Month: October 2015

Weekly Business Quiz # 308

Q 1 What is a Pyramid scheme ?

Ans. A scheme where the products are sold to the distributors rather than the end consumers.

Q 2. Which country has for 10th year in a row got the top spot in the World Bank list of ease of Doing business list ?

Ans. Singapore

Q3, What is the name of the Realty TV Channel launched by Times Network ?

Ans. Magicbricks Now

Q4. Which cement brand was behind the controversial Durga Pandal at Deshapriyo park, Kolkata ?

durga

Ans. Star Cement

Q5. In which business is SH Kelkar and Co, whose IPO is currently on, in ?

Ans. Fragrances

Q6. While working with which UK retailer did Gulam Noon acquired the name Curry King ?

Ans. Sainsbury’s

Q7. What does OYO in the online OYO rooms stand for ?

Ans. On Your Own

Q8. Engie is the new name for which French company ?

Ans. GDF Suez

Q9. Identify the duo behind IndiGo ?

Bhatia and Gangwal

Ans. Rahul Bhatia and Rakesh Gangwal

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan
Advertisements

Weekly Business Quiz # 307

Q 1. Under what brand name will Reliance sell its 4G LTE mobile phones ?

Ans. LYF

Q2. With Pepsi pulling out who will be the title sponsor for IPL next year ?

Ans. Vivo

Q3. One of the reasons cited for the price increases in Tur dal is it has become a Superior good for Indians .What are superior goods ?

Ans. Commodities that are more in demand as consumer income rises.

Q4. With which co has Indian Railways signed an agreement to buy power at Rs 3.70 per unit as against much higher prices paid earlier ?

Ans. Adani Power

Q5. Which courier co. has launched a parcel locker service for customers who order items online and are not available to take delivery at home ?

Ans. Blue Dart

Q6. In start up jargon, arrange the following in ascending order of valuations from lowest to highest a) Unicorn b) Pony c) Centaur d) Decacorn

Ans. Pony < Centaur < Unicorn < Decacorn

Q7. In the start up world jargon, who or what is a ‘dragon’ ?

Ans. A dragon is a startup that is able to raise a 1 Bn $ in the first round of funding

Q8. Who is the author of the book Pandeymonium ?

Ans. Piyush Pandey on Advertising

Q9. Uber has launched a car pooling service called Uberpool. What is the competing service from Ola called ?

Ans. Olashare

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 306

Q 1. Which credit card network will launch a ‘Pay by Selfie’ method of authentication ?

Ans. Mastercard

Q 2. What fashion trend was set by the Aloha shirt in the 1960s which continues to this day ?

Ans. Friday dresssing – Business casual shirts

Q3. What unique credit does Rajendra Ambalal Shah a lawyer in Mumbai based Crawford Bailey and Co have in Corporate India ?

Ans.  He is an independent director in 10 companies many over 30 years.

Q4. On e-commerce many B2C sites mention how their GMV is growing to justify high valuations.What is GMV ?

Ans. Gross merchandise value

Q5. Microsoft launched a Windows 10 wearable device recently. What is it called ?

ms band

Ans. Band-2

Q6. What is the area of work for this year’s Economics Nobel winner Angus Deaton ?

Ans. Welfare Economics

Q7. Which company has Dell acquired for a whopping 67 Bn $ making it the biggest tech acquisition ?

Ans. EMC

Q8. IRCTC and Apollo have launched a medical train. Between which two cities will the experimental service begin first ?

Ans. Kolkata and Chennai. It will bring medical tourists from East and be stationed for 3 days and take them back.

Q9. Name the advertiser

Qp

Ans. Practo

Q 10. Coffee Day Enterprises whose IPO opens tomorrow owns 16 % stakes in a listed software company. Name the software company

Ans. Mindtree technologies

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

Weekly Business Quiz # 305

Q 1. Bill Ackman is an activist investor. Who or what is an activist investor ?

Ans. Investors who acquire a large stake in a company and try to bring about massive changes in the strategy and also change in management

Q 2. Who fancies himself a philosopher, an artist, a fashion designer & also as a man who can run two multibillion-dollar Internet companies at the same time ?

Ans. Jack Dorsey of Twitter and Square

Q3. How much has BP agreed to pay as compensation to Justice dept as settlement for Deep water Horizon oil spill of 2010 ?

Ans. US $ 20 Billion

Q 4. Which Indian couple have made the largest donation of 100 Mn $ to New York University in US ?

Tandons

Ans. Chandrika and Ranjan Tandon

Q5. Which international airline has been ranked consistently as the No 1 airline in the world by the Travel & Leisure mag for last 20 yrs ?

Ans. Singapore Airlines

Q 6. This picture of Mahatma Gandhi is with Lord Frederick Lawrence in 1946 was taken by an unknown photographer. Why is this picture significant even today ?

Gandhi

Ans. Mirror image of this Gandhi photo is found in all Indian Currency Notes smile emoticon

Q7. Who owns Junglee pictures, the company that has co-produced Talvar , the movie directed by Meghna Gulzar ?

Ans. Bennett Coleman and Co. Ltd, owners of Times of India

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan