Month: July 2017

Weekly Business Quiz # 380

India

Q 1. This firm was born out of Arthur Andersen , when it got closed down after the Enron scam, & had become an challenger to the Big 4 in India. Now it has dissolve itself  & merged one part  with Deloitte and the other with KPMG. Name it.

Ans. BMR Advisors

Q2. Identify this businessman and his company which has made it to the Fortune Global 500 list 

Rajesh

Ans. Rajesh Mehta of Rajesh Exports

Q3. Following the lawyer notice from which group threatening a defamation suit has EPW editor Paronjoy Guhathakurta resigned ?

Ans. Adani

Q4. Which govt owned institution compiles the Housing Price Index popularly known as Residex ?

Ans. National Housing Bank ( NHB)

Q5. Identify the logo. It started operations recently

fino-paytech

Ans. FINO Payments Bank

Global

Q6. Which popular utility that was first introduced in 1985 by Microsoft in Windows is being withdrawn ?

Ans. MS Paint

Q7 Following Walmart at No 2 in the Fortune Global 500 list is State Grid. Which country does it belong to ?

Ans. China

Q8. Amazon has launched a shoppable feed of stories and images much like a social network for its Prime members in US. What is it called ?

Ans. Amazon Spark

Q9. In which country the income of all the citizens is known openly and this info is available online ?

Ans. Norway

Q 10. This is only the second occasion that Bank of England has issued a currency note with a woman’s photo on it. Who is the person honoured ? 

austen-note_650x400_41500445205

Ans. Jane Austen on her 200th birth anniversary

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan
Advertisements

Weekly Business Quiz # 379

India

Q 1. What is unique about the new TV channel Star Sports First being launched on July 21st ?

star-sports-launches-free-to-air-sports-channel-star-sports-first

Ans. First private free-to-air sports channel

Q 2. Name the advertiser. This advt goes with the tagline ” Speed so high, everything will fly”

Madhavan

Ans. Hathway Internet

Q3. Under what brand name would Mahindra manufacture electric sports cars in their new US factory at Detroit ?

Ans. Pininfarina ( they own the design boutique in Italy of the same name )

Q 4. Who has acquired the textiles unit Gwalior Bhiwani Textiles from Grasim ?

Ans. Donear

Global

Q 5. Google has launched a job site to search for jobs in USA. What is it called ?

Ans. Google for Jobs

Q6. The headquarters of the shipbuilding company Harland and Wolff in Belfast is being opened as a hotel. What infamous ship did they build ?

Ans. Titanic

Q7. Which company is the world’s biggest video game company, its most popular game is ‘Honour of kings’ ?

Ans. Tencent

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 378

India

Q 1. Identify this person who has a big role to play in the success of GST

Navin Kumar

Ans. Navin Kumar , Chairman of GSTN

Q2. What expansion did the condom brand Durex use for GST ?

Ans. Great Sex Tonight

Q3. Which two leading cos in taper roller bearings are merging in India ?

Ans. Timken India and ABC Bearings Ltd

Q4. The fight between which start-up’s founder and management is going to become a series in Amazon Prime Video India ?

Ans. Rahul Yadav and Housing.com management

Q5. Identify this fictional character used in the Kurkure commercial

pammi

Ans. Pammi Aunty who is very popular in the social media

Q6. Which tech co Chairman, VC and CEO all apologised for a bad handling of an employee’s firing by an HR Executive ?

Ans. Tech Mahindra

Q7. With which pharma major would you associate Desh Bandhu Gupta ? He passed away recently. RIP

Ans. Lupin Ltd

Q8. RBI has made it mandatory to switch all magnetic swipe ATM cards to EMV chip cards by Dec 2018. Expand EMV.

Ans. Europay, Mastercard and Visa

Q9. What is the unique offering of Bengaluru startup Mypetrolpump ?

Ans. Door delivery of diesel and petrol

Q10. Who will be manufacturing F-16 fighter planes in India ?

Ans. Tata in JV with Lockheed Martin

Q11. Star Hyper is a chain of retail stores in India created as a JV between Tatas and which global retail chain ?

Ans. Tesco

Global

Q12. Which global co is all set to surpass Apple in profits ?

Ans. Samsung

Q13. Which auto major has made an announcement that from 2019 they will only make electric or hybrid cars ?

Ans. Volvo

Q14. Which car brand has announced through a hoarding that their upcoming electric car is a ‘ Musk – have’ an obvious reference to Tesla ?

Ans. Audi

Apologies for the long gap in posting a quiz.

Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan