Archive | July 2014

Weekly Business Quiz # 243

Q 1. Which family owns the Pune based vaccine maker Serum Institute of India ?
Ans. Poonawalla

Q2. Why have Lego blocks been found in the shores of beaches in England over the last decade ?

lego 3

Ans. 17 years ago, on February 13, 1997, a ship called the Tokyo Express was enroute to New York when it was hit by a massive wave. The impact of the wave dashing against the ship was such that it washed 62 containers overboard. And around 5 million Lego pieces fell into the sea. Over the years, washed up Lego pieces have been found regularly on the shores of Cornwall in England and some other beached nearby.
Surprisingly most of the Lego pieces that the Tokyo Express lost to the sea were sea themed- lego octopuses, sea grasses, scuba diving apparatus, and even dragons

Q3. What kind of disorder is textaphrenia ?

Ans. An illusion of having received a text message, even when there is none. Constant checking of smart phones for fresh messages

Q4. In fashion speak, what is ‘ athleisure’ ?

Ans. Athleisure is a portmanteau of Athletics and Leisure…so it is clothing that can fit in gym as well as for casual activities

Q5. The shares of Swift Transportation , the largest truckload carrier in US, crashed 14 % because of a typical problem. What is the problem ?

Ans. Lack of drivers

Q6. ‘Jab Dard Kicks In, Dard ko Karo Kick ” is the tag line for which brand. Heavily promoted in the Salman film Kick ?

Ans. Nise gel from Dr Reddy’s Labs

Q7. Name this unique institution set up by a special act of parliament in 1956 with HQ in Mumbai, that was inspired by Gandhi’s vision of gram Swaraj. This commission has been dissolved by the Modi Govt recently in order to reconstitute it.

Ans. KVIC or Khadi Gramodyog 

Q8. Which business group will be acquiring the Hydel power businesses of Jaypee group for Rs 12,300 crore from the Gaurs ?

Ans. Reliance ADAG

Q9. Aamir, Amitabh and Shahrukh are seen wearing the jersey of Jaipur Pink Panthers in the Pro Kabaddi League. Who is the jersey supplier ?
Pro Kabaddi
Ans. TK Sports

Q 10. This is a Bluetooth enabled smart shoe from a Hyderabad co Ducere.Name the brand.

Lechal

Ans. Lechal , Hindi for Take Me Along or Let’s walk is the right answer

Q 11. Identify this banker who will soon take over as the CEO of IndiaInfoline

Nambiar

Ans. Rajashree Nambiar

Q 12. Identify the airline logo. Clue : in the news

Air Algerie

Ans. Air Algerie

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 242

Q 1. Name the holding co that owns the fast food chains Domino’s Pizza, Papa John’s, Jack in the Box etc.

Ans. Chipotle Mexican Grill

Q 2 Who has acquired controlling stake in the Forbes Media, the publishers of Forbes magazine ?

Ans. Integrated Whale Investments, a Hong kong based Group

Q 3. Which Bollywood celebrity will be the brand ambassador for Banarasi sarees ?

Ans. Priyanka Chopra

Q 4. Why has Lufthansa and British Airways ordered their pilots to avoid flying over Ukraine ?

Ans. After the Malaysian airlines’ MH-17 crash over Ukrainian airspace

Q 5. Name this oldest paint co in South East asia which supplied paints for Rashtrapathi Bhavan and Howrah Bridge. Its Howrah plant is closing.

Ans. Shalimar Paints

Q 6. Airbnb has unveiled a new logo called ‘ the belo’. Why has it become such a talking point in social media ?

Ans.It looks like sexual organs and other parts of the human body.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 241

Q 1. In which country is multinational companies like Coca Cola giving an ‘environmental hardship allowance’ to attract expatriates who want to leave the country because of smog ?
Ans. China

Q 2. Connect Adidas, Budweiser, Hyundai…

Ans. Sponsors of FIFA 2014 individual awards

Q 3. Which corporate house is behind the setting up of the Ahmedabad University ?

Ans. Arvind Lalbhai group

Q4. Which is the favorite business book of both Warren Buffett and Bill Gates ?

Ans. Business Adventures by John Brooks

Q5. Jehangir Pocha, editor of NewsX TV , passed away this morning. Prior to this, he was associated as Editor of a business magazine. Name it.

Ans. Business World

Q6. Why did the Tesla boss Elon Musk say ” Ford is killing SEX ‘ ?

Ans. Because Tesla has model S and X. And they cant name their next model E as Ford will sue them if they do so as they have the same name for their car model.

Q7. In 1960s, which engg company was started by approaching the region’s farmers for investment. Even to this day big farmers around Karad own stake in it ?

Ans. Bharat Forge

Q8. Railway Minister has announced 5 new Jansadharan trains in this year’s railway budget. What is spl about these trains ?

Ans. Unreserved Superfast trains

Q 9. Which Indian corporate is at the centre of a controversy where tickets bought by it for FIFA matches were resold in the black market ?

Ans. Reliance Industries

Q 10. Identify the person on the right of Amitabh Bachchan.

Mani

Ans. VSS Mani of Just Dial

Q 11. Maelys Castela has taken over as the CEO of a major European company. Name it.

Castela

Ans. Akzo Nobel

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 240

Q 1. CNBC has launched a Gujarati Business News channel. What is it called ?

Ans. CNBC Bajar

Q 2. Sydney has started installing ‘reverse vending machines’. What are these ?

Ans.It is a vending machine which accepts used cans and bottles for recycling. After a certain quantity has been accepted it can be exchanged for bus tickets or a seat in the Sydney harbour etc.

Q3. What is the new name of ING Vysya Life Insurance ?

Ans. Exide Life Insurance

Q4. Which retail store chain is using the Modi tagline ” Achche Din aa gaye hain” in its campaign ?

Ans. More Megastore

Q5. Govt wants to promote the use of debit cards issued by National Payment Corp of India. What is the name of this network ?

Ans. RuPay

Q6. Name the management idea in org structure invented by Brian Robertson, a software engineer in 2007 adopted by Zappos and others.

Ans. Holacracy

Q7. From which country is BlaBlaCar a sharing service that allows members to offer seats in their cars when they are doing an intercity ride ?

Ans. France

Q8. Which international publication has decided to discontinue its India specific website India Ink from June 30 ?

Ans. New York Times

Q9. TRAI has revised the minimum internet speed to be classified as broadband recently. What is the new speed ?

Ans. 512 kbps

Q 10. This bookcase from IKEA is the largest selling single piece MDF furniture in the world. What is its name ?

Billy

Ans. Billy Bookcase

Q 11. Honda is launching an MPV in competition with Innova and Ertiga shortly. What is the model called ?

Honda

Ans. Honda Mobilio

Q 12. Bacardi has launched 2 new desi flavours under its Breezer range. what are these ?

Bacardi

Ans. Aam Panna and Nimbu Pani

Q 13. British airways has introduced ‘ Happiness blanket’.What does it do ?

BA

 

Ans. It changes colour according to the mood of the person

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 239

Q 1. Which company owns the Broadway chain of multiplexes ?

Ans. HDIL

Q2. In which City the staff of Wal Mart decided to unionise leading to the mgmt deciding to shut it down ? Now Supreme Court has asked to compensate every employee.

Ans. Quebec City, Canada

Q3. Which US Conglomerate’s credit card business is called Synchrony Financial ?

Ans. Synchrony Financial

Q 4. After Amma mineral water, Amma salt and Amma unavagam what has been started by TN Govt under the Amma brand name ?

Ans. Amma pharmacies

Q 5. Under what brand name has ITC launched breakfast cereals in direct competition to the likes of Kellogg’s and Quaker ?

Ans. Sunfeast Farmlite

Q6. We recommend a good swish after grabbing a bite of Italian,” Listerine tweeted during the Italy-Uruguay World Cup match. Explain

Ans. Uruguay football player biting an Italian player in a football game

Q7. IPS Academy has advertised in TOI Ascent for a M.O.D.I . What is its expansion according to them ?

Ans. Man of Directorial Integrity

Q8. This Apple product bombed but this lead to a blockbuster product that was launched on June 29, 2007. Name it.

iphone

 

Ans. iPhone

Q9. RD Burman’s 75th birth anniversary was yesterday 27th June. His tunes continue to be used even today. Which two wheeler brand uses this tune Aao Twist Karen from Bhoot Bangla in a recent commercial ?

Ans. Ao Let’s Karen- Suzuki Let’s

Q 10. Identify this first gen entrepreneur credited with building India’s first private railway, first private port in Gujarat and first Private SEZ in Maharashtra…

Nikhil Gandhi

 

Ans. Nikhil Gandhi

Q 11. This brand is linked to a very significant event that happened in India on June 25th. Name the event and why was this brand called Double Seven.

Double seven

 

Ans. The significant event that happened was imposition of Emergency by Indira Gandhi on June 25 1975. After emergency was withdrawn, elections followed. In 1977. Janata Party came to power. George Fernandez asked Coca Cola to leave India. Govt of India launched A cola through Modern Foods. Janata party MP HV Kamath gave the name Double Seven to commemorate the party win.

Q 12. Identify him.

Sundar Pichai

 

Ans. Sundar Pichai of Google , who heads Android and other important divisions

Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

 

%d bloggers like this: