Archive | August 2014

Weekly Business Quiz # 247

Q1. How are the Bajaj Group and Aditya Birla Group related by marriage ?

Ans. Kushagra Bajaj, son of Shishir Bajaj of Bajaj Hindustan is married to Vasavadatta , sister of KM Birla

Q2. With which business group would you associate Jatin Mehta who has the dubious distinction of being the second biggest bank defaulter ?

Ans. Winsome Group

Q3. What is common to Boeing, Campbell Soup, General Motors, Kellogg, Proctor and Gamble, Deere, IBM and Whirlpool ?

Ans. Companies that were in the original Fortune 500 in 1955 and remain in the 2014 list too

Q4. In which product category does the E-Commerce co. Pretty Secrets operate ?

Ans. Lingerie

Q5. Who has acquired the controlling stake in the e-learning and HR software company SumTotal Systems ?

Ans. Skillsoft

Q6. Which site is the world’s second biggest professional social network after LinkedIn that is popular in France and China ?

Ans Viadeo

Q7. With which Indian company has the American apparel retailer GAP tied up to launch stores in India ?

Ans. Arvind

Q8. Why there will be significant changes in the advertisements for fairness cosmetics like Fair & Lovely here onwards ?

Ans. Advertisement standards council of India says people with dark skin should not be shown unsuccessful in any aspect of life, specially in relation to being attractive to the opposite sex, matrimony, job placement, promotions and other aspects.

Q9. Name this CEO who runs a large IT co carrying his name prides himself by saying he runs ‘ the world’s largest startup’.

Ans. Michael Dell

Q10. In what business is a ‘ Katiyabaaz’ in ?

Ans. One who steals electric power from electric poles, a phrase used in Kanpur

Q11. As per new guidelines issued by Ministry of Urban Development, what major change in streetlights will be made in the next 3 years ?

Ans. LED lights

Q 12. This Wharton School Alumnus has made a name for himself in a completely different field. Identify him.

Tarun Tahiliani

Ans. Tarun Tahiliani

Q 13. What is special about this fork which is called Hapifork ?

Hapifork

Ans.  It has sensors that helps monitor eating habits. It also warns.

Q 14. Identify this Economist who is expected to be appointed as the Chief Economic Adviser to Prime Minister Modi.

Arvind subramanian

Ans. Arvind Subramanian

Q 15. Where is the Lego House, which is modelled on the Lego bricks coming up ?

Lego

Ans. Billund, Denmark

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 246

 Q 1. The banks have ordered a Forensic audit on Bhushan Steel. What is forensic audit ?

Ans, Audit that collects evidence suitable for use in a court of law.

Q2. Approx what % of its 67 billion $ revenue does Google earn from advertising ?

Ans. 90 %

Q3. What niche channel is being launched by Discovery in Hindi to enter the General Entertainment Channels in India ?

Ans. Investigation Discovery- a suspense and crime channel

Q4. In which Indian City has Coca Cola started free home deliveries under its online Coke2home project ?

Ans. Ahmedabad

Q5. With which artists would you associate the creative platform Qyuki ?

Qyuki

Ans. AR Rahman and Shekhar Kapur

Q6. Under what brand name does CavinKare the marketer of Chik shampoo market its dairy products ?

Ans. Cavin’s

Q7. In response to PM Modi’s suggestion what has Indian Overseas Bank, TCS and Bharti decided to do as a part of their CSR initiative ?

Ans. Building toilets in rural schools

Q8. This device IBM Simon shown here celebrates 20 years. In what category was this a first ?

IBM Simon

Ans. World’s first smartphone

Q9. What was unique about the Ice bucket challenge taken by Bill Gates in aid of ALS ?

Bill Gates IBC

Ans. Designing and building a contraption himself to pour the ice water

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 245

Q 1. TRAI proposes to charge OTT services like Whatsapp, Viber etc as it is causing revenue loss. What is the full form of OTT ?
Ans. Over the Top

Q 2. IIM Bangalore is the first Indian B School to launch free MOOC. in which platform will they be available ?
Ans. EdX

Q3. Name this Mumbai based software and communications cos a high flier in 2011 with Mundu app, but now has a winding up order bcoz of defaults
Ans. Geodesic 

Q4. Which company has been rated as India’s most admired company in a Hay Group survey for Fortune India ?
Ans. ITC Limited

Q5. Who tweeted “We should look at building Jhakaas (awesome),not Jugaad (make-do) for building #WorldClassFromIndia” ?
Ans. Vishal Sikka, CEO, Infosys

Q6. What is common to Blockbuster, Borders, Circuit City, CompUSA ?
Ans. Bankrupt brick and mortar retailers of US

Q7. What is Omnichannel banking ?
Ans, A seamless customer experience across different banking channels like phone, tablet, Net, ATM, branch etc

Q8. Vistara Airlines is going to be flying in the Indian skies soon. Who are the people behind it ?

vistara
Ans. Tata and Singapore Airlines 

Q9. Which group now owns the Barista coffee chain ?
Ans. Lavazza has sold it to Carnation Group

Q 10. Yale is in the news in connection with the Union HRD Minister. Yale is also a popular brand name. In which products category would you find this logo ?

Yale

Ans. Locks and security equipment

Q 11. Identify the logo and tell why this company is in the news lately.

bhushan

Ans. Bhushan Steel, in a bribing case the Vice Chairman has been arrested

Q 12. A British designer has built a luxury alarm clock, shown here. What is special about it ?

alarm

Ans. An alarm clock that delivers coffee

Q 13. The Model shown here is Kapil Sharma. Name the advertiser.

kapil-olx

Ans. Olx.in

– compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 244

Q 1. In which product category is Gurkha Black Dragon the most expensive brand selling for $ 1,150 a piece ?
Ans. Cigar

Q 2. FM Arun Jaitley announced the formation of a new company 3PIndia in the budget. What does 3P stand for ?

Ans. Public Private Partnership

Q 3. In which country has the public sector co ICVL acquired coal mines from Rio Tinto ?
Ans. Mozambique

Q 4. Nomophobia is addiction for what ?
Ans. Fear of being out of mobile phone contact

Q 5. Identify this management thinker/ author who is considered to be the pioneer in the study of Leadership. He taught at many universities including IIM C. He passed away recently. RIP.

Bennis

Ans. Warren Bennis

Q 6. Name this lady who has taken over as the first ever woman DG of Doordarshan recently

Chhabra

 

Ans. Vijaylaxmi Chhabra

-Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan.

%d bloggers like this: