Month: September 2016

Weekly Business Quiz # 351

India

Q 1. Who are the 3 members appointed by the govt in the Monetary Policy Committee ?

Ans. Chetan Ghate, Pami Dua, and Ravindra H. Dholakia

Q 2. Under what brand name is Arvind launching a chain of footwear retail stores ?

Ans. Stride

Q3. Blackstone with its partner Embassy will be filing prospectus fr india’s first REIT. Expand REIT

Ans. Real Estate Investment Trust

Q4. What cause would Nestle promote through its taglines for Maggi, Kitkat and Nescafe during this festive season in India ?

Ans. Education

Q5. What does the term adding a ‘codicil’ to a will denote ?

Ans. Altering the will by adding a new supplement

Q6. Which Indian retail tycoon says it has attempted e-commerce 4 times and failed , recently it has closed one ?

Ans. Kishore Biyani

Q7. Neel Sutra, Boutique Living, house of Milk are luxury brands in which product category ?

Ans. Furnishings

Q8. Which Indian commercial bank will introduce a Humanoid receptionist its Mumbai branch ?

Ans. HDFC Bank

Q9. The recent ad campaign for which brand are these 7 avatars of Amitabh Bachchan shown ?

 

amitabh-7

Ans. Tata Sky

Q 10. In which city’s airport have these banners created a stir between Air India and IndiGo ?

air-india-indigo

Ans. Mumbai Chhatrapati Shivaji International airport

Global

Q11. Connect the brands Westin, Le Meridien,.Sheraton, Starwood, Ritz-Carlton

Ans. All are Marriott brands

Q12. Which drink is named after the legendary golfer Arnold Palmer , who passed away recently ?

Ans. Iced tea mixed with lemonade

Q13. In the UN heath indicators ranking which country is No 1 ? BTW, US is No 28

Ans. Iceland

Q 14. Which segment of books is the fastest growing in US as per association of American publishers a. paperbacks b. e-books c. Audio book d. Hard cover

Ans. c. Audio book

.Q 15. Cola companies instead of using the work ‘junk food” want to put a tag called HFSS . expand HFSS

Ans. High on Fatm Salt or Sugar

Q 16. Denza an electric car from Daimler in China is an example of “inconspicuous consumption” . What is inconspicuous consumption ?

Ans. Consumption which is not for status  and more a means to private pleasure.

Q 17. Identify the logo 

cz-logo

Ans. Chan Zuckerberg initiative

 

 

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan
Advertisements

Weekly Business Quiz # 350

India 

Q 1. Which will be the first denomination of Indian currency to carry the new RBI Governor Patel’s signature ?

Ans. Rs 20

Q 2. “Lambi race no ghodo chhe, leader chhe, PM banse – he’s a thoroughbred for the long run, a true leader, he will be prime minister”. Who said this about Narendra Modi to his family members when Modi attended a dinner at their residence ?

Ans. Dhirubhai Ambani

Q3. Raheja Revanta in Gurgaon is being promoted as the tower built by the builders of Burj Khalifa in Dubai. Who are the builders ?

Ans. Arabtec

Q4. Who will be acquiring the controlling interest in payment channel Citrus ?

Ans. Pay U

Global 

Q5. Rank the following music streaming services in US in terms of number of subscribers from high to low Pandora, Apple Music, Spotify, Tidal

Ans. Spotify, Apple Music , Pandora, Tidal with Spotify being the highest

Q6. In what business is 7th Generation in , that has been acquired by Unilever recently ?

Ans. Eco-friendly detergents

Q7. With the Brangelina divorce announced, ownership of which winery where the two got married in 2014 has come under question ?

Ans. Chateau Miraval

Q8. Name this company that was started by John Francis Queeny in St Louis , Missouri, USA in 1901 to manufacture food additives like saccharin , vanilla. It was named after the maiden surname of the Founder’s wife. This name may cease to exist after this company”s mega merger with a German MNC. The new owners may not keep the name because this company has been involved in many controversies.

Ans. Monsanto

Q9. Identify the airline and the country it belongs to.

eva

Ans. Eva Air from Taiwan

Q 10. Identify this billionaire Guru who has businesses ranging from a resort in Fiji, Adweek mag, 3D printing, asteroid mining  etc

robbins

Ans. Tony Robbins

Q 11. As per a recent list, which is the No 1 in the list of companies in Asia as per market capitalisation A. Samsung B. Toyota C. Alibaba D. TCS

Ans. C. Alibaba Holdings

 

Q 12. Which four supermarket chains are called the ” Big Four” of the U.K. Retail industry ?

Ans. Tesco, Asda, Sainsbury’s and Morrisons

Q 13. To which country and business does this brand belong ?

lidl

Ans. Retail chain from Germany

Q 14. Bayer’s acquisition of Monsanto is the largest ever all cash deal. What is the value of this deal ?

Ans. 66 Billion $

Q 15. In which neighbouring country is Serge Pun and associates the leading business group ?

Ans. Myanmar

  • Compiled by G.Mohan twitter @go_mohan