Archive | November 2015

Weeky Business Quiz # 312

Q 1. Who owns the instant noodles brand Joymee that is available in Indian markets ?

Ans. Inbisco, an Indonesian co.

Q 2. What is Hillary Clinton’s objection to the Pfizer-Allergan merger ?

Ans.  The new company prefers to be headquartered in Ireland and not USA to save a huge amount of tax. This is also called tax inversion

Q 3. Which ecommerce site has got adversely hit due to Aamir Khan’s utterances on intolerance ?

Ans. Snapdeal, people are doing Appwapsi and downgrading the ratings

Q 4. In what product category has Tata launched Tata Sampann ?

Ans. Packaged spices by  Tata Chemicals

Q5. What campaign has Durex started on Twitter to commemorate the AIDS day on Dec 1 ?

Ans. Condom Emoji

Q6. What is Arre and who are its promoters ?

arre

Ans. A digital media venture by Ronnie Screwvala, B Saikumar and Ajay Chacko

Q7. Who are the co-owners of Mashal sports, that has promoted the Prro-Kabaddi league ?

Ans. Anand Mahindra and Charu Sharma

Q8. Identify her and the bank she will head soon

zarin

Ans. Zarin Daruwalla, who will quit ICICI Bank to head Stanchart India

Q9. To which country does the retail chain Falabella belong ?

falabella-

Ans. Chile

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 311

Q 1. Name this incubator in Silicon Valley that has given birth to over 1000 startups incl Air BnB, DropBox. It was started by Paul Graham & 3 others.

Ans. Y Combinator

Q 2. Which hotel chain has Marriott acquired to become the largest hotel chain in the world ?

Ans. Starwood

Q3. After quitting as the CEO of IPL, where has Sunder Raman joined ?

Ans. Reliance – Sports as CEO

Q4. Wow is an airline from which country ?

Ans. Iceland

Q5. As per the recent statistics which is the world’s busiest airport ?

Ans. Atlanta, USA

Q6. What guidelines did RBI issue in July 2014 to make the ATMs friendly for the visually challenged ?

Ans. All new ATMs to be talking ATMs with Braille keypads. All old ATMs to be gradually converted.

Q7. Name the credit rating agency promoted by Prof Vivek Kulkarni, IAS and former IT Secretary, Govt of Karnataka . It is the fifth approved credit rating agency in India.

Ans. Brickwork ratings

The Weekly Business Quiz has completed 6 years this November. Thanks to all the visitors.

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 310

Q 1. Which celebrity endorses Lia agarbatti, TVS Jupiter , Binani cement , Boroplus cream etc

Ans. Amitabh Bachchan

Q 2. Through which online platform has Maggi returned to the Indian market after the ban has been lifted ?

Ans. Snapdeal

Q3. Identify this businesswoman who is the Chaiperson of Shell in India

yasminehilton--621x414

Ans. Yasmine Hilton

Q4. Identify this businesswoman who has made an entry into the Fortune list of powerful 50 Businesswomen 2015.

jyoti-deshpande

Ans. Jyoti Deshpande

Q5. Name the Sri Lanka born promoter of Virtusa , the company that has acquired Polaris Consulting.

Ans. Kris Canekeratne

Q6. What symbol is inscribed in the India Gold coins launched by govt recently ?

Ans. Ashoka Chakra

Q7. Two days two acronyms from govt of India. A quiz master’s delight. Expand IMPRINT and UDAY

Ans. Impacting Research Innovation and Technology (IMPRINT)
Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) 

Q8. If Salman Khan records a message and that becomes your caller tune, what will it be called ? This is a growing business

Ans. Celebrity name tune

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 309

Q 1. Coffee day promoter V G Siddhartha hit a jackpot when a technology co’s IPO bombed in 90s. Now his own co’s prices crashed on listing. Name the technology company.

Ans. Infosys Technologies who issue in 1992 was underssubscribed and  V G Siddhartha’s Sivan Securities  bailed it out . This became a major source of his wealth

Q 2. Where is Amazon opening its first brick and mortar bookstore ?

Ans. Seattle

Q 3. Who has been signed by Tata Motors as its first brand ambassador in its 70 years history ?

Ans. Lionel Messi

Q4. With the merger of SSTL with R-Com what would be the rank in terms of market share of the combined entity ?

Ans. It was 4th and it will remain 4th

Q5. Timothy Cruise had said ‘ if you swapped the senior editors of ____ with the board of ___nobody would be able to tell diff at either place”

Ans. Time and Citibank

Q6. With which Indian publication would you associate renowned editor Dr K N Raj ?

Ans. Economic and Political Weekly

Q7. Which major bottled water brand has admitted in US that what it sells is bottled tap water ?

Ans. Aquafina

Q8. Which Nobel prize winning economists are the author of the book Phishing for Phools ?

Ans. Akerlof and Shiller

Q9. By what name were the Kolkata based cake shop chain Mio Amore known earlier ?

Ans. Monginis

Q 10. What major revolution or brand started in Gujarat, India 60 years ago on the occasion of Sardar Patel’s birth anniversary 31st October ?

Ans. Amul

Q 11. What are Disney and Target doing new while marketing kids clothes and toys ?

Ans. Removed gender labels from toys and dresses

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan
%d bloggers like this: