Month: December 2013

Weekly Business Quiz # 214

Q 1 After graduating from IIT KGP, where did the newly appointed Delhi CM Arvind Kejriwal take up a job ? He resigned this job and joined IRS

Ans. Tata Steel 
Q2. Vape is a term increasingly being used and a term in fashion in 2013. What is ‘vape” ?

Ans. With e-cigarettes you do not smoke, you vape…comes from vaporising

Q.3 Which Hyderabad based vaccine mafr is the world’s lowest cost producer of Pentavalent a very useful vaccine ?

Ans. Biological E Ltd 

Q4. What is the oil accompanying the shale gas called which is obtained while fracking ?

Ans. Tight oil

Q 5. Who was the quiz master in the Vividh Bharati show Binny Double or Quits in the ’70s ?

Ans. Farooque Shaikh (May his soul RIP)

Q 6. Which telecom brand has launched music platform on the net called Discover which helps bands to upload music and get college shows etc ?

Ans. MTS

Q7. Which app is being called the snapchat of file sharing ? A software that allows sharing files for a short time and also allows unsharing

Ans, Younity

Q8. Over which company ‘s problems has WB CM Mamata Banerjee sacked her commerce minister Partha Chatterjee ?

Ans. Haldia Petrochemicals 

Q9. After Jayanti Natarajan resigned as the Envt minister, who has been given the charge of the Environment ministry ?

Ans. Veerappa Moily

Q 10. In general insurance terms, what is the difference between theft and burglary ?

Ans. Burglary involves breaking into a house or building, theft involves no breaking into

Q 11. Which popular Indian music streaming service on the Net has decided to shut down recently ?

Ans. Dhingana

Q 12. Which venerable institution of US whose policies have impact on financial markets worldwide celebrate its 100th anniversary recently ?

Ans. Federal Reserve

Q 12. What is the newly imposed tax in Italy commonly called “Google Tax” ?

Ans.Italian companies will require to purchase their internet ads from locally registered companies. The cos like Google will have to tie up with local companies thus generating some revenue for the Italian govt

Q 13. Which restaurant chain has published this in their employees web-site causing the company a great deal of embarrassment ?

 Ans. McDonalds

Q 14. This is being voted one of the most unforgettable commercials of 2013. Name the brand and the model.

Image

Ans. Volvo trucks, Jean Claude Van Damme

Q 15. Identify this tech honcho who has quit a business career to pursue philantropy.

Image

Ans. Vineet Nayar , HCL Technologies

Q 16. This is a scene where Deepti Naval is demonstrating a detergent to Farooque Shaikh. Name the film. Farooque Shaikh RIP.

Image

Ans. Chasme Buddoor

Q 17. The IndiGo airhostesses all have a similar hairstyle. How and Why ?

Image

Ans. Wigs, to save on time

Q 18. Identify the models in this vintage advt for Cadbury’s drinking chocolate. The ad is courtesy @Bhatnaturally

Image

Ans. Jackie Shroff and Sangeeta Bijlani

Q 19. The latest Ad – Titan Joy of Gifting uses the famous Titan tune created by the students in a classroom. The tune is an adaptation of a famous tune. Name it. 

Ans. Mozart’s 25th symphony

Q 20. ’90 minutes > 24 hours’ is the slogan of what ?

Ans. TimesNow NewsHour

Q 21. It was founded in 1973 by Jayantrao Salgaonkar, an astrologer from the Konkan belt of Maharashtra. It initially started as a hand-printed almanac for Marathi subscribers. The first issue was sold to 10,000 subscribers. It gradually grew to become the largest selling publication in the world, with around 19 million copies being sold annually. Name this publication. Have a lucky 2014.

Ans. KalNirnay

– Compiled by G.Mohan Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

 

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 213

Q1 . What is the subject of the book “The TOI Story” by Sangita P.Menon Malhan getting released tomorrow ?

Ans. The Times of India 

Q 2. Which tyre brand has launched a special version of tyres to coincide with Dhoom 3 ?

Ans. CEAT

Q 3. How has Chaman Lal of Sadar bazar New Delhi gained with the popularity of AAP in Delhi ?

Ans. AAP Caps

Q.4 What unique variant of Snickers was launched by Mars International in India first ?

Ans. 100 % vegetarian

Q 5. In the context of venture financing what is bootstrapping ?

Ans. Entrepreneur funding the venture with his own funds and borrowings from friends and relatives 

Q6 Who has acquired the asset management co business of Morgan Stanley in India ?

Ans. HDFC MF

Q 7  In economics, what is “price gouging’ ?

Ans. a situation in which a seller prices goods or commodities at a level much higher than is considered reasonable or fair. This rapid increase in prices occurs after a demand or supply shock.

Q8 .As per their founders, what does the name Flipkart signify ?

Ans. Changing the way you buy

Q.9  For which Delhi based thinktank has Nandan and Rohini Nilekani donated Rs 50 crore recently ?

Ans. NCAER , National council of applied economic research

Q. 10  “Hello {{name}} ” is an example of a Mustache web template…Why is it called so ?

Ans. Because there are many moustache like { } symbols in this template

Q. 11 In programming lingo what is an ‘Easter Egg” ?

Ans. Hidden message that the programmer puts while coding which gets revealed with a unique command

Q 12. With whom did Dettol collaborate to carry out this campaign to promote kitchen hygiene ?

Image

Ans. Mumbai 

Q 13. Identify these billionaire brothers and their company.

Image

Ans. Samir and Sudhir Mehta of Torrent Group

Q 14. In US, the material used for making currency notes is a mix of cotton and paper. One exclusive manufacturer supplies this paper since 1879. Name the coImage.

Ans. Crane and Co. 

.Q 15. Identify this legendary designer who was known to be very superstitious.  _____ enjoyed playing with numbers. Number 8 became particularly magical. ____, situated in the 8th district of Paris, comprised, “behind the original little townhouse”, “a new eight-floor building – eight workshops – which was the double of another building, also of eight floors”, With its sensual form, the number also marked the contours of this revolutionary silhouette: “clean and curved, emphasised bosom, hollowed waist, accentuated hips”, evoking more a femme fatale than a fatality… 

Ans. Christian Dior

Q 16. Identify this company. In 1937, on a suggestion from Gandhi, Jamnalal Bajaj and Jeewanlal Motichand of Calcutta, acquired a faltering steel rolling mill in Lahore and expanded its facilities. The plant was lost when the subcontinent was partitioned, but the company was successfully reorganised in Bombay after independence

Ans. Mukand Ltd

Q 17. What did Chennai housewife Savithri Anandaraman discover in a bottle of jam bought in 2000, that has led to a compensation of Rs 40,000 by HUL to her in 2013 by the Consumer court ?

Ans. Glass pieces in the jam

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 212

Q 1 Which audio electronics co started life as Labor W in Germany a few weeks after the end of WW II ?
Ans. Sennheiser

Q2. Govt of India is launching an Internet surveillance system developed by CAIR of DRDO. What is it called ?
Ans. Netra

Q3. Which Indian CM used to run a boutique called Psychedelhi at Oberoi Hotel, New Delhi in the 1960s ?
Ans.Naveen Patnaik

Q4. In the ’80s and ’90s Maruti 800 was in a seller’s market. So it produced more than 50 % of its cars in one colour. Name the colour.
Ans. White 

Q5. Michael Bloomberg after laying down office as mayor of New York is starting a consultancy called Bloomberg associates. What will it do ?
Ans. Urban planning and advisory for undertaking projects similar to the ones done in New York across the world

Q6. Government of India is launching a portal modelled on a UK site, which wants to be the ‘makemytrip’ of the job world. What is its name ?
Ans. National Career Service 

Q7. President Obama recently used The Gatsby curve in his speech, an economics concept based on the novel by Scott Fitzgerald. What is Gatsby curve ?
Ans. Gatsby curve is a graph that shows relationship between inequality and intergenerational social immobility in various countries

Q 8. Who will be marketing Shelcal a popular calcium supplement in the Indian market ?
Ans. Torrent Pharma

Q 9. What is the reclassified Internet speed as defined by TRAI in India applicable from October 2013 ?
Ans. 512 kbps

Q10. What is the new name for Bengaluru International Airport 
Ans. Kempegowda International airport

Q 11. The founder of this group upset about poor quality produced by his factory, ordered burning of 150,000 phones, fax machines and other devices in front of its employees way back in 1995…today this company is a global leader in many electronics categories. Name the company.

Ans. Samsung

Q 12. Against which sports celebrity is there a summons from Economic offences wing for being involved in the Qnet multilevel marketing scam .

Ans. Michael Ferreira

Q 13. If Kolkata has its KC Das Rossogollas, Hyderabad has Karachi Bakery biscuits, Coimbatore has its Krishna Sweets Mysurpa, Pune has its ___________ Chiwda . Fill in the blank with a brand name

Ans. Laxminarayan

Q 14. Philips has had a turnaround by banking on innovation and relevance. What did they change the device which made soya milk in China for the France market ?

Ans. Soup maker

Q 15. This US insurance company was created more than 150 years ago and named after the most active volcano in Europe then. Name the company.
 

Ans. Aetna based on Mt Etna

Q 16. To cater to the growing traffic from china and. India where has Google set up two large data centres in Asia ?

Ans. Taiwan and Singapore

Q 17. Which corporate entity was the owner of the Aston Martin involved in a car crash at Peddar Road, Mumbai recently ?

Ans. Reliance Ports

Q 18. States are promoting themselves as investment destinations. If Gujarat is vibrant! then Punjab is ?

Ans. Progressive Punjab

Q 19. Arrange the following Crude Oil carriers from the smallest to the biggest :

a) Very Large Crude Carrier
b) Suezmax 
c) Panamax 
d) Aframax

Ans. Panamax, Aframax, suezmax, VLCC 

Q 20. She will be the first woman CEO of an auto major. Name her and her co.

Ans. Mary Barra of General Motors

Q 21. Srikantadatta Wodeyar, the last Maharaja of Mysore passed away today. He was a designer too. Under what brand name were his sarees sold ?

Ans. Royal Silk of Mysore

Q 22. Crawford market, Mumbai. What unique place this building has in Indian history ?

Image

Ans. Crawford market was the first building to have electricity in India in 1882..Taj hotel came up in 1903.

Q 23. This sketch was drawn on a napkin at the St Anthony’s Club , San Antonio, Texas in 1967 by its founders. This sketch was a business plan for which company ?

Image

Ans. Southwest Airlines

Q 24. Connect the Queen to the Bombay Mix…

Image

Ans. Queen complained that the guards picked up the nuts from the Bombay Mix in the palce

Q 25. Which talked about consumer ad is using the following script to break the stereotypes which women face in the workplace ?

While a man is a “boss,” a woman is seen as “bossy.” Men are “persuasive,” while women are “pushy.” If a guy works late, he’s “dedicated,” but a woman is “selfish.” A man who struts down the street is “smooth,” but his female counterpart is “showy.”

Ans. Pantene ( Philippines)

Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 211

Q 1. D.Shivakumar will become the head PepsiCo!s Indian business. Which MNC was he heading earlier ?
Ans. Nokia India and later Asia.

Q 2. A deadly drug similar to heroin is spreading wildly in Russia and Europe, it is called Krokodil. Why such a name ?
Ans. Krokodil is cruddy homemade desomorphine, an opioid drug, used (mainly in Russia and some Russian expat communities) as a cheap and very nasty alternative to heroin. Its effects are similar to heroin, though much more damaging because of the impurities present from the sloppy synthesis. It is called Krokodil because it damages the skin and makes it like Crocodile.

Q 3. What logo will the Indian cricket team, our men in blue, wear on their jersey from 2014 to 2017 ?
Ans. Star 

Q 4. One of the survey agencies which got its exit poll results quite close to the actual results is RNB Research. Under what name it publishes ?
Ans.Today’s Chanakya

Q 5. American Express was created by the merger of three companies. Two of the founders went on to create a well known co known today as a bank. Name it..
Ans. Wells Fargo. Wells Fargo is the right answer. American Express was started as an express mail business in Buffalo, New York, in 1850.It was founded as a joint stock corporation by the merger of the express companies owned by Henry Wells (Wells & Company), William G. Fargo (Livingston, Fargo & Company), and John Warren Butterfield (Wells, Butterfield & Company, the successor earlier in 1850 of Butterfield, Wasson & Company).[1][2] The same founders also started Wells Fargo & Co. in 1852 when Butterfield and other directors objected to the proposal that American Express extend its operations to California.

Q 6. What popular image sharing service was created by Alan Schaaf in 2009 from a dorm room in Ohio University, Athens ?
Ans. Imgur

Q7. A group of Disney employees joined the Disneyland project as engineers and were dubbed Imagineers. Which Indian co uses “Imagineering” in advt
Ans. L&T

Q8. Mercedes-AMG GmbH, commonly known as AMG, engineers, manufactures and customises Mercedes-Benz-branded vehicles. Expand AMG

Ans. Aufrecht Melcher Großaspach

Q9. Why has Go Air filed a case against IndiGo airlines ?
Ans. Go air has charged that indiGo’s website Goindigo.in is misleading and taking away business from Go Air.

Q 10. Identify this power couple. One a tech entrepreneur! the other an author philanthropist. They meet each other at a quizzing event in IIT Bombay.

Ans. Nandan and Rohini Nilekani

Q 11. The slip-on shoes are commonly referred to as Loafers. How did it get this name ?

Ans. Loafer was the brandname given to the first slip on shoe designed by London based Raymond Wildsmith for King George VI to wear inside the house. This brandname became a generic name later.

Q 12. Shanghai is covered with smog. All weather reports talk about a specific reading PM 2.5 , which has reached alarming levels. What is PM 2.5 and what does it measure ?

Ans. Particulate Matter of 2.5 micrograms size – fine particles

Q13.  The South African cricketers wore pink helmets made in Jalandhar, Punjab. What is the brand name of this helmet ?Image

Ans. Shrey from TK Sports

Q13. Who is on the dining table with Alfred Hitchcock ?

Image

Ans. Leo The MGM lion

Q14. Identify the logo and the service.

Image

Ans.Google Compute engine, an Infrastracture as a service on the Clould launched by Google..It will compete with Amazon web services

Q15. Where does Accelerate a call centre company employing 20,000 associates have its call centre ?

Ans. From the homes of employees

Q 16. Which Historian first used the word ‘dismal science’ for the subject of Economics ?

Ans.  Thomas Carlyle

Q17. Which FMCG company in India has sent tremors among advtg agencies by asking for a sign-on bonus before the start of a campaign ?
Ans. Glaxo smithkilne
 
Q18. In trade finance, which currency has replaced Euro as the No 2 currency for global trade after US dollar ?

Ans. China’s Yuan

Q19. What companies are called Blue ribbon companies by fortune magazine ?

Ans. To make Fortune’s list of Blue-Ribbon companies, a company must appear on at least 4 Fortune lists in a calendar year. Those include: the FORTUNE 500, Global 500, World’s Most Admired Companies, 100 Best Companies to Work For, 100 Fastest-Growing Companies and CNNMoney’s 100 Most Desirable MBA Employers. For Most Admired, a company must either appear on World’s Most Admired Companies Top 50 overall, or rank in the top half of its industry to count toward inclusion on the Blue-Ribbon list.

Q20. After watches, jewellery, spectacles, what category is Titan entering now ?

Ans. Helmets

Q21. What is the name of the new company created by Tata Capital and IFC to fund renewable energy projects ?

Ans. Tata Cleantech Capital Ltd (TCCL)

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 210

Q 1. Which site has beaten Facebook in terms of number of photos being uploaded daily ?

Ans. Snapchat

Q 2. What was the brand of pesticide being manufactured by Union carbide at Bhopal 29 years ago which released the chemical MIC causing disaster  ?

Ans. Sevin

Q 3. Which is India’s largest accredited stem cell banking company ?

Ans. Lifecell

Q4.In E-commerce what are Black friday and Cyber Monday ?

Ans.  Black Friday is the day before Thanksgiving when there are large discounts on products for which there serpentine queues at retail shops. Cyber Monday is the Monday after Thanksgiving day

Q 5. What is Amazon’s service for delivering within 30 minutes called ?

Ans. Prime Air ( Drone services)

Q 6. This MNC was brought to India by none other than Jawaharlal Nehru in 1951. It ruled the market with an 80 % market share for nearly 2 decades. It started facing charges that it was bringing in old machines and leasing to govt departments at exorbitant rates. In 1977, it refused dilution of its equity because of FERA and left India. It came back again in 1992 in a JV with Tatas. Today the company is on its own and is one of the largest MNC employers in India with over 100,000 employees. Name the co.

Ans. IBM

Q 7. In early ’90s which company had launched a potato chips brand called Binnie’s with the tagline ‘Humko Binnie’s Mangta’ ? The launch was very successful but the company could not keep up with the competition.

Ans. Jagatjit Industries Ltd.

Q 8. It was started by a journalist, social reformer, freedom fighter K.Nageswara Pantutu in 1893 in Mumbai. Even today Bombay is inscribed on its lid. This pain balm was popularised by distributing it free-of-cost in music concerts. Apart from shifting its HQ to Chennai nothing much has changed with the company. The company entered call centre and fruit drinks business, but it is still known for its pain balm. Name the company/brand.

Ans. Amrutanjan

Q9. As winter sets in, more and more people particularly in eastern parts of India would be looking for the familiar green tube of Boroline antiseptic cream. This cream is manufactured by a GD Pharmaceuticals Ltd , a company almost known for Boroline only. What does GD stand for ?

Ans. Gourmohan Dutta

Q 10. Which chemical co had introduced this brand Captain Cook in the ’90s ? This brand using free flowing salt as a USP gave a good fight to Tata salt. The brand was later acquired by HUL.

Ans. DCW Ltd

Q 11. In The upcoming Martin Scorcese film The Wolf of Wall Street which real life character is played by Leonardo Dicaprio ?

Ans. Jordan Belfort

Q 12. Name this historic paper company. It was set up in 1938 by the Hyderabad Nizam in a place which was named after paper in urdu. It changed hands a few times. Since 1994 it is run by the Poddars

Ans. Sirpur Paper Mills Ltd..

Q 13. Which country has been recently removed from the exclusive club which has AAA ratings from all the three rating agencies S & P, Moody’s and Fitch ? It has been downgraded by S & P.

Ans. Netherlands

Q 13. The Prestige Microchef Pressure cooker an innovation from Prestige sells well in Japan and in USA but it has flopped miserably in India. Why has it failed as analysed by the company ?

Ans. Indians do not wish to cook in plastic cookware

Q 14. Which Indian real estate group has acquired a property in London from Canadian high commission for property development ?

Ans. Lodha Group

Q 15.Which bureaucrat turned entrepreneur has authored the book ‘ DRIVEN’ which is being released shortly ?

Ans. Jagdish Khattar

Q 16. After Australia, which country has recently asked the cigarette mfrs to sell them in plain packs only ?

Ans. Great Britain

Q 17. Name this Indian brand of drinks from Hector Beverages available in four flavours Aamras, Jaljeera, Jamun Kala Khatta and Kokum.

Ans. Paper Boat

Q 18. What unique offer is being made by a restaurant named Abu Ghosh a Arab Israeli restaurant near Jerusalem ?

Ans. Discount of 50 % fro keeping the mobile phone switched off

Q 19. What important milestone has the price of Bitcoin crossed recently ?

Ans. 1000 $

Q 20. Which leading business house has decided to withdraw its application for a banking licence and RBI has accepted the same ?

Ans. Tatas

Q21. In a surprising move, Samsung the world leader in Android phones has decided to throw its weight behind a new operating system. Name the operating system.

Ans. Tizen

Q 22. Name the Indian American who will take over as the president of the global rating agency Standard and Poors.

Ans. Neeraj Sahai

Q 23. Amar Chitra Katha is launching a title on the life of Verghese Kurien on his 92nd anniversary. Where is it being launched ?

Ans. IRMA, Anand

Q 24. Identify this businesswoman and her company

Image

Ans. Asha Gupta, Tupperware

Q 25. Name the Indian business group associated with these cos sometime or the other.

Image

Ans. Khataus

 Q 26. This drink will soon be launched in India. It is being called a Foreign Made Indian Liquor. Why ?

Image

 

 

 

 

 

 

 

Ans. The composition of Honey based alcoholic drink, Madhu Madya,  is mentioned in Rig Veda…this brand Stakliskes happens to be from Lithuania and the parent company holds the patent for Honey based drinks..they are launching at India Intl trade fair in Delhi this coming December

Q 27. What is this character promoted by Kone called ?

Image

 

Ans. Liftman

 

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan