaysian airlines plane ?

Ans. Freescale semiconductor

Q4. What is unique about the loan recovery firm Vasuli recovery ?

Ans. All women recovery agents

Q5. Vespa is going to launch India’s most expensive scooter Vespa 946. What is the indicative price ?

Ans. Rs 8-9 lakhs

Q6. Which retail chain conducted a contest on twitter with the hashtag#With50RupeesICanBuy that became a forum for voicing India’s problems ?

Ans. Big Bazaar

Q7. When tsunami struck Japan, developers from which Korean company went to Japan and created Line, a messaging app, in one and half months ?
Ans. Naver

Q8. Which are the only three major countries in which Google is not the number one search engine ?

Ans. Russia, China and South korea 

Q9. Who will operate the Mont Blanc single brand retail stores in India ?

Ans. Titan 

Q10. Which city has beaten Tokyo to become the most expensive city in the world ?

Ans. Singapore

Q 11. Under what sub-brand has Cadbury’s launched a chocolate-peanut bar in competition with Snickers ?

Ans. 5 Star Chomp

Q12. Where has McDonalds put this banner ?

Image

Ans. on the Sweden-Norway border

Q13. In which category is this brand the world leader ?

Image

Ans. Bananas

Q14. Identify this corporate honcho turned politico.

Image

Ans. Jaidev Galla of Amara Raja Batteries

Q15. Identify this media baron and his publication.

Image

Ans. Viveck Goenka , Indian Express ( Mumbai)

Q16. Mattel has launched an ‘average Barbie’ doll which is shorter and fatter than the original Barbie. What is its name ?

Image

Ans. Lammily

Q 17. This selfie by the Oscar host Ellen DeGeneres is the most retweeted photo ever. It was not a spontaneous picture but a part of the product placement strategy of a brand. Name it.

Image

Ans. Samsung Galaxy Note 3

Q 18. Many AP politicians have their roots in business and run businesses in parallel. Match the politician to the business group

1. Y.S.Chowdary           a. Lanco
2. G.Vivekanand           b. Sujana
3. T.Subbarami Reddy  c. Panyam Cements
4. L.Rajagopal               d. Visaka
5. SPY Reddy                e. Gayatri

Ans. 1-B, 2-D, 3-E, 4 A, 5-C 

 

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 223

Q 1. Which co is the world’s biggest maker of screens for smartphones and tablet computers ? It counts Apple and Sony among its customers
Ans. Japan Display

Q 2. Which country’s capital city has the Nay Pie Taw airport ?
Ans. Myanmar

Q3. Due to the collapse of which Japanese exchage for Bitcoins have Indians lost money to the tune of Rs 100 crore ?
Ans, Mt Gox

Q4. For a special line for which brand was Lady Gaga not only the endorser but also the Creative Director ?
Ans. Polaroid

Q5. For which brand of apparel and other merchandise does Mandhana Industries have an exclusive franchise ? 

Ans. Being Human

Q6. IITs and IISc are offering free online courses Ina newly started online course platform called NPTEL. Expand NPTEL.

Ans. National Programme on Technology Enhanced Learning

Q7. Name the IAS officer who as the Executive Director of SEBI did the investigation and therefore led to the arrest of Sahara chief .

Ans. KM Abraham

Q8. Which unlikely company has designed a tamper proof smart phone where the data is totally secure ?

Ans. Boeing

Q9. Which popular Indian ecommerce site is run by Jasper Infotech private ltd ?

Ans. Snapdeal

Q 10. Google has launched a new service Oppia. What is it ?
Ans. An open source education tool

Q 11. Narendra Modi has proposed a Group of nations called ‘Sons of Sun’ where India will take a lead. What is this group supposed to do ?

Ans.Sons of Sun is a group of countries who have high solar energy potential. This group will come together to do R & D in solar power

Q 12. Arvind has tied up with Japan’s Goodhill. What will they manufacture and market in India ?

Ans. Formal suits

Q 13. Who has taken over as the new chairman of ONGC ?
Ans. D.K.Saraff

– Compiled by G.Mohan Follow on Twitter @go_mohan