Month: January 2011

Weekly Business Quiz # 64

Q1 Which Japanese electronic giant’s founder has created a 500 year plan for the company ? The co is already 90 years old now.

Ans. Konosuke. Matsushita

Q2. Why has the industrialist Arun Firodia pasted in his office a letter addressed to him as Arun Firodia Motwani ?

Ans. Proud of his daughter Sulajja Firodia Motwani, who is married to Motwani.

Q3. Wrigley’s made tons of profit selling three flavors of gum for over 59 years. Name the flavors.

Ans. Spearmint Doublemint & Juicy fruit

Q4. The former UTI chief U K Sinha will soon take charge as the SEBI chief.1st SEBI chairman was also a former UTI head. Name him.

Ans. SA DAVE

Q5. As per a petitioner K M Pai which Swiss bank got a banking licence in India for providing info on Hasan Ali the arms dealer ?

Ans.  UBS

Q6. Which indian hotel has become the subject of a Harvard case study on Customer-centric leadership ?

Ans. TAJ MAHAL Mumbai

Q7. Expelled from Oxford. slaved in kitchens in Paris.Sold stoves in Scotland. Farmed in Pennsylvania.Now known as ad legend. Who am I ?

Ans. OGILVY

Q8. Where have Mukesh Ambani and Sunil Mittal together have created an ADDA that serves masala chai, samosas etc?

Ans. DAVOS

Q9. BMW,Audi, Porsche, Benz all compete in the premium end of cars. They all had their origins in one of them. Name it

Ans. Benz

Q10.What connects Azim Premji, Anji Reddy, Chanda Kochchar, GVK Reddy, Ajai Choudhury, Kris Gopalakrishnan this Republic Day ?

Ans. Padma awards

Q11. Philips has signed a deal to acquire India’s biggest mixer grinder brand. Name it. Clue its not SUMEET.

Ans. Preethi

– Compiled by G.Mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 63

Q1. As per GOI, all cos have to adopt IFRS from april 2011. Expand IFRS.

Ans. International Financial reporting standards

Q2. Which PSU bank is headless because they could not find a good SIKH banker ?

An. Punjab and Sind Bank

Q3. Which car co claims to have developed petrol diesel and turbo diesel engines for cars ?

Ans. Mercedes Benz

Q4. Two directionless entry level cubicle mates at P &G went on to become CEOs of two global corps. Name them.

Ans. Jeff Immelt of GE and Steve Ballmer of Microsoft

Q5. After withdrawing ADAG from their logo what other brand of this group is being withdrawn ?

Ans. BiG. BIG TV DTH is now Reliance digital

Q6. How developers are able to afford full page ads in papers like TOI for their undersold housing projects ?

Ans. Barter. Space for equity

Q7. As per historian Ram Guha ‘Earlier Karnataka meant Narayana Murthy, now it means Janardhana Reddy’. Who is he?

Ans. Mining tycoon and minister

Q8. If paid media is adverts, owned media is a co web site, what is earned media ?

Ans. Fan clubs  and other media owned and managed by customers

Q9. In the superhit viral video ‘United breaks guitar’ two brands got huge WOM , one pos & other -ve. Name them.

Ans. United airlines & Taylor

Q10. Which division of WIPRO did T K Kurien head before taking over as its CEO ?

Ans. BPO

Q11. Who has replaced Eric Schmidt as the CEO at Google ?

ans. Larry Page, one of the two founders

Q12. What is a QR code ?

Ans. Quick response code. A 2 D bar code created by Jap co. Denso wave gaining popularity in the 3G world

Q13. No other co is as complex as ___. Not even GE. Says the Chairman of a engg giant as the co splits into nine virtual cos. Name it.

Ans. L & T

Q14. ‘Behind the arches’ is a book chronicling the journey of which global food giant ?

Ans.  McDonalds

Q15. At what price point you will get a bottle of beer, a litre of petrol and a kg of onion ? (Power of Pawar)

Ans. Rs 65

– Compiled by G.Mohan

Weekly Business Quiz # 62

Q1. Who said ‘my only identity is Infosys. I will be leading a programme to give identity to every indian. But today i am losing my identity’?

Ans. Nandan Nilekani

Q2. Mobile number portability starts on jan 20. Why do operators expect limited churn due to MNP ?

Ans. Double SIM cell phones

Q3. ‘Value through values’ is the new tag line of which old co. ?

Ans. Tata Steel

Q4. Which bank has launched BANK ON BIKE to tap rural markets ?
Ans. SBI

Q5. Two firms belonging to which group have been recognised as shady by SEBI and banned to trade in sec mkt & penalized ?

Ans. Reliance ADAG

Q6. Name the online sports apparel brand acquired by GAP which will now be sold through brick and mortar stores also.

Ans. ATHLETA

Q7. With whom has STARBUCKS signed an MOU to enter India ?

Ans. Tata coffee

Q8. What is the fast track route to becoming an ‘enlightened soul’ courtesy TOI ?

