Archive | February 2016

Weekly Business Quiz # 323

Q1. In which super fast train is Indian Railways expected to introduce rail hostesses ?

Ans. Gatiman Express

Q2. Making and distribution of which Indian sweet marks the beginning of the Union budget printing in North Block ?

Ans. Halwa

Q3. American airlines like Delta have introduced a class which is even lower than Economy. What is it called and what are its constraints ?

Ans. Basic Economy, seat selection and itinerary changes are not allowed, not even for an extra fee

Q4. Whose voice will be used by GPS Waze as a part of promotion for the movie London has fallen ?

Ans. Morgan Freeman

Q5. Google has launched a new tech called AMP that will make news load faster on mobiles. What does AMP stand for ?

Ans. Acclerated Mobile Pages

Q6. Finance Ministers carry a leather bag while they go to present the budget. What is the significance of leather bag in a budget ?

jaitley-budget-ap-2_660_022815025340

Ans. The word budget is derived from French Bowgette which means a leather bag

Q7. Connect this football player to a car brand launched/relaunched by Tata recently

Tiago

Ans. Tata Tiaga…new name for Zica

Q8. Seen here is MS Dhoni launching a new lifestyle brand. Name the brand.

dhoni

Ans. Seven

Q9. Which brand has refuted that there are no worms in the tea bags as is being propagated in social media ?

Ans. Lipton Green tea bags

Q10. A video featuring these actors has gone viral on YouTube. what is the key social message they are communicating ?

Sunny-Leone-Alok-Nath-Deepak

Ans. No smoking

Q 11. Which men’s wear brand is owned by Gurgaon based Mohan Clothing Pvt Ltd ?

Ans. Blackberry’s

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 322

Q 1. Identify this businesswoman and connect her to F-16 planes

MH

Ans. Marillyn Hewson , CEO of Lockheed Martin, the maker of F-16

Q 2. In the press advts for Patanjali Ayurved products whose picture appears alongside Baba Ramdev ?

bala

Ans. Acharya Balakrishna

Q 3. Who has acquired the electronics distribution firm Ingram Micro for about 6 Billion $ ?

Ans. Chinese co. HNA Global

Q4. WiwiGo is an online taxi service. How is it different from Ola and Uber ?

Ans. It is an inter-city taxi service in India

Q5. Why is “Ringing Bells Pvt Ltd ” currently in the news ?

Ans. The co behind Freedom 251 the cheapest smartphone launched recently

Q6. Economists are divided about the idea of a Bad bank. What is a ” bad bank ” ?

Ans. A commercial bank to which all the bad loans or NPAs of various banks will get transferred

Q7. Why is Apple chief Tim Cook reluctant to provide the passcodes of iphones to US courts for FBI investigation ?

Ans. Fear of universal backdoor (which FBI asked it to develop) getting in wrong hands.

Q8. What does PJSC suffix in company names in UAE stand for ?

Ans. Public Joint Stock Company

Q 9. Which global giant has an ideas think tank called Jigsaw that works on the intersection between tech and geopolitics.  ?

Ans. Google

Q 10. What is unique about the Sensimar chain of hotels in Europe ?

Ans. Adults only hotels, to avoid children’s noise and chatter

Q 11. In which online publication did a banner advt appear for the first time in 1994 ?

Ans. Wired

Q 12. Which Indian born is the highest paid corporate executive in US ?

Ans. Sundar Pichai of Google

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 321

Q 1. What is referred to as the Li Keqiang Index ?

Ans. Index to measure China’s economy using three Indicator – the railway cargo volume, electricity consumption and loans disbursed by banks

Q2. Which co has launched a crossover between a scooter and motorcycle called Navi ?

Ans. Honda Motorcycles and Scooters India

Q3. Which country has banned throwing of any food by the supermarkets ?

Ans. France

Q4. After Tata Motors decided to drop its name Zica because of its unpleasant association with a virus, how is it getting its new name !

Ans. Crowdsurcing through social media like Twitter and Facebook

Q5. Name this board game that is popular since 1935. It is owned by Hasbro now. It promotes the greed-is-good principle.

Ans. Monopoly

Q6. Name this ad guru who wrote a biography of Dhirubhai Ambani and also founded MICA in Ahmedabad. He passed away recently. May his soul RIP.

65203_a-g-krishnamurthy.jpg

Ans. AG Krishnamurthy

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

%d bloggers like this: