Month: January 2012

Weekly Business Quiz # 116

Q 1 At 57, she is still the leading lady. Who or what is being talked about ?

Ans. The Filmfare award trophy

Q 2 In the 70 year history of The economist magazine, they are launching a separate section for the first time for a country. Name the country.

Ans. China

Q 3 You know wifi. Now a new tech has come to transmit data called Li-Fi. What is LiFi ?

Ans. Light fidelity, a new technology where variations in light is used to transmit data. Casio has developed products using this.

Q 4 Which country known as an export power house for many years will report a current acc deficit ?

Ans.Japan

Q 5. Which Canadian co recently decided to go from a CO CEO model to a single CEO one ?

Ans. Research in motion or RIM

 Q 6. Name the Swedish retailer who has decided not to enter India because of the 30% sourcing norm.
Ans. Ikea
 
– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Weekly Business Quiz # 115

 Q 1. To whom did President Obama say “Happy to meet a world leader who has an ear bigger than mine “?

Ans.  Mickey Mouse

Q 2. Which major data sharing site on the net has shut down after its founder was arrested ?

Ans. MegaUpload

Q 3. What is the contribution of John Brager’s Robot wisdom to social media ?

Ans. The word blog

Q 4. The men’s hair cream brand Brylcreem changed hands in India recently. Who is the new owner of this brand ?

Ans.  HUL from Godrej Sara Lee

Q 5. How is Oscar awards connected to the Kodak company ?

Ans.  The award function is held at Kodak theatre in LA

Q 6. As per Indian building by laws what is essential for those who seek permission to build houses in plots above 120 sq.m ?

Ans. Plant a tree  

Q 7. Moheet Nagrath, an Indian from Hyderabad, heads Global HR of which MNC globally ?

Ans. Proctor and Gamble

  • Compiled By G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 114

Q 1What signifiant change has been made in the duty structure for gold and silver in india recently ?

Ans.  From a fixed amount to a % of price to take advantage of the rising prices

Q 2. Name this Chief Yahoo of Yahoo who resigned from the board of the co he founded yesterday.

Ans. Jerry Yang

Q 3. Today large parts of the net have a black out protesting against SOPA and PIPA. Expand them.

Ans. Stop Online Piracy Act and Protect IP Act

Q4. How do we better know UBISLATE 7+ from Datawind ?

Ans.  The AAKASH tablet

Q 5. Name the two european countries that lost their AAA status given by S&P yesterday.

Ans. Austria and France

Q 6. What surgery was done on 30yr old woman Timmie Jean Lindsay of Texas in 1962 for the first time ? Today it is a full fledged industry

Ans. Breast implant

Q 7. How is the birth of the international finance industry and Renaissance intimately connected ?

Ans. In Florence where bankers commissioned art to assuage their guilt arising out of moneylending

 Q 8. Which company invented the term ‘ civil servant’ ?

Ans.East india company

Q9.  Beer is to __ as wine is to France. Name the country.
 
Ans.Belgium
 
Q 10. Which group has signed an MOU with AP govt to set up a sports university on the outskirts of Hyd ?
 
Ans. Yash Birla Group
 
 Q 10. In which new car did Farooq Abdullah drive down to FM’s office ?
 
Ans. A solar powered Reva
 
 
 Q 11. Which ivy league business school has appointed an indian Soumitra Dutta as dean. ?
 
Ans. The B-School at  Cornell University 
 
Q 12. What is the minimum height for a building to be called a skyscraper ?
 
Ans. 240m
 
Q 13. Which product was once called “an armour against pleasure and a cobweb against infection” ?
 
Ans. Condom
 
– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
 
 

Weekly Business Quiz # 113

Q 1Name the legendary footballer who said ” Beauty comes first. Victory is secondary . What matters is joy”. ?

Ans. Socrates, the Brazilian footballer who died last month

 Q 2.Which ad agency did ad veteran Bal Mundkur who passed away yesterday found ?
 
Ans. Ulka, now called Draft FCB Ulka
 
Q3.As per UN what is the replacement rate of fertility ?
 
Ans. 2.1 percent per annum
 
Q4. Which is the worlds largest direct selling company ? Clue not Amway
 
Ans. Avon
 
q5. Which is the world largest natural gas company ?
 
Ans. Gazprom
 
Q 6. What connects G N Bajpai SA Dave UKSinha DR Mehta ?
 
Ans. SEBI chiefs
 
Q 7. In Hindustani music muslims are called ustads Hindus are called Pandits. What are PARSIS called ?
 
Ans. Pandits
 
Q 8. The govt has made hallmarking of gold jewellery a must in india. What is hallmarking ?
 
Ans.  Certificate from BIS about purity
 
 Q 9.About what has Ratan Tata said that it is not a flop but it was a lost opportunity ?
 
Ans. Tata Nano
 
Q 10.Today is AR Rahman’s bday. For which bank ad does his mother Kareema Begum under the tag line ‘your dreams are not your dreams alone’ ?
 
Ans. Union Bank of India
 
Q 11. Name this heritage brand of cod liver oil from Merck.
 
Ans. Seven seas
 
Q 12. What are the two new ways of raising money by company promoters approved by SEBI recently ?
 
Ans. Institutional Placement Programme and Block sale by promoters through stock exchanges
 
Q 13. Name the four wheeler,not a car, launched by Bajaj ?
 
Ans. Bajaj RE 60
 
– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 112

Q 1. If Ericsson is the technology leader in mobile phone networks who is considered the cost leader ?

Ans. Huawei

Q2. Name this indian start up led by Naveen Tiwari that is emerging as a strong competitor to Google in mobile advertising.

 Ans. InMobi

Q3. Who are the partners of the finance e learning academy started by Mukesh Ambani ?

Ans. PWC and HBS

Q4.  On retirement of the metro man E Sreedharan who has taken over as the new DMRC chief ?
 
Ans. Mangu Singh
 
 Q5. Fittingly in a year bad for business and markets which newspaper has chosen NOBODY as the businessman of the year ?
 
Ans.  Financial Chronicle
 
Q6. Which PE firm was the Republican nominee Mitt Romney a joint founder of ?
Ans.Bain Capital
 
 Q7. Name this pioneering computer scientist who wrote a book called Mirror Worlds in 1991 where he foresaw the modern internet.
 
Ans. David Gelernter
 
Q8. What is RHEOLOGY a study of ?
Ans. Flow of materials
 
Q9. Name this innovator who created GMAIL, Adsense and gave the mantra ‘Dont be evil ‘ as the 23rd employee of Google.
Ans.  Paul Burchheit
 
Q10. What simple invention by Marc Koska has prevented an estimated 10m infections and 5m lives ?
 
Ans. Auto disposable syringe
 
Q11.Which govt authority has a NFO for a tax free bond that is currently on and is attracting lot of investments ?
Ans.  NHAI and PFC
 
Q12.  How are Deepti Salgaonkar and Neena Kothari linked to the Ambani family ?”
Ans.  Sisters of Mukesh and Anil
 
– Compiled by G.Mohan @go_mohan