Ans. TOI’s new social network site speakingtree.in where one can become an enlightened soul by having 100 followers and writing 30 posts

Q9. In which traditional indian cottage industry item too Chinese have made inroads taking the wind out of indians ? Think Sankranthi.

Ans. Kites

Q10. Which indian car model claims to be the world’s largest selling small car ?

Ans. Maruti Alto

Q11. Which indian domestic airline has placed the largest ever aircraft order with Airbus ?

Ans. IndiGo

Q12. Jeep is almost a generic name for 4 wheel drives. Who owns this 70 year old brand ?

Ans. CHRYSLER

Q13. What new feature in cars will help check accidents caused by drunken driving ?
Ans. Car will not start if driver has alcohol beyond limit

Q14. How has Phaneesh Murthy stolen a march over his former bosses by acquiring his former bosses’ former employer ?

Ans. iGate acquiring Patni. All Infy founders worked in Patni

Q15. Which book is the unofficial guide to the franchisee owners who bid for players in the IPL auctions ?

Ans. Moneyball : the art of winning an unfair game by Michael Lewis

Here are links to latest business quizzes

Brand Quest in Hindu Business Line

The Strategist Quiz from Business Standard
– Compiled By G.Mohan

Visitor profile poll

Weekly Business Quiz # 61

Q1. “Suswagatham” was the one word SMS from Guj CM Modi to Ratan Tata. What resulted out of this message ?

Ans. Nano project moved from Singur to Sanand

Q2. In order to bring in gender neutrality US has decided to replace mother and father in the passports. What will figure instead ?

Ans. Parent 1 & Parent  2

Q3. Which Hollywood studio produced the small budget film PHAS GAYE RE OBAMA?

Ans. Warner Bros.

Q4. Who is the major supplier of coaches to DELHI METRO ?

Ans. Bombardier

Q5. Thanks to the auctions which Mumbai indians player will now be paid higher than Sachin aai,. la ?

Ans. Rohit Sharma

Q6. Of which global tech co is Shantanu Narayan the CEO of ?

Ans.  Adobe

Q7. Where is the player auctions for IPL 4 being conducted today ?

Ans.  ITC Gardenia Bangalore

Q8. Why have cooking pastes from Dabur Nestle reported 60% growth in sales last month ?

Ans. Pastes were cheaper than buying veg

Q9. OREO vs TREAT-O which two companies are fighting over trademark issues ?

Ans. Kraft vs Britannia

Q10. In the recent book ‘Working together’ by Michael Eisner who is quoted as ‘I have done nothing solo except take tests ‘ ?

Ans. Bill Gates

Q11. Which former ace bowler captain has named his business venture as TENVIC ? Clue 10 wickets

Ans. Anil Kumble

Q12. In what business is the indian ecommerce portal strapsandstrings.com ?

Ans. Lingerie retailing

Q13. Who has launched india’s first sports phone under licence  from Ducati having compass, pedometer, altimeter etc?

Ans. Videocon

– Compiled by G.Mohan

Weekly Business Quiz # 60

Q 1How does Coal India propose to finance the purchase of an old house in South Africa occupied by Mahatma Gandhi in 1908-10 ?

Ans. One day’s salary of employees

Q2. What innovation did SONY do in its digital SLR cameras in 2010 that is considered a breakthrough?

Ans. No mirror inside.

Q3. How do we know Bombay Oil industries today ?

Ans. Marico industries

Q4. In which country people are using lemonade to flush toilets because of the water crisis ?

Ans. Ireland

Q5. As per LINKEDIN where should one avoid use of words like ‘dynamic, innovative, team player etc. ?

Ans. In one’s CV

Q6. As per the Union HRD Minister Kapil Sibal,what change in policy will pave way for corp. to enter education sector in a big way ?

Ans. They can set up educational institutes as Section 25 cos.

Q7. SRK popularized the use of the phrase “six pack”. Now which packaging firm is using using SIX LAYER packs to promote itself ?

Ans,Tetrapak

Q8. What is the key function of NANO GANESH, an innovation by Santosh Ostwal of Pune ?

Ans. Nano Ganesh is an electronic device to switch on and off a pump remotely for a farmer

Q9. After June 2011 what will be the smallest denomination of coins that will be legal tender in India ?

Ans. 50p

Q10. Expand BHAG. A term made famous by mgmt author Jim Collins.

Ans. Big hairy audacious goal

Q11. Which well known French philosopher-scientist is credited with the first ever urban bus service ?

Ans. Blaise Pascal

Q12. With which car brand would you associate the word ‘joy’ ?

Ans. BMW

Q13. Under what head has a lady Supreme Court judge in her declaration about her finances put her unmarried daughters ?

Ans. liabilities

Q14. For which TVC directed by Prahlad Kakkar did Sachin refuse to hit a cricket ball with a fly swatter citing it’s insulting to the game?

Ans. PEPSI

– Compiled by G.Mohan