Month: March 2017

Weekly Business Quiz # 370

India

Q 1. Why has Hindustan Unilever filed a case against Amul for misleading advertisements ?

Ans. Amul advertisements say that their icecreams are made of real milk, where as frozen desserts ( such as Kwality walls of HUL) are made of vanaspati. HUL says that this was misleading and hence objectionable.

Q 2. Why has SEBI imposed a penalty and ban on Reliance Industries for derivatives trading ?

Ans. Reliance made unlawful gains by short selling Reliance petroleum shares in the derivatives market, almost a decade ago

Q 3. Why is the meat industry in Uttar Pradesh under trouble after the BJP govt has taken over ?

Ans. Yogi Adityanath led govt has issued warnings to close down all illegal abattoirs that form a large part of the meat industry in UP

Q 4. Which group has started a company called Guiltfree Industries to sell Indian and western snacks under the brandname TooYumm ! ?

Ans. RP- Sanjiv Goenka group

Global

Q 5. After 20 long years of association which brand will no longer be seen in the attire of Australian cricket team ?

Ans. Victoria Bitter

Q6. What is Hungary government’s objection to the Heineken logo ?

Heineken

Ans. The Red Star in the logo is seen as Totalitarian.

 

Q7. Apple has launched a special edition of iphone 7 in red colour. to whom will a part of the proceeds from the sale of this go ?

Red iphone

Ans. An undisclosed amount will go towards charity that work work for HIV/AIDS patients

Q8. To which state in Australia in energy crisis did Elon Musk make an offer that he would set up a battery of 100MwH within 100 days or free ?

Ans. South Australia

Q9. Intel rep Jim Kardash gave the tech Bluetooth its name. Why did he name it so ?

Ans. Bluetooth is named after a 10th-century Scandinavian king. Harald ” Blatand” Gormsson was a viking king who ruled Denmark and Norway from the year 958 until 985. There are many accomplishments credited to him, but greatest of all is that he united Denmark and Norway under his rule. Gormsson was also known for his dead tooth, which had a very dark blue/grey shade. It was so prominent that his nickname was Blatand, which literally translates from Danish to “Bluetooth.” Jim Kardash named the wireless technology Bluetooth because just like the King amde Norway and Denmark talk, this tech helps devices to talk to each other.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Weekly Business Quiz # 369

India

Q 1. The Bharatiya Mahila Bank that was set up in 2013 will become part of another large public sector bank soon. Name the PSB

BMB

Ans. State Bank of India

Q 2. Who will be the Chairman of the the new entity formed by the merger of Vodafone & Idea ?

Ans. Kumaramangalam Birla

Q3. In what area is celebrity author Chetan Bhagat doing a start up and hence propose to leave writing for now ?

Ans. Electric cars

Global

Q 4. Identify this reclusive Chinese entrepreneur. He co-founded two well known mobile phone handset brands. Name him and also the brands he created.

Duan

Ans. Duan Yongping co-founder of Vivo and Oppo

Q 5. This is David Rockeller Jr, who died recently at an age of 101 years. With which well known bank was he associated as the CEO for over 10 years ?

David Rockefeller

Ans. Chase Manhattan, now part of JP Morgan Chase

Q 6. In the latest Forbes billionaires list Bill Gates is 1 and Warren Buffett is 2 , who is the new No. 3 in the list ?

Ans. Jeff Bezos of Amazon

Q 7. In the context of stock markets, what does the term ‘ Risk on, risk off ‘ mean ?

Ans. Risk-on, risk-off (RoRo) investing describes a process where investors move to riskier potentially higher yielding investments and then back again to supposedly lower yielding investments which are perceived to have lower risk.

Q 8. Identify this logo. Clue : In the news for a large investment by Anil Agarwal of Vedanta

AA

Ans. Anglo American

Q9. How do we know better a machine called Bankograph that was invented by Luther Simjian used only by prostitutes and gamblers to avoid face to face with tellers

Ans. ATMs

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

Weekly Business Quiz # 368

India

Q 1. This is a picture of the founders of a now closed Internet startup in happier times. These founders are being hounded by the creditors. Name the startup.

stayzila

Ans. Stayzilla

Q2. Which TV channel has paid the highest ever fee of Rs 110 crores for world tv rights of Rajini film 2.0 ?

Ans. Zee TV

Q 3. Identify this couple who are founders of a unicorn e-commerce startup. They are now in news for a dirty spat.

shopclues

Ans. Sandeep Aggarwala and Radhika Aggarwala of Shopclues

Q 4. Tata trusts have collborated with Dept of Science and Tech, GoI and an MNC to fund socially relevant ventures in India. Name the MNC

Ans. Lockheed Martin

Q5. As per the newly modified law how many weeks of maternity leave is allowed for working women in India ?

Ans. 26 weeks

Q6. Identify this legendary stock market investor who is also the promoter of D-Mart 

rkd

Ans. Radha Kishan Damani

Q7. In what business is this Bengaluru based startup that has received funding from Premji Invest ?

id

Ans. They are into ready to eat foods. Started with idli & dosa batter iD stands for Idli, Dosa

Global

Q8. Budweiser has launched a project called ‘ Bud on Mars ‘. What is it all about ?

Bud on Mars

Ans. Budweiser is looking for a way to develop a micro-gravity beer made to be brewed and drunk on Mars and conduct tests on international space station.

Q9. Identify this founder and his startup, now one of the leaders in businesses based on the sharing economy.

brian

Ans. Brian Chesky of Air BnB

Q 10. Intel has acquired a tech firm called Mobileye for a staggering 15 Bn $. In which area of technology it works and which country it belongs ?

Ans. Self driving cars, Israel

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 367

India

Q 1. Under what brand name does Salman Khan propose to launch a range of smartphones in India ?

Ans.Beingsmart

Q 2. Which international airline will invest in a 100 ℅ foreign owned airline in India, a first after the change in policy ?

Ans. Qatar Airways

Q3. To whose vision has Renault’s Ghosn given credit for developing small car Renault Kwid ?

Ans. Ratan Tata’s Nano vision

Q 4. Under what brand name has Titan launched women’s ethnic wear ?

taneira

Ans. Taneira

Q 5. If S-Cross is from Maruti then from which co is V-Cross a. Toyota B. Isuzu C. Honda D. Nissan ?

Ans. Isuzu

Q 6. Which Hyderabad based OTC medicine was the first ever brand endorsed by former Indian captain Mohd Azharuddin ?

Ans. Zinda Tilismath

Global

Q7. What technology was used by California based Feetz to design and make a size 28 shoes for Broc Brown who suffers from Sotos syndrome ?

Ans. 3D- printing

Q8. Which model of phone is being relaunched as ‘detox phone’ by HMD Global ?

Ans. Nokia 3310

Q9. Who does the advertising co WPP’s CEO Martin Sorrell fear most Google, Facebook or Amazon ?

Ans. Amazon because of the data it is collecting from consumers

Q 10. What important benchmark was crossed by Bitcoin recently for the world to sit up and notice ?

Ans. Its market price crossed the price of an ounce of gold

Q 11. Identify these two billionaires and their co which had a successful IPO recently ?

Snapchat

Ans. Evan Spiegel and Bob Murphy

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 366

India

Q 1. Why are local brands of soft drinks in TN like Bovonto, Torino and Kali Mark seeing a big jump in their sales ?

Ans. Ban by retailers of MNC brands like Coke, Pepsi

Q2. ‘ Hard work is more powerful than ____ ‘ said Modi taking a dig at economists who criticised Demonetisation. Fill in the blank

Ans. Harvard

Q3. Which crowd funding site was used by friends of Srinivas Kochibotla, who was killed in Kansas city, to help his family ?

Ans. GoFundMe

Q4. There are more than 20 car mfrs in India. Yet only 2 cos figure in the top 10 models sales by numbers. Name them.

Ans. Maruti Suzuki and Hyundai

Q5. Which 2 PSU oil firms are likely to be merged by the govt ?

Ans. ONGC and HPCL

Q6. In telecom sector after Reliance Jio launch consolidation is happening fast. Which smaller player is being acquired by Bharti Airtel ?

Ans. Telenor

Q7. Which sportswear brand has signed a multi year endorsement deal of over 100 cr with Virat Kohli ?

Ans. Puma

Global

Q8. Name the brand promoted by Chinese businessman Jia Yueting after an aggressive camapign for their TV and mobiles is withdrawing from India

Ans. LeEco

Q9. Which accounting firm that handles the Oscar back end processes has owned up for the error of opening the wrong envelope for best picture ?

Ans. PwC

-Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan