Archive | October 2014

Weekly Business Quiz # 256

Q 1. In the recently released Tamil film Kaththi , Neil Nitin Mukesh plays a corporate bigwig. What is the issue between corporates and villagers

Ans. Ground water ..Neil Nitin Mukesh is a cola company executive trying to set up a bottling plant

Q 2. Narendra Modi has inaugurated the Sir H.N.Reliance Foundation and Research Centre in Mumbai today. What does H.N stand for ?

Ans. Harkishandas Narottamdas

Q 3. In which business is Chipotle and Qdoba serious competitors ?

Ans. Mexican food particularly burritos

Q 4. Philips has launched a new phone Xenium. What is the target market for this phone ?

philips

Ans. Senior Citizens

Q 5. Identify the person shaking hands with PM Modi.

son

Ans. Masayoshi Son of Softbank, Japan

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 255

Q1. Which Indian company has created a ‘shadow board’ made up of executives below 35 years of age who discuss the same issues as the co. board

Ans. Mahindra and Mahindra

Q2. Which ecommerce site has signed Shah Rukh Khan as its brand ambassador ?

Ans. Yepme

Q 3. What is the unique feature of Skype Qik a recently launched app ?

Ans. Self destructing video messaging

Q 4. As per a recent Credit Suisse report what % of global middle class with wealth of 10K – 100 k $ are in India ?

Ans. 3 %

Q 5. Name this Delhi based business tycoon who started hockey, football and later first Indian Open professional golf tournament long back

Ans. DCM Chief Bharat Ram

Q 6. After the success of biopics on Milkha and Mary Kom, Yellow Lemon wants to make feature films on business leaders . Which 3 have they chosen ?

Ans. Narayana Murthy, Kiran Mazumdar Shaw and Sachin Bansal

Q 7. Who has been awarded as the EuroMoney Central Bank Governor of the year 2014 ?

Ans. RBI Governor Raghuram Rajan

Q 8. Why is settlement risk in foreign currency settlements in banks also known as Herstatt risk ?

Ans. A German bank named Herstatt defaulted which led to the chain of defaults……systematic risk

Q 9. In 1924, the manufacturers of incandescent light bulbs formed a cartel called Phoebus cartel. What did the cartel decide on ?

Ans. The cartel was a convenient way to lower costs and worked to standardise the life expectancy of light bulbs at 1000 hours, while at the same time raising prices without fear of competition. Members’ bulbs were regularly tested and fines were levied for bulbs that lasted more than 1000 hours.

Q 10. IndiGo has placed a large order for AirBus 320 Neo planes making it the biggest. how many planes ?

Ans. 250

Q 11. Apple and Facebook have agreed to pay for an employee friendly benefit for female employees. What is the benefit ?

Ans. Company will pay for Freezing their eggs upto 20000 $

Q 12. European motorcycles have a AHO feature which is soon going to be made mandatory among Indian bikes too. What is AHO ?

Ans. Automatic headlights On

Q 13 Not one album has gone platinum in 2014. Sales of how many copies of an album makes it go ‘platinum’ ?

Ans. 1 Million

Q 14. It is widely known that after the invention of printing press by Gutenberg bible was the first. What was printed second ?

Ans. Cicero’s D”Officie

Q15. Which Japanese company has made the first commercial jet to come out of Japan in the last 50 years ?

Ans. Mitsubishi

Q 16. What are the Diwali gifts given by Surat Jewellery firm Hari Krishna Exports to its employees ?

Ans. Cars, jewellery or flats

Q 17. At a time when football is seeing a revival with Indian Super League, which well known Kolkata club is closing down because of bankruptcy ?

Ans. Mohammedan Sporting Club

Q 18. IBM is selling its chip making unit to Global Foundries. Who is paying whom and how much ?

Ans. IBM will pay 1.5 Bn $ to Global Foundries to take over the loss making unit

Q 19. The first person to affix magnetic media to a plastic card for data storage was IBM engineer ______ . This was back in the early 1960s. The story goes that he wanted to combine a strip of magnetized tape with a plastic identity card for officials of the CIA, and he couldn’t figure out how to do it. When he mentioned his problem to his wife, who happened to be ironing clothing at the time, she suggested that he use the iron to essentially melt the strip on. And that’s what he did. IBM became a pioneer in magnetic stripe technology. Name the IBM engineer who is credited with the magnetic stripe card invention used so widely in debit cards, credit cards and identity cards.

Ans. Forrest Parry

Q 20. The ________ was pioneered in the 19th century and became popular in continental Europe. It took off in Britain and America in the 1930s, when publishers such as Penguin and New American Library began mass-producing cheap but well-designed reproductions of older texts, aimed at a new generation of readers who could not afford hardbacks.

Ans. Paperback

Q 21. Which hotel chain owns these brands ?

park regis

Ans. Staywell Hospitality Group ( Australia)

Q 22. Identify these friends who are founders of a well known cosmetics co.

emami

Ans. RS Agarwal and RS Goenka of Emami Ltd.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 254

Q 1. Which country’s Prime Minister has blamed Apple for killing it’s entire economy ?
Ans. Finland

Q 2. French Economist Jean Tirole has been awarded the Nobel Prize for Economics this year. What is his major contribution ?

Ans. Market power and regulations

Q3. For what products is Etsy becoming a successful e-marketplace ?

Ans. Hand made products

Q4. What innovation was initially called as ‘Bull’s Eye’ because it was a series of concentric circles ?

Ans. Bar code

Q5. Which brand of packet tea is owned by Gujarat Tea Processors and Packets Ltd ?

Ans. Wagh Bakri

Q6. Who is the author of the book ‘ Supermarketwala’ ?

Ans. Damodar Mall of Future Gp.

Q7. In US what is the RICO Act ? Expand RICO

Ans. Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act

Q8. Reliance has launched a constituion to define policies and processes inside the co for its employees. What is it called ?

Ans.Reliance Management Services

Q9. Name the only country in the world where the law prevents airlines from charging for excess baggage .

Ans. Brazil

Q 10. What comment by Microsoft CEO Satya Nadella has annoyed a lot of women in the tech industry ?

Ans. Don’t ask for raises, trust karma .

Q 11. Under what brandname has Google launched its smartwatch ?

Ans. Moto 360

Q 12. Which car is available on rent on self driving basis @ 399 per day from Carzonrent in Delhi ?

Ans. Tata Nano

Q 13. Which iconic advertising campaign in India was inspired by ‘Heartbeat of America’ campaign by Chevrolet in 1980s ?

Ans. Hamara Bajaj campaign by Bajaj Auto

Q 14. While Modi is talking about ‘Make in India’ which international major is closing down its cellphone mfg facility in Chennai by October 31st?

Ans. Nokia

Q 15. After a long time Physics Nobel prize has been awarded to scientists who worked in private labs. In which companies’ private labs were Dr Nakamura and Professor Akasaki employed when they developed the blue LED ?

Ans.Dr Nakamura worked for Nichia Chemicals and Prof Akasaki with Matsushita ( now Panasonic) when the research was done

Q 16. He is a Baba, a Baba of the Marketing kind. Identify him.

Baba Shiv

Ans. Baba Shiv of Stanford Business School

Q 17. He is the most valuable sports brand as per the recent Forbes Fab 40 list. He endorses Nike, McDonalds, Coca Cola and a few others. identify him.

Lebron

Ans. LeBron James of Miami Heats

Q 18. Identify these twins and the companies for which they have been named directors.

Twins

Ans.Akash and Isha Ambani ..Reliance Retail and Reliance Jio boards respectively

Q 19. This is a visual from the video for a luxury watch brand that has gone viral. Name the brand and the tagline.

Cartier

Ans. Cartier – Shape Your Time

Q 20. Who established Rugmark (now known as Goodweave) as the first voluntary labelling, monitoring and certification system of rugs manufactured without the use of child-labour in South Asia ?

rug

Ans. Kailash Satyarthi, Nobel Laureate

Q 21. What is innovative in the design of Samsonite Marshmallow luggage ?

Samsonite

Ans.  It is egonomically designed to sit comfortably while waiting

Q 22. Which co has launched this drink in US and why the name Caleb ?

Caleb

Ans. Pepsi,The drink is the invention of Caleb Bradham, Named after its inventor.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 253

Q 1. In Amazon for what is the ‘2 pizza rule’ applicable ?

Ans. Never have a meeting where two pizzas can’t feed the entire group.

Q 2. Strides Arcolabs is merging with a Chennai based pharma company. Name it.

Ans. Shasun pharmaceuticals

Q3. Through which medium does the PM Modi propose to engage in a chat with the citizens once every fortnight starting from October 3 ?

Ans. All India Radio

Q 4. Which brand is promoting ‘handfies’, a selfie of one’s clean hand, through its website givelifeahand dot com ?

Ans, Dettol

Q5. What feature of Citizen Eco Drive Satellite Wave F100 is pretty unique for a wrist watch ?

Ans. Sync with GPS to give the right time anywhere without making any adjustments

Q6. Which US airline owns 49 % of Richard Branson’s Virgin Atlantic, who talks a lot about being independence ?

Ans. Delta Airlines

Q 7. Which Indian company has launched an energy drink URZZA ?

Ans. Parle under the Bisleri brand umbrella

Q8. California has started a Drop-a-brick movement. What is the aim of this movement ?

drop a brick

Ans. To save water while flushing.. A rubber brick is put inside the cistern.

Q9. The Michelin Man has another name which literally translates in French as The Road Drunkard. What is the other name ?

michelin

Ans. Bibendum

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

%d bloggers like this: