Month: April 2017

Weekly Business Quiz # 374

India

Q 1. What is special about these stamps launched by India Post ?

coffee

Ans. Coffee scented stamps

Q 2. What is unique about the payment wallet Hipbar that has got an RBI licence recently ?

Ans.  It is the wallet which allows to pay for liquor only

Q3. Who has started India’s first scholarship fund of Rs 100 crore for online education ?

Ans. Ronnie Screwvala

Q4. Along with PM Modi, one more Indian has been named in the Time 100 list of most influential people for the year. Name him

Ans. Vijay Shekhar Sharma of PayTM

Q5. Which TCS Exec has joined Niti Aayog to head the Atal Innovation Mission ?

Ans. Ramanathan Ramanan

Q6. Which company has launched a flavoured milk brand VIO ?

Ans. Coca Cola Co.

Global

Q7. Jimmy Wales of Wikipedia fame has now started a crowd sourced news site where reporters will check facts. What is it called ?

Ans. Wikitribune

Q8. Identify this fashion retailer and his brand, who has recently overthrown Jeff Bezos to become the second richest man in the world.

Ortega

Ans. Amancio Ortega of IndiTex, owners of Zara

Q9. Why is Japan facing a severe potato wafers crunch leading to steep price rise ?

Ans.  Due to poor potato harvest there is short supply of potatoes.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Weekly Business Quiz # 373

India

Q 1. Identify this media baron and his company. He passed away recently. RIP.

DB

Ans. Ramesh Chandra Agrawal of Dainik Bhaskar

Q2. Which are the 5 cities where the oil companies will change oil prices daily from May 1 as a pilot project ?

Ans. Puducherry, Visakhapatnam, Udaipur, Jamshedpur and Chandigarh

Q3. The Western Railways local in Mumbai was started 150 years ago on April 12, 1867. What was the antecedent of WR called then ?

Ans. Bombay, Baroda and Central India Railway Company

Q4. In the IPL season which brand has created a fictional IPL team Chonkpur Cheetahs ?

Ans. Amazon

Q5. Which PE firm has acquired controlling stake in Religare Health Insurance from Religare Enterprises ?

Ans. True North

Q6. Which company appointed M S Dhoni for a day as CEO where he even attended meetings and took decisions ?

dhoni

Ans. Gulf Oil

Q7. Who has acquired the Kingfisher Villa in Goa, that earlier belonged to Vijay Mallya ?

Ans. Sachiin Joshi, a n actor and businessman

Q8. The Chinese brands of smartphones are all positioning themselves as Selfie cameras using Bollywood stars as their brand ambassadors. If Gionee : Alia Bhatt, Oppo : Deepika, Vivo : ?

Ans. Ranveer Singh

Global

Q9. Name the subsidiary of Toshiba that has created severe financial stress and even bankruptcy like situation for the parent company

Ans. Westinghouse Electric Company, the US subsidiary running nuclear power plants

Q10. Which airline is in the midst of a storm in social media for forcefully offloading a passenger ? It lost a billion $ in market cap.

Ans. United Airlines

Q11. Identify this former billionaire who gave away all his wealth to charity by end 2016 making him being called ‘ James Bond of philanthropy’ by Forbes.

Chuck

Ans. Chuck Feeney

Q 12. Which sportswear has announced mass manufacture of sports shoes using 3 D printing ?

Ans. Adidas

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan