Archive | February 2015

IBQ 1 Million

Weekly Business Quiz # 273

Q 1. Which Indian owned company is behind the visual effects of Interstellar that won an Oscar for its visual effects ?
 interstellar
Ans. Double Negative, part of the Prime Focus group owned by Namit Malhotra
Q2. Which telecom company is running the campaign featuring a kid saying ‘ Sorry, God, No Wi-fi, No Go ‘ ?
Ans. MTS
Q3.Which location is promoting the destination ‘Ilha de Calma’ ?
diu
 
Ans. Diu
Q4.Which Telugu film star is behind the regional airline Turbo Megha ?
Ans. Ram Charan Teja
Q5.What was the price at which PM Modi’s now infamous embroidered suit finally sell during an auction at Surat ?
modi suit
Ans. Rs 4.31 crore
– compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 272

Q1. Which two countries are dropping Union Jack from their flags ?

Ans. fiji and New Zealand

Q2. StarTV has acquired the Telugu TV network Maa TV. Who were the promoters of Maa TV ?

Ans.Nimmagadda Prasad, Chiranjeevi and Nagarjuna

Q3. Baltic Dry Index is at a 28 year low. What does Baltic index measure ?

Ans. Shipping freight for dry cargo

Q4.Which brand made popular an edible starch made out of maize in UK in 1954 ?

Ans. Brown and Polson custard powder

Q5.Name this Swedish artillery maker which has been in business since 1646 AD. It started as a steel producer. It was briefly owned by Nobel.

Ans. Bofors

Q6.Which pharma giant started life as Engel Apotheke in Darmastadt, Germany in 1668 AD. Even today the family owns 70 % stake.?

Ans. Merck

Q7.ITC has acquired the brand Savlon from Johnson and Johnson. Who had initially discovered and developed Savlon ?

Ans. ICI

Q8.Raymond’s have a new microsite Raymondmtm dot com. What does MTM stand for ?

Ans. Made to Measure

Q9.Nandan Nilekani will be launching a new social enterprise called Ek Step. In which field will this operate ?

Ans. Primary education

Q 10. Punit Renjen a man of Indian origin will take over as the global head of a Big 4 firm. Name the firm.

Ans. Deloitte

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 271

Q1.Which airport has overtaken Heathrow to become the world’s busiest airport in 2014 ?

Ans. Dubai

Q2. Adam Goettl from Mexico invented the air cooler in 1930. The company he created IMPCO is now part of an Indian co. Name it.
Ans. Symphony

Q3. What ingredient does the Finnish co Valio supply to many brands across the world ?

Ans.Bacteria for the pro biotic yoghurt or drinks

Q4, Which US state has legalised marijuana cultivation giving rise to many ‘canibusinesses’ ?
Ans. Colorado

Q5. With which bank has Reliance Industries tied up to apply for a Payments Bank licence ?

Ans, SBI

Q6. Which major two retailers in US are likely to merge and form a office supplies retail giant ?

Ans, Office Depot and Staples

Q7. Identify the logo.
China
Ans. China Eastern Airlines
Q8. This is a toy which has been giving 3D images to kids for the last 65 years. It will now get a high-tech variant soon. Name the toy and its brand owners.
View Master
 
Ans. View Master, Mattel
Q9. What is unique about this TESCO store in South Korea ?
Tesco
Ans.Virtual store to place orders from bus tops and railway stations
– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 270

Q 1. What is the service offered by the European website KissKissBankBank ?

Ans. Crowdfunding for ideas and projects

Q 2. ‘The Accidental Scholar’ is the autobiography of which management thinker ?

Ans. Prof Jagdish Sheth

Q3. Recently Carl Djerassi died at the age of 91. What did he invent in 1951 ?

Ans. Birth Control Pill ingredient Norethindrone, he is known as the father of the Birth control pill

Q4. Which fastfood chain is accepting selfies and hugs as payment as a part of a promotional campaign till Feb 14 ?

Ans. McDonald’s

Q5. Which Indian tea brand has used a 4 minute ad film to depict that “warmth of tea is like warmth of a relationship” ?

Ans. Wagh Bakri tea

Q6. This model played the Marlboro Man from 1968 to 1989. He died recently at the age of 85. Name him.

darrell winfield

Ans. Darrel Winfield

Q7. This very British brand is not owned by a British company . Who owns this brand ?

Beefeater

Ans. Pernod Ricard

Q8. Identify this businessman , the richest man in history,, would have had a net worth if over $663 billion in today’s world.

John D

Ans. John D.Rockefeller

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Q6. Identify the recent film which has the first line of the Lifebuoy jingle “tandurusti ki raksha karta hai Lifebuoy”

Ans. Shamitabh

%d bloggers like this: