Month: May 2017

Guest Business Quiz # 6

Indian

Q 1. A UAE based billionaire is funding the movie, Randamoozham, set to be the costliest movie ever produced. Name the billionaire

Ans. BR Shetty

Q 2. What is the name of the lifestyle and sports brand of Rhiti Sports, where cricketer MS Dhoni has a stake?

Ans. Seven: A brand by MS Dhoni

Q3. The famous cardiac surgeon Dr Devi Shetty, along with the Government of Karnataka, have come up with a low cost insurance for poor farmers of the state. What’s name of the insurance scheme

Ans. Yeshasvini

Q4. He was once a part of the group known as ‘Paypal Mafia’, a group of ex PayPal alumni who have gone ahead and started successful companies. After Pay Pal, he went on to start the peer-to-peer microfinance organization kiva.org. He was named as Fortune magazine’s 40 under 40. Who is he?

Ans. Premal Shah

Q5. At the peak of his career there, he left ICICI Bank to head its ‘Foundation for Inclusive Growth’. He is currently a board member of the Reserve Bank of India. Recently he was appointed the head of Bill and Melinda Gates Foundation’s India office. Who is he?

Nachiket_Mor

Ans. Nachiket Mor

Global

Q6. Steve Jobs visited Kainchi Dham in India searching for meaning and peace, before he started Apple. Many years later, he advised another start-up founder to go and visit the place. Who was that CEO?

Ans. Mark Zuckerberg

 Q7. He was an American inventor best known for his works on AC currents. He was also a contemporary of Thomas Edison. Currently one of the most famous automobile companies in US bears his name. Who was he?

Tesla_circa_1890_slideshow

Ans. Nikolas Tesla. Tesla Motors is named after him.

Q 8. Sheryl Sandberg recently wrote a book, Option B, where she talks about dealing with life after the death of her husband Dave Goldberg. Which company was Dave the CEO of, when he died?

Ans. He was the CEO of Survey Monkey

 Q 9. Uber has been in the news recently because of a lawsuit alleging it stole self-driving technology from a Google spin-off company. Name the company

Ans. Waymo

 Q 10. ChemChina is in talks to buy a buy a big Swiss conglomerate. If it goes through, it would be the largest Chinese takeover of a foreign company. Which is the company getting acquired

Ans. Syngenta

This is a Guest post by Prabhala Raghuvir. Twitter handle @pnraghuvir. He will play the Quiz Master occasionally. 

Advertisements

Guest Business Quiz # 5

Indian

Q1. Rabindra Nath Tagore once advertised for an Indian soap brand. Which one?

Tagore

Ans. Godrej Soap ( at that time the Godrej Soaps had only one brand – Godrej)

Q2. ‘Bringing the Rainbow’, is the title of the autobiography of the patriarch of the one of the most prominent business houses in India. Name the person.

Ans.. R. K. Somany of the Somany Group (HSIL)

Q3. The parent multi-platform Dutch company is one of the top media content companies in the world. Its Indian subsidiary hit the jackpot with the reality TV show which is in its 10th season now. Which is this company?

Ans. Endemol is the company. Big Boss is the reality TV franchise.

Global 

Q4. “On one of my trips to the Audi factory in Ingolstadt, I saw the line ‘Vorsprung durch Technik’ on a fading piece of publicity. I thought, why not use this line? And importantly, let’s keep it in German. Mad as that sounds, I reasoned it would really stand out.” Wrote one of the most highly feted creative directors who co-founded three iconic British ad agencies, one after another. Who is he?

Vorsprung_durch_Technik

Ans. John Hegarty who had the distinction of being a founding member of  Saatchi & Saatchi, TBWA and BBH.

Q5. Name the former creative director at Gucci and Yves Saint Laurent who startled the film world by his critically acclaimed maiden directorial venture in 2009 which was nominated for the top award in the Venice International Film Festival.

Ans.. Tom Ford. A Single Man starring Colin Firth (who won a number of Best actor prizes for his lead role) is the film which made him an overnight star director.

Q6. Warren Buffett is known as the ‘Oracle of Omaha’. Which legendary investor is known as the ‘Oracle of Boston’?

Ans.   Seth Klarman, the chief executive and portfolio manager of the Baupost Group.

Q7. Members of this hedge fund’s board of directors included Myron S. Scholes and Robert C. Merton, who shared the 1997 Nobel Memorial Prize in Economic Sciences. It grew over $100 billion in assets in less than three years. But in 1998, swiftly, it lost $4.4 billion of its $4.7 billion in capital and eventually went bust.  Which hedge fund we are talking about?

Ans. LTCM (Long Term Capital Management). The entire story is recounted in Roger Lowenstein’s book, When Genius Failedwith details on the specific strategies and financial theories employed by LTCM.

Q8. Until the Citigroup pulled down its shutters, Old Lane, LP used to be a private equity firm specializing in fund of fund investments. With its head quarter in New York City, it also managed hedge funds for its clients. What was its Indian connection?

Ans.. India-born Vikram Pandit was the founder of Old lane which he sold off to Citigroup when he became its CEO.

This is a Guest Post by Prof Rajib Sarkar. He will play the quiz master occasionally. 

Weekly Business Quiz # 376

Indian

Q 1. A real life elderly couple VP and Shanta Dhananjayan, who are classical dancers,  are playing a couple on a series of TV commercials having fun during their second honeymoon. Name the brand.

voda

As. Vodafone 4G

Q2. How did Anand Mahindra, the Mahindra group head, respond when a person tweeted him a picture of an auto modified into a Scorpio ?

Mahindra

Ans. He gave a Mahindra 4 wheeler CV in exchange for the auto. The auto was to be kept in the Mahindra museum

Q3. Bajaj once the undisputed leader in India’s two wheelers market is now No. 3 in terms of volumes. Who are No 1 and No 2 ?

Ans. 1. Hero Motocorp 2. Honda

Q4. Which is the first state government in India to adopt January to December fiscal year ?

Ans. Madhya Pradesh

Q5. Wipro has changed its logo after 19 years. What does the new logo convey ?

wipro

Ans. Wipro connects the dots for their clients

Global

Q6. When and where is the Met Gala event held every year ?

Ans. Metropolitan Museum of Art, New York on the First Monday of May

Q7. Which is the world’s largest selling electric car ? Clue : – Tesla is No 2

Ans. Nissan Leaf

  • compiled by G.Mohan @go_mohan

 

 

Weekly Business Quiz # 375

India

Q 1. In what way is IRBInvIT fund India’s first ?

Ans. India’s first infrastructure Investment Trust that is opening for public subscription from May 3.

Q 2. What is special about the YouTube channel Country Foods featuring Mastanamma of Gudivada, AP ?

Ans. She’s the oldest person on Youtube. She is 106 year old. her cuisine channel is very popular

Q3. Which Tata company has chosen a woman Chairperson from outside the family ? Name her.

Ans. Tata Communications Ltd, Renuka Ramnath

Global

Q4. Who is the founder of this company and what is its business ?

Boring co

Ans. Elon Musk,  It is a infrastructure and tunneling company in US that will be used new way of underground transportation

Q5. Why does Apple produce human sweat in its laboratories ?

eausweat

Ans. To test whether the iWatch causes any skin problems when exposed to sweat. So in order to create a skin friendly device they are testing with this laboratory created human sweat.

Q6. Which brand came up with this sneakers that has become controversial ?

DG

Ans. Dolce and Gabbana..Some people have objected to “I’m Thin and gorgeous”

Q7. How much would former US President Obama be paid for a speech he will be delivering at a healthcare conference ?

Ans. US $ 400,000

Compiled by G.Mohan @go_mohan