Month: February 2010

Weekly Business Quiz # 15

Q1.What is the popular name of ‘computer automated turing test for making computers and humans apart’ ?

Ans. CAPTCHA. An MIT project for Yahoo to avoid bots in chats and blogs. Later used in several web-sites

Q2.Dhirubhai observed SHELL closely and dreamt about building a co like Shell. After visiting plant of which MNC in ’65 did Dr Anji Reddy dream about DrReddy’s Lab ?

Ans. Pfizer

Q3. His first invention was an undersock that kept feet cold in summer and hot in winter.it failed. His next was a blockbuster. What ?

Ans. TV . J L Baird

Q4. Aamir Khan showed his genius for cinema marketing very early. For QSQT the family prod. what idea did he use?

Ans. Tied up with DD’s CHITRAHAAR

Q5. “All good things were for export.” is a quote credited to which former indian PM?

Ans. Morarji Desai

Q6. Tirupati Laddu has a GI tag now. What is GI ?

Ans.  Geographical indicators. Spurious mfrs of laddus from other places cannot claim them to be from Tirupati

Q7.In strategy what is a ‘lemming syndrome’ ?

Ans. When cos find false comfort when others are pursuing similar strategies.

Q8. FEDEX had a failed service called ZAPMAIL in the ’80s. What was it?

Ans. A Hybrid of courier and fax service which delivered mail in 2 days. Fax machines became very common and it failed

Q9. The Teesside plant of CORUS  in UK  is being mothballed. What is being done?

Ans. Shutdown indefinitely.

Q 10. Which comic book character’s image or ref is present in every episode of Seinfield ?

Ans. Superman

Q11. What is made from the curds of soybean milk and is often called the ‘Cheese of Asia’ ?

Ans. Tofu.

Q 12. If IC is Air india,9W -Jet airways, IT- Kingfisher, 6E-Indigo then BZ is ?

Ans.Blue Dart Aviation

Advertisements

Weekly Business Quiz#14

Q1.Under what historical name will Sanjiv Mehta open his co’s flagship store in Conduit St. In the heart of London?

Ans.East India company

Q2.Which article of everyday use was first produced by Automatic Hook and Eye co in 1896 ?

Ans. The zipper

Q3.In the 1925 edition of Encyc. Brittanica who was the author of the article on ‘mass production’ ?

Ans.  Henry Ford (ghost written)

Q4.New book DORK by Sidin Vadukut is Dilbertian look at life in cubicles of the Mumbai office of Dufresne. What is Dufresne ?

Ans. A mgmt consulting firm

Q5. This toy invented by Walter Morrison, rights sold to Wham-O in 1957. Sales over 200 mn worldwide. How we know these ‘Pluto platters’ today ?

Ans. Frisbee

Q6.Name this Jesuit priest cum education entrepreneur who set up XIMB GIM etc. Recently awarded Padmashri.

Ans.Fr. Roumald D’Souza

Q7. What is the new social networking platform from Google called ?

Ans.  Buzz

Q8. ‘it’s hip to be rural’ People who have never seen a farm are farming virtually on this killer app on FACEBOOK. Name it.

Ans. Farmville

Q8. Literary critics are livid over Sahitya Akademi. This year they have an MNC sponsoring the awards. Which company are we talking about ?

Ans. SAMSUNG

Q9. “‘Happy days are here again’ is often used in ads to announce a sale. When was it first used and by whom?

Ans. Franklin Roosevelt after Great depression

Q10.As per the recent Du Pont Automotive colour popularity report which are the top 3 car colours ?

Ans. 1. Silver (25%) 2. Black (23%) 3. White (16%)

Q11.Between 1950 and 1955, india had rupee. anna paisa system. Under this how many paise made a rupee ?

Ans. 64 paise. A rupee was made up of 16 annas and an anna 4 paise.

Q12. An indian scientist has developed a genetically engineered tomato. What unique property does it have ?

Ans. 45 days shelf life agst 15 days

Q13. Name this anti cholesterol drug from Pfizer,the largest selling drug in terms of value globally.

Ans.  LIPITOR

Q14. Connect SYNERGY (producer of KBC), Indian Terrain, ADLABS….

Ans.  All are part of Reliance ADAG

Q 15. Which indian IT major’s web site was hacked recently and had a ‘For sale’ banner in English and French on it. ?

Ans. TCS

Weekly Business Quiz #13

Q.1. The Union Environment Minister Jairam Ramesh is being accused of being an agent of which MNC by the green activists ?

Ans. MONSANTO

Q2.What does the phrase ‘ the Great Firewall of China’ refer to ?

Ans. Chinese censoring of the Internet

Q3.Name this Pepsico brand which was acquired from Quaker Oats and is sold as ‘World’s No 1 sports drink’ .

Ans. Gatorade.

Q4. What is ‘Wrap rage’?

Ans.  Extreme anger caused by product packaging that is difficult to open or manipulate:)

Q5.Which legendary economist once said ‘ When facts change, I change ‘ ?

Ans.  John Maynard Keynes

Q6. Falaknuma palace was the residence of the Nizam of Hyderabad. It is being restored and converted into a luxury hotel. Which group?

Ans.  Taj

Q7.What is a sovereign debt crisis ?

Ans. When the govt of a country is on the verge of default on its debt. Greece is now on the verge of one

Q8.What unconventional way to combat corruption has been used by an Indian NGO 5thpillar ?

Ans. A zero rupee currency note printed and distributed to people so that when a govt official asks a bribe he is presented this note which has no value

Q 9.Who publishes a magazine titled HARPO ?

Ans. Oprah Winfrey. Oprah read backwards

Q 10. Who or what has the Wired magazine nominated for Nobel Peace prize this year ?

Ans. The Worldwide web

Q 11. What unique service does commuteeasy.com provide to the residents of Bengaluru ?

Ans. Carpooling

Q 12. ‘Large inheritances can kill heirs’ says this Russian billionaire who gave away 2.1 bn $ like Gates and Buffet. Name him.

Ans. Vladimir Potanin

Q 13. Which indian bank has introduced a floating rate deposit where interest rates can change every quarter ?

Ans.  HDFC BANK

Q 14. Which EPL match had the first live 3D broadcast on Skysports ?

Ans. Arsenal vs Man-U on 31st JAN 2010

Q 15. ‘Let’s begin’ is the new corp tagline of ESSAR group. Essar began as a partnership between the brothers S and R. Name them.

Ans. Shashi and Ravi Ruia

Q 16.This visionary former Chairman of ONGC took it global and acquired MRPL. He had a public spat with petroleum minister.?

Ans. Late Subir Raha

Q17. Which global steel major has acquired over 34 % stake in UTTAM GALVA ?

Ans.Arcelor Mittal

Q 18. Ran Niwas Mirdha Cong leader who died recently headed the JPC to probe the 1992 stock scam. Who was the chief villain of this scam ?

Ans.HARSHAD MEHTA

Weekly Business Quiz #12

1.Which is the largest read Indian daily as per IRS, 13 times in a row ?

Ans. Dainik  Jagran

2.Typical among govts, celebrities and investment bankers before a deal is an NDNC response. What is it?

Ans.Neither deny nor confirm.

3.This Indian CEO has stopped consuming the category of products his company sells. Name him and the product category

Ans. ITC CEO Y.C .DEVESHWAR has quit smoking

4.’Ring watch’ is a fashion accessory among the youth. What is it?

Ans.A small colourful watch worn on the finger like a ring- analog or digital

5.Which car showed the fastest growth in sales during Q3-09 in india ? Think diff.

Ans.Ambassador. 223% Thanks to Kolkata new taxi rules

6.Toyota has stopped production in US.Announced a recall of over 5 m cars. What part of the cars have a quality, hence a safety issue?

Ans.Gas pedal gets stuck

7.If Hindi film industry is Bollywood, telugu and bengali- Tollywood, tamil- Kollywood, what is the Kannada one called ?

Ans.SANDALWOOD

8.Ambulance and doctors using a red cross symbol would be fined 30000rs. Why?

Ans.It will soon be for exclusive use of Indian red cross society

9.iMac, iPod, iPhone….and now Apple has launched iPad. What is it?

Ans.Tablet computer.

10.What distribution innovation is the Hindi flick STRIKER credited for?

Ans.First indian movie to have an overseas release on YOUTUBE

11.Give one word for a city developed around a major airport.

Ans.Aerotropolis

12. Producer of landmark films like Pulp fiction, English patient….MIRAMAX has been closed down by its parent co.Who ?

Ans. DISNEY

13.With which Telugu language TV channel and Newspaper would you associate Jaganmohan Reddy, son of late YSR  the former CM of AP?

Ans.Sakshi

14.N Srinivasan of india cements donated Rs. 9 cr to Tirupati temple to buy a machine. What can this machine produce?

Ans.5 lakh LADDUS a day

15.IMAX theatres use an oversized screen and use spl projectors making it an experience. In which country was the first system installed?

Ans. Ontario Place in Toronto.Canada

16.Who is credited with the quote ..”I have always said mega mergers is for megalomaniacs”?

Ans.David Ogilvy

17.What is the reason behind no. of mobile subscribers in India being 20% more than no. of people with mobile phones ?

Ans. Dual SIM phones

18.In 88-89,when HLL mgmt had a lock out in Sewree, the labour brought out a detergent brand just for survival. Name it.

Ans.Lockout

19.This ex-serviceman tasted success first in lace business. Man behind LEELA group of hotels. Padma Bhushan awardee in 2010.?

Ans. CAPT C.P .KRISHNAN NAIR

-Compiled by G.Mohan