Month: January 2017

Weekly Business Quiz # 363

India

Q 1. Vikram Limaye has been appointed as one of the BCCI administrators. He is the MD of which finance company ?

Ans. IDFC Ltd

Q2. Which denim brand is associated with India’s first Blue film Festival ?

Ans. Spykar

Q3. Connect the following – an agarbatti brand, a model of an Indian car brand that is no longer in production and the incident involving filmmaker Sanjay Leela Bhansali ?

Ans. Padmini

Q4. As per Delhi High Court order footwear with back strap is classified as

A. Chappal    B. sandal     C. Shoe    D. Flip-flop

Ans. B. Sandal

Q5. Which car brand is using a contrarian approach by using celebrities who play villainous roles in movies and TV to break prejudices ?

Ans. Ford

Q6. Who will take over from Y C Deveshwar as the CEO of ITC Ltd ?

Ans. Sanjiv Puri

Global

Q7. What promise has Starbucks CEO Schulz made as a mark of protest against the immigration ban order of Trump admin ?

Ans. Hiring 10,000 refugees in the next 5 years

Q8. Trump admin has issued executive order. Immigration from 7 countries have been stopped. Steve Jobs’ father was an immigrant from which one ?

Ans. Syria

Q9. The Hollywood movie The Founder is a biopic of which entrepreneur and his company ?

Ans. Ray Kroc , McDonalds

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan 

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 362

India

Q 1. Identify the advertiser…

ranbir1

Ans. Asian Paints

Q2. Nitesh Tiwari the director of this year’s big hit Dangal was the Chief Creative officer of a well known ad agency.. Name the agency

Ans. Leo Burnett

Q3. Identify the three brothers and their corporate roles

nc

Ans. N G Subramanian, COO TCS, N Srinivasan Group Finance Director, Murugappa Group and N Chandrasekharan Chairman designate Tata Sons

Q4. What is Google’s project in India internally called Project Nilgiri ?

Ans. Free wi-fi in railway stations

Q5. Which major tyre co got established in Kerala when Kerala CM Achyut Menon approached Raunaq Singh at a drinks party in Kerala House, Delhi ?

Ans. Apollo Tyres

Global

Q6. Camel has changed hands. Who has acquired the company that makes Camel and other cigarettes ?

British American Tobacco ( BAT)

Q7. Why is the fix in a software often called a ‘patch’ ?

Ans. Historically, software suppliers distributed patches on paper tape or on punched cards, expecting the recipient to cut out the indicated part of the original tape (or deck), and patch in (hence the name) the replacement segment.

Q8. What was started by Jimmy Wales and Larry Sanger on January 16, 2001 ?

Ans. Wikipedia

Q9. Name the two big brands one from Italy and another from France that are merging to become a global eyewear giant

Ans. Luxottica and Essilor

Q10. What is the new name for the investment part of Yahoo that has not been sold to Verizon ?

Ans. Altaba

Q11. This factory, the oldest manufacturing unit in England that made the American Liberty bell, Big Ben etc will stop its operations after 400 + years. Name it

Ans. Whitechapel Bell Foundry

Q12. Under what well known brand name has Finnish company HMD Global launched a smart phone in China recently ?

Ans. Nokia

Compiled by G.Mohan Twitter@go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 361

Q1. Which investment firm has acquired 51 % in Catholic Syrian Bank ?

Ans. Fairfax

Q2. Under what brand name will Hindustan Unilever launch FMCG products to take on the challenge of Patanjali ?

Ans. Ayush

Q3. What is the conflict of interest being pointed out in the case of Dr Nitin Nohria’s appointment as Tata Sons Director ?

Ans. Ratan Tata made a big donation to Harvard and Dr Nitin Nohria is the Dean of Harvard Business School

Global

Q4. Which airport will soon overtake Heathrow as the busiest airport in Europe ?

Ans. Istanbul, Turkey

Q5. The phrase “” always a bridesmaid, never the bride”originated from an advertisement in the 1920s. Name the brand.

listerine

Ans. Listerine mouthwash

Q6. Shoe dog by Phil Knight is a book on which company’s business history and strategy ?

Ans. Nike

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

Wishing all the readers a very Happy New Year 2017.