Month: February 2019

Weekly Business Quiz # 448

India

Q 1. Axis Bank is a private bank. Yet there is a disinvestment through an Offer for Sale of Axis Bank shares whose proceeds will come to the Govt of India. How did govt come to own shares in Axis Bank ?

Ans. Axis Bank was promoted by Unit Trust of India. When US-64 was dissolved, a Strategic Undertaking of UTI (SUUTI) was created which held shares of many companies including Axis Bank, L & T, ITC etc. Through OFS, govt is disinvesting a portion of their holding

Q 2. ITC has renamed its garment brand Wills Lifestyle . What is its new name and what other major change the company is bringing about in their apparels ?

Ans. WLS is the new name. It will only use natural ingredients for all items like buttons, thread etc

Q 3. The line ‘ Apna Time Aayega’ has been used in the ad copy of many adverts. This line is from which movie ?

Ans. Gully Boy

Q 4. For which brand has AR Rahman composed and sung in the TV Commercial called ‘Fearless songs’. He also appears in the TVC.

arrahman

Ans. Horlicks

Q 5. Which Chinese auto major X is entering India via a British Brand Y and launching an SUV model named HECTOR. Identify X and Y ?

Ans. X – SAIC  Y – MG Motors

Q 6. Which model is Honda withdrawing from Indian market after selling them for 7 years ?

Ans. Brio

Q 7. Which Indian airline is cutting down approx 30 flights in the last few days due to shortage of captains and pilots ?

Ans. IndiGo

Q8. With which celebrity would you associate the brands Daawat, Ariel, Dettol, Tata Sampann and Wonderchef ?

Ans. Celebrity Chef Sanjeev Kapoor

Q9. Who has been named as the new Air India Chairman ?

Ans. Ashwani Lohani, former Railway Board Chairman.

Q 10. In legal circles, a __________ is a payment made to a victim as compensation for injured feelings or emotional pain and suffering (such as the trauma following the wrongful death of a relative). This term is used for the money given to families of victims of terror attacks such as the one in Pulwama . Fill in the blank ?

Ans. Solatium

Q 11. As a retaliatory measure to the terror attack, what trade measure has been announced by Indian govt against Pakistan after withdrawing the MFN status ?

Ans. Customs duty of 200 % on Pakistani goods

Q 12. Shiksha Finance a South India based start up provides education loans to students . It has a loan book of over Rs 100 crore . Which students are their main target segment ?

Ans. Parents of school children from KG to class 12

Q 13. In the reopened Bombay House in Mumbai, Tata Group has created a place where hundreds of artifacts from various group companies have been showcased for public. What is it called ?

TXC

Ans. Tata Experience Centre ( TXC)

Global

Q 14. What is the popular name for the injectible Botulinum Toxin Type A and what is its main application ?

Ans. Botox, removing wrinkles

Q 15. Which US bank major has started issuing cryptocurrency becoming the first to do so ? It will use it for its wholesale payments business internally. What is the coin called, derived from the name of the bank ?

Ans. JP Morgan, JPM Coins

Q 16. In US, there are increasing instances of theft of catalytic converters from high end cars , because they can fetch as much as 450$ as scrap. What precious metal is used in the catalytic converters ?

Ans. Palladium

Q 17. With which international food and dairy major has Starbucks tied up to market their coffee and tea products through the grocery stores in many markets outside US ?

Ans. Nestle

Q 18. In the luxury car segment in the US, which which was the largest selling carin 2018 ?

Ans. Tesla Model 3

Q 19. The 4 engineers, Richard Schwartz, Dr Bradford Parkinson, Professor James Spilker and Hugo Fruehauf , shown here are the recipients of this year’s Queen Elizabeth Prize for engineering. Which system that we are using almost everyday did they develop ?

GPS

Ans. Global Positioning System ) GPS)

Q 20. After developing computers that beat humans in chess and quiz game Jeopardy , IBM built an AI machine ‘Miss Debater’ to compete with humans in debating . In the debating contest Miss Debater was pitted against a world champion Debater. The human won. Name this Indian American ?

Harish-Think-2019

Ans. Harish Natarajan

Q 21. In which country there was/is a practice of women giving chocolates to men in the workplace on Valentine’s day ? This is being resisted by women and some companies are also banning it

Ans. Japan..even South Korea has a similar tradition

Q 22. Which social networking company has just launched a Live video feature in its network ? Currently, this is by invitation in US only

Ans. LinkedIn

Q 23. Products made from.which natural ingredient, long known in India via Ayurveda , is being promoted by plastic surgeon of Hollywood celebrities Dr Raj Kanodia.and is being endorsed by Kim Kardashian West , Britney Spears etc ?

amla

Ans. Amla or Indian Gooseberry

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 447

India

Q 1. The Chinook is a multi-role, vertical-lift platform, which is used for transporting troops, artillery, equipment and fuel. The first shipment of 4 helicopters was received recently. IAF will soon induct these helicopters. Who is the supplier/ manufacturer of Chinooks ?

ch1

Ans. Boeing Vertol

Q 2. Chalet Hotels which had an IPO belongs to which real estate group ?

Ans. K.Raheja Group

Q 3. With which business group would you associate the brand Reid and Taylor that has been ordered to be liquidated by the NCLT after bidders could not come up with a viable revival plan ?

Ans. S.Kumar’s

Q 4. Fiat Chrysler is completely withdrawing its FIAT brand from the Indian market. What brand would they focus on in India ?

Ans. Jeep

Q 5. Duke’s soda a popular regional brand, now part of Pepsico, was started by Dinshawji Pandole in the year 1889. Why did he name it Duke’s ?

duke's

Ans. Dinshawji Pandole was a cricketer and had travelled to England as a part of Parsi Eleven team. He had success with the Duke’s ball, so named the soda after the Duke’s ball.

Q6. Which term given below best describes the business of the following listed companies in India QUESS Corp, SIS India, TeamLease ?.

Ans. Temp staffing services

Q7. The beleagured Essel Group has a mutual fund which it wants to disinvest to meet its debt obligations. Which mutual fund had Essel acquired in 2016 to enter this business ?

Ans. Peerless Mutual Fund

Q8. Where has the local govt started a campaign called ‘Tera Mera Beach’  where in return for depositing waste cleaned in the beach, the citizens can get beer or cocktail based on an approved exchange chart ?

Ans. Goa

Q9. SEBI has recently come out with revised guidelines for ETFs and Index Funds. By capping the Maximum exposure to 35 % for one stock and 65 % for top 3 stocks, what risk is being addressed ?

Ans. Concentration risk

Global 

Q 10. As the labour market gets tightened in US, the power of employees is increasing. If candidates do not turn up for interviews, do not join on the first day without info, stop attending work without informing . What is this act called ? It has come from online dating space..

Ans. Ghosting

Q 11. Gerald Cotten, the founder and administrator of Quadriga , a Canadian cryptocurrency exchange died suddenly in India while volunteering at an orphanage. His sudden death has caused a loss of over 100 Mn $ in cryptocurrencies. How ?

Ans. The cryptocurrencies were in a computer outside the network , called cold storage. Only Gerald had the password to this computer. With his death these cryptocurrencies are lost .

Q 12. In the year 2018, among the FAANG companies which had the highest revenue growth rate ?

Ans. Facebook

Q 13. What is the new name of the enterprise software services company formed by the merger of HPE’s erstwhile EDS division and CSC ?

hp

Ans. DXC Technology

Q 14.. The shares of video game makers like Electronic Arts, Activision Blizzard have declined over 40 % since 2018 June. Take-Two’s share prices have also declined by 22 %. The analysts are all attributing this to one reason , a free-to-play game that was launched in late 2017. Name it

Ans. Fortnite : Battle Royale

Q 15. The Italian town of Locana in the northern Piedmont region is looking to pay people to move there. It will pay 9000 euros over 3 years. What is the main condition to avail this scheme ?

Ans. Have a baby in the town within the next 3 years

Q 16. Cognizant has announced a change in leadership. Brian Humphries will take over from Francisco D’Souza from April 1. Currently where is Brian employed ?

Ans. Vodafone

Q 17. Out of the following which of the fast food chains is NOT owned by Yum Brands ?

A. Taco Bell         B. KFC

C. Burger King     D. Pizza Hut 

Ans. C . Burger King

Q 18. Which social networking company has just launched a Live video broadcasting feature in its network ? Currently, this is by invitation in US only

Ans. LinkedIn

Q 19. In which country there was/is a practice of women giving chocolates to men in the workplace on Valentine’s day. This is being resisted by women and some companies are also banning it 

Ans. Japan , this chocolate is called “obligation chocolate” , as it is seen as being forced on the women

Q 20. Increasingly desktop software to enterprises will be delivered through a ‘peer-assisted”  technology mode, Explain ‘peer-assisted” technology

Ans. In “peer-assisted” solutions , once the update is delivered to a single PC within an office, software that is resident on it will allow it to distribute the update to its peers without the need to go back each time to the distributing server.

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle Indiabusinessquiz@go_mohan 

Weekly Business Quiz # 446

India

Q 1 . Identify this old film where Deepti Naval plays a door-to-door saleswoman for Chamko detergents 

Deepti

 

Ans.  Chasme Buddoor

Q 2. A well known quiz master.and sports organiser is the CEO of Pro Volleyball league that is co-owned by Volleyball Federation of India and Baseline Ventures. Name him

Ans. Joy Bhattacharjya

Q 3. Which are the 3 banks that RBI has moved out of the Prompt Corrective Action Framework allowing them to do normal business ?

Ans. Bank of India, Bank of Maharashtra and Oriental Bank of Commerce

Q 4. What connects Tri-Valley University in 2010, Herguan University in 2012 and University of Farmington in 2019 ?

Ans. These are all fake universities in US that were involved in student visa fraud involving Indians

Q 5. Where has government set up the first GI store in India ?

Ans. Panjim Airport,Goa

Q 6. As Industry Minister, George Fernandes in 1978 forced MNCs to dilute their stake. IBM refused to get an Indian partner . There were over 800 computer installations of IBM then. Which PSU became operational ( though created earlier in 1975) to maintain these computers ?

Ans. CMC Limited , which got privatised and is now a part of TCS

Q7. When George Fernandes ( RIP ) became Industry Minister under the Janata Party govt in 1977, he forced multinationals to leave India. Coca Cola was one of them. Which brand of Cola was launched by the govt to fill the gap left by Coke ?

Ans. Double Seven Cola

Q8. Who is the Digital Innovation partner of Tennis Australia since 2018 Sept . If you had watched AO 2019 closely, you would have seen logo of this company

Ans. Infosys

Global

Q9. Identify this woman. She passed away recently at the age of 101. She was a qualified Architect who brought research & planning to interior design. She is credited with the concept of ‘open plan offices’ and bringing art to offices since 1960s. Womb chair was her other innovation

Florence

Ans. Florence Knoll Bassett

Q 10. Gabrielle Reilly’s video where she wears her Air Pods as ear rings has gone viral partly because it solves a practical problem of losing in a cool way. What does she call them ?

air rings

Ans. Airrings

Q 11 Nike and Gillette are being cited as examples of ‘Woke’ capitalism ? What is woke capitalism ?

Ans. These companies came out with ad  campaigns trying to address social issues while also furthering their brands… Nike’s “believe in something” and Gillette’s “is this the best a man can get” campaigns invoking social issues

Q 12. Identify this person who is becoming a cult figure thanks to Netflix

marie-kondo

Ans. Marie Kondo whose advise on how to keep one’s house tidy has gone viral

Q 13. India surpassed Japan to become the No 2 steel producer in the world in 2018. China is # 1 and is way ahead of India. What is the production share of China in the world ?

Ans. 51 %

Q 14. What is the name given by Microsoft to a collection of software for enterprises consisting of Power BI, Power BI and Flow that will sit on top of the Windows Azure ?

Ans. Microsoft Power Platform

Q 15. Identify this person who has been named as the CEO of Intel. He is only the 7th CEO in its 50 year history . He is an outsider and not a semi-conductor veteran.

bob swan

Ans. Robert Swan

Q 16. Appliances and gadgets sold and made in UK used to have CE mark common to whole of Europe . How is UK preparing for a ‘No deal’ Brexit ?

Ans. UKCA for United Kingdom Conformity Assessed

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan