Archive | November 2014

Weekly Business Quiz # 260

Q 1. What innovative distribution is being used by Britannia to launch its premium cookies Good Day Chunkies, Rs 50 for 6 cookies ?

Ans. e- Launch in Amazon

Q 2. What is common to the E-commerce firms Snapdeal, Bluestone and Urban ladder ?

Ans. Investment by Ratan Tata

Q3. Which grocery retail chain now sold to Future Group was the first Indian store to have a Point of Sale terminal in India ?

Ans. Nilgiris

Q 4. Which two pizza chains will merge to form India’s third largest pizza chain after Domino’s and Pizza Hut ?

Ans. Papa John’s is acquiring Pizza Corner

Q5. Which new history and mythology channel has started with the tagline ‘Kahaniyan Hindustan Ki ‘ ?

Ans. EPIC

Q6. How did the electrical appliances company Havells get its name ?

Ans. From the original founder’s name Haveli Ram

Q7. Identify the logo.

ruby

Ans. Ruby on Rails- a programming language

Q8. She is the first woman MD of LIC. Name her.

usha-sangwan-executive-director-lic

Ans. Usha Sangwan

Q 9. What does the Google Bus do in Bangladesh ?

Google Bus

Ans. Educating students about Internet

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 259

Q1. Who is China’s largest carmaker ?

Ans. SAIC

Q2. What is ‘surge-pricing’ , often used by airlines and taxi companies ?

Ans. Charging higher during peak demand periods

Q3. Which is the No. 1 area of spending CSR by Indian companies ?

Ans. education

Q4. Why are NASSCOM and 11 BPO firms running a camapign by visting colleges ?

Ans. BPO jobs are unpopular as call center jobs..NASSCOM wants to make students aware of different job opportunities in BPOs

Q5. The railway minister Suresh Prabhu has announced an incentive to the project team for timely completion of projects. What is the incentive ?

Ans. 2 % of the project cost

Q6. According to a recent GfK brand perception study on nations what are the top 3 country brands ?

Ans. 1. Germany 2. USA 3. UK

Q7. Amazon is launching an enterprise level database to compete with the likes of Oracle. What is its name ?

Ans. Aurora

Q8. A condom brand has joined the Swachch Bharat mission by giving disposal pouches. It advertises as ” Just Sex. No Mess”. Name the brand.

Ans. Skore

Q9. Why has Alibaba copyrighted the “Double 11” keyword ?

Ans. Singles Day in China is a very important day in the shopping calendar

– Compiled by G.Mohan
The Weekly Business Quiz completed 5 years this week. Thanks to all the regular visitors, subscribers and quiz enthusiasts who have kept this going.

Weekly Business Quiz # 258

Q 1. According to the.recently released numbers which is the most profitable IPL franchise ?

Ans. Jaipur IPL Pvt Ltd owners of Rajasthan Royals

Q2. This co is a big advertiser on TV for its brands. For the 1st time it will run a TV campaign for its corporate brand in 5 countries. Name it

Ans. Unilever

Q3. Jet Airways surprisingly reported a profit because of an exceptional item, a one time sale of its Jet Privilege program. At what value ?

Ans. Rs 305 crore

Q4. YS Chowdary is likely to be inducted in Modi’s cabinet as a TDP nominee. Which business group was founded by him ?

Ans. Sujana

Q5. Name the famous economist fathers of Nandana and Diksha whose movies released recently.

Ans. Amartya Sen and Kaushik Basu respectively

Q6. According to Mark Zuckerberg, why does he wear the same Grey T-shirt almost every day ?

mark

Ans. He has multiple same shirts. Zuckerberg said that even making small decisions, such as what to wear each day, or what to have for breakfast, are taxing on the mind and he would rather not waste energy on such trivialities.

Q7. When he was the GE supremo, Jack Welch identified his talent pipeline by individually meeting with potential successors and asking them – if we were in a plane and crashed, who do you think should lead the company?

What is this kind of a succession plan called ?

Ans. Drop-dead succession plan

Q8. Identify this media woman…who has a very powerful surname.

arianna

Ans. Arianna Huffington of Huffington Post

Q9. Identify this logo. Give the complete name of the company.

jio

Ans. Reliance Jio Infocomm Ltd.

Q 10. Identify this building that has come up outside Mumbai.

aditya birla

Ans. Aditya Birla Science and Technology Centre

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 257

Q 1. In which state is NHPC setting up a 3000 MW Hydel plant, India’s largest ?

Ans. Dibang Project in Arunachal Pradesh

Q 2. Which international business publication is up for sale and Mukesh Ambani is believed to be one of the bidders ?

Ans. Financial Times

Q 3. In 1970s, Parle had Gluco biscuits, Britannia was selling a competing brand promoted as a biscuit for growing children. Name it.Clue:pharma

Ans. Britannia Glaxo biscuits that later became Milk Bikis

Q 4. In 1975, which brand was positioned as the ‘Fifth Source of Energy” ? This ad was created in Kolkata and taken international.

Ans. Exide batteries

Q 5. Satyajit Ray used to work in the 1940s at DJ Keymar an ad agency in Calcutta. How do we know the agency today ?

Ans. Ogilvy and Mather or O & M

Q 6. Xiaomi was ranked #3 in terms of smart phone sales in Q3 2014. But this position has been short lived. Who is the new #3 ? How ?

Ans. Lenovo by virtue of acquiring Moto

Q 7.”GREAT NEWS – The WHOPPER IS COMING SOON TO INDIA!”
Name the chain that made this announcement.

Ans. Burger King

Q8. Which company from India is the global reseller of the dot ooo suffix pronounced dot triple O for domain names expected to become popular for mobile sites ?

Ans. Infibeam

Q 9. An online customer of E-Commerce website X ordered a product Y. Instead of Y he was sent Z. The manufacturer of Z wrote this letter to the customer and gifted him Y as a goodwill gesture.

The pictures you posted online show that our brand was used in this incident. Z is one of our iconic brands with some great consumer franchise. We felt bad about it, not to mention what you went through. Here is a small gesture from our side to cheer you up.”
This is indeed one of the sweetest gestures by an Indian company.

Identify X,Y and Z.

Ans. X- Snapdeal Y- Samsung Duos, Z- Vim dishwash bar

Q 10. Identify the CEO and the company.

rakesh sarna

Ans. Rakesh Sarna of Indian Hotels (Taj Group)

Q 11. Identify the model. This appeared in hoardings in Nagpur, where he modelled for Ambika Men’s store a garment retailer.

devendra

Ans. Devendra Fadnavis , Maharashtra CM

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

%d bloggers like this: