Month: September 2017

Weekly Business Quiz # 390

India

Q 1. Identify this scion of a business family and his company where he is a Director

anmol ambani

Ans. Anmol Ambani, Reliance Capital

Q 2. In the season of SUV launches, Tatas are launching Nexon, Renault – Captur, who is launching Kodiaq ?

Ans. Skoda

Q3. Which Indian Maharatna Company corporate headquarters is called Deen Dayal Urja Bhawan?

Ans. ONGC Ltd

Q4. Who is acquiring Hypercity chain from Shoppers Stop ?

Ans. Future Group

Q5. Which business news channel will start India’s first digital live news streaming service from 21st 8 AM I.e today ?

Ans. Bloomberg Quint

Global

Q6. Which two leading cos have decided to merge their rail divisions to create a European giant ?

Ans. Siemens and Alstom

Q7. On Sept 23 2008 Android was launched. After 9 years 82 % of smartphone have Android. Which was the first model with Android ?

Ans. TMobile G1 aka HTC Dream

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 389

India

Q 1. Under what name are Tatas launching an online grocery store ?

Ans. Starquik

Q 2. Who are the 3 Indians who have been named by Forbes in the 100 Greatest Living Minds ?

Ans. Ratan Tata, Vinod Khosla and Lakshmi Mittal

Q3. Identify the brand.

Levis

Ans. Levi’s

Q4. Name the brand.

reebok Kangana

Ans. Reebok

Q5. True Blue is a JV between a cricketer and a company. Name them.

True blue

Ans. Sachin Tendulkar and Arvind

Q6. September 15th is celebrated as the Engineer’s day on the birth anniversary of Sir M Visveswaraya. He had started a pig iron plant at Bhadravati in 1923.Name the company and with which co is it today ?

Ans. Viswesvaraya Iron and Steel Ltd is part of SAIL.

Q7. What is the move proposed by Tata Sons to change its corporate legal structure ?

Ans. It proposes to become a private limited company.

Q7. With which private bank is Bharat Financial Inclusion the MFI going to merge ?

Ans. IndusInd Bank Ltd.

Global

Q8. Which speciality retailer catering to kids has filed for bankruptcy protection ?

Ans. Toys ‘ R Us

Q9. With which company would you associate Lab 126 ? Also, what is the significance of the number 126 ?

lab126

Ans. Amazon…Amazon has an arrow going from A to Z , the 1st and the 26th letter in the english alphabets.

Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 388

India

Q 1. With which private bank is Bharat Financial Inclusion the MFI going to merge ?

An. IndusInd Bank

Q 2. On teacher’s day which brand released an ad featuring Sindhu and Gopichand with the tagline ” I hate my teacher” ?

sindhu

Ans. Gatorade

Q3. A music video called Vaadi -e-Kashmir with intro by Amitabh Bachchan, sung by Shankar Mahadevan has been released. Which company’s CSR initiative is it ?

Ans. Kent -water purifier

Q4. Why is this advertisement in the news ?

Jawed Habib

Ans. Jawed Habib had to apologise because it said Gods to visit Jh saloon..It hurt Hindu sentiments according to the protestors

Q 5. ITC has filed a defamatory case for Rs 1000 crore against proxy advisory firm IIAS which has opposed Non-exec Chairman Y.C.Deveshwar’s ‘s package. How much will Yogi Deveshwar   receive ?

Ans. Rs 1 crore per month plus perks

Q 6. Sunil Vachani the promoter of Dixon Technologies, a pioneer in Electronics Mfg services . Name the TV brand his father was asso. with.

An. Weston TV

Global

Q7. Mauritius received the largest population of indentured labour from India. What is the difference between indentured labour and a slave ?

Ans. Indentured labour are paid a salary and slaves are not

Q8. Variously called “America’s largest private firm” ” Middleman of the world “, World’s biggest food trading firm” . Name the firm.

Ans. Cargill Foods

Q 9. In which industry is South Africa’s largest firm in terms of market cap Naspers operate ?

Ans. Media and Internet

Q 10. Identify this Economist. He joined the economics deptt of MIT in the 1940s. He is known for using a lot of Maths in economics. he wrote an Economics textbook that was a standard one right upto the 1990s. He won a Nobel prize in 1970.

paul-samuelson-3

Ans. Paul Samuelson

Q 11. Durex known for its cheeky one-liners based on current events released this ad recently. Who is Jon ?

Dear Jon

Ans. Jon Snow from Game of Thrones TV series

Q 12. Sony has launched Sony RXO a waterproof, sturdy compact camera for adventure photography. Who is the leader in this segment and created this market ?

Ans.GoPro

Q 13. Many tech leaders like Bill Gates, Tim Cook are opposing Trump move to withdraw DACA. Expand DACA 

Ans. Deferred action for childhood arrivals

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 387

India

Q 1. The release of which report has led to the brouhaha over demonetization once again ?

Ans. Annual Report of RBI 2016-17

Q2. Which co is the promoter of the firm ” Bharat Road Network Ltd ” ?

Ans. Srei Infrastructure Ltd

Q3. CESC Ltd, the RP-Sanjiv Goenka co will be demerged into 4 cos shortly. What will the different businesses of these cos ?

Ans. Power generation, electricity distribution, Retail and others

Q4. Which is India’s largest media co in terms of revenue in 2017

A) Star            B) Times         C) Zee     D) Sun

Ans. Zee

Q5. Which temple in India is the largest depositor of gold with SBI under Gold Monetization scheme ?

Ans. TTD (Tirupati )

Q6. Identify this Tata veteran who retired recently

Ishaat

Ans. Ishaat Hussain

Q7. Who has been appointed as the new Comptroller and Auditor General of India ?

Ans. Rajiv Mehrishi , former Home Secretary

Q8. The failed ISRO launch recently was carrying India’s first private co built satellite. Name the firm.

Ans. Alpha Design Technologies from Bangalore

Q9. Under what brandname does TCS market its Artficial Intelligence ( AI) products ?

ans. Ignio

Q10. Who is the newly appointed minister of State ( Ind charge) for Power & New and renewable Energy ?

Ans. R,K.Singh

Q11. With which consulting co had the new Defence Minister Nirmala Sitharaman done a short stint at London ?

Ans. Precewaterhouse Coopers ( PwC)

Q12. Sportspersons charge fees for endorsing brands. Virat Kohli charges Rs 12-15 cr, MS Dhoni – 8-10 cr. How much does PV Sindhu charge these days ?

Ans. Rs 2.5 – Rs 3 crore per advt

Q 13. Which channel has bagged the global media rights for IPL at what price ?

Ans. Star India at Rs 16,347 crore

Global

Q 14. In the context of cryptocurrencies , what is a ‘mining rig’ ?

Ans. The hardware used to mine cryptocurrencies like Bitcoin

Q 15. In what business is the start-up 23andme , named as No 4 smartest co by MIT Technology Review 2017 ? You can work it out

Ans. Biomedicine..

Q 16. Which directory that began in 1966 in UK and soon to be continued had the famous tagline ” Let your fingers do the walking ‘ ?

Ans. Yellow Pages

Q 17. Name this hot chip co that was started in 1993 by Chris Malachowsky, Curtis Priem and Jen Hsun Huang in San Jose. Pioneer and leader in GPU

Ans. Nvidia

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan