Month: March 2019

Weekly Business Quiz # 452

India

Q 1. In the largest deal in the Indian hotels sector, Canadian firm Brookfield has bought four hotels and a land parcel from Leela for Rs 3950 crore. What Leela property is not included in the deal ?

Ans. Mumbai

Q 2. Who has Anil Ambani thanked for helping him out with the cash approx Rs 470 crore reqd to Be paid to Ericsson before March 19 or face jail as per a Supreme Court order ?

Ans. Mukesh and Nita Ambani

Q 3. I was born in Odisha. Studied pol. sc. at Utkal Univ. After working in various IT cos I became CEO, Global R &D at Wipro. I co-founded Mindtree. I have written books incl Go Kiss the World. I joined Odisha Govt. I have now left it to save Mindtree from a takeover. Who am I ?

18subroto-bagchi

Ans. Subroto Bagchi

Q 4.  In mutual funds in India, which schemes have the lowest expense ratios ?

A. Direct   B. ETFs    C. Regular

Ans. B. ETFs usually below 0.5 %

Q5. Manohar Parrikar , the Goa Chief Minister passed away yesterday. RIP. He was the first IITian to become a CM. Where and what course did he do ?

Ans. IIT Bombay, Metallurgy

Q6. I was born in Kolkata. Grew up in Delhi. I studied History and later Law. I am married to a Punjabi yet love my Posto and do gymming to Rabindra Sangeet. After building India’s leading low cost carrier, I will now be building a global hotel brand. Who am I ?

Aditya-Ghosh-Wiki

Ans. Aditya Ghosh, who was earlier CEO of IndiGo and now of Oyo

Q7. Name this New York based Private Equity fund that was a very early investor in Flipkart. It has also invested in Ola, Delhivery, Grocers, ShopClues and Quikr.

Ans. Tiger Global Fund ..now in the news because of the exit of Lee Fixel

Q8. Mahindra has supplied Marksman vehicles to CISF. What is special about these vehicles ?

marksman

Ans. 1st armoured capsule, bulletproof vehicle

Q9. What chemical ingredient that was once considered a USP in Pepsodent toothpaste, is now being removed from all toothpastes and soaps as per US FDA guidelines ?

Ans. Triclosan

Q 10. Which Indian company joins the ranks of Arcelor Mittal, Volkswagen , Etihad who have raised money through a Schuldschein , an alternative way of raising money ?

Ans. Reliance Industries Limited

Q 11. ‘Airlines with buyers’ remorse may use Boeing 737 MAX ban to revise orders’.says a Reuters headline . What is buyers’ remorse in consumer behaviour ?

Ans. A regret experienced by buyers once they give a buying commitment to seller. It stems from a feeling that they must have missed out the best deal.

Q 12. There is a hostile takeover battle on in Mindtree between the promoters and L & T over the 20 % stake of V G Siddhartha who has decided to sell it. By announcing a buyback offer , the promoters want to defend using a ‘poison pill’. What is poison pill and explain wrt Mindtree ?

Ans. Poison Pill Strategy is to deter potential acquirers, by raising the cost of acquisition, from acquisition. In case of Mindtree, the Co. is planning a buyback so that any potential acquiring Co. like L&T will have to raise the price to acquire V. G. Siddhartha’s shares.

Q 13. Fabelle has launched a limited edition chocolates ‘Thandai Milk Chocolate Ganache with Almonds’ on the occasion of Holi. Which co is behind Fabelle chocolates ?

fabelle

Ans. ITC Limited

Q 14. Which P2P lending start up has started a branch in Madhubani Bihar ? They lend 25,000 to 30,000 Rs for 6-12 months at interest rates of approx 24% p.a as against moneylenders who charge 4% p.m or 48 % p.a

Ans. Paisadukan.com

Q 15. There are 3 Indians for the first time in Unilever Leadership Executive team. Out of the following who is NOT currently in the Unilever Leadership Executive Team ?

A. Sanjiv Mehta B. Nitin Paranjpe C. Leena Nair D. Harish Munwani 

Ans. Harish Munwani

Q 16. The public sector e-auction company MSTC Ltd currently having an IPO started life differently. Expand MSTC.

Ans. Metal Scrap Trading Corporation Limited

Q 17. After the Italian Domino’s Pizza, American Dunkin Donuts, under what name has Jubilant Foodworks entered the Chinese restaurant segment ?

Ans. Hong’s Kitchen

Q 18. Identify this PSU. It was the second most profitable PSU in 2004-05. Since 2009-10 , it has been making losses and its accumulated losses have reached Rs 57,000 crores.

Ans. BSNL – Bharat Sanchar Nigam Limited

Global

Q 19. Identify this YouTube star who will be hosting a late night show on NBC

lilly

Ans. Lilly Singh also known as Superwoman

Q 20. Who owns the data, insights and consulting firm Kantar ?

Ans. WPP

Q 21. What is the chip in the newly launched iPad Air and iPad Mini tablets by Apple ?

ipad air

Ans. A12 Bionic

Q 22. What service is being launched here ?

stadia

Ans. Google STADIA.. A cloud gaming service, can be played on a regular desktop, laptop, phone or tablet at high graphic settings. You only need speed internet and a web browser.

Q 23. In which country , perceiving the need for family , Rent-a-family service has sprung up where actors who play mother, father, wife, daughter, son etc are available for a fee ?

Ans. Japan

Q 24. The Malaysian Govt set up the second automobile company and named it literally “Second Automobile Manufacturer Private Limited” in Malay language . Under what brandname do they market their cars ?

Ans. Perodua marketed by  Perusahaan Otomobil Kedua Sendirian Berhad (Second Automobile Manufacturer Private Limited)

  • Compiled by G.Mohan Follow on Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Guest Business Quiz # 20

India Business Quiz is happy to present a set of 10 questions set by a new Guest Quiz Master – Vishnu *

Q1. Connect the following images 

For IBQ.002

Ans. Triumph Motorcycles

Q 2. Connect the following images 

For IBQ.004

Ans. Sean Parker

Q 3. Identify this company . 

For IBQ.006

Ans. Safran

Q 4. Fill in the blanks 

For IBQ.008

Ans. Angel Tax

Q 5. Identify the logo.

For IBQ.010

Ans. Pew Die Pie

Q 6. Identify this person.

For IBQ.012

Ans. Chandrababu Naidu

Q7. Who owns this service ?

For IBQ.014

Ans. Google

Q8. Identify this product 

For IBQ.016

Ans. Lab Grown Meat

Q9. Connect the following 

For IBQ.018

Ans. F-16 Jets

Q 10. Connect these mudras 

For IBQ.020

Ans. Hand gestures on 50 paise, 1 Re and 2 Rs coins

  • Compiled by Bodhanapu Vishnu. Vishnu is an engineer, an avid quizzer, Civil Services Examination aspirant, an artist, three-time Tata crucible regional champion of Dehradun region.

Weekly Business Quiz # 451

India

Q 1. By what name has Google launched a speech recognition app that helps primary school children in India to learn reading in English and Hindi ?

Ans. Bolo

Q 2. Which brand’s recent TV commercial featuring children playing Holi has become controversial ?

surf-excel-ad-holi-1200

Ans. Surf Excel

Q 3. What policy change has SBI announced that will immediately affect/benefit the savings bank a/c holders when RBI changes the rate ?

Ans. SBI has linked the Savings Bank a/c to Repo rate , announced by RBI periodically. Whenever there is a change in repo rate , the same will be transmitted to Savings Bank interest rate

Q4. The regulator of Housing Finance Cos in India has proposed higher levels of Capital Adequacy Ratio for the HFCs in India. Who is the regulator for HFCs in India ?

Ans. National Housing Bank

Q5. “The Fabric of Our lives. The Story of ______” by Radhika Singh is a book chronicling which Indian retail brand/chain ? Fill in the blank

Ans. FabIndia

Q6. Who is the main sponsor of the reality show on MTV – Get a Job Season 5 that gives internships to college students ?

Ans. LinkedIn

Q7. Which old popular children’s magazine’s owners were Geodesic who had acquired the magazine in 2007 but are now under investigation by Enforcement Directorate incl Swiss bank deals ?

Ans. Chandamama

Q8. As per a recent Nielsen report, what %  of FMCG sales is contributed by supermarkets and organised retail in India ?

Ans. about 10 %

Global

Q 9. After the Ethiopian Airlines crash which model of airplane is being seen as unsafe and many airlines particularly Chinese ones are suspending operations of those planes ?

Ans. Boeing 737 Max

Q 10. Which iconic American company eponymous with its founder started life as a dry goods store in San Francisco in 1853 ? The company is launching its second IPO now after taking the company private in 1985.

Ans. Levi Strauss and Co.

Q 11. What did Hans Liebherr invent in 1949 that became a huge success leading to the group becoming a success in heavy engineering and later home appliances ?

Ans. Mobile Tower Crane

Q 12. Kylie Jenner has been named the youngest self made billionaire ever by Forbes at the age of 21. Which business has made Kylie wealthy ?

Ans. Cosmetics

Q 13. What women friendly policy change has been made by Virgin Atlantic for its female flight attendants ?

Ans. It is no longer mandatory for female flight attendants to wear skirts or make-up

Q 14. Volvo known for its safety focus has decided to design cars with an upper speed limit from 2020. What is the proposed speed limit ?

Ans. 110 mph or 180 kmph

Q 15. The US President Trump has asked their govt to withdraw concessions to India as a developing country under GSP. Expand GSP

Ans. Generalized System of Preferences

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Guest Business Quiz # 19

India Business Quiz is proud to present a Business Quiz compiled by Guest Quiz Master Tathagata Chatterjee*

Q 1. Starting June 1, 2019, in what way will Silicon Valley billionaire, philanthropist and author Michael Moritz and his wife Harriet Heyman contribute to the cause of popularising fiction in English language?

Ans. Their charitable foundation Crankstart, will fund the Booker Prize award for five years.  It will not give its name to the award, which will revert to its old name of the Booker prize from 1 June, when the Man Group’s sponsorship ends

Q 2. In what way has Stacy Cunningham’s recent appointment as President of an institution broken the glass ceiling in its 226 years of history?

Ans.  Stacy Cunningham is the first woman to be appointed as the President of the New York Stock Exchange.(NYSE

Q 3. In 1755, this person was denounced as a magician and sentenced to five years in prison in Venice. In October 1756, he achieved a spectacular escape and made his way to Paris, where he introduced the concept of lottery in 1757 in France and made a financial reputation and a name for himself among the aristocracy. Name this person.

Ans. : Giacomo Casanova.

Q 4. During the Napoleonic Wars, the French Army faced a massive problem. In order to address that, an advertisement in Le Monde newspaper was put up that offered a hefty cash award of 12000 francs to anyone who could potentially solve the problem. As a response, this process was invented in 1809 and success results published in 1810. What process and who invented it?

Ans: Canned food; Invented by Nicolas Appert.

Q 5. Which 1965 Best Actress Oscar winner was born in at Singlijan Tea Estate, ChabuaAssamBritish India where her father ran a tea plantation for several years?

38th_actress_julie_christie

Ans.  Julie Christie

Q 6. In 1951, Ferruccio Lamborghini introduced the “L 33”. In n 1952, the new models DL 15, DL 20, DL 25 and DL 30 were presented, followed the next year by the DL 40 and DL 50. At the beginning of the 21st century, the R6, R7 and R8 ranges entered production. What kind of vehicles are these?

lamborghinietta-004-940x627

Ans.  Tractors. Lamborghini started out as a tractor manufacturer before venturing into luxury vehicles and supercars.

Q7. Which singer-songwriter, actress and businesswoman owns a vinery along with her father Silvio ‘Tony’ Ciccone named Ciccone Vineyard and Winery located at Leelanau Peninsula, Michigan? Her other business enterprises include Boy Toy, Inc, Webo Girl Publishing, Inc and Hard Candy Fitness among others.

Ans. Madonna. Her real name is Madonna Louise Ciccone

Q 8. In July 1995, who was appointed as the designer of Givenchy thus becoming the first British designer to head a French haute couture house ?

Ans. John Galliano

Q 9. In late 1970’s, Indian textile manufactures set up synthetic fibre plants that significantly reduced the price of synthetic fibre. As a result what item of clothing became immensely popular among a section of the working population from that time till late 1980’s because it was made up of fabric that was fairly cheap, easy to maintain and long-lasting although unsuited to the Indian climate?

safari-suit-fabric-500x500

Ans. Safari Suit

Q 10.  Owned by a company called ByteDance, it was originally launched in China as Douyin ( a word that literally translates to ‘vibrating sound”) in September 2016. By what name do the rest of the world know it as, that has since then witnessed more than 500 million downloads and courted recent controversies across the globe ?

Ans.  TikTok

Compiled by Tathagata Chatterjee. Tathagata Chatterjee is currently a Gurgaon-based Strategic Planning professional, hopelessly in love with popular culture and purveyor of all things trivial. His long history of quizzing battle stripes include winning the All India Brand Equity Quiz 2009 to the DI Neil O’Brien Open Quiz 2018 for the Errol Cowper Trophy. He can be reached on twitter @TathagataChatt2; Views expressed are personal.

Weekly Business Quiz # 450

India

Q 1. The fictional village Malgudi made famous by R K Narayan will now be seen in reality. Which railway station is being renamed by Railways as Malgudi ?

Ans. Arasalu Railway Station in Shivamogga district

Q 2. What rifles will be made at the Indo-Russian Rifles factory at Amethi being dedicated to the nation ?

Ans. Latest Kalashnikov rifles AK-203

Q 3. Identify this manufacturing Guru. He mentored many Indian cos in auto sector like Tatas, Bajaj and TVS. He passed away. RIP

bhattacharya.jpg

Ans. Prof Lord Kumar Bhattacharya

Q 4. Who is the newly appointed Non-Executive Chairman of Bank of Baroda ?

Ans. Hasmukh Adhia

Q 5. Which train service started as a bi-weekly between New Delhi and Howrah on March 1, 1969 i.e 50 years ago ?

Ans. Rajdhani express

Q 6. With which Indian group is the world’s largest convenience retail chain, 7 – Eleven , signed a master franchise agreement to launch their  stores in India ?

7_eleven

Ans. Future Group

Q 7. Which fruit juice brand has entered the health drink segment with Honeyvita ?

Ans. Rasna

Q8. Raghuram Rajan’s new book is called ‘The Third Pillar’. What is the third pillar as per this book ?

Ans. Community

Q9. Avanse is the education loans subsidiary of which company ?

avanse

Ans. DHFL

Global

Q 10. What was invented by pharmacist Stewart Adams while working for Boots in UK ? He wanted a medicine that would cure his own vodka induced hangover. He passed away recently. RIP.

Ans. Ibuprofen

Q 11. Amazon has announced an online Karaoke competition with a prize money. Which platform will conduct this ?

Ans. Twitch Sings will host Karoake competition

Q 12. With which tech firm would you associate India born tech billionaire Jay Chaudhri ?

 

Ans. ZScaler Inc

Q 13. Sonia Syngal is currently the CEO of a division of GAP Inc. Her division is going to be spun off as a separate publicly traded company. It may find a place in Fortune 500 because of its 8 Bn $ revenue. Name the division/brand .

sonia

Ans. Old Navy

Q 14. Which British airline announced ceasing of operations due to financial difficulties ?

Ans. Flybmi

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Reader’s Questions

Q 1. The HR 90 is a car launched by Volvo in Brussels 2018 Auto Show for promoting the features of S90 another car. What is unique about H R 90 ? .. .This question framed by M L Adithya Sudarshan , Coimbatore.

Ans. The Volvo Car uses AI to recruit staff by conducting interviews

Q 2. What do you call a Business Model where there is a Free Tier of services available to all users , but there are several Tiers of service offerings , Tier- 1 to n , priced differently. This question framed by Suman Kujur 

Ans. Freemium Business Model