Month: May 2018

Weekly Business Quiz # 418

India

Q 1. Why has Bahrain and UAE imposed a temporary ban on fruits and vegetables exported from Kerala ?

Ans. Nipah Virus

Q 2. Who employs cricketers KL Rahul and Umesh Yadav ? Clue : They were seen delivering a public service msg for their employer during the IPL telecasts.

Ans. RBI

Q 3. Identify the advertiser ensuring “Tareef ki Guarantee” to Shikhar Dhawan making his moustache turned upwards

Shikhar

Ans. Kansai Nerolac Paints

Q4. In the the 1990s, what model from Tata Motors was code-named MinT ( Mini car from Tata) when under development and later launched in 1998 ?

Ans. Indica

Q5. What is common to Dundee, Newton, Foreign and Colonial, Cazenove in connection with the Indian markets ?

Ans. All foreign mutual funds that were unsuccessful in India

Q6. For an ad film of which brand would Shweta Bachchan will be seen together with her father Amitabh Bachchan for the first time ?

Ans. Kalyan Jewellers

Q7. Which Indian cricketer is launching a street wear brand called ‘Gully’?

Ans. K.L.Rahul

Global

Q8. McKesson is a large US Corp, No 6 on the Fortune 500 list. In what business is it in ?

Ans. Healthcare

Q9.  Which mobile phone company is launching a micro lending platform called Creditbee in India ?

Ans. Xiaomi

Q 10. Which celebrity couple’s newly formed entity Higher Ground Productions signed a deal with Netflix for creating original content ?

Ans. Obamas

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Weekly Business Quiz # 417

India

Q 1. Who is the businessman behind RSVP Movies that will launch new directors and writers for films and web-series ?

Ans. Ronnie Screwvala

Q 2. In the first of the big cases resolved under IBC, which company has taken over Bhushan Steel ?

Ans. Bamnipal Steel Ltd a subsidiary of Tata Steel Ltd

Q3. Viswanathan Anand is the brand ambassador of PSL. What is PSL ?

psl

Ans. Poker Super League

Q4. Against which brand has Voltas complained for launching a spoof of their popular advt featuring “Mr Murthy” ?

Ans. Haier

Q5. Orient Electric which has Dhoni as its brand ambassador has been recently demerged out of a listed company. Name the company

Orient

Ans. Orient Paper Ltd

 

Global

Q6. Which mobile firm would T-Mobile acquire in the US, though it officially called a merger and not an acquisition ?

Ans. Sprint

 

Q7. Explain the visual

harry

Ans. Spl limited edition condoms for Harry-Meghan royal wedding

Q8. In which country has Flixbus a 80 % plus market share in the coach business after the country liberalised bus travel ?

Flixbus

Ans. Germany

Q9. Name this free multi-player online game launched by Epic Games in 2017 where players/ teams have to survive in an ever shrinking space by killing others. This has become hugely popular.

Ans. Fortnite Battle Royale

Q10. Which global company owns the brand Hellmann’s mayonnaise now ?  It was started in New York by Richard Hellman in the year 1913.

Hellmann's

Ans. Unilever

Q 11. Name this Russian firm that is one of the world’s largest alumnium producers with an enterprise value of US $ 18 Bn. It is controlled by Oleg Deripaska which has been hit badly by sanctions from US Govt ?

Ans. Rusal

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 416

India

Q 1. What subject does Hyderabad based e-learning start-up Indigolearn teach online ?

Ans. Accounts

Q 2. Which PSU will develop and run the e-auction system for PSU disinvestment ?

Ans. MSTC Limited ( formerly, Metal Scrap trading Corp )

Q3. On the occasion of Mother’s day which brand has created this warm fuzzy ad with the tagline #maanahibhoolti ?

domino's

Ans. Domino’s pizza

Global

Q4. In which category is Seraphine a big brand ? Duchess of Cambridge Kate Middleton is one of its loyal customers

seraphine

Ans. Designer pregnancy clothing

Q5. Which Chinese telecom company is in the eye of the storm between Trump and Chinese govt over supply of equipment and technology to Iran ?

Ans. ZTE

Q6. Name this iconic apparel brand. The first store came up 200 years ago on 7th April 1818 at New York City. It has clothed 40 of the 45 US Presidents. Among many fashions it introduced, buttoned down collar shirts is one.

Ans.  Brooks Brothers

Q7. Rolls Royce has announced its first SUV – Cullinan…Why it is called so ?

Rolls-Royce-Cullinan-12

Ans. Cullinan diamond is the largest gem quality rough diamond ever found. Rolls Royce has named after it.

Q8. In terms of amount, India was the largest recipient of remittances in the world in 2017. Which country was the highest in terms of remittances as a % of GDP ?

Ans. Kyrgyz Republic
  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 415

India

Q 1. Which company markets the brand Duraguard cement that is one of the sponsors of RCB in IPL ?

Ans. Nuvoco Vistas Corp Ltd ( formerly Lafarge India Ltd)

Q2. LOTS wholesale solutions has announced its entry in Indian market in competition with Wal mart and Metro Cash and Carry.  Name the company and the country it belongs to..

Ans. Siam Makro, Thailand.

Q3. Which company has adopted Delhi’s Red Fort under the ‘Adopt a Heritage’ scheme of the Ministry of Tourism, Govt of India ?

Ans. Dalmia Bharat

Q 4. Who has bought the electrical and automation business of L&T ?

Ans. Schneider Electric

Q5. Identify this head honcho and his company

Manu

Ans. Manu Kumar Jain of Xiaomi India

Global

Q 6. Which European country has mandated a minimum price for an alcoholic drink to curb consumption ?

Ans. Scotland

Q7. After buying the retail business of Asda from Walmart which company CEO was caught off-guard singing ” We are in the money ”  ?

Ans. Mike Coupe of Sainsbury

Q8. In which category is this company a premium brand ?

7 for all mankind

Ans. Denims

Q9. During meeetings at Amazon, Powerpoint presentations are not allowed. Instead of ppts what is used ?

Ans. A Narrative 4-6 page memo which is given to all the participants. They are given 30 minute to read the document before the real meeting actually begins.

Q 10. Conagra went for a major change. It changed it’s name from Conagra Foods to Conagra brands , it changed its logo. It also shifted its HQ. Where is the new HQ of Conagra ?

conagra_brands_logo

Ans. From Omaha to Chicago

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan