Month: October 2013

Weekly Business Quiz # 205

Q 1. Low Growth + High Inflation, a situation India in currently is referred to as Stagflation. Who used this phrase first ?

Ans. Ian MacLeod in 1965 in a speech to British Parliament

Q 2. Which is the first NBA team to have a Hindi web-site ? Clue : Think which NBA team is owned by an Indian

Ans. Sacramento Kings owned by Vivek Ranadive

Q 3. Identify the co. This Redwood city, Cali. based co uses artificial intelligence and big data to serve automated ads. It had a successful IPO

Ans. Rocket fuel

Q 4. What service is provided by Head Held High Foundation ?

Ans. Skill development for villagers incl village BPO

Q 5. Which jewellery brand has broken new ground by portraying the main model is going for a remarriage? 

Ans. Tanishq Image

 

Q 6. HT Media, the media arm of Birla Group has launched a B-School in Gurgaon. Name it .

Ans. Bridge School of Management

Q7. As per Forbes, which dead celebrity had the maximum earnings last year ?

Ans. Michael Jackson

Q8. City Adrift by Naresh Fernandes is a short biography of which Indian City ?

Ans. Mumbai

Q9. After the Du Plessis ball tampering controversy what essential requirement in trousers has been asked to be removed from cricketer’s trousers by ICC by 2015 ?

Ans. Zips

Q10. After sourcing ketchup for the last 40 years from Heinz, McDonald’s has decided to look for new suppliers. Why ?

Ans. Heinz CEO was former CEO of Burger King

Q 11. As per Webster’s dictionary what do you call ‘an Indian clerk who writes in English’ ?

Ans. Babu

Q 12. What does the phrase ‘ Going postal’ mean and how did it originate ?

Ans.  Going postal, in American English slang, means becoming extremely and uncontrollably angry, often to the point of violence, and usually in a workplace environment.The expression derives from a series of incidents from 1983 onward in which United States Postal Service(USPS) workers shot and killed managers, fellow workers, and members of the police or general public in acts of mass murder. Between 1986 and 1997, more than forty people were gunned down by spree killers in at least twenty incidents of workplace rage.

Q 13. Silly Putty is a 13 g piece of plastic clay inside an egg-shaped plastic container. Since 1950 300 mn eggs sold.Whose brand it is ?

Ans. Crayola LLC

Q 14. Under what name would Reliance in partnership with 2 sisters Food Group , UK launch fast food restaurant chain in India ?

Ans. Chicken came First

Q 15. Which UAE based travel portal will soon be launching its India operations ? Its claim to fame is it has Sachin as 7.5 % shareholder .Aila !

Ans. Musafir.com

Q 16. In 2012, Adobe in a landmark move decided to scrap Performance review for its employees. With what did they replace it with ?

Ans. Replacing them with more instant and real-time feedback

Q 17. Which Economic Theorist had predicted the boom in US after the second world war using Econometrics ? He recd Nobel in 1980. He died recently.

Ans. Lawrence P. Klein

Q 18. Uberfacts says One in ten Europeans were conceived in ____ beds. Fill in the brand.

Ans. Ikea

Q 19. Which group has launched a English General Entertainment Channel titled ‘Romedy Now’ ?

Ans. Times Television Network

Q 20. In keeping with the new Companies Act directive, who is the new lady board member to join the Wipro Board from 1 October 2013

Ans. Ireena Vittal

Q 21. With which IIM has mybskoool dot com tied up to launch an 100 day Free Online MBA ?

Ans. IIM Ranchi

 Q22.  With the change in editorial team at The Hindu, who is the new Editor in chief ?

Ans. N.Ravi and Malini Parthasarathy is the new editor

Q 23. What is the unique feature of the Karva chauth app brought out by Tanishq ?

Ans. Moon rise alarm and the screen becomes a chalni ( sieve) 

Q 24. Pamela Ryckman in her book mentions Brazen Hussies, Power Bitches, Chicks in Charge , SLUTS or Successful Ladies Under Tremendous Stress as powerful networks . What does she calls these networks ?

Ans. Stiletto Networks

Q 25. Named after its founder who invented the industrial chemistry process to manufacture sodium carbonate, this Belgium HQed company was the largest multinational company before the First World War. Even after 150 years of its being founded the company is a major co in chemicals and plastics. Which co Is being talked about ?

Ans. Solvay 

Q 26. Naach re mayu ra, a non film song sung by Manna Dey marked the launch of a landmark service on Akashvani. Name the programme.

Ans. Vividh Bharati

Q 27. Situated at the heart of Kolkata, opposite the Presidency College, the Indian Coffee House was commissioned in 1942 by the Indian Coffee Board. Rechristened “Coffee House” in 1947, it emerged as the meeting place for the poets, artistes, literati and people from the world of art and culture. Why is this Coffee House in mourning ?

Ans. Manna Dey sang a popular song on Coffee House. Manna Dey died recently.

Q 28. Once upon a time, when American industry ruled the earth, business and Broadway had a baby. This mutant offspring, glimpsed only at conventions and sales meetings, was the ____ ____-Think Broadway show, except the audience is managers and salesmen, and the songs are about how great it is to be working at the company. Fill in the blanks with the phrase ( two words)

Ans. Industrial Musical

Q 29. In Economics, what is ‘The Hotel California Effect’ ? What is the source of this phrase ?

Ans. The hotel California effect is low entry barrier and high exit barrier. It comes from the line from the Eagles song The Hotel california ,” you can enter any time but you can never leave” . This is practised by social networking sites to lock in their users. It can be used by countries in their FDI policies too.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 204

Q 1. BHP Billiton is a Anglo-Australian mining major. Billiton is named after the place where it had its first tin mine. In which country is Billiton ?

Ans. Indonesia

Q2. Which web site started in 2006 by a Huffington Post Founder is making waves with its ‘listicles’ ?

Ans. BuzzFeed

Q3. In Amazon meetings start differently. There are no PowerPoint presentations. How do they start ?

Ans. Silent reading a 6 page note for 30 mins

Q4. What does a ‘cookie cutter approach’ mean ?

Ans. A standard response, lacking originality

Q5. Indian subsidiary of which global car co will roll out its 5 millionth car today from its Chennai factory ?

Ans. Hyundai

Q6. Tata enters kirana stores business, by opening a convenience store under the name “Star Daily”. Which city was the first outlet opened ?

Ans. Pune

Q7. In which business are the following American web sites Devi’s Closet, Luxemi and Borrow it BIndaas ?

Ans. Sarees on Rent

Q8. Which company has been ranked no 1 in the most in demand employer rankings published by LinkedIn ?

Ans. Google

Q9. “The Everything store” by Brad Stone is a book about which company ?

Ans. Amazon

Q 10. What popular mutual fund product has evolved out of the work done by this year’s Economics Nobel winner Eugene Fama ?

Ans. Index Funds

Q 11. In which business are the following brands Clarins, LOccitane, Rene Furturer, Jean Claude Biguine, Franck Provost ?

Ans. Salons

Q 12. This was the oldest agency in India set up in Bombay in 1764 by two brothers John and Charles. It had interests in shipping, moneylending and trading. It was later passed on to the Wadia family. This company exists even today but in different business. Name the company 
 
Ans. Forbes and Co. Now part of the Shapoorji Pallonji Group
 
Q 13. Opium trade was very big in India in 18th century and early 19th century. One of the early forms of forward contracts was “ a commitment to buy a certain quantity of opium at a specific date in the future” .
What item/thing would they exchange as a mark of the contract ? From this the name of the contract is derived 
 
Ans. Cowrie ( sea shells)
 
Q 14. What was the flagship company of Tatas during the time of Jamsetji Tata ? He started it after returning from England in 1874. It was inaugurated on 1st January 1877, the day Queen Victoria was coronated Queen of India. So he called its main mill- Empress Mills
 
Ans. Central India Spinning Weaving and Mfg Co
 
Q 15. Name the bank promoted in 1865 by a group of Europeans. Though small, it was profitable and it did not venture beyond it’s main city for 23 years. It survives to this day. However its HQ has shifted from the city it was founded in.
 
Ans. Allahabad Bank
 
Q 16. Tribhuvandas Kalyandas Gajjar an M.Sc in Chemistry and his student AS KotiBhaskar wanted to use their knowledge for industrial application. They started producing chemicals used in polishing stones, toilet articles and some simple pharma formulations. B.D.Amin a rich landlord noticed them and joined hands to register a co in 1907. Name the company.
 
Ans. Alembic Chemicals 
 
Q 17. Which group with business interests in textiles, chemicals, finance, etc was a prominent business house and occupied 3rd position from 1965 to 1979 behind Tatas and Birlas. Today it is a completely spent force. Name this business house.
 
Ans. Mafatlals
 
Q 18. One of the early scams in India. The Govt appointed a special commission to look into the shady business practices and tax evasion in 1955. Its head was convicted and sent to jail. It was a prominent business house which had a meteoric rise and a disgraceful fall. Name the business house.
 
Ans. Dalmias
 
Q 19. He authored the book “ The visible Hand: Managerial Revolution in the United States”. The first book on Business History. It won the Pulitzer prize for history. He was a historian who joined the strategy deptt of HBS. He is famous for propounding that “ structure follows strategy”. Name him
 
Ans. Alfred D.Chandler
 
– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
 
 

Weekly Business Quiz # 203

Q 1. One of the Nobel Prize winners of economics this year is famous for developing an index for home prices in US. Name the economist & index.

Ans. Robert Shiller, Case-Shiller Index

Q2. In the world of big data! how much data is a ‘yottabyte’ ?

Ans. 10 to the power 24 or 1000 to the power 8

Q3. The ‘prasadalaya’ of the renowned Saibaba temple at Shirdi has bagged an ISO 22000-2005. What is this standard for ?

Ans. Food safety

Q4. Only one of the 50 NIFTY stocks has a market cap less than Rs 10000 crores as of now.

is it a. NTPC b. DLF c. Jaiprakash d. Ranbaxy

Ans. Jaiprakash 

Q5. What is the phrase for ‘ distress experienced by employees about returning to work after weekend ‘ called ?

Ans. Sunday Night Blues

Q6. Connect ….Flame, Gauss, Wiper, Duqu, Stuxnet..

Ans. Malware used to attack Middle East computer networks

Q7. 80% of this drink comes from Kentucky, USA. It is named after a county, which was named after a French gallant family.

In India more famous as a biscuit. Name the drink.

Ans. Bourbon

Q8. From The Paris Herald to European edition of The New York Herald Tribune to The International Herald Tribune till y’day. What’s the new name ?

Ans. International New York Times

Q9. What kind of a condition is ‘cyberchondria’ ?

Ans. Checking the web for health info after some symptoms

Q10. 194000 candidates are.going to appear in CAT this year. How many IIM seats are up for grabs ?

Ans. 3335 seats in 13 IIMs

Q 11. Under what name is Hershey’s launching its range of Caramels ?

Ans. Lancaster

Q 12. What does the hurricane name ” Phailin” mean in Thai ?

Ans. Sapphire

Q 13. Some general insurance cos are launching ‘pay as you go’ policies for car insurance. How does it work ?

Ans. Premium paid monthly based on km used

Q 14. Which product of SAR group is endorsed by Sachin Tendulkar ? They have reaffirmed that his retirement will not have any impact.

Ans. Luminous water purifiers

Q 15 Which two hardware mfrs will launch Chromebooks in India on Oct 17th ?

Ans. HP and Acer

Q 16. Which Swiss watch brand has come up with a Sunil Gavaskar Limited edition now ?

Ans. Ulysse Nardin, famous for its clocks in most airports

Q 17. What is the one word for ‘ ignoring the person in front in favor of the smart phone ?

Ans. Phubbing

Q 18. Which Gujarat based IT company which was the main sponsor of the Vibrant Gujarat has become a big defaulter and seen as the next Satyam ?

Ans. Sai Info Systems

Q 19. Which Indian born American will become a billionaire when Twitter gets public soon ?

Ans. Suhail Rizvi

Q 20. Between which two cities is India planning for a bullet train for which the feasibility study is being carried out ?

Ans. Mumbai- Ahmedabad

Q 21. Identify the advertiser.

Image

 

Ans. Ariel 

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 202

Q1. Which small town in USA is home to 67 Coca Cola millionaires who have been buying Coke shares since 1920s and have kept with them ?

Ans. Quincy, Florida

Q 2. Which healthcare venture is funded by Azim Premji in his personal capacity ?

Ans. Health Care Global

Q 3. Which PSU had supplied critical equipment for LHC thereby deserving some credit for the Nobel prize in Physics this year ?

Ans. ECIL

Q4. Which brand has replaced Thums Up as the largest selling soft drink in India ?

Ans. Sprite

Q5. Besides being Public sector banks what is common to Bank of India, Allahabad Bank, United Bank and SBI ?

Ans. CMDs are women

Q6. Which co recently lost its reign over the purple colour in a UK court against Nestle ?

Ans. Cadbury ( Mondelez)

Q7. After Enron went bust who owns and runs the infamous Dabhol power plant ?

Ans. Ratnagiri Gas and Power Ltd , a JV of NTPC and GAIL

Q8. Which cricketer will replace Dhoni as the new face of Big Bazaar ?

Ans. Shikhar Dhawan

Q9. What is ‘ Latte Art’ ?

Ans. Art made on coffee cup while poring cream over coffee

Q 10. After China which country stands No 2 as a.shoemaker of the world ?

Ans. Vietnam

Q 11Match the messaging apps to the country of their origin

a. Line b. Whatsapp c. WeChat

1. China 2. Japan 3. USA

Ans. Line – Japan, Whatsapp-USA, WeChat – China

Q 12. In economics, what do we call someone who consumes more than a fair share of limited resources or shoulders too little cost ?

Ans. Freerider

Q 13.Which celebrity couple are endorsing Prestige kitchen appliances ?

Ans. Abhishek and Aishwarya Bachchan

Q 14. With whom has Archaelogical survey of India tied up to offer 360 deg virtual view of India’s 100 monuments ?

Ans. Google

Q 15. What is the unique feature of Flutter a Indians promoted firm acquired by Google for 40 Mn $?

Ans. It can close apps or programs by gesture recognition

Q 16. As per companies act what is.the ceiling for.no of investors to which a private placement can be done ?

Ans. 49

Q 17. Which Ahmedabad based co has regd the MODI Kurta brand – mandarin collar shirts with an Indian twist ?

Ans. Jade Blue

Q 18. Which is India’s largest English language trade publisher ?

Ans. Penguin Random House

Q 19. ___ has made an “unprecedented decision” among automotive makers, it is eliminating the “cigarette lighter jack” and replacing it with USB ?

Ans. Hyundai

Q 20.Which Indian co will be the title sponsor for the New York City Marathon this year ?

Ans. TCS

Q 21. How is Tirumala Tirupati Devstahanams promoting walking among the devotees visiting the Balaji temple ?

Ans. A free Laddoo

Q 22. Which country is No 1 on global remittances for 2012 as per World Bank ?

Ans. India with 70 bn $

Q 23. What is the approx cost per episide of 24 debuting in COLORS shortly ?

Ans. Rs 3 Crore

Q 24. Match the Indian IT cos to their european acquisitions

1 TCS 2 Cognzant 3 Infy 

a Equinox b Alti c Lodestone

Ans. 1-b, 2, a, 3 -c 

Q 25. After wrinkle free trousers we now have stitch less shirts. Who has launched such shirts in India ?

Ans. Arrow

Q 26. Three of the top investors in Microsoft want to throw out BIll Gates as Chairman. What is Gates’ holding in Microsoft now ?

Ans. 4.5 %

Q 27. World economic forum publishes Human Capital Index. India is ranked 78th out of 122 countries. Which country is no 1 on this list ?

Ans. Switzerland

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 201

Q 1. Name the IAS Officer who is incidentally a St Stephen, IIM-A alum who unearthed the Bihar Fodder scam.

Ans. Anil Khare

Q2. What is the subject of the movie ” Fire in the Blood” by Dylan Mohan Gray ? Clue: It has an Indian Business connection.

Ans. Indian pharma industry’s contribution to bring down cost of AIDS treatement in Africa. CIPLA is mentioned

Q3. With which company would you associate Colour Idea stores ?

Ans. Asian Paints

Q4. What is common to the iconic cars VW Beetle, Fiat 500 and BMW’s Mini Cooper ?

Ans. Iconic cars popular elsewhere but failed in India

Q5. With which Indian group has Polaris tied up to manufacture ATVs in India ?

Ans. Eicher

Q6. From which three streams of education are the Aditya Birla Scholars identified and awarded scholarships annually ?

Ans. Engineering, Law and Management

Q7. Who will become the first woman to become the Chairman ( chairperson) of State Bank of India after Pratip Chaudhuri retires ?

Ans. Arundhati Bhattacharya

Q 7. Due to the US govt shutdown many Federal employees will be on furlough . In simple words, what is a ‘furlough’ ?

Ans. Unpaid leave

Q8. In which highly successful TV series is Walter White a high school chemistry teacher who gets into Meth business and builds an empire ?

Ans. Breaking Bad

Q9. Apple has been rated as the most valuable brand for 2013 by interbrand. Which brand did it replace, a brand that was at the top since 2000 ?

Ans. Coca Cola

Q 10. Bitter Brew by William Knoedelseder is a book on the rise and fall of which major American company ?

Ans. Anheuser Busch, makers of Budweiser

Q 11. How did ‘Cappuccino’ get its name ?

Ans. Colour of the robes of the Capuchin monks

Q 12. Which brand has launched a TV which is supposed to have been co-created with Sachin Tendulkar ?

Ans. Toshiba

Q 13. Name the publication which was founded in July 1995 by David Talbot, often credited as the web’s first strictly online only magazine.

Ans. Salon.com

Q 14,What can you do by using the Google service goo.gl ?

Ans. URL shortening

Q 15. Which public sector co will implement India’s first chip fabrication facility to come up near Gandhinagar Gujarat ?

Ans. Hindustan Semiconductor Manufacturing Corporation

Q 16. What service was started by Google in 2002 when they realised their Search was not giving relevant results after 9/11 incident? 

Ans. Google News

Q 17. What is Project Columbus launched by Hindustan Unilever Ltd ?

Ans. Rural distribution expansion

Q 18. In M & A lingo what is a ‘Bear Hug ” ?

Ans. An offer made by one company to buy the shares of another for a much higher per-share price than what that company is worth. A bear hug offer is usually made when there is doubt that the target company’s management will be willing to sell.

Q 19. What is the difference between a ‘samurai’ bond and a ‘sushi’ bond ?

Ans. A Samurai bond is a foreign co making a bond issue in Japanese market and a ‘Sushi” bond is a bond issued by a Japanese issuer in a market outside Japan and denominated in a currency other than the yen.

Q 20. Fabindia is test marketing a cola based on an unusual ingredient in some Indian cities. What is the ingredient ?

Ans. Tulsi

Q 21. According to Kellogg’s in US only 36 % of adults and 60 % of children have breakfast. So what innovation has Kellogg’s done ?

Ans. Cereal bars on-the-go 

Q 22. In consumer behaviour what is ‘buyer’s remorse’ ?

Ans. Sense of regret after making a purchase, usually a high value item like car or house.

 

– Compiled by G.Mohan Twitter @ go_mohan