Month: April 2019

Weekly Business Quiz # 457

India

Q 1. Maggie Amritraj besides being a tennis player herself and mother of the Amritraj brothers, ran a tennis academy in Chennai as an administrator for 2 decades that gave India Leander Paes and Somdev. Maggie RIP. With which corporate did Amritraj collaborate for this academy ? 

maggie

Ans. Britannia

Q 2. Essel.Mining and Industries Ltd (EMIL).is a leading iron ore mining producer with  mines in Odisha. To which group does EMIL belong ?

Ans. Aditya Birla Group

Q3. Which was the first ever TV commercial done by Sachin Tendulkar , while still a minor ?

saxhin

Ans. Band -Aid, a Johnson and Johnson brand

Q4. Pepsi has sued a few farmers from Gujarat for copying their knowledge of growing which crop ?

Ans. Potato for wafers

Q 5. What is the unique distinction of the liquor shop S B Mistry and sons in Nashik, Maharashtra ?

Ans, Licence No 1 for a liquor shop , still running continuously since 1847

Global

Q6. Which brand of apparels is running promotion campaigns in US where they ask the customers to take a picture of theirs wearing their branded dress and get a coupon that gives a ’21’ % off in the next purchase at their outlet ? 

Ans. Forever 21

Q7. Identify the brand and the ‘who’being referred here 

tiger

Ans. Nike , Tiger Woods

Q8. In the book publishing world what are ‘Zines’ ?

Ans. The book is handmade, with no bar code or distribution channel, and it is often hand-delivered by the author. Most pages are photo copied. The author controls every aspect from design to distribution. In many ways, the zine is the precursor to the blog, though more intimate

Q9. In the marketplace Domino’s, Pizza Hut and Papa John’s compete in the US but their mozzarella cheese supplier is the same . Name this Denver based co that has an over 80 % share of the pizza cheese market

Ans. Leprino Foods

Q 10 Which company’s valuation statistics read like this :

April 2019: $1 trillion

April 2009: $175 billion

April 1999: $450 billion

April 1989: $3 billion

March 1986: $780 million (IPO)

Ans. Microsoft

 

  • Compiled by G.Mohan
Advertisements

Weekly Business Quiz # 456

India

Q 1. India has been a difficult market for the soft drinks marketers to crack. As against the per capita consumption of 1496 bottles in US, 1220 bottles in Germany and 537 bottles in Brazil what was India’s per capita consumption in 2016 ?

Ans, 44 bottles

Q 2. VVS Laxman at Eden Gardens. Which brand is he endorsing here while tweeting this picture ?

vvs

Ans. Louis Phillippe India

Q 3. Identify this logo and name the designer of this logo, a legendary figure.

rupa

Ans. Rupa Publications, Satyajit Ray

Q 4. Dr Yusuf Hamied has been recognised by the highly prestigious Royal Society, UK as a Hon Fellow for his work in bringing down dramatically the price of anti AIDs drugs . He is the Chairman of which pharma major ?

Ans. Cipla

Q 5. Which brand has reintroduced a contest that was run 20 years ago with the same slogan ‘____ ____, World cup Jao’ ?

Ans. Britannia Khao

Q6. In the era of smart phones and ebook readers, there is a lending library in Kochi which survives. Started by Luiz John 40 years ago, it was once the biggest chain of lending library with branches in many cities. It continues to be run by the founder’s son. Name it.

Ans. Eloor Libraries

Q7. After weddings in the Ambani family, perhaps stork may be visiting them. Poor families buy toys, the rich acquire toy chain. Which toy chain is Reliance Retail set to acquire ?

Ans. Hamleys

Q8. Jet Airways has announced a temporary shutdown from tonight due to working capital constraints. Jet has assured that the frequent flier programme JP Miles is on , even though airline is temp shut down. How ?

Ans. Jet Airways has pledged 49.9% share in Jet Privilege to its JV partner Etihad. Clients can redeem JP Miles through Etihad even when Jet Airways is temporarily shut- down.

Q9. This is a 23 storey building on Nariman Point, facing Arabian Sea. It was designed by John Burgee, a New York architect in ’70s. It was the first building to have an escalator inside. It housed the head offices of the company that owned it before their HQ was moved to Delhi. It was the target of 1993 bomb blasts. It also had TCS as their tenant and TCS HQ was in this building before they moved to their own. As the parent company became sick , it was put up for sale. Employees are opposing it. LIC, JNPT and even RBI wants this iconic bldg. Name it.

Ans. Air India Building

Q 10. Identify this ad guru. Passionate about cricket he even played Ranji for Rajasthan. He then tried his hand at tea tasting in Calcutta. Moved to Mumbai in 82 and this creative person found his metier in advertising with Ogilvy. Among the pioneers to introduce Hindi in ads.He ran numerous successful campaigns like Luna, Fevicol, Cadbury’s , Asian Paints .His relationships with his clients have been long and he believes in ‘shower time’, i.e thinking all the time. Rising through the ranks, he never left Ogilvy, he is now in the global team.He loves interacting in person with people so is not on social media except WhatsApp. He looks for ‘secure’ people while hiring. Simple man, he loves his kachori and Teacher’s. He has a trademark moustache.His brother and sister are also known creative people. Name him.

Ans. Piyush Pandey

Continue reading “Weekly Business Quiz # 456”