Month: September 2013

Weekly Business Quiz # 200

Q 1. What is the name of the tool started by Google for creating and comparing Governments across the world ?

Ans. Constitute

Q 2. Why there may be little or no 0 % EMI schemes for buying gadgets and durables this festive season In India ?

Ans. RBI has asked all banks to stop such schemes.RBI is against the practice of banks tempting consumers to make big-ticket purchases by offering to break up credit card payments into EMIs.

Q 3. Name the businessman of Indian origin behind Fairfax, the company that has acquired Blackberry

Ans. Prem Watsa

Q4. Which video game launched recently has totted up 1 Bn $ sales in 3 days, which is the fastest by any entertainment property, incl films ?

Ans. Grand Theft Auto 5

Q 5. He is the richest Chinese. He owns AMC Theatres chain in US. He now wants to create a film complex bigger than Hollywood in China. Name him.

Ans. Wang Jialin of Dalian Wanda Group

Q6. Google has a new logo which does away with embossment and shadows. What font does Google logo use ?

Ans. Catull

Q7. The _______ Quarterly published articles on Enron as enthusiastically as Hello! runs pieces about the Beckhams. Fill in the blank.

Ans. MckInsey

Q8. Which husband and wife were the highest paid corporate executives in India last year ?

Ans. Kalanithi and Kaveri Maran of Sun TV

Q9. ‘ Grand brand ____’ by Balasubramanian and Ramakrishnan is a book about what or whom ? Fill in the blank.

Ans. Rajini ( Rajinikant)

Q 10. In arts or engineering, who is a Bricoleur ?

Ans. Bricoleur is a person who constructs and creates a work from diverse range of things that are available at that particular time.

Q 11. In which City has the Mahindras announced an engineering college in association with Ecole centrale of France ?

Ans. Hyderabad

Q 12. Margo and Neem were age old brands of Calcutta Chemicals..Now who owns these brands ?

Ans. Jyothi Laboratories

Q 13. In ‘Seven elements that have changed the world ” by John Browne, the elements are Iron, Carbon, Gold, Silver…Name the balance three

Ans. Uranium, Titanium and Silicon

Q 14. Which economist/market analyst is known as Dr Doom and why he is called so ?

Ans. Nouriel Roubini for his pessimistic forecasts

Q 15. In which business are the startups Industree Crafts, Rangsutra, Earthy Goods, Crafts villa

Ans. Marketing of traditional handicrafts and handlooms

Q 16. Which business magazine has been sold by ABP to an undisclosed buyer ?

Ans. Business World

Q 17. Who has been selected as the MD for Tata Steel after the current one H.M.Nerurkar retires ?

Ans. T.V.Narendran

Q 18. With which adult magazine would you associate FriendFinder Networks which has filed for bankruptcy protection ?

Ans. Penthouse

Q 19. In which business is the Google financed co CALICO getting in ?

Ans. Research on preventing ageing

Q 20. What does the suffix c in iPhone 5c stand for ?

Ans. Color

Q 21. Denmark is a country with a growing population of ‘freegans’ . Who are freegans ?

Ans.  Those who reclaim and eat discarded food.

Q 22. Why did Guinness a brewery get into the business of publishing Book of records ?

Ans. Sir Hugh Beaver, the managing director of of the Guinness Breweries got into an argument regarding which game bird is faster. As he could not find a reliable record for establishing it, he thought a book containing such records will be useful and started it in 1954.

Q 23. Which MOOC site will be offering the courses from leading UK universities online for free ?

Ans. FutureLearn

Q 24. Which town in Rajasthan is giving a good fight to Nagpur in the oranges market ?

Ans. Jhalawar

Q 25. What is the Guinness record made by Austin Coulson that has the Texas vanity plate ‘IM BIG’ ?

Ans. Smallest roadworthy car

Q 26. With which IT company would you associate Eliza , a blonde humanoid that can answer upto 1 lakh emails, and 67,000 phone calls every day ?

Ans. IPSoft

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 199

Q 1. “Smash it to pieces, love it to bits” is the ad slogan for which brand ?

Ans. Terry’s Chocolate Orange

Q 2. Which publication has the slogan ‘Capitalist Tool” ?

Ans. Forbes magazine

Q 3. What is the name of the Tamil newspaper launched by The Hindu recently ?

Ans. The Hindu ( written in Tamil)

Q4. Two of the uncles of Lawrence Summers, former Treasury Secretary and person to become Fed Chairman were Nobel Prize winners. Name them.

Ans. Paul Samuelson, paternal uncle  and Kenneth Arrow, maternal uncle.

Q 5. Chicken would soon become the largest selling meat in the world. What sells more than chicken now ?

Ans. Pork

Q6. What is the phrase for a good or product traded in the non-physical realm, typically in online communities and games ?

Ans. Virtual goods

Q7. As per the new Companies Act, what is the minimum number of women directors mandatory in a Company Board of Directors ?

Ans. One

Q8. Which Indian businessman’s IT account was hacked by a Hyderabad based CA student and has been caught ?

Ans. Anil Ambani

Q9. From which co has Hindalco picked up Mr Satish Pai as their CEO of aluminium business at Us $ 5 Mn per year, apparently highest paid exec. ?

Ans. Schlumberger

Q 10. Taking private, going public seems to be a cycle As Dell decides to go private which Hotel co is going public after going pvt earlier?

Ans. Hilton Worldwide..It had gone private in 2004

Q 11. What law in US makes it possible for TWITTER Inc to file for an IPO and yet keep its finances confidential ?

Ans. JOBS ( Jumpstart on Business Startups) Act

Q 12. Name this partner and friend of Warren Buffett, with whom he bought Heinz and also the richest Brazilian in the world. He owns 3G Capital.

Ans. Jorge Paulo Lemann

Q 13. What is unique about the newly launched Nokia 114 ?

Ans. First mobile with urdu capability

Q 14. Which American car major introduced Minivan as a separate category in cars, 30 years ago ?

Ans. Chrysler

Q 15. Why is RBI angry with people who make garlands out if currency notes in marriages and political gatherings ?

Ans. Defacing reduces the life of the currency

Q 16. Which bank has issued an advertisement in the papers that though it has no bank in its name it is a Scheduled Commercial Bank as per RBI ?

Ans. BNP Paribas

Q 17. What brand of food and bakery products are owned by the North Indian firm Mrs Bector’s ?

Ans. Cremica

Q 18. Which cement unit of Jaypee has been acquired by Ultratech for 3800 crore ?

Ans. Gujarat unit

Q 19. In HR lingo, who or what is a Boomerang ?

Ans. An employee who returns after quitting earlier

Q 20. Which new web-site/ network is positioning itself as the LinkedIn for Blue collar jobs like welders, technicians etc ?

Ans. Workhands

Q 21. Green shoots indicates first signs of recovery from a recession. Who and when used this term first in the economics context ?

Ans. Norman Lamont,then chancellor of the exchequer of UK during the 1991 recession.

Q 22. Who has acquired the Transmission and Distribution business of Hyderabad based Vijai Electricals ?

Ans. Toshiba

Q 23. Name this Chinese drink which is a white spirit and retails for 300 $ a bottle. It is believed to have been the spirit behind the Red Army.

Ans. Baijiu

Q 24. Which unusual player has entered the smart watch market by announcing NISMO ?

Ans. Nissan

25. Identify the logo and its businessImage

Ans. Lululemon Athletica, Yoga apparel

 

 

 

 

 

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 198

Q 1,.Why did its founders, Tompkins and Klopp name the outdoor products company ‘The North Face’ ?

Ans. Climbing the The North face of any mountain is toughest in the Northern Hemisphere 

Q 2. What unique pre-paid service has been started under the name Baron Eagle in India ?

Ans. Prepaid service for hiring planes and helicopters for HNIs and Corporates

Q 3. Which consumer products co is offering 10% discount as its leader for last 42 years Sri Gajanan Pendharkar celebrates 80th bday?

Ans. Vicco Laboratories

Q 4. About whom Jobs once said, “He has more operational power than anyone else at Apple except me” ?

Ans. Jonathan Ive , SVP of Design

Q 5. What is common to Tesla Motors, LinkedIn, YouTube, Yelp and Yammer ?

Ans. All cos floated by ex Paypal people, known as Paypal mafia

Q 6. Taj Group has created a recycling project for PET bottles thrown from their hotels in Chennai. What products are made out of them ?

Ans. Chairs and tables

Q 7. If the start ups area around San Francisco Bay Area is called Silcon Valley, what is the start ups area around Los Angeles called ?

Ans. Silicon beach

Q 8. In the book Barons of Banking by Bakhtiar Dadabhoy six eminent bankers in India upto the 1990s have been covered. Name them

Ans. Sir Sorabji Pochkhanawala,  Sir Purushotamdas Thakurdas, . Sir Chintaman D. Desmukh, A.D.Shroff,  H.T.Parekh & R.K.Talwar.

Q9. Why did young engineer Arul Kumar  from Salem receive a reward of $ 12,500 from Facebook ?

Ans. Identifying a bug which resulted in one member being able to delete another member’s photos

Q 10. Which co in news was set up by Fredrik Idestam as a wood pulp mill company 148 years ago?

Ans. Nokia

Q 11. Which coupon site got an overwhelming response to its onion offer at Rs 9 per kg even leading to the site crashing for 10 minutes ?

Ans. Groupon

Q 12. What does the Buttonwood column in the Economist magazine cover and how did it get its name ?

Ans.  It covers stock market.It got its name from the Buttonwood Agreement of 17 may,1792,the agreement so named after the tree individuals would gather under daily,trading stocks and bonds.

Q 13. The Union Telecom Minister Kapil sibal inaugurated EDUROAM facility yesterday on the occasion of Teacher’s Day. What is it ?

Ans. Free Internet for academics worldwide

Q 14. A school dropout from Gujarat who has made it big in trading, power and infrastructure. He is known as The Other Big A. Name him.

Ans. Gautam Adani

Q 15. What business term comes from the French phrase that means “pledge to the death” ?

Ans. Mortgage

Q 16. For what price has Microsoft acquired Nokia’s cellphone business ?

Ans. US $ 7.2 Bn

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 197

Q 1. Who is the author of the soon to be released book ‘ How not to make money ‘ ?

Ans. Raj Kundra of Rajasthan Royals

Q 2. B-Schools like ISB, SPJain Institute are using the Flipped Classroom model. What is a Flipped Classroom ?

Ans. Students watch lectures are delivered through videos on their own and then assemble in the class to discuss

Q 3. The Vodafone – Verizon deal was called Project River. What were Vodafone and Verizon called to keep them secret ?

Ans. Verizon was called Hudson and Vodafone as Thames , after the rivers close to their offices

Q 4. The most expensive coffee in the world retails at 80$ a cup. It is made from the shit of palm civet. Name it.

Ans. Kopi Luwak

Q 5. What term often used in management jargon was given by Alex Osborne 60 years ago ?

Ans. Brainstorming

Q 6. What was the original name of Nike ? Philip Knight when he went to Japan to import sports shoes he made up a name.

Ans. Blue Ribbon Sports

Q7. Which Indian patriotic film song was used in a television commercial for the Pakistani Al Habib Bank in 2012 ?

Ans. Hum layen haim toofan se kashti nikal ke by Kavi Pradeep from Jagriti

Q8. If RECs are traded in India Energy Exchange, expand REC . Clue : They come in two varieties Solar and Non-Solar.

Ans. Renewable Energy Certificates

Q9. Which brand of Britannia was rejected to be registered as a trademark because it was too close to the generic name ?

Ans. Snax

Q 10.Which actor MBA has produced the Shoojit Sircar directed films Vicky Donor and Madras Cafe ?

Ans. John Abraham

Q 11. Besides being PSUs, what is common to the following Air India, MTNL, BSNL and HMT Ltd ?

Ans. Loss making in the last 3 years

Q 12 With which fast food chain would you associate Connaught Plaza restaurants Pvt Ltd ?

Ans. McDonald’s

Q 13. Which company is the largest exporter of buffalo meat from India for the last 20 years ?

Ans. Allanasons

Q 14. After 25 years Titan has a new logo and has also renamed the company. What is its new name ?

Ans. Titan Company Limited

Q 15. In which business is the company AEG, Anschutz Entertainment Group ?

Ans. Managing stadia and arena

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan