Month: May 2014

Weekly Business Quiz # 234

Q 1. For last 6 years Mukesh Ambani has not increased his salary that he takes from RIL. What is the value ?

Ans. Rs 15 crore

Q 2. In 1961 , HMT started manufacturing watches in collaboration with Citizen. The men’s model was called HMT Citizen. What was lady’s model ?

Ans. HMT Sujata

Q3. Which well known statistician set up the statistics institutions, ISI, CSO and NSSO in independent India ?

Ans, P.C.Mahalanobis

Q 4. Jeff Bezos leaves one empty chair in every conference room – for the most important person . Who is it ?

Ans. The Customer

Q 5. McDonald’s has a new mascot. What is it’s name ?

Image

Ans. Happy

Q 6. Who is the industry leader in conversation with Nawaz Sharif and what is the occasion ?

Image

Ans. Subhash Chandra of Zee TV..launch of Zee Zindagi an Indo Pak channel

Q 7. Flipkart-Myntra merger. All the three are Bansals. Give their first names from Left to Right.

Image

Ans. Sachin, Mukesh and Binny Bansals

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 233

Q 1. Who founded the original ORG. Operations Research Group, India’s first market research firm ?

Ans. Vikram Sarabhai 

Q 2. “Move fast and break things. Unless you are breaking stuff, you are not moving fast enough.” Who said this ?

Ans. Mark Zuckerberg

Q 3. Who said as Air India Chairman: “I want to be azad, and he (Ghulam Nabi Azad) wants me to be his ghulam”.? This corporate titan is no more. RIP.

Ans. Russi Mody

Q 4. Capt CP Krishnan Nair of Leela Group is no more. On whom did he name his group as Leela ?

Ans. His wife

Q 5. Which Indian website recently received the highest number of hits on a single day ?

Ans. Election Commission of India

Q 6. Name this Global brand that was started 50 years ago by the Ferrero family in Alba, Italy. Italian govt is issuing a stamp for it.

Ans. Nutella

Q 7. In a mega deal AT & T is acquiring the pay TV co DirecTV. What is the value of this deal ?

Ans. US $ 48.5 Bn

Q 8. Priyanka Vadra has admitted that multiple DINs was a mistake committed inadvertently. What is DIN under Companies Act ?

Ans. Director Identification Number

Q 9. Identify this logo.

Image

Ans. Astra Zeneca

Q 10. Who wrote the copy for this legendary ad for The Economist magazine. He is no more.

Image

Ans. David Abbott

Q 11. Why is this Kurl On advt attracting a lot of flak ?

Image

Ans. In bad taste as it uses Malala Yousafazai

 

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

 

 

Weekly Business Quiz # 232

Q 1. The TIME name for the magazine is actually an acronym. Expand TIME
Ans. The International Magazine of Events

Q 2. Which popular slogan was given by advertising agency Soho Square for BJP in the 2014 election campaign ?

Ans. Ab Ki Baar Modi Sarkar 

Q 3. Who owns the trade mark Styrofoam used for making disposable cups, plates etc ?

Ans. Dow Chemicals 

Q 4. One winter night in 1905, Frank Epperson left a mixture of soda and water with a stick in it on his porch.What accidental discovery resulted

Ans. Popsicles

Q 5. Which MNC owns the brand name Chapstick often used as a generic name for all lip balms ?

Ans. Pfizer

Q6. Who owns the brand name Breathalyzer also called as Drunk-O-meter ?

Ans. Indiana University Foundation

Q7. What packaging material developed by Sealed Air Corporation has become a generic name for such packaging ?

Ans. Bubblewrap

Q 8. Jetski has become a generic name for personal watercraft. It is a brand. Who owns the brand Jet Ski ?

Ans Kawasaki Heavy Industries

Q 9. Annual meeting of which company is called the ‘Woodstock for the Capitalists’ ?

Ans. Berkshire Hathaway 

Q 10. Who has acquired the apparel brand Spykar recently ?

Ans. Future Lifestyle of Kishore Biyani

 

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 231

Q1. Which popular app is developed by Iceland based Plain Vanilla Games ?
Ans. QuizUp

Q2. Name this Nobel prize winning American economist associated with study on human capital. He passed away today. RIP
Ans. Gary Becker

Q3. Why has the CEO of American retailer Target resigned ?
Ans. Theft of 40 mn members credit card data

Q4. What ingredient is being removed by Coca Cola and Pepsi for its harmful health effects ?
Ans. BVO or Brominated Vegetable Oil

Q5. What does the logo efए on the jerseys of Mumbai Indians stand for ?
Ans. Education for All

Q6. What is the real name of the blogger Fake Jhunjhunwala who has authored the book ‘ How to become a billionaire by selling nothing’ ?

Ans. Aditya Magal

Q7. As per new RBI guidelines, what penalty will be levied on bank depositors who fail to maintain min balance ?

Ans. Nil 

Q8. Which chain of veg restaurants was started by P Rajagopal ?

Ans. Saravana Bhavan 

Q9. In a multi billion $ deal who will acquire the Consumer Care business of Merck ?

Ans. Bayer

Q10. Who is the author of the current Amazon best seller ” Capital in the twenty-first century ” ?
Ans. Thomas Piketty

Q 11. Which is the largest selling beer in US ?
Ans. Bud Light

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 230

Q1.What tweet from Infy board member Kiran Mazumdar Shaw generated controversy for which she apologised ?

Ans. Tweet on Rohan Murthy’s presentation at Infosys board meeting!

Q 2. What famous eye care brand is owned by Valeant which is trying to acquire Allergan ?

Ans. Bausch and Lomb

Q3. DoCoMo is exiting out of Tata Teleservices by selling its stake at a loss. Name the parent company of DoCoMo.

Ans. NTT

Q4. SEBI is going to allow trading in 4 new types of bonds , one of which is covered bonds. What are covered bonds ?

Ans. Securities created from public sector loans or mortgage loans where the security is backed by a separate group of loans. Covered bonds typically carry a 2-10 year maturity rate and enjoy relatively high credit ratings, depending on the quality of the pool of loans (“cover pool”) backing the bond. Covered bonds are often attractive to investors looking for high-quality instruments that offer attractive yields.

Q5. Which model has become the largest selling two wheeler in Indian market ?

ans. Honda Activa

Q6. One of the earliest E-Commerce sites Indiaplaza went offline recently. under what name was it launched in 1999 in the height if dot com boom

Ans. Fabmart.com

Q7. Which luxury brand has an investment arm called L Capital ?

Ans, LVMH

Q8. Coca Cola is called Keko Koule in China. What does it mean in Chinese ?

Ans. Let your mouth rejoice

Q9. A WSJ headline says ‘ Otis finds ‘Reshoring’ is not easy ‘ . What is reshoring ?

Ans. Bringing back the manufacturing facility back to the home country after off shoring it earlier.

Q 10. What popular programming language was invented by Thomas E Kurtz and John G Kemeny of Dartmouth college , 50 years ago ?

Ans. BASIC

Q 11. Why is there is a high likelihood of increased supply of alphonso mangoes in Indian market this year ?

Ans. EU ban on Indian mangoes

Q 12. In which product category is Gerber,the No 1 brand in USA ?

Ans. Baby foods 

Q 13. Which global co has recently promoted Rajeev Suri as its CEO ?

Ans. Nokia

Q 14. This car became the base for a very famous car later. What did this car become ?

Image

Ans. Batmobile

-compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan