Month: March 2013

Weekly Business Quiz# 174

Q1. 8 of the 9 IPL teams will have Pepsi as the official beverage partner in this year’s IPL. Which is the only team to have Coca Cola ?

Ans. Mumbai Indians

Q2. As per TRAI guidelines how many minutes of advertising is allowed for 60 mins of programming on TV ?

Ans. 12 minutes

Q3. Who is credited with inventing the JavaScript in 10 days while working for Netscape ?

Ans. Brendan Eich

Q4. What did the sting operation, Operation Red Spider by Cobrapost unearth ?

Ans. How private banks do not follow procedures and assist in money laundering black money

Q5. Who has been named as the editor in chief for network 18 including all its web and print publications ?

Ans. R Jagannathan

Q6. There is an ad for Tigre Blanc music app in the newspapers today. It is a surrogate ad for which product ?

Ans. Vodka

Q7. In competition theory, what is Herfindahl index ?

Ans. The level of concentration of market share in a particular industry. For a monopoly, this index is 1.

Q8. Which is the world’s largest e-commerce retailer ? Clue : it is not a US one

Ans. Alibaba

Q9. Who headed the Financial sector regulatory reforms commission that submitted its report to FM today ?

Ans. Justice B N Srikrishna

Q10. Connect TAFE, TVS Motors, Infosys and Lakshmi Machine Works through marraiges …

Ans. Venu Srinivasan of TVS Motors is married to Mallika of TAFE. Their daughter Lakshmi is married to Rohan Murthy, son of Infosys Chairman emeritus and their son Sudarshan will marry the scion of LMW

Q11. Asian Paints’ acquisition of Sleek will give them an entry into what business space ?

Ans, Modular kitchen

Q12. SEBI has announced colour codes for Mutual Funds. On what basis will they be colour coded ?

Ans Invesment risk

Q13 What is the Taylor Rule in determining interest rates in the macroeconomy ?

Ans. Taylor rule is a monetary-policy rule that stipulates how much the central bank should change the nominal interest ratein response to changes in inflationoutput, or other economic conditions. In particular, the rule stipulates that for each one-percent increase in inflation, the central bank should raise the nominal interest rate by more than one percentage point. http://www.econmodel.com/classic/terms/taylor_rule.htm

Q14. What product is being launched by MTV in collaboration with JK Ansell and what it would be called ?

Ans. MTV Hardwear brought by KS, condoms

Q15. Mahindra recently launched its electric vehicle Mahindra E2O…Expand E2O.

Ans. Energy to Oxygen

Q 16. Which chain of budget hotels is run by Roots Corporation Pvt Ltd in India ?

Ans. Ginger hotels

Q17. McDonalds plans to focus on breakfast in India. According to their own research what % of Indians have breakfast outside home ?

Ans. 2 %

Q 18. Bobby Ghosh the current Time International editor started his journalistic career as a crime reporter in Vizag. which newspaper ?

Ans. Deccan Chronicle

– Compiled by G.Mohan Follow on Twitter @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 173

Q1.Who is the world’s largest wholesaler of desktops, laptops, printers and software ?

Ans. Ingram Micro

Q2. Nepal has its first Forbes billionaire – Binod Chaudhury. With which business and brand would you associate him ?

Ans. Wai Wai Noodles

Q3. Which brand has the largest number of followers on Twitter ?

Ans. YouTube

Q4. What is the official name of the Twitter bird ? It is named after whom ?

Ans. Larry Bird. name of a basketball player from Celtics Boston

Q5. In the euro zone bail out for Cyprus how do the depositors in banks lose out ?

Ans. all depositors will have to pay a tax. A lower tax for those below 100,000 Euros and higher tax for above 100,000 euros

Q6. In 2010, when US law banned the use of words like Light, Mild in Cigarette names and packs, how did the industry skirt the problem ?

Ans. By replacing words with colors like Marlboro Light became Marlboro Blue etc

Q7. In the new hindi movie Mere Dad ki Maruti which model of Maruti is central to story?

Ans. Maruti Ertiga

Q8. What was the first registered domain name on this day 28 years ago ?

Ans. Symbolics.com

Q 9. Connect Domino’s, McDonalds and Snickers …

Ans. All use Hunger as the theme in their ads 

Q 10. Montek has been Dy Chairman of Plg commission for 2 plans.. Who is the only other person to have done 2 terms before him ?

Ans. GulzariLal Nanda

Q11. In the context of executive compensation what is the meaning of the phrase ‘abzockerei’ ?

Ans. Income inequality due to high CEO pay, it means Fat Cat phenomenon

Q 12. What are the stated benefits of plastic currency notes being launched by RBI in 5 cities.?

Ans. Higher life and making it difficult to make counterfeit notes

Q 13,. As per RBI who is a wilful defaulter ?

Ans. A borrower who defaults on the loan even after having the capacity to pay.

Q 14. What is unique about a Winchester shirt ?

Ans. The cuff and color  are of a different colour than the body of the shirt. Usually white.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Facebook Page. htttp://www.facebook.com/IndiaBusinessQuiz

Weekly Business Quiz # 172

Q 1. Which brand of water filter provided water to all the visitors of the Kumbh Mela ?

Ans. Tata Swach

  • Q2. What change can you observer in the masthead of The Economic Times newspaper today ?

Ans. Economic and Political Times. And Political is included.

 

 

  • Q3. 

  • Which highly respected infrastructure co has been banned by World Bank for 6 months for indulging in forgery ?

Ans. L & T

Q3. Why is Amazon closely watching Google Shopping Express service ?

Ans. It competes with Amazon Prime – same day delivery

Q 4. How or why did Google choose the name Chrome for its browser and other allied products ?

Ans. Chrome was the code name for the browser project. It was named so because the team leader loved fast cars. This name remained even after its launch

Q5. Approx how many applications have SBI received for the Probationery officers exam to be held in April 2013 ?

Ans. 17 lakhs

Q6. Whole Foods has announced that by 2018 all the food sold will have mandatory GMO labelling. What is GMO ?

Ans. Genetically Modified Organisms

Q7. What kind of a job is a 22-22-22 job in the media industry in US ?

Ans. A 22 year old working at a 22 hour job for $ 22,000 p.

Q8. The company Indian Oxygen became IOL Limited later became BOC India  limited. What is it now ?

Ans. Linde India Ltd

Q9. Who is the protagonist of the book Fallen Angel ?

Ans. Rajat Gupta

Q 10.As per the recent sales numbers of luxury cars in India what is the pecking order from highest to lowest of MERC, BMW, AUDI & Jaguar

Ans. BMW, Audi, Merc and Jaguar

Q 11. Which brand is behind the Red Rickshaw Revolution which is starting a journey from Delhi to Mumbai today showcasing + stories about women ?

Ans. Vodafone

Q 12. Which brand uses the tag line ‘mummygiri nahin chalegi’ ?

Ans. Tang

Q 13.What factor does the ‘glass-ceiling index’ computed by the Economist magazine measure ? Which country ranks no 1 in it.

Ans. It measures the ease with which a woman can get the top job in an organisation. New Zealand

Q 14. India’s first theme park IMAGICA is coming up at Khopoli Maharashtra. The man behind it has been labelled India’s Disney. Name him

Ans. Manmohan Shetty of Adlabs

.Q 15. With which International apparel brand would you associate Amancio Ortega, the world’s third richest man ?

Ans. Zara

Q 16.What is the unique feature of Amex’s ezeclick service that makes it safer on internet ?

Ans. By signing a ezeclick service, the user can avoid giving the card number on the Internet

Q 17. What is impact investing ?

Ans. Investments that besides giving return, makes social and environmental impact

Q 18. India has a DTAA with many countries, most notably with Mauritius. Expand DTAA ?

Ans. Double Taxation Avoidance Agreement

Q 19. In which city is the Taj Group opening its 100th property tomorrow ?

Ans. Gurgaon

Q 20. Huawei has decided to offer ‘phantom shares’ to its employees in India. What are ‘phantom shares’ ?

Ans. Phantom shares are notional shares issued to employees whose value mirror the shares in the country where it is listed. The difference in value of the shares is given to the employees as a part of compensation.  

Q 21. With Ranbir Kapoor becoming the face of Pepsi, what drink is Shah Rukh Khan endorsing now ?

Ans. Frooti

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Facebook Page : http://www.facebook.com/IndiaBusinessQuiz

Weekly Business Quiz # 171

Q 1. 5th generation Birla, Ananyashree Birla, daughter of Kumar Mangalam has started her business venture after turning 18. What business ?

Ans. Microfinance

Q 2. What % of branded liquor sold in India is accounted for by Whisky ? A. 70% B.60% C.50 % D.40 %

Ans. B. 60 %

Q3. From which B-School is Mukesh Ambani recruiting an Executive Asst for himself, making it a front page news today ?

Ans. IIM-Bangalore

Q4 Where is the world’s top tech fair CeBIT held every year ?

Ans. Hanover, Germany

Q5. What was the message on the T-shirt that was considered offensive that. Amazon had to apologise and withdraw the same from its store ?

Ans. Keep Calm and Rape a Lot

Q6. Which business family is behind the restaurant chain Punjab Grill which will open Indian cuisine restaurant worldwide ?

Ans. Burmans of Dabur

Q7. What ingredient in Coca Cola made the co chose red as its color ?

Ans. Kola Nut 

Q8. The much maligned IRCTC web-site did a record 5 lakh bookings yesterday. What % of railway bookings are done thru thus site ?

Ans. 48 %

Q9. Which car co would be launching a new model called AMAZE in India soon ?

Ans. Honda

Q10. Which Indian production house has opened a youth films division called ‘Y Films’ ?

Ans. Yashraj Films

Q 11. YouTube is accused of providing a platform to the ‘thinspiration’ community. What is ‘thinspiration’?

Ans. Showing very thin and anorexic women and promoting it as a desirable attribute 

Q11. FM has announced a Women’s bank in India. Which country created First Women Bank Ltd, way back in 1989 ?

Ans. Pakistan

Q 12. The Union FM Chidambaram has announced a Rs 1000 cr women’s development fund called ‘Nirbhay’. Which media house used this name first ?

Ans. Times of India

Q13. Which American retailer is in trouble because of its ‘fair and square everyday’ pricing policy ?

Ans. JC Penney

Q14. Which network has been labelled by WSJ as the ‘ugly duckling of social media’ ?

Ans. LinkedIn

Q 15, The hashtag #inViratsHead is trending today on Twitter. Which brand is doing a teaser campaign using this hashtag on the social media ?

Ans. Cinthol Deo

Q 16. In order that the budget papers are not leaked, where is the Union Budget printed every year ?

Ans. There is a printing press in the basement of  North Block employing 30 people. 

Q 17. As per the Eco Survey, the share of agriculture in India’s GDP is a. < Than 15 % b. between 15 and 20% c. Between 20 and 25 % d. > 25 %

Ans. a. < than 15 %

Q 18. TCS recently made a payment of 30 Mn $ in an employee class action suit. What is a ‘class action suit’ as per US law ?

Ans. A law suit where a large group of people collectively bring a claim to court

Q 19.Name this Indian educationist who has received the first TED Prize of 1 Mn $ for his ‘Hole in the wall’ experiment in Delhi slums.

Ans. Dr Sugata Mitra

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan 

Facebook Page : http://www.facebook.com/IndiaBusinessQuiz