Month: December 2015

Weekly Business Quiz # 316

Q 1. Which company completed successfully India’s largest delisting ever ?

Ans. Essar Oil

Q2. Why are the traders of Khan Market in New Delhi angry with film star Salman Khan ?

Ans. Salman has launched a e-commerce site called Khanmarketonline.com which the shopkeepers of Khan Market, New Delhi think will eat into their business.

Q3. Identify this logo. Also name the company this brand/division is part of.

BP

Ans. British paints, a SBU of Berger Paints is correct. British Paints became Berger and then British Paints became part of Berger itself.

Q4. With which foreign credit rating agency has the Indian agency CARE gone for a strategic alliance ?

Ans. Japan Credit Rating Agency

Q5. Which Indian company has launched a contact less payment system called mobomoney ?

Mobo Money

Ans. Tech Mahindra

Q6. This legendary fund manager was the top mutual fund manager for 13 years in a row. He is quoted perhaps next only to Buffett on investing. Identify him.

Lynch

Ans. Peter Lynch

Q7. Identify this ecommerce co from its logo. It wants to be the Wal-Mart of e-commerce. It is one of the largest advertisers on Facebook.

Wish

Ans. Wish

Q8. In which business is Pepboys in?

Peter Lynch

Ans. Auto services and spares is correct

Q9.Identify the model, a Bollywood star of her times.

Durga

Ans.  Durga Khote

Q 10. With which online retailer would you associate the hashtag ‪#‎Kyapehnu‬ ?

Ans. Amazon.in

 

India Business Quiz wishes all the readers a very happy and prosperous 2016.. Happy Quizzing..

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan 

 

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 315

Q1. Which Indian businessman is believed to have helped set up the meeting between Modi and Nawaz Sharif ?

Ans. Sajjan Jindal of JSW Steel group

Q2. Malaysia’s first Sharia compliant airline Rayani air has PIO promoters. The airline name is derived from their names. Name them.

Ans. Ravi and Karthiyani…first and last parts of their names

Q3. Steven Spielberg and Jeff Skoll have launched Amblin entertainment with a third partner. Who is the third partner ?

Ans. Anil Ambani

Q4. HUL has acquired a brand called Indulekha. In what product category is this brand ?

Ans. Hair Oil

Q5. Name this Chinese businessman who heads Fosun group and is often called as the Warren Buffet of China. He has gone missing

Ans. Guo Guangchang

Q6. Which French ball point co owns 100% in Cello ?

Ans. BiC

Q7. Google has releaased the 5 most watched YouTube ads in 2015 in India. Which advt had the highest number of views ?

'Chamki'--Latest-from-Lifebuoy's-'Help-a-child-reach-5'-campaign

Ans. Lifebuoy : Help a child reach 5- Chamki, 13 million views

Q8. With which country would you associate Spotify, Candy Crush, ABBA and now as the country in the forefront of being cashless ?

Ans. Sweden

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 314

Q1.In a govt to govt deal India has decided to give 2 AAI airports to Changi airport for operation and maintenance. Which are the 2 airports ?

Ans. Ahmedabad and Jaipur

Q2.With which Indian co has Mont Blanc signed up in India to create a chain of exclusive outlets to sell luxury products including pens ?

Ans. Titan

Q3. Which two of its car models has Tata Motors decided to phase out ?

Ans. Manza and Vista.

Q4. Where has Mahindra group set up its Mahindra Leadership University to groom leaders for their group companies ?

Ans. Nashik

Q5. Shahrukh Khan says ” I am the Monk with a ____, ‘ . Fill in the blank

Ans. Ferrari

Q6. With whom has Tata trusts tied up to launch free online courses in India for school students ?

Ans. Khan academy

Q7. US Postal service will launch a Informed Delivery service soon. How will it work ?

Ans. An email will be sent giving the image of the letter to those who register for the service

Q8. Haath, Munh aur Bum, Bimari Hogi Kum is a long TVC released by Hindustan Unilever. Name the 3 brands in the advt.

Haath-Munh-aur-Bum-Bimari-Hogi-Kum-hindustan-uniliver-ad

Ans. Lifebuoy, Pureit and Domex

Q9. Identify the person in this picture and with which brand would you associate her

airtel

Ans. Sasha Chettri, Airtel 4G girl

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 313

Q 1.What is common to Seiko’s GPS Astron, Citizen’s Waveair and Casio’s Oceanus that makes them so accurate ?

Ans. These models have a technology that links them to a network of satellites, that helps the watch to get the exact position as well as adjusts the time as accurately as 1 second every 1,00,000 thanks to the atomic clocks in the GPS satellites.

Q2. Which fast food delivery company’s name was inspired by Burkina Faso, the land of the incorruptible, in African language ?

Ans. Faasos

Q3.Identify this Michelin star chef who started life in Amritsar with his first restaurant Lawrence Gardens. He now runs the upmarket Junoon in Manhattan, New York. He is a TV host, cookbook writer too. He was voted sexiest man alive

1395259427_vikas_khanna

Ans. Vikas Khanna

Q4.Which Indian advt has been selected among the 20 ads of the century by Gunn Report ?

The_smile4

Ans. Happy dent Palace ad by McCann Ericson

Q5.Which Indian company will be the first issuer of Corporate Masala Bond ?

Ans. HDFC Ltd

Q6. What % of their shares in Facebook would Mark Zuckerberg and his wife give away in charity in their lifetimes ?

Ans. 99 %

Q7.Name the entrepreneur billionaire behind Billions in change project that claims to produce electricity from human effort

Ans. Manoj Bhargava

Q8. Which 138 years old newspaper  launched  its Mumbai edition in November 2015?

Ans. The Hindu

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan