Month: October 2018

Weekly Business Quiz # 436

India

Q 1. The Saif Ali Khan – Radhika Apte Hindi film BAAZAAR released this week is a film based on which market ?

Baazaar

Ans. Stock Markets

Q 2 . In a rare occurrence in Indian corporate history, which Chairman Emeritus has been unceremoniously removed from which board of directors by a letter ?

Ans. Vijaypat Singhania of Raymonds

Q 3. Which chocolate co is launching its KISSES product in India recently ?

Ans. Hershey’s

Q  4. Allahabad has been renamed as Prayagraj, hence an Allahabad Bank question. Which foreign bank once owned a majority stake in Allahabad Bank, but used to operate it separately ?

Ans. Chartered Bank

Q5. After what recent events is Mukesh Ambani being labelled as the new cable king of India ?

Ans. Acquisition of controlling stakes in Hathaway Cable and DEN Networks by Reliance Industries which are in the cable TV business

Q6. This fruit got a GI tag recently. Name the fruit and the place

Litchi

Ans. Muzaffarpur Shahi Litchi

Q7. Why has Maruti Suzuki decided to withdraw their model Omni from the market ?

Ans. Unable to meet the latest safety norms , particularly the crash safety norms

Q8. What CSR initiative has the Indian govt started with the IT industry for the employees to volunteer ?

Ans. Self4society

Q9. In order to bid and perhaps acquire Essar Steel, Arcelor Mittal was forced to repay debt of which other Steel co by the Hon’ble Supreme Court ?

Ans. Uttam Galva Steel and KSS Petron

Q 10. Which lady banker has joined Reliance Industries as an independent Director ?

Ans. Arundhati Bhattacharya , former Chairman of SBI

Q 11. Nowhera Shaik was arrested recently in Hyderabad for running a Ponzi scheme that duped small investors to the extent of Rs 900 crores . What was the name of this group?

Ans. Heera Group

Q 12. Where has the first kiosk for transacting in cryptocurrencies come up in India ? The entrepreneurs were arrested subsequently

Ans. Bengaluru is where Unocoin set up its kiosk

Q 13. Out of the approx 419,000 H-1 B visa holders currently in USA, what % are Indians ?

Ans. Approx 74 %

Q 14. Which Indian coffee recently won the Gold Medal for the best coffee pod in the Prix Epicures OR 2018 Award in Paris, France ?

Ans. Araku valley coffee

Q 15. Name the pioneering video news agency in India that is now a leader in this category. 49 % of its stake is owned by Reuters

Ans. Asian News International, popularly known as ANI

Q 16. In which state has for the first time in India, the retail prices of diesel are higher than that of petrol ?

Ans. Odisha

Q 17. Which Indian company  has struck a deal to buy brands Complan, Nycil and Glucon D from Kraft Heinz which earlier belonged to Heinz ?

Ans. Zydus Wellness

Q 18. Kerala has amended the Shops and Establishments act through an ordinance. What rights does this give the employees ?

Ans. The right to sit

Q 19. Which Indian marketing veteran has written the book ‘The 2 Minute Revolution ‘ ?

Ans. Sangeeta Talwar who was associated with the launch Maggi noodles, hence the name

Q 20. Why a recent bid for Essar Steel has sent shock waves and created controversy in the IBC resolution ?

Ans. The bid came from Ruias for the full amount of dues to the creditors . As Ruias are the original promoters of Essar Steel this created shock waves. The committee of Creditors had identified Arcelor Mittal as the succesful bidder

Global

Q 21. Identify this logo/ flag .

VOC

Ans. Dutch East India Company. The biggest company globally of its times.  VOC stood for Vereenigde Oostindische Compagnie

Q 22. Google this morning announced it’s bringing its A.I.-powered _____ technology to Google Image Search. The idea is to allow web searchers to learn more about what’s in a photo. Fill in the blanks.

Ans. Lens

Q 23. Which Indian American has been appointed by Trump as the Chairman of his energy panel, federal Energy regulatory Commission (FERC) ?

Ans. Neil Chatterjee

Q 24. Who owns the appliance brand Kenmore and why it was not sold through Amazon until 2017 ?

kenmore

Ans. It is a private label of Sears. Sears has filed for brankruptcy protection. Kenmore appliances were sold exclusively through Sears outlets only. In 2017, it decided to sell through Amazon also .

Q 25. World Bank has said in a recent report that nearly 10 % of population in the world lives in extreme poverty. What is the extreme poverty line used by World Bank ?

Ans. US 1.9 $ per day

Q 26. What connects AirBnB, Dropbox, Stripe , Reddit , Coinbase and many more such startups ?

Ans. All received seed funding and were incubated by  Y Combinator

Q 27. Which is the first AI powered ETF launched in US that uses IBM.Watson to pick and trade stocks ?

Ans. AIEQ short for AI Power Equity ETF by Equbot, San Francisco USA

Q 28. 10 years ago Android was launched . It has proven to be one of the best acquisitions for Google. At what price did they buy Android then ?

Ans. Approx 50 Mn $, though the exact price is undisclosed.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Weekly Business Quiz # 435

India

Q 1. Which Indian news channel has launched India’s first mobile live TV channel that works in portrait mode only ?

Ans. NDTV HOP is the new mobile TV channel

Q 2. October 15th was the birth anniversary of Former President APJ Abdul Kalam. In which IIM did he deliver a lecture after which he collapsed and passed away ?

Ans. IIM Shillong

Q 3. Why did the advertiser withdraw this advertisement and the TVC released in Bengal during Durga Puja ?

fortune

Ans. Advertisement depicts consumption of non veg during Durga Puja/ Navratri .

Q 4. ITC has launched Charmis cream in Indian market. It is an old brand owned by another FMCG co earlier. Which one ?

charmis

Ans. Colgate Palmolive

Q 5. The Big Reverse by Meera Sanyal is a book chronicling which event in India’s recent economic history ?

Ans. Demonetisation

Q 6. Which unit of SAIL had an unfortunate accident of pipe blast yesterday leading to loss of lives and injuries ?

Ans. Bhilai Steel Plant

Q 7. Which gadget has a new campaign that says how pets are afraid of crackers and prefer music this festive season ?

carvaan

Ans. Saregama Carvaan

Q 8. Which foods company is test marketing a mobile ” All Day Breakfast ” vans in Delhi ?

Ans. Nestle with  their Nesplus cereals , Maggi etc

Q 9. On October 11th Amitabh Bachchan celebrated his 74th birthday, the news came that the Govt has approved the closure of the company he worked for in Kolkata. Which company did he work for ?

Ans. Bird & Co.

Q 11. The company that manages Prithvi Shaw has accused Swiggy, FreeCharge of ‘Ambush marketing’ after his century in his debut test. What is ‘ambush marketing’ ?

Ans. Rival Co. trying to link itself to an event which already has an official / approved sponsor. A brand trying to show association with an event, without officially sponsoring it. It was coined by Jerry Welsh in the 1980s.

Global

Q 12. Which country has been ranked No 1 as per the recently released World Bank’s Human Capital Index report ?

Ans. Singapore

Q 13. Which global company  has appointed Milind Pant as CEO ?

Milind

Ans. Amway

Q 14. Between which two airports has Singapore airlines started the world’s longest haul flight of 10,400 miles  & 18 hour 40 mins long ?

Ans. Singapore Changi and Newark International

Q 15. Which is the world’s biggest car market in terms of volumes ?

Ans. China

Q 16. Why are several businessmen from the west boycotting the investment conference in Saudi Arabia dubbed as ‘Davos in the desert’ ?

Ans. In protest against the killing of Jamal Khashwoggi by Saudi Arabia at its consulate in Turkey

Q 17. Which publication came up with the Big Mac index in 1986 to use the purchasing power parity theory to determine whether a currency is overvalued or undervalued based on the prices of Big Mac in the two countries ?

Ans. The Economist

Q 18. For their work in which area has Romer and Nordhaus been awarded the Nobel prize in Economics for 2018 ?

Ans. Climate change and technological innovation

Q 19. In all Apple product advertisements, the time shown is 9:41 AM. Only in one product the time shown is different , which one ?

Ans. Apple Watch because they follow the anlaog watch advt norms of showing hands at 10 and 2.

Q 20. What is the name of the central bank of China , equivalent of India’s RBI ?

Ans. People’s Bank of China

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 434

India

Q 1. Which is the only Indian company featuring in the list of 50 Genius Companies of 2018 brought out by the TIME Magazine ?

Ans. PayTM

Q 2. What is the regional connectivity scheme of connecting unconnected and underconnected airports launched in 2017 known as ?

Ans. UDAN ( Ude Desh ka Aam Nagrik)

Q 3. Which Chinese smartphone brand has launched lifestyle products such as luggage, apparels in India to enhance and capitalise on brand affinity ?

Ans. Xiaomi

Q 4. Name the production house started by Anurag Kashyap, Vikramaditya Motwane, Vikas Bahl and Madhu Montena in 2011 that has decided to disband itself after one of their founders has been called out for ‘sexual harrassment” ? 

Ans. Phantom Films

Q 5. Despite US having imposed sanctions on Iran from November, Indian refiners will continue to buy Iranian crude oil. They will pay in which currency ?

Ans. Indian Rupees

Q 6. Alleged Conflict of interest in loans given to which group is at the root of ICICI Bank CEO Chanda Kochchar’s investigation leading to her early retirement decision ?

Ans. Videocon Group

Q7. From October 1 which stock exchange started having trading in commodities like gold and silver also ?

Ans. Bombay Stock Exchange

Q8. What campaign will this vehicle be used for in India ?

whatsapp jio

Ans. The vehicle will educate Indians about responsible use of Whatsapp

Q9. Ugly behaviour from a large group of over 1200 people from India forced Royal Caribbean cruise to issue a full refund to all the other passengers. The passengers belonged to a gutkha co. Which one ?

Ans. Kamla Pasand

Q 10. What brand name prefix was given to the name of Dr Murthy, entrepreneur -politician-Founder of GITAM University from his first venture in Vizag. He passed away recently RIP

Ans. Goldspot Murthy

 Q 11. This 79 year old fitness fanatic started his career as an IAS, later became the first Chairman of GAIL, then worked in top jobs in pvt sector at HCL, Tech Mahindra. Now he is on the IL &FS board.

Ans. Vineet Nayyar

q 12. Earlier M & M used to stand for Mahindra and Mohammed. Who was Mohammed and what happened to him ?

Ans. Ghulam Mohammed, he migrated to Pakistan after partition in 1947 and became its first Finance Minister

Q 13. Zebpay has closed down recently. What was Zebpay ?

Ans. India’s oldest cryptocurrency exchange

Q 14. In the recently released YRF Film Sui Dhaaga , the full name includes the tag line

A. Make in India B. Made in India

C. Start-up India  D. Incredible India 

Ans. B. Made in India

Q 15. Google honoured this Indian with this doodle recently . Identify this social entrepreneur and the institution he built

dr v

Ans. Govindappa Venkataswamy…Founder of Aravind Eye Hospitals in Madurai

Q 16. Kabir Jeet Singh on his return from UK after doing an MBA opened a fast food chain with its first outlet in Gurugram. Now it is expanding India wide what is it called

A. KJS      B. Paratha King

C. Singhway  D. Burger Singh 

Ans. Burger Singh

Global

Q 17. Which landmark passenger plane completed  50 years recently. It was launched on 30th September 1968

.Ans. Boeing 747 also known as Jumbo Jet

Q 18. She has been selected as the Chief Economist at IMF. Name her

gita gopinath

Ans. Gita Gopinath

 Q 19. Who has been appointed as the new CEO of General Electric ? He is the first outsider to get the top job .

Ans. Larry Culp , he had trned around Danaher corp earlier

Q 20. For what has Google signed a deal with Apple recently where Google will pay a large amount to Apple ?

Ans. making Google as the default search engine in Safari browser in all Apple devices

 Q 21. ” We listened to our critics and we decided we want to lead ‘ – said Jeff Bezos of Amazon. Who was leading the critics and what decision did Bezos announce ?

Ans. Bernie Sanders proposed “Stop Bezos Act” . This made Bezos to revise the hurly wage to be revised to U S $ 15 per hour

Q 22. Forbes has come out with a list of most regarded companies in the world . Which company has been rated No 1 in the world ?

Ans. Walt Disney

 Q 23. An examination and evaluation of a firm’s or individual’s financial information for use as evidence in court. It can be conducted in order to prosecute a party for fraud, embezzlement or other financial claims is called a _______ ?

Ans. Forensic Audit

Q 24. Another Indian American will replace Sridhar Ramaswamy as the Head of the Advertising business at Google as he leaves to join a VC firm. Name him.

Ans. Prabhakar Raghavan

Q 25. Dr Denis  and Nadia Murad have been awarded the Nobel Peace Prize for 2018. To which countries do they belong to ?

Ans. Democratic Republic of Congo and Iraq

Q 26. What is one of the most popular use of Corozo , also known as Vegetable Ivory ?

Ans. Buttons

 Q 27. General Electric recently took a huge ‘impairment charge” of 23 Bn $ for its power business. What is “impairment charge” ?

Ans. Impairment is an accounting principle that describes a permanent reduction in the value of a company’s asset, normally a fixed asset. If it’s found that the book value of the asset exceeds the cash flow or benefit of the asset, the difference between the two is written off and the value of the asset declines on the company’s balance sheet.

Q 28. The legendary ad copy by David O’Gilvy ‘At 60 miles per hour the loudest noise in the new ______ comes from the electric clock ‘ Fill in the blank

Ans. Rolls Royce

Q 29. What % of Internet bandwidth worldwide is consumed by Netflix according to a recent report ?

Ans, 15 % of the world and 19 % of US

Q 30. What prank done by the painter Banksy in a painting auctioned by Sotheby’s has created a furore in the art world ?

Ans. There was an inbuilt shredder which got triggered immediately after auction , so the painting shredded itself

Q 31. WSJ has come out with a list of innovation hubs in the world based on the venture capital funds they attracted. As expected San Francisco which has the silicon valley is No 1. What is No 1 among non US cities and World No 2 ?

Ans. Beijing

Q 32. For their work in which area has Paul Romer and Willia, Nordhaus been awarded the Nobel prize in Economics for 2018 ?

Ans. Climate Change and Technological Innovation

Q 33. What is the name of the central bank of China , equivalent of India’s RBI ?

Ans. People’s Bank of China

Q 34. Which Google service has decided to close down as it could not establish itself in the social networking platform market ?

Ans. Google Plus

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan