Month: August 2011

Weekly Business Quiz #94

Q1. Ved prakash Arya the CEO and founder of Milestone capital died recently in an unfortunate accident . How ?

Ans. Coconut tree fell on him during his morning walk in Mumbai

Q2. In what denomination has RBI introduced POLYMER notes on a trial basis ?

Ans. 10 Rs

Q3.. What is the financial instrument through which Warren Buffett is iinvesting 5 bn $ in Bank of America ?

Ans Preference shares

Q4. On resignation of Steve Jobs who has taken over as the CEO of Apple ?

Ans Tim Cook

Q5.”That guy is never going to make it. He doesn’t get technology. He’s just a salesman.’About whom did Ed Land, Polaroid CEO say this ?

Ans. Steve Jobs

Q6. In the midst of the Anna fever in India which co has launched an OS called SYMBIAN ANNA ?

Ans. Nokia

Q7. “Do bachcho ke baad ho jao 3G pe busy”.Which co is promoting 3G as more pleasurable than sex ?

Ans. idea

Q8. Which newspaper is brought out by the co The Printers (Mysore) Ltd.?

Ans. Deccan Herald. It is coming out with a Delhi edition 

Q9. For which innerwear brand have David Beckham, Cristiano ronaldo and now Rafael Nadal bared ?

Ans. Armani

Q10. Which oil co in India has launched India’s first self service petrol pump in Delhi recently ?

Ans. Indiannoil

Q11. Which four Indian cos have been included in the new Harvard book “Higher ambition: ” ?

Ans.  Tata Sons, Thermax , Infosys and Mahindra & Mahindra

Q12. In this era what are the 2 purposes for which TELEGRAM is still being used in India ?

Ans. To inform loan defaulters and absconding employees

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Advertisements

Weekly Business Quiz #93

Q1. Name the chain of bookstores started in 1877 by T.K.Banerjee and a Frenchman Emile Moreau with their first store in Allahabad.

 Ans. A.H.wheeler

Q2. Who has composed the music for the Hero motocorp heroes song ?

 A R Rahman

Q3. As per the registrar of newspapers in India, how many magazines are published in India ?

Ans.  73000

Q4, For providing credit insurance to which aiirline has the New India Assurance Chairman Ramadoss suspended ?

 Ans. Paramount

Q5. Who will be the largest beneficiary bcoz of the Google’s acquisition of Motorola Mobility ? ( largest shareholder of Motorola)

Ans. Carl Icahn

Q6. In which asian stock exchange will the UK club Man United do a billion $ IPO ?

 Ans. Singapore

-Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 92

Q1. Who did the publicity of all Raj Kapoor films after “Sangam” ?

 Ans. Ameen Sayani, the radio broadcaster

Q2. Who said ” We cannot have live broadcast. It is too dangerous” on the decision to scrap DD3 ?

Ans. PV Narasimha Rao , the PM in ’93

Q.4 Who did Rupert Murdoch refer as the “splendid pirates” of the Indian TV industry ?

Ans. cable operators

Q5. What is the business of Tree House, a company currently in the news for IPO ?

Ans. Pre-primary schools

Q6. P, 2P and 3 P are the three categories in which reserves of which natural resources classified ?

Ans. crude oil

Q7. What is “FIAT” money ?

Ans.  Money that has value only because of govt fiat or law

Q8. What unique insurance is offered by ARAG, a German insurance firm, in Britain ?

Ans.  Divorce insurance

Q9. Companies like Way2SMS insert flagging ad tags at the end of messages. What is the jargon for this ?

Ans.Mobitisements

Q10. Which insurance scheme launched by LIC after the 2008 financial crisis became a big hit ?

Ans. Jeevan Aastha

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 91

Q1. Ideas worth spreading is the tagline of which internet site/movement ?

Ans. TED

Q2. Along with life and libertywhat has FInland included in July 2010 as a citizens’ fundamental right ?

Ans. Broadband

Q3. Why are people in US hating David Beers ?

Ans. He is the sovereign rating head of S & P who down graded US

Q4. Name the two Japanese engineering giants that will merge soon to make a megacorp in a bid to become profitable.

Ans. Hitachi and Mitsubishi

Q5. What unique India’s first advisory service will be offered by a new firm founded by Anil Singhvi ?

Ans. Corporate Governance advice to FIIs

Q6. Which Indian textiles major is withdrawing its brands Zapp, Manzoni and Be:Home ?

Ans. Raymond

Q7. Name China’s state controlled credit rating agency that has downgraded US debt rating.

Ans. Dagong Global Credit rating agency

Q8. Name this traditional Iranian cuisine introduced to Hyderabad by Aga Husain Zabeth of Madina Hotel. 

Ans. Haleem

Q9. Name this old baby food brand that has changed hands atleast 4 times from Glaxo to Heinz o Workhardt and now Danone ?

Ans. Farex

Q10. Loyalty programmes of airlines is old hat. Which airport in India has launched a program for travel agents and passengers ?

Ans. Rajiv Gandhi International Airport,  Hyderabad

Q 11. What is GRIHA, the rating system developed by TERI ?

Ans. Green rating for Integrated Habitat assessment  Central university of Tamil Nadu at Tiruvarur will be the first to get this rating among universities

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 90

Q1.Which country has a new draft constitution written by citizens through social media ?

 Ans. Iceland

Q2. The current US impasse is due to a govt debt ceiling which needs to be raised. name the only other country that has a debt ceiling ?

Denmark

Q3. As per UN estimates where will the 7 billionth person be born on 31st October this year ?

India

Q4. Name the handbag of Paki foreign minister Hina Rabbani that has caught the attention of the chatterati ?

Birkin

Q5. What tech has Harish Hande taken to villages tha have got him the Ramon Mgsaysay award ?

Solar lighting

Q6. With which watch brand would you associate Sachin Tendulkar ?

 Audemars Piquet

Q7. There are 4 major watch cos in Japan. Name them.

Citizen Seiko, Casio and Orient

Q8. Which economist had said ” water is useful but worthless whereas diamonds were useless but far more valuable’ ?

Adam Smith

Q9. Dzjchdzhe Shorash was born in 1930 in Budapest. How do we know him better ?

George Soros the legendary hedge fund manager

Q 10. Who is the other newly appointed Co-CEO to Jurgen Fitshen in Deutsche Bank ?

Anshu jain

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan