Tag: Global

Guest Business Quiz – # 12

In our Guest business quiz series, we have a quiz post from a young quiz master -Prabhanjan Sharma.

India

Q 1. Which Indian financial services co has diversified itself to education sector by establishing schools in Bengaluru, Pune and Gurgaon with the moto of Educate, Excel, Empower? The school carries  the name of the company. 

Ans) HDFC.. the schools are called “The HDFC Schools”

Q 2.  Shripal Morakhia is an Indian Businessman, Film Director and a film Producer. He owns a sports entertainment venture which is co-operated by Star India. This venture is there in Mumbai, Hyderabad, Noida, Gurgaon, Ludhiana and Bengaluru. Name this sports venture?

Ans. Smaaash

Q3.  Azhar Iqubal, Beepit Purkaystha and Anunay Arunav are the founders of this application which summarizes the information in very few words. Identify  this famous company or app founded by them?

Ans. Inshorts Media labs Pvt Ltd Or Inshorts

Q4.  Pinstove is an food delivery app founded by Baiju Mohammed, Bhagavan Das and Harry Croydon. What is the uniqueness of this app which stands away from other food delivery services.

Ans) The food is cooked by HomeChefs (Housewives)

Q5.  Tina Tharwani, Manoj mittra, Rriddhi Talwalkar,Pragathi Malhotra and Saurabh Malhotra are the part of this company which was in news very recently for major event held in Italy. Identify the event and the company?

Ans. Shaadi Squad ( Wedding Planners of Virat and Anushka’s Marriage)

Q6. In 1999 this brand was banned in America because there it used child labour.There was huge protests against this brand. Investigations found that it was very popular in America but they didn’t contain warning labels. Name this famous Indian brand which is popular in rural India?

Ans) Ganesh  Beedi

Global

Q7. This sea food restaurants was founded in the year 1996 in Monterey California. The company is based in Houston,Texas and has been a divison of Landry’s restaurants since 2010. This restaurant was inspired from a movie of Tom Hanks which was released in 1994. Which famous sea food restaurant are we talking about and from which movie did it take inspiration?

Ans. Bubba Gump Shrimp Company , Forest Gump

Q8. The founder of this company raised $1 million dollars by selling hats worth $20 each. He sold out the entire line of 50000 plain black baseball caps showing the firm’s logo in over a month. Who is this founder who raised funds by selling caps and name the company?

Ans. Elon Musk , The Boring Company

Q9.  Who is the voice behind the tagline of McDonalds ” I’m Loving It”?

Ans. Justin Timberlake
Q 10. This company is partially owned by the Chinese government and their computers are suspected to come preloaded with secret backdoor access. So MI6,CIA and other spy agencies have banned their use. Which computer brand are we talking about?

Ans. Lenovo Computers

  • Compiled by Prabhanjan Sharma , a final year degree student of Seshadripuram Degree College, Bengaluru. He is a passionate quiz enthusiast and one of the pioneers behind the college quiz fest “Foghlaim”.
Advertisements

Weekly Business Quiz # 398

India

Q 1. Govt of India thru Niti Aayog is developing a version of blockchain to reduce frauds, increase transparency and improve ease of doing business. What is this version called ?

Ans.Indiachain

Q2. Indians are the second biggest group of foreign students in US after Chinese. US students also come to study in India. Approx how many US students are studying in India ?

Ans. 4500 students approx

Q3. Brand Factory is introducing a charge on the consumer for the first time in India’s retail industry during the November shopping festival. What is the charge ?

Ans. Entry fee to participate in the shopping festival, which will later get adjusted with the purchases,

Q4. Which is the first and the only IIM to reserve seats in their Fellow Programme in Management ?

Ans. IIM- Bangalore

Q5. Which is the most expensive retail location in India ? It is the 24th most expensive in the world as per a Cushman and Wakefield report .

Ans. Khan Market, New Delhi

Q6. India’s first basmati billionaires are promoters of KRBL ( named after Khushi Ram & Bihari Lal ) , Anil Mittal and family. Name the brand of basmati of KRBL.

Ans. India Gate basmati

Q7. With which Indian co is the 116 year old motorcycle brand Norton entering the Indian market ?

Ans. Kinetic

Q8. Star TV’s first music channel was MTV. When they wanted to increase the Indian content, MTV disagreed. So they launched a music channel in 1990s that had a patchy success record. After 20 odd years it is closing down. Name it.

Ans. Channel V

Q9. Under which brand name is Coca Cola India test marketing frozen desserts in India ?

Ans. Minute Maid

Q10. Identify this iconic scooter brand that was assembled in India till 1990s by Automobile Products India. It’s Italian mfr Innocenti wants to reenter India soon

lambretta

Ans. Lambretta

Q11. Who are the two newly inducted directors in the board of Tata Sons ?

Ans. Bhaskar Bhat and Saurabh Agarwal

Q 12. Name this IIM-A alum who started his career in Modi Xerox India and worked his way up in GE India and later GE US to become Head of HR globally

Ans. Raghu Krishnamoorthy

Q 13. The Nationalist by Minhaz Merchant is a biography of which business leader ?

Ans. AM Naik

Q 14. Identify the model in this Advt.

Zeenat

Ans. Zeenat Aman

Q 15. IndianOil has launched its electric charging station in collaboration with Ola. In which city has the first charging station come up ?

Ans. Nagpur

Global

Q 16. What was unusual about a Japanese train Tsukuba Express apologizing to its passengers, saying they were sorry for creating “tremendous nuisance” ?

Ans.  The train left a station 20 seconds early

Q 17. Tesla has unveiled an electric truck recently , which will be on road in 2019. What is it called ?

Ans. Tesla Semi

Q 18. Which company was created by Alberto Perez from Colombia, when one day instead of putting aerobics cassette put some Latino music and danced with his students ?

Ans. Zumba

Q 19. Name this digital media blog that was started by Pete Cashmore in 2005 that has now been sold at a bargain price of 50 MN $ to trade publisher Ziff Davis.

Ans. Mashable

Q 19. _______ were invented in 1996 by J. Edward Colgate and Michael Peshkin, profs at Northwestern University. US patent filing describes _________ as “an apparatus and method for direct physical interaction between a person and a general purpose manipulator controlled by a computer.” Fill in the blanks. Same word.

Ans. Cobots, from collaborative robots

Q 20. In UK, Sainsbury’s and other retailers have started putting a fin made of aluminium and plastic in the chiller section that keeps the cold air inside and also reduces energy consumption. From which design have they borrowed thus idea ?

Ans. Formula One car design

Q 21. What is the online classifieds service test marketed by Facebook in India called ? It will compete with OLX and Quikr

Ans. Marketplace

Q 22. This network existed before the WWW in USA. It had forums where members used to chat on various topics, particularly tech. It got acquired by AOL in 1998. AOL itself is now part of Verizon via Yahoo. These chat forums will finally close down in Dec 2017. Name it

Ans. CompuServe

Q 23. Japan is known for its fancy ‘shower toilets’. Two brands control nearly 90 % of this market. Name them.

Ans. Toto and Lixil

Q 24. With Moore’s law in its last legs, a new law is being talked about called Schoelkopf’s law. In which area of computing is this law applicable ?

Ans. Quantum computing

Q 25. In which product/ service is ROKU a formidable competitor to Apple, Google and Amazon ?

Ans. Streaming device

Q 26. Radhika Jones, who had held important positions in Time magazine and New York Times will take over as the Editor in Chief of which magazine ?

radhika

Ans. Vanity Fair

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@ go_mohan

Guest Business Quiz # 8 – US Special

As India Business Quiz enters its ninth year, we are happy to present a few champion quizzers posting questions as Guest Quiz Masters in this Anniversary month . Here is a special on US Businesses. All questions relate to well known companies and businessmen from USA.

Q1. The hotel was built in 1926 and was named after the former president of the United States, Theodore Roosevelt. It was financed by a group that included Louis B. Mayer, Mary Pickford, Douglas Fairbanks and Sid Grauman. In what way did it become famous in 1929?

Ans. The Hollywood Roosevelt Hotel which hosted the first Academy Awards ceremony on May 16, 1929. At the time, the “Oscar” nickname for the award had not yet been invented (the nickname would be introduced four years later).

Q2. It is a fictional metal found in the writings of J. R. R. Tolkien and is described as resembling silver but being stronger and lighter than steel. The name comes from two words in Tolkien’s Sindarin language— “grey” or “mist” and “glitter”. Which investment firm founded by Peter Thiel is named after the metal?

Ans) Mithril Capital.

Q3. The earliest known occurrence of the full phrase appears as the punchline of a joke related in an article in the El Paso Herald-Post of June 27, 1938, entitled “Economics in Eight Words”. What phrase?

Ans.There ain’t no such thing as free lunch. Economist Milton Friedman increased the popularity of the phrase by using it as the title of a 1975 book, and it is used in economics literature to describe opportunity cost.

Q4. Often dubbed as the ‘deadliest hot dog stand’, where was this located in US?

14

Ans) This is Cafe Ground Zero located in the centre of The Pentagon, headquarters of the United States Department of Defense in Virginia.

Q5. What company founded in  1999 gets its name from a variation of the Spanish word for “shoes”?

Ans) Zappos (now owned by Amazon). Zapatos is the Spanish word for shoes.

Q6. If this souvenir item sold annually were laid out end to end, they would stretch over 175 miles; more than 80 million of them have been sold since Disneyland opened in 1955. What item which has become quite the badge of honor?

Ans) Mickey Mouse ears hat

Q7. In pre-animation days, this device produced the illusion of motion by displaying a sequence of drawings or photographs showing progressive phases of that motion. What American film studio name founded by Francis Ford Coppola and George Lucas did this device inspire ?

17

Ans) The device is Zoetrope and the film studio is American Zoetrope.

Q8. Shown here is a US coin from 1925. Why does the coin have the mintmark M (to the left of 1925)?

18

Ans) M stands for Manila. A branch of the U.S. mint (Manila Mint) was established in 1920 in Manila in the Philippines, which was then a U.S. colony. To date, the Manila Mint is the only U.S. mint established outside the continental U.S. and was responsible for producing coins for the colony

Q9. Which group of people had this as their mascot in the 1920s?

19

Ans) This was the mascot of the “hog boys”, who raced on their Harley Davidson bikes. The group had a live hog as their mascot. Following a win, they would put the hog on their Harley and take a victory lap. This eventually became Harley Davidson’s NYSE ticker symbol – HOG.

Q10. What two names are missing from the cartoon?

20

Ans) Freddie Mac and Fannie Mae. Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) and Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) and created by Congress. They perform an important role in the nation’s housing finance system – to provide liquidity, stability and affordability to the mortgage market.

  • Compiled by Guest Quiz Master G.Sreekanth – G.Sreekanth is a National level Business Quiz Champion. He works and lives in Singapore

Weekly Business Quiz # 394

India

Q1. Hyundai has been dethroned as the No 1 car exporter from India in H1-2017-18, it is No 4 now. Who are 1,2 and 3 ?

Ans. 1. Maruti 2. Volkswagen  3. General Motors

 

Q2. Which Indian health insurance company has launched Health Insurance ATMs to conduct tests and issues policy instantly ?

Ans. Max Bupa

Q3. One of the announcements on Diwali day by Ratan Tata was a donation of Rs 1000 cr for cancer hospitals. How many centres and which places ?

Ans. 5 centres in the following states

  1. Assam 2. Jharkhand 3. Rajasthan 4. Andhra Pradesh 5. Uttar Pradesh

Q4. Which Italian chocolate major has positioned its chocolates as “Golden Ladoo”for premium gifting during  Diwali and other Indian festivals ?

ferrero

Ans. Ferrero Rocher

 

Q5. With which recently launched premium chips brand would you associate Kolhapur businessman Sanjay Ghodawat known for his premium cars ?

sanjay ghodawat 

Ans. Grannary multi-grain chips and other snacks

Q6. One year after Cyrus Mistry got ousted as Tata Sons Chief, his trusted aide Prof Nirmalya Kumar says Ratan, Cyrus and Tatas lost. Who gained according to him ?

Ans. Six PR firms and Lawyers

Q7. Bhavish Agarwal is looking at OLA becoming a big player in OOH Media through OLA PLAY. Expand OOH .

Ans. Out-of-Home media

Q8. Which legendary Indian cricketer did a One Year MBA through correspondence just in case his cricket dream did not materialise ?

Ans. Rahul Dravid

Q9. Which state tourism is running a campaign saying it salutes Taj Mahal for making millions discover India, obviously, in response to UP taking Taj Mahal out of its tourism promotions ?

Ans. Kerala

Q10. Which is India’s first renewable energy company to get listed in New York Stock Exchange ? 

Ans. Azure Power Global Ltd listed in NYSE .It got listed in Oct 2016.

Q11. Name this Kolkata based company estd in 1942, in the cables and other businesses that has been ordered to be liquidated by NCLT for defaulting on loans

Ans. NICCO Corporation

Q 12. DSP Blackrock is launching a passive equity fund called Equal weight Nifty 50 Fund. What is a passive equity fund ?

Ans.  The fund will follow a passive strategy, which requires no intervention from fund managers when it comes to deciding which stocks to buy and in what proportion. The fund portfolio will comprise all the stocks that are there in the Nifty 50 index, 2 % each. 

Q 13, With which Indian co is BP Plc launching its chain of petrol pumps in India ?

Ans. Reliance Industries

 

Global

Q 14. Which country/state has announced a ” State Minister for Artificial Intelligence” , a first position of its kind ?

Ans. UAE, Omar Bin Sultan Olama is the first such Minister

Q 15. If IPOs are initial public offerings what are ICOs ?

Ans. Initial coin offerings of cryptocurrencies

Q 16. In which city is the world’s largest literary hotel ( in terms of books) The Literary Man located ?

literary-man-obidos-hotel-dining-LITMAN1122

ans. Obidos, Portugal

Q 17. Which recent scandal has led to a worldwide campaign with hashtag #metooin social media ?

Ans. Harvey Weinstein scandal in Hollywood

Q 18. Which company’s second Headquarters referred publicly as HQ2 has become a big competition among US states to attract it by giving tax breaks and incentives ?

Ans. Amazon

Q 19. After entering the cloud server business 3 years ago, why has HP Enterprise decided to move out of it , despite cloud being a growth area ?

Ans. Low margins and focus on hybrid cloud rather than serving large cloud players like AWS, Google and Microsoft who do not buy branded servers

 Q20. . In 1494, Luca Pacioli wrote the book. “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita”.It was an enormous survey of everything that was known about mathematics – 615 large and densely typeset pages. Amidst this colossal textbook, Pacioli included 27 pages that are regarded by many as the most influential work in the history of capitalism.

What is described in these 27 pages, that is used to this day ?

Ans. Doube-entry book-keeping. To know more Listen to the BBC Podcast here. 

  • Compiled by G.Mohan Follow on Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan