Month: August 2012

Weekly Business Quiz # 145

Q 1. Manna Dey, ______ artist was inscribed in the visiting card of the legendary singer. Fill in the brand name.

Ans. HMV

Q 2. Which Indian company is the world’s largest manufacturer of cricket gear ?

Ans.  SG Sanspareils Greenlands often mistaken with Sunny Gavaskar

Q3. Which retail chain started life as a butter manufacturer in Ooty in 1905 by Muthuswami Mudaliar ?

Ans. Nilgiris 

Q 4. Name the travel brand which Google has acquired from John Wiley to provide info on hotels and destinations .

Ans. Frommers

Q 5. What is innovative about the Dutch Postcode lottery started by Boudwijn Poelmann in 1989 ?

Ans. All tickets winning postcode get the lottery

Q 6. Name this accomplished B & W fashion photographer who created the landmark Kama Sutra campaign in ’90s who passed away.

Ans. Prabuddha Dasgupta

Q7. Name the Russian billionaire who has instituted a prize for fundamental physics that has a prize money of 3 mn $

Ans. Yuri Millner

Q8. What unique service do self-storage firms provide ?

Ans. They offer space starved cust. space to store things they don’t need but can’t throw

Q9. Expand REIT ?

Ans. Real estate investment trust

Q10. Name the earliest angel investor in Facebook whose 500,000 $ investment has become more than 400 mn $ and has exited largely .

Ans. Peter Thiel

Q11. By going past market cap of which co in 1999, Apple has become the biggest company ever ?

Ans. Microsoft

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 144

Q 1 Who will take over from Kaushik Basu as the Chief Economic Advisor in the Finance Ministry ?

Ans. Raghuram Rajan

Q 2. What item of everyday use was distributed by the producers of Gangs of Wasseypur as a promotion ?

Ans. Gamchha

Q 3. Name the author of Indian origin who has been accused of plagiarizing a column in TIME and therefore suspended by CNN and Time

Ans. Fareed Zakaria

Q 4. Which brokerage in US got virtually bankrupt because of the bug in the software that led to erroneous automated trading

Ans. Knight Capital

Q 5. Name the beauty brand founded by Ayurveda obsessed Mira Kulkarni

Ans. Forest Essentials

Q 6. Which Indian production house which produces Hindi films to this date was founded on 15th August, 1947 ?

Ans. Rajshri Productions

Q 7. What is the unique credit of Jaiwant Paul who read Economics in St Stephens College in 1949 ?

Ans.First Indian mgnt trainee of Hind Lever

Q 8. What was the name given to a private station started by M V Gopalaswamy in Mysore in Pre independence India ?

Ans. Akashvani, later adopted by All India Radio as its name

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 143

Q 1. With which airline was the Haryana minister Gopal Kanda associated ?

Ans. MDLR airlines

Q 2. In view of the recent turmoil in Deccan Chronicle, which finance co has become the principal shareholder of the co ?

Ans.  Future Capital

Q 3. Under the Food for Peace programme also known as PL 480 India imported foodgrains from US . What does PL 480 stand for ?

Ans. Public Law 480

Q 4. For which TV ad campaign has film director Anurag Kashyap appeared recently ?

Ans. Cadbury’s dairy milk eclairs

Q 5. Why is the current business environment being called VUCA ?

Ans.  Volatility, uncertainty, complexity and Ambiguity

Q 6. Rahul Da Cunha, Manish Jhaveri and Jayant Rane are the crack creative team for which advertising campaign ?

Ans. Amul butter

Q 7. Before ‘Utterly Butterly Amul” what was the tagline for AMUL Butter ?

Ans.  Purely the Best

Q 8. How much fine did ShahRukh Khan pay for smoking in public ?

Ans.  Rs 100

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan