Author: businessbaatein

Weekly Business Quiz # 397

On the completion of eight years, we are celebrating an anniversary month. So, here is a Bumper Quiz with 30 questions.

India

Q 1. RBI has set up a task force to create a Public Credit Registry ( PCR) in India. What is PCR ?

Ans. Public credit registry coverage reports the number of individuals and firms listed in a public credit registry with current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding. The number is expressed as a percentage of the adult population.

Q 2. Indian Railways has launched a major upgrade in terms of service, cleanliness, safety in premium trains like Rajdhani and Shatabdi expresses. What is it called ?

Ans. Swarn

Q 3. On 1st anniversary of Demonetisation, November 8, which author known for his bank/finance thrillers has launched a book called “Do not tell the Governor” ?

Ans. Ravi Subramanian

Q 4. This picture shows the first truck with the T for Tata logo coming out of a TELCO factory. Before this, trucks from Telco used to carry which logo ?

tata truck

Ans. Mercedes Benz’s three pointed star logo

Q 5. In response to which competing airline’s unfortunate incident involving a passenger has Air India released this advt ?

air india

Ans. IndiGo airlines staff manhandling a passenger in Delhi airport

Q 6. What offer made by Aam Aadmi Party to former RBI Governor Raghuram Rajan has been turned down by him ?

Ans. Rajya Sabha ticket from Delhi

Q 7. Anup Engineering is the engg unit demerged out of which well known company, known for its textile business ?

Ans. Arvind Ltd

Q8. With which 100 year old firm would you associate this Modern Ayurveda company Kapiva Ayurveda ? How have they derived the name Kapiva ?

kapiva-ayurveda-mumbai-1475666872-57f4e3b884e72

Ans. Baidyanath group. The name derived from kapha, pitta, vatta

Q9. What is the key difference between an ATM and a cash recycler ?

Ans. CRM – Cash Recycling Machine can Perform the dual function of accepting and dispensing cash. Whereas ATM performs only the latter.

Q 10. RBI has reduced the currency print indent for 2017-18 to 21 billion pieces from a 5 year avg of 25 billion pieces p.a . Why ?

Ans. Due to their vaults clogged with old notes of Rs.500 And Rs.1000 discontinued after Demonetisation.

Q 11. With which mass market ice cream brand would you associate Huber and Holly premium ice cream boutiques that even sells ice cream desserts at Rs 1000 infused with 24 carat gold ?

Ans. Havmor icecreams

Q 12. Conduent CEO Ashok Vemuri has confirmed he is not in race for Infosys CEO. Conduent was formed out of divestiture from which global co.?

Ans. Xerox

Q 13. What unique beverage is being produced and marketed by True South a Bengaluru based start-up ?

Ans. Decoction of filter coffee

Q 14. The colour scheme is a giveaway. Ola has launched a bike sharing scheme called Ola Pedal. Where have they launched first ?

ola pedal

Ans. IIT Kanpur

Q 15. Why is the popular Bengaluru high street retailer Big Kidskemp which became a destination to visit in MG Road, offering 75 % discount on its merchandise ?

Ans. It is closing down

Q 16. This ‘wedding” – Srini weds Mahi that happened last week, involved 1800 guests and hiring of 350 Fast track call taxis. This helped them set a ‘national record’ for the real activity for which the wedding was a cover-up. What was the real activity ? Question courtesy : Sai Ishwar

IT raids srini weds mani

Ans. Income Tax raid ( on V K Sasikala and her family)

Q 17. Under what brand name will Flipkart launch its own smartphone ?

Ans. Billion..The first model going up for sale is called  Capture +

Q 18. Who will succeed R.Chandrasekhar as the next NASSCOM President ?

Ans. Debjani Ghosh

Q 19. Badruddin Qazi gatecrashed Guru Dutt’s sets of Baazi (1951) as a drunkard. Guru Dutt was impressed with his acting skills and rechristened him _;_______ after the popular whisky brand.Fill in the blank

Ans. Johnny Walker

Q 20. Which agency collects, analyses and compiles report on the book publishing market in India called ‘Bookscan ‘ ?

Ans. Nielsen

Q 21. On November 11th  Google honoured Anasuya with a doodle on her birth Anniversary. She was a Trade Union Leader who headed Ahmedabad’s Textile Labour Association and led a strike against Mill Owners Association, headed by her own brother Ambalal. This led to a ___ vs ___. Clue : Sitcom 

google-doodle

Ans. Sarabhai vs Sarabhai

Q 22. Why is Sarang Chemicals in the news ?

Ans. SEBI has ordered an enquiry against the HUF of Gujarat CM Vijay Rupani for manipulative trading in the stock of Sarang

Global

Q 23. Which hotel chain headquartered in Hong Kong, with properties in India also, gets its name from the mythical paradise described by James Hilton in the 1933 book The Lost Horizon ?

Ans. Shangri-La

Q 24. We download an app in a smartphone. What is the equivalent of an app to the virtual assistant Alexa ?

Ans. Skills

Q 25. Match these global companies with science in their taglines

1. Bayer                             A. Science for a better life
2. Du Pont                         B. Science. Applied to Life 
3. 3M                                  C. Miracles of Science

Ans. 1A, 2C, 3B

Q 26. If Black Friday and Cyber Monday are the big days for shopping in the US, what is the big shopping day in China called ?

Ans. Singles’ day

Q 27. What is common to Bermuda, the Cayman Islands, the British Virgin Islands, the Isle of Man, Jersey and Guernsey ?

Ans. These are tax havens hence called Paradise…the shell companies revealed through Paradise Papers were regd here

Q 28. Identify this Saudi billionaire who is among the princes arrested in Saudi Arabia 

saudi-prince-alwaleed-bin-talal-arrest

Ans. Prince Al Waleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud

Q 29. Identify this tech entrepreneur

Ans. Sean Parker of Napster and later Facebook

Q 30. Founded by Lorry I. Lokey in 1961. Headquartered in San francisco. It disseminates full-text press releases from thousands of companies and organizations worldwide to news media, financial markets and social media. It is now part of Berkshire Hathaway. Name this co

Ans. Business Wire

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan
Advertisements

Guest Business Quiz # 8 – US Special

As India Business Quiz enters its ninth year, we are happy to present a few champion quizzers posting questions as Guest Quiz Masters in this Anniversary month . Here is a special on US Businesses. All questions relate to well known companies and businessmen from USA.

Q1. The hotel was built in 1926 and was named after the former president of the United States, Theodore Roosevelt. It was financed by a group that included Louis B. Mayer, Mary Pickford, Douglas Fairbanks and Sid Grauman. In what way did it become famous in 1929?

Ans. The Hollywood Roosevelt Hotel which hosted the first Academy Awards ceremony on May 16, 1929. At the time, the “Oscar” nickname for the award had not yet been invented (the nickname would be introduced four years later).

Q2. It is a fictional metal found in the writings of J. R. R. Tolkien and is described as resembling silver but being stronger and lighter than steel. The name comes from two words in Tolkien’s Sindarin language— “grey” or “mist” and “glitter”. Which investment firm founded by Peter Thiel is named after the metal?

Ans) Mithril Capital.

Q3. The earliest known occurrence of the full phrase appears as the punchline of a joke related in an article in the El Paso Herald-Post of June 27, 1938, entitled “Economics in Eight Words”. What phrase?

Ans.There ain’t no such thing as free lunch. Economist Milton Friedman increased the popularity of the phrase by using it as the title of a 1975 book, and it is used in economics literature to describe opportunity cost.

Q4. Often dubbed as the ‘deadliest hot dog stand’, where was this located in US?

14

Ans) This is Cafe Ground Zero located in the centre of The Pentagon, headquarters of the United States Department of Defense in Virginia.

Q5. What company founded in  1999 gets its name from a variation of the Spanish word for “shoes”?

Ans) Zappos (now owned by Amazon). Zapatos is the Spanish word for shoes.

Q6. If this souvenir item sold annually were laid out end to end, they would stretch over 175 miles; more than 80 million of them have been sold since Disneyland opened in 1955. What item which has become quite the badge of honor?

Ans) Mickey Mouse ears hat

Q7. In pre-animation days, this device produced the illusion of motion by displaying a sequence of drawings or photographs showing progressive phases of that motion. What American film studio name founded by Francis Ford Coppola and George Lucas did this device inspire ?

17

Ans) The device is Zoetrope and the film studio is American Zoetrope.

Q8. Shown here is a US coin from 1925. Why does the coin have the mintmark M (to the left of 1925)?

18

Ans) M stands for Manila. A branch of the U.S. mint (Manila Mint) was established in 1920 in Manila in the Philippines, which was then a U.S. colony. To date, the Manila Mint is the only U.S. mint established outside the continental U.S. and was responsible for producing coins for the colony

Q9. Which group of people had this as their mascot in the 1920s?

19

Ans) This was the mascot of the “hog boys”, who raced on their Harley Davidson bikes. The group had a live hog as their mascot. Following a win, they would put the hog on their Harley and take a victory lap. This eventually became Harley Davidson’s NYSE ticker symbol – HOG.

Q10. What two names are missing from the cartoon?

20

Ans) Freddie Mac and Fannie Mae. Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) and Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) and created by Congress. They perform an important role in the nation’s housing finance system – to provide liquidity, stability and affordability to the mortgage market.

  • Compiled by Guest Quiz Master G.Sreekanth – G.Sreekanth is a National level Business Quiz Champion. He works and lives in Singapore

Weekly Business Quiz # 396

India

Q1. In which business is Khadim India which is entering the capital market with an IPO ?

Ans. Footwear and other leather products

Q2. Which traditional business is being disrupted by start-ups like Rivigo, Delhivery, Ecom Express etc ?

Ans. Logistics or transportation business

Q3. Twinkle Khanna is producing a biopic of the man in the middle, which is played by Akshay Kumar. Name the movie and the man in the middle.

padman

Ans. Padman , Arunachalam Muruganantham

Q4. Fateh Chand was the biggest financier in 18th century. Bengal emperor gave him the emerald seal and a title that became a brand name. What ?

Ans. Jagat Seth

Q5. M V Sridhar who passed away suddenly besides being a cricketer and later cricket administrator was head Talent acquisition in which IT co ?

Ans. Satyam Computers which became Tech Mahindra

Q6. Which state has imposed a restriction of pillion riding on 100cc motorcycles and below ? Two mfrs have gone to court over this

Ans. Karnataka

Q7. Which brand has been rated No 1 in India in terms of brand valuation by Interbrands ?

Ans. Tata

Q8. The Solapur – Karad transmission line under the Western Regional System Strengthening Scheme (WRSSS) project. Why was this in the news recently ?

Ans. Reliance Infarstructure sold this private transmission project to Adani Group

Q9. Which organisation’s house magazine is called ‘The DIALogue’ ?

Ans. Delhi International Airport Limited ( DIAL)

Q10. Which FMCG major has launched 4 varieties of packaged potatoes under the brand name Farmland ?

 Ans. ITC
Q11. Dina Wadia, mother of Nusli Wadia and daughter of Jinnah passed away in New York. To which famous Parsi business family her mother belonged to ?
Ans. Petit family
Q12. Textiles Minister Smriti Irani inaugurated a new online brand for handlooms sold through Myntra. Name it.
Ans. Navibhu
Q13. Wal-Mart is opening its first ‘dark store’ in Bhiwandi, Near Mumbai. What is a dark store and who pioneered this concept ?
Ans. A dark store is a warehouse from where only online customers can pick up their deliveries. Tesco pioneered it in UK
Q14. With which brand would you associate this creative team ?
amul team
Ans. Amul Butter

Global

Q15. A bug is an error in computer code, what is a bug with a security threat called ?

Ans. Vulnerability

Q16. If iPhone business of Apple were ranked separately as a business it’s Fortune rank will be A. < 100 B. 101-250 C. 251- 500 D. > 500

Ans. A ..Less than 100

Q17. Jerome Powell the newly appointed Fed Reserve Chairman was a partner in a well known Private Equity firm between ’97 and 2005. Name it

Ans. Carlyle Partners

Q18. Dhawal Shah started a search engine in 2011 spotting a niche in a growing market. It is called class-central. What niche does it address ?

Ans. Massively Open Online Courses (MOOC)

Q19. Over what emoji has a social media debate started as to who us correct Apple or Google ?

google-apple-burger-debate

Ans. Burger emojis, on where the cheese should be placed, above or below the patty

Q 20.Constellation holdings makers of beer brands Corona and Modela are investing in Canopy Growth . In what business is Canopy in ?

Ans. Cannabis

Q21. What unique incentive is being offered by Japanese marketing firm Piala Inc to its non-smoking employees ?

Ans. 6 days of extra paid leave

Q22. Who compiles the Ease of Doing Business report every year ?In this year’s report India has improved 30 ranks.

Ans. The World Bank Group

Q23. Google and Facebook dominate internet . Yet their positioning is diff. Google is a __________ internet co & FB is a __________ internet co. Fill blanks.

 Ans. Google- Knowledge, Facebook – Social
 · 

Q24. Name this Sony’s robot that is reappearing after 10 years with advanced Artificial Intelligence built in,

aibo

Ans. Aibo

Q25. This seminal mgmt book of 1956 by William H Whyte defined ” The __________ Man” as someone living in suburb , conformist and pursuing dollar. Fill in the blank

Ans. Organisation

Q26. Why is Finnair weighing the passengers before boarding ?

Ans. To refine the average weights for various types of passengers and thereby save on operating costs by calculating overall weight of flight

Q27. As per Tim Cook Apple does not have a separate Apple Foundation because

A. It does not believe in CSR
B. Great products is service
C wants all employees  to do good

Ans. C …It wants all employees to be involved in CSR rather than just a small group of Foundation employees

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan 

Thanks to all who subscribed to the Whatsapp newsletter. Enrolment of new  subscriptions to the newsletter is temporarily suspended.

Weekly Business Quiz # 395

India

Q1. GoI is launching an ETF – Bharat 22 in November. 22 scrips of mostly PSUs but it includes ITC, L& T and Axis Bank . How can govt sell Private Sector scrips ?

Ans. Govt is selling its stake in ITC, L & T and Axis Bank which it holds in SUUTI. ( Specified Undertaking of UTI)

Q2. Which corporate owns the Pro Kabaddi league finalists and eventual runners-upFortune Giants ? 

Ans. Adani Wilmar part of Adani group

Q3. Through which channel did Amul approach Indian railways to initiate a discussion on carrying Amul butter through railways ?

Ans. Via a Twitter conversation

Q4. Identify this woman who is considered to be the most powerful person for Facebook in India

Ankhi

Ans. Ankhi Das, Director of Public Policy, facebook India

Q5. Which is the largest project in terms of budget approved by Cabinet Committee of Economic Affairs ?

Ans. The Bharatmala project with an outlay of over Rs 5 lakh crore

Q6. Only one PSU general insurer does not have Insurance but Assurance in its name. Which one ?

Ans. New India Assurance

Q7. As one Reliance ADAG group co launched it’s IPO, another group co decides to shut down by November 18 , 2017. Name the 2 companies

Ans,. Reliance Nippon AMC launched its IPO and Reliance Digital TV, the DTH business will cease operations soon

Q8. What instrument of financial engg is GoI planning to use in order to raise the equity of beleaguered banks without raising fiscal deficit ?

Ans. Recapitalisation bonds

Q9. Identify this aircraft designer who has been featured recently in an Economist article. He claims that his plane is not getting approved because of bureaucratic hurdles.

Amol Yadav

Ans. Amol Yadav

Q10. As per the Q3 2017 numbers released which country’s market has replaced USA as the second largest smartphone market by volume ?

Ans. India

Global

Q 11. What new service has Amazon announced in US which allows delivery of packages inside the house when no one is there to receive ?

Ans. Amazon Key

Q12. Why did this old and juvenile sketch of Empire state building fetch $ 16,000 in an auction recently ?

Trump

Ans. Drawn by President Trump while he was in the real estate business

Q 13. Which city mayor says “no pedestrian shall cross a street or highway while viewing a mobile electronic device”, so has fixed fine upto 99 $? 

mobile walk

Ans. Honolulu, Hawaii

Q 14. CVS bid for Aetna seems to have been triggered by a fear of Amazon. Explain.

Ans. CVS is a grocery chain and Aetna is a health insurance major. Amazon is entering the prescription drugs business, hence CVS is trying to strengthen itslef to get more buying power by buying Aetna

Q 15. In sales promotion, what does the term ” redemption rate’ mean ?.

Ans. The number of sales promotion coupons converted to purchases expressed as a percentage of the number distributed.

Q 16. A sportsman endorsing a soft drink is commonplace. Why is Alex Hunter’s endorsement of Coke Zero unique ?

Ans. Alex Hunter is a virtual sportsman from the FIFA game

Q 17. FIFA U17WC concluded yesterday. Name the company that designs and markets FIFA, the most widely played computer/console sports game.

Ans. EA Sports aka Electronic Arts Sports

 

Q18. Which are the two countries that have large lithium deposits making them benefit most from the battery revolution ?

Ans. Australia and Argentina

Q19. Recently Saudi Arabia gave citizenship to Sophia. What is special or unique about this ?

Ans. Sophia is a robot and this is the first occasion a robot has been given citizenship by any country

Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Thanks to all those who subscribed to the Whatsapp newsletter. Enrolment of new subscriptions is temporarily suspended.

Weekly Business Quiz # 394

India

Q1. Hyundai has been dethroned as the No 1 car exporter from India in H1-2017-18, it is No 4 now. Who are 1,2 and 3 ?

Ans. 1. Maruti 2. Volkswagen  3. General Motors

 

Q2. Which Indian health insurance company has launched Health Insurance ATMs to conduct tests and issues policy instantly ?

Ans. Max Bupa

Q3. One of the announcements on Diwali day by Ratan Tata was a donation of Rs 1000 cr for cancer hospitals. How many centres and which places ?

Ans. 5 centres in the following states

  1. Assam 2. Jharkhand 3. Rajasthan 4. Andhra Pradesh 5. Uttar Pradesh

Q4. Which Italian chocolate major has positioned its chocolates as “Golden Ladoo”for premium gifting during  Diwali and other Indian festivals ?

ferrero

Ans. Ferrero Rocher

 

Q5. With which recently launched premium chips brand would you associate Kolhapur businessman Sanjay Ghodawat known for his premium cars ?

sanjay ghodawat 

Ans. Grannary multi-grain chips and other snacks

Q6. One year after Cyrus Mistry got ousted as Tata Sons Chief, his trusted aide Prof Nirmalya Kumar says Ratan, Cyrus and Tatas lost. Who gained according to him ?

Ans. Six PR firms and Lawyers

Q7. Bhavish Agarwal is looking at OLA becoming a big player in OOH Media through OLA PLAY. Expand OOH .

Ans. Out-of-Home media

Q8. Which legendary Indian cricketer did a One Year MBA through correspondence just in case his cricket dream did not materialise ?

Ans. Rahul Dravid

Q9. Which state tourism is running a campaign saying it salutes Taj Mahal for making millions discover India, obviously, in response to UP taking Taj Mahal out of its tourism promotions ?

Ans. Kerala

Q10. Which is India’s first renewable energy company to get listed in New York Stock Exchange ? 

Ans. Azure Power Global Ltd listed in NYSE .It got listed in Oct 2016.

Q11. Name this Kolkata based company estd in 1942, in the cables and other businesses that has been ordered to be liquidated by NCLT for defaulting on loans

Ans. NICCO Corporation

Q 12. DSP Blackrock is launching a passive equity fund called Equal weight Nifty 50 Fund. What is a passive equity fund ?

Ans.  The fund will follow a passive strategy, which requires no intervention from fund managers when it comes to deciding which stocks to buy and in what proportion. The fund portfolio will comprise all the stocks that are there in the Nifty 50 index, 2 % each. 

Q 13, With which Indian co is BP Plc launching its chain of petrol pumps in India ?

Ans. Reliance Industries

 

Global

Q 14. Which country/state has announced a ” State Minister for Artificial Intelligence” , a first position of its kind ?

Ans. UAE, Omar Bin Sultan Olama is the first such Minister

Q 15. If IPOs are initial public offerings what are ICOs ?

Ans. Initial coin offerings of cryptocurrencies

Q 16. In which city is the world’s largest literary hotel ( in terms of books) The Literary Man located ?

literary-man-obidos-hotel-dining-LITMAN1122

ans. Obidos, Portugal

Q 17. Which recent scandal has led to a worldwide campaign with hashtag #metooin social media ?

Ans. Harvey Weinstein scandal in Hollywood

Q 18. Which company’s second Headquarters referred publicly as HQ2 has become a big competition among US states to attract it by giving tax breaks and incentives ?

Ans. Amazon

Q 19. After entering the cloud server business 3 years ago, why has HP Enterprise decided to move out of it , despite cloud being a growth area ?

Ans. Low margins and focus on hybrid cloud rather than serving large cloud players like AWS, Google and Microsoft who do not buy branded servers

 Q20. . In 1494, Luca Pacioli wrote the book. “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita”.It was an enormous survey of everything that was known about mathematics – 615 large and densely typeset pages. Amidst this colossal textbook, Pacioli included 27 pages that are regarded by many as the most influential work in the history of capitalism.

What is described in these 27 pages, that is used to this day ?

Ans. Doube-entry book-keeping. To know more Listen to the BBC Podcast here. 

  • Compiled by G.Mohan Follow on Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Guest Business Quiz # 7- US Special

This post is a special on US Businesses. All questions relate to well known companies and businessmen from USA.

Q 1, The surname of the founder comes from the German for ‘ostrich’. The founder started his business selling dry goods in San Francisco which he imported from his brothers in New York. He then made tents and eventually ventured into something he is now famous for. Who? 

Ans. Levi Strauss – “Struz” or “Strutz” is the North-German form of the word “Strauss”, which is the modern German word for ostrich.

Q 2. A trained Dalmatian accompanies to guard the wagon, a tradition since the 1950s. Historically, the role of the dogs was to protect the ‘team’ while the driver went inside buildings to make deliveries. When the ‘team’ performs today, the Dalmatians sit on the wagon, seated next to the driver. The wagons are modified Studebaker wagons. Which ‘team’ do the Dalmatians protect?

Ans. Budweiser Clydesdales horses.

Q3. Which one word would connect the first two, the same can be related to the third visual if you consider the broader sense in the world of fauna. Explain.  

NYSEEconomistDeshpande

Ans. Buttonwood – Buttonwood Agreement helped start NYSE which in turn inspired the column (on Finance) name in The Economist.  Sycamore is another name for Buttonwood and Gururaj Deshpande named his venture Sycamore Networks after the tree.

Q4. What started as ‘Course 15’ in 1914 and has given birth to many influential ideas in management and finance including the Black–Scholes model, Theory X and Theory Y, the Solow–Swan model, the random walk hypothesis, the binomial options pricing model, and the field of system dynamics? 

Ans. MIT Sloan School of Management, which began as the engineering administration curriculum (“Course 15”) in the MIT Department of Economics and Statistics.

Q5. The ____________  Award for distinguished contribution to the art of film was established by the ___________ Museum in 1955 as the first film award given by an American archive and museum to honor artistic work of enduring value. Fill up the blank with the name of a great entrepreneur and philanthropist.

Eastman

Ans. George Eastman

Q6. Which American industrialist shares his name with one of the founding fathers of US and was the first in Akron to own a telephone, which was a gift from Alexander Graham Bell in 1877?

Ans. Benjamin Franklin Goodrich, founder of B.F. Goodrich Company (tires) now owned by Michelin.

Q7. This city in US was once the home to four of the world’s largest beer breweries (Schlitz, Blatz, Pabst, and Miller), and was the number one beer producing city in the world for many years. Which city whose baseball (MLB) team is appropriately named Brewers?

Ans. Milwaukee

Q8. Which airline famous for its Blue Meatball logo did the conman and imposter Frank Abagnale Jr. call the “Ritz-Carlton of airlines”?

Ans. Pan-Am

Q9. The title of what book written by investigative journalists Bryan Burrough and John Helyar comes from a statement by Ted Forstmann, in which he calls Henry Kravis’ money “phoney junk bond crap” and declares him and his brother as “real people with real money,” also stating that to stop raiders like Kravis: “We need to push the ________ ___ ____ __ ____ ___.”

Ans. Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco. The statement made was “We need to push the barbarians back from the city gates.”

Q10. In November 2009, this towering sports legend announced that he was suffering from a form of leukemia, Philadelphia chromosome-positive chronic myeloid leukemia, a cancer of the blood and bone marrow. Who is this US cultural ambassador who was a spokesman for Novartis, the company that produced his cancer medication, Gleevec? 

Ans. Kareem Abdul-Jabbar, one of the greatest basketball players of all time, who played for the Milwaukee Bucks and the Los Angeles Lakers.

  • Compiled by Guest Quiz Master G.Sreekanth – G.Sreekanth is a National level Business Quiz Champion. He works and lives in Singapore

Weekly Business Quiz # 393

India

Q 1. Among the NSE listed cos which 2 cos are consistently No 1 and No 2 in terms of Corporate Social responsibility (CSR)  spending ?

Ans. Reliance Industries and ONGC

Q 2. On Dhanteras day, which commodity excahnge has launched options in commodities incl gold, for the first time in India ?

Ans. MCX

Q 3. Name this South based group now in its 4th gen made up of 60 cos and sales $7 billion in which  as a rule children do not work with their fathers but their uncles

Ans. TVS Group

Q 4. Virat Kohli is the brand ambassador of Manyavar. Who is the brand ambassador of Mohey ?

Manyavar-Virat-Anushka

Ans. Anushka Sharma

Q 5. How are online retailers using the festive sales of Amazon and other E-commerce companies in India opportunistically ?

Ans. Offline retailers are using 4-5 accounts to buy mobiles and other itmes cheaper online and selling it at a higher price offline

Q 6. Which railway station has been certified as India’s first ‘Green railway station’ ?

Ans. Secunderabad

Q 7. Between which 2 cities/towns has Indian Railways started a weekly goods train called ‘Cotton Express’ ?

Ans. Howrah and Tirupur

Q 8. Bharti Airtel has acquired Tata’s consumer mobile businesses on a debt-free cash-free basis. What does it mean ?

Ans. Bharti does not take the existing debt and does not pay any cash to Tatas. It gets the entire business virtually free

Global

Q 9. What is this design trend called where logos are modified so that they consume less ink ?

Ecobranding

Ans. Eco-branding

Q 10 . Name this India-born family group in South Africa in media, mining and other business in the eye of a storm because of corruption scandal involving president Jacob Zuma 

Ans. Guptas

Q 11. Supply Chain Finance is one of  the fast growing areas of financing. What is supply-chain finance ?

Ans. Supply chain finance, also known as supplierfinance or reverse factoring, is a set of solutions that optimizes cash flow by allowing businesses to lengthen their payment terms to their suppliers while providing the option for their large and SME suppliers to get paid early.

Q 12. Which country is No 1 in mobile data per mobile broadband subscription in 2016 ( GB per month )

A South Korea   B Sweden  C Austria  D Finland

Ans. D.Finland

Q 13 . As Bayer gets ready to acquire Monsanto which co will acquire the existing seeds and herbicides business of Bayer ?

Ans. BASF

Q 14. Why is Jullian Assange thanking the entire banking and card companies like Visa, Mastercard to erect a wall against Wikileaks since 2010 ?

Ans. Because of these restrictions, Wikileaks invested in Bitcoin and earned exceptional returns

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Wishing all the readers and their families a Very Happy Diwali