Month: March 2012

Weekly Business Quiz # 124

Q1. Jet has decided to merge Jet Konnect and JetLite. Which brand will be retained ?

Ans. Jet Konnect

Q2.  UPS has acquired TNT. What is the full form of TNT ?
 
Ans. Thomson Nationwide Transport
 
Q3. Name the first open source company that will clock 1 billion $ in revenues.
 
Ans. Red Hat
 
Q4. Why has Israel decided to ban skinny models from ads ?
 
Ans. To reduce eating disorders
 
Q5. What will be the name of the new sports channel to be launched by Sony ?
 
Ans. Six
 
Q6. Where will the HQ of the co formed out of the merger of Tech Mahindra and Mahindra Satyam be located ?
 
Ans. Pune
 
Q7. Among cola drinkers who are ‘dualists’ and ‘resistants” ?
 
Ans. Dualists drink both regular and diet at diff times. Resistants drink neither
 
Q8. If Pepsi has Tropicana as its pure juices brand, what is Coke’s pure juice brand called ?
 
Ans. Simply juices
 
Q9. Which animation character created by Hyderabad based Green Gold Animation has made Pogo the No 1 children’s channel in India ?
 
Ans. Chhota Bheem
 
Q10. On World Water Day today, how is SBI celebrating ?
 
Ans. SBI gave away a free water purifier to 13600 schools from their 13600 branches
 
Q11.From April 1 2012 what will be the uniform validity of all cheques as per a RBI regulation ?
 
Ans. 3 months
 
Q12. GAIL has built India’s longest gas pipeline which was inaug y’day by PM. Name the two terminals of this line.
 
Ans. Dahej to Bhatinda
 
Q 13. Many analysts in US have decided to exclude one co’s results from corporate earnings, bcos the co skews the results. Name the co.
 
Ans. Apple
 
Q14. Artist Robert Hunt painted the image of a boy on the moon fishing, which was converted by I L & m into a digital image. Which movie co logo ?
 
Ans. Dreamworks
 
Q15. Most logos carry one icon, but which co logo has as many as 25 icons with symbols such as sun, DNA, bee, flower and heart?
 
Ans. Unilever
 
Q 16. To which brand did Karhu Sports sell its logo for $ 2000 and two bottles of whiskey ?
Ans Adidas

Q 17. Which car logo was designed by Childe Harild Wills, the inventor of Vanadium and molybdenum steel alloys ?

Ans. Ford Motors

( Note : Q14 to 17 were taken from Sunday Chronicle dated 25/03/12. Thanks)

– Compiled by G.Mohan Twitter go_mohan

 
 
Advertisements

Weekly Business Quiz # 123

1. Where has Harvard Business School set up its classroom in Mumbai for Executive Education in India ?

Ans. Taj Land’s End, Mumbai

2. Why has Nestle India been hauled up for violating advt norms ?

Ans. The tins of Lactogen do not have warning reg Mother’s milk in Hindi and font size was small

3. Name the celebrity who endorses Fast track, Flying Machine jeans, Herbalife, Fair and Lovely for men, Sangam suitings etc.

Ans. Virat Kohli 

4. Connect Ventura, Mantra, RAHI, Turbo

Ans. Regional airlines started in India recently

5.What is the increased limit of free baggage allowance as per the recent budget ?
 
Ans. Rs 35000 from Rs 25000 earlier
 
6. Who has launched a special Tendulkar edition of a drink to honour Tendulkar 100th century ?
 
ImageAns. Coca Cola
 
7. Strayer University US has launched an 18 month Executive MBA delivered online in collaboration with a fmr CEO, now retired. Who ?
 
Ans. Jack Welch
 
8. After 244 years Encyclopedia Britannica has stopped recently. What reasons have been cited ?
 
Ans. Internet and Wikipedia
 
Thanks to all the visitors, readers and followers. We crossed 150, 000 hits last week. 
 
– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 122

Q 1. L & T chief AM NAIK is writing his memoirs and it will be called V to W. Why ?

Ans. Village to World

Q 2. Who has launched a collection of digitally restored parallel cinema movie DVDs like Jaane Bhi Do … under the Cinemas of India label ?

Ans. NFDC

Q 3. Which European country introduced a quota for women on boards of companies 10 years ago that has brought their share to 40 % now ?
 
Ans. Norway
 
Q4. As per LinkedIn which job title is the fastest growing among its members in US ?
Ans. Adjunct Professor
 
Q5. Name the Indian behind the Hollywood production house Hyde Park Entertainment that has produced Ghost Rider etc ?
 
Ans.Ashok Amritraj
 
Q6. In which Indian blue chip co a 72 year old is succeeded by a 67 year old veteran in the name of succession ?
 
Ans. L & T
 
Q7. Which is the first bank likely to deploy IBM Watson the supercomputer that had won Jeopardy ?
Ans. Citibank
 
Q8. As Rahul Dravid retires an old quiz question. Why is he nicknamed Jammy ?
 
Ans His father worked for Kissan Jams. He later endorsed it also.
Image
 
Q9. Apple launched its latest version of iPad with retina display, quad core , LTE ready etc. What is it called ?
 
Ans. New iPad
 
Q 10. Who has acquired the insurance business of HSBC worldwide ?
 
Ans. Axa
 
Q11. Name this women’s cooperative that has 650 cr sales and exports of 29 cr. 
 
Ans. Lijjat
 
Q12. What is the new name for Android Market, the app store from Google ?
 
Ans. Google Play
 
Q 13. Name this Kraft brand that celebrates its 100th anniversary .
 
Ans. Oreo
 
Q 14.. What is an  MOOC in the sphere of online education ?
 
Ans. Massively Open Online Courses
 
Q 15. Which MNC has set up hair salons in its headquarters for its employees ?
 
Ans. Unilever
 
– Compiled by G.Mohan Twiiter handle @go_mohan

Admission to ASCI- Hospital Management 2 year Diploma

Administrative Staff College of India, India’s leading Management Development Institute, announces admission notification for their only long duration programme.

The ASCI Post Graduate Diploma in Hospital management (ASCI-PGDHM) is an AICTE-approved two-year full-time residential programme. The programme has an approved capacity of 30 students per batch.

The Programme is conducted over 4 semesters, comprising 3 semesters of classroom teaching, practical and field work, and one semester on internship at healthcare institutions.

Course Curriculum: The Course curriculum has been designed to cover the conceptual and qualitative skills needed by administrators/managers in contemporary hospitals. 

Faculty: Faculty from the healthcare related industry complements highly competent core faculty.

Placements: Participants who have completed the Programme have found placements in leading hospitals and many healthcare organizations. ASCI Alumni proudly represent its alma mater at such institutions such as: (Hospitals) Aditya, Apollo, KIMS, Mediciti, Kamineni, Care, Manipal, Wockhardt, Sahara, Seven Hills, Fernandez, Arvind Eye, Sterling, Vikram, Bombay, Max Super-speciality, Medica Synergie, Fortis, Suburban Diagnostics, (Healthcare) Infosys, ICICI Lombard, iSoft, Asclepius, Vaatslaya, HOSMAC.

Location: The programme is housed at the Centre for Healthcare Management, ASCI at its College Park Campus at Banjara Hills in Hyderabad.  The institute provides the students excellent opportunities for doing live projects with hospitals of all types.

Eligibility Criteria:

Graduates in any discipline, preferably sciences, technology or IT, with a minimum of 50% marks at the aggregate. Graduates with medical, life sciences, technology, or IT degrees may apply.

Candidates are required to qualify in the MAT, CAT or CMAT examinations. Selection shall be based on a combination of factors including academic credentials, MAT/CAT/CMAT scores, Group Discussion and Personal Interview, and a demonstrated interest in the healthcare sector.

Fee: Tuition and academic activities: Rs.4,90,000/- + Accommodation: Rs. 1,00,000/- +

Catering and food provision: Rs. 1,00,000/-

Admission Process: Application form can be downloaded from our website, completed and submitted with self-attested copies of certificates and a demand draft (DD) of Rs. 1,000/- in favour of “Administrative Staff College of India” payable at Hyderabad, to the address provided below. Forms can also be obtained at our office on payment through DD. Last date for accepting applications is April 30, 2012.

 All applicants meeting the eligibility criteria will be called for Group Discussions (GD) and Personal Interviews (PI) at New Delhi, Kolkata or Hyderabad, and will be notified of the dates.

GDs/PIs will be held in May 2012 in New Delhi, Hyderabad, and Kolkata. The list of selected candidates will be put up on the ASCI website and classes will commence in the first week of July 2012.

For application form and prospectus, please visit  http://www.asci.org.in/pgd_hospital.aspx

 

Director, Centre for Healthcare Management,

ASCI-PGDHM Program

 Administrative Staff College of India

College Park Campus

Road # 3, Banjara Hills, Hyderabad – 500 034

Phone #91-40-66720713/66720711 Fax: 66720725

Email-:rvp@asci.org.in

 

Weekly Business Quiz # 121

Q1. How did the terms bull and bear come in stock market lingo ?
Ans,,Bull attacks up and bear with its paw down.
 
Q2. Who is the brand ambassador for FBI to curb insider trading ?
Ans. Michael Douglas of Gordon Gekko fame
 
Q3. Which Indian group has emerged as one of the bidders for Cable and Wireless of UK ?
Ans. Tata group
 
Q4. Who has acquired the online photo sharing site Kodakgallery from Kodak ?
Ans. Shutterfly
 
Q5. Which PSU had offer for sale by govt of shares through a new method of auction in the stock exchanges. Unfortunately issue bombed
Ans. ONGC
 
Q6. Which international co has set up hair salons for its employees ?
Ans. Unilever to promote flexibility and trust alongside promoting own products
 
Q7. What is an MOOC in the sphere of education ?
Ans. Massively open online courses
 
-Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan