Month: October 2017

Weekly Business Quiz # 395

India

Q1. GoI is launching an ETF – Bharat 22 in November. 22 scrips of mostly PSUs but it includes ITC, L& T and Axis Bank . How can govt sell Private Sector scrips ?

Ans. Govt is selling its stake in ITC, L & T and Axis Bank which it holds in SUUTI. ( Specified Undertaking of UTI)

Q2. Which corporate owns the Pro Kabaddi league finalists and eventual runners-upFortune Giants ? 

Ans. Adani Wilmar part of Adani group

Q3. Through which channel did Amul approach Indian railways to initiate a discussion on carrying Amul butter through railways ?

Ans. Via a Twitter conversation

Q4. Identify this woman who is considered to be the most powerful person for Facebook in India

Ankhi

Ans. Ankhi Das, Director of Public Policy, facebook India

Q5. Which is the largest project in terms of budget approved by Cabinet Committee of Economic Affairs ?

Ans. The Bharatmala project with an outlay of over Rs 5 lakh crore

Q6. Only one PSU general insurer does not have Insurance but Assurance in its name. Which one ?

Ans. New India Assurance

Q7. As one Reliance ADAG group co launched it’s IPO, another group co decides to shut down by November 18 , 2017. Name the 2 companies

Ans,. Reliance Nippon AMC launched its IPO and Reliance Digital TV, the DTH business will cease operations soon

Q8. What instrument of financial engg is GoI planning to use in order to raise the equity of beleaguered banks without raising fiscal deficit ?

Ans. Recapitalisation bonds

Q9. Identify this aircraft designer who has been featured recently in an Economist article. He claims that his plane is not getting approved because of bureaucratic hurdles.

Amol Yadav

Ans. Amol Yadav

Q10. As per the Q3 2017 numbers released which country’s market has replaced USA as the second largest smartphone market by volume ?

Ans. India

Global

Q 11. What new service has Amazon announced in US which allows delivery of packages inside the house when no one is there to receive ?

Ans. Amazon Key

Q12. Why did this old and juvenile sketch of Empire state building fetch $ 16,000 in an auction recently ?

Trump

Ans. Drawn by President Trump while he was in the real estate business

Q 13. Which city mayor says “no pedestrian shall cross a street or highway while viewing a mobile electronic device”, so has fixed fine upto 99 $? 

mobile walk

Ans. Honolulu, Hawaii

Q 14. CVS bid for Aetna seems to have been triggered by a fear of Amazon. Explain.

Ans. CVS is a grocery chain and Aetna is a health insurance major. Amazon is entering the prescription drugs business, hence CVS is trying to strengthen itslef to get more buying power by buying Aetna

Q 15. In sales promotion, what does the term ” redemption rate’ mean ?.

Ans. The number of sales promotion coupons converted to purchases expressed as a percentage of the number distributed.

Q 16. A sportsman endorsing a soft drink is commonplace. Why is Alex Hunter’s endorsement of Coke Zero unique ?

Ans. Alex Hunter is a virtual sportsman from the FIFA game

Q 17. FIFA U17WC concluded yesterday. Name the company that designs and markets FIFA, the most widely played computer/console sports game.

Ans. EA Sports aka Electronic Arts Sports

 

Q18. Which are the two countries that have large lithium deposits making them benefit most from the battery revolution ?

Ans. Australia and Argentina

Q19. Recently Saudi Arabia gave citizenship to Sophia. What is special or unique about this ?

Ans. Sophia is a robot and this is the first occasion a robot has been given citizenship by any country

Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Thanks to all those who subscribed to the Whatsapp newsletter. Enrolment of new subscriptions is temporarily suspended.

Advertisements

Weekly Business Quiz # 394

India

Q1. Hyundai has been dethroned as the No 1 car exporter from India in H1-2017-18, it is No 4 now. Who are 1,2 and 3 ?

Ans. 1. Maruti 2. Volkswagen  3. General Motors

 

Q2. Which Indian health insurance company has launched Health Insurance ATMs to conduct tests and issues policy instantly ?

Ans. Max Bupa

Q3. One of the announcements on Diwali day by Ratan Tata was a donation of Rs 1000 cr for cancer hospitals. How many centres and which places ?

Ans. 5 centres in the following states

  1. Assam 2. Jharkhand 3. Rajasthan 4. Andhra Pradesh 5. Uttar Pradesh

Q4. Which Italian chocolate major has positioned its chocolates as “Golden Ladoo”for premium gifting during  Diwali and other Indian festivals ?

ferrero

Ans. Ferrero Rocher

 

Q5. With which recently launched premium chips brand would you associate Kolhapur businessman Sanjay Ghodawat known for his premium cars ?

sanjay ghodawat 

Ans. Grannary multi-grain chips and other snacks

Q6. One year after Cyrus Mistry got ousted as Tata Sons Chief, his trusted aide Prof Nirmalya Kumar says Ratan, Cyrus and Tatas lost. Who gained according to him ?

Ans. Six PR firms and Lawyers

Q7. Bhavish Agarwal is looking at OLA becoming a big player in OOH Media through OLA PLAY. Expand OOH .

Ans. Out-of-Home media

Q8. Which legendary Indian cricketer did a One Year MBA through correspondence just in case his cricket dream did not materialise ?

Ans. Rahul Dravid

Q9. Which state tourism is running a campaign saying it salutes Taj Mahal for making millions discover India, obviously, in response to UP taking Taj Mahal out of its tourism promotions ?

Ans. Kerala

Q10. Which is India’s first renewable energy company to get listed in New York Stock Exchange ? 

Ans. Azure Power Global Ltd listed in NYSE .It got listed in Oct 2016.

Q11. Name this Kolkata based company estd in 1942, in the cables and other businesses that has been ordered to be liquidated by NCLT for defaulting on loans

Ans. NICCO Corporation

Q 12. DSP Blackrock is launching a passive equity fund called Equal weight Nifty 50 Fund. What is a passive equity fund ?

Ans.  The fund will follow a passive strategy, which requires no intervention from fund managers when it comes to deciding which stocks to buy and in what proportion. The fund portfolio will comprise all the stocks that are there in the Nifty 50 index, 2 % each. 

Q 13, With which Indian co is BP Plc launching its chain of petrol pumps in India ?

Ans. Reliance Industries

 

Global

Q 14. Which country/state has announced a ” State Minister for Artificial Intelligence” , a first position of its kind ?

Ans. UAE, Omar Bin Sultan Olama is the first such Minister

Q 15. If IPOs are initial public offerings what are ICOs ?

Ans. Initial coin offerings of cryptocurrencies

Q 16. In which city is the world’s largest literary hotel ( in terms of books) The Literary Man located ?

literary-man-obidos-hotel-dining-LITMAN1122

ans. Obidos, Portugal

Q 17. Which recent scandal has led to a worldwide campaign with hashtag #metooin social media ?

Ans. Harvey Weinstein scandal in Hollywood

Q 18. Which company’s second Headquarters referred publicly as HQ2 has become a big competition among US states to attract it by giving tax breaks and incentives ?

Ans. Amazon

Q 19. After entering the cloud server business 3 years ago, why has HP Enterprise decided to move out of it , despite cloud being a growth area ?

Ans. Low margins and focus on hybrid cloud rather than serving large cloud players like AWS, Google and Microsoft who do not buy branded servers

 Q20. . In 1494, Luca Pacioli wrote the book. “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita”.It was an enormous survey of everything that was known about mathematics – 615 large and densely typeset pages. Amidst this colossal textbook, Pacioli included 27 pages that are regarded by many as the most influential work in the history of capitalism.

What is described in these 27 pages, that is used to this day ?

Ans. Doube-entry book-keeping. To know more Listen to the BBC Podcast here. 

  • Compiled by G.Mohan Follow on Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Guest Business Quiz # 7- US Special

This post is a special on US Businesses. All questions relate to well known companies and businessmen from USA.

Q 1, The surname of the founder comes from the German for ‘ostrich’. The founder started his business selling dry goods in San Francisco which he imported from his brothers in New York. He then made tents and eventually ventured into something he is now famous for. Who? 

Ans. Levi Strauss – “Struz” or “Strutz” is the North-German form of the word “Strauss”, which is the modern German word for ostrich.

Q 2. A trained Dalmatian accompanies to guard the wagon, a tradition since the 1950s. Historically, the role of the dogs was to protect the ‘team’ while the driver went inside buildings to make deliveries. When the ‘team’ performs today, the Dalmatians sit on the wagon, seated next to the driver. The wagons are modified Studebaker wagons. Which ‘team’ do the Dalmatians protect?

Ans. Budweiser Clydesdales horses.

Q3. Which one word would connect the first two, the same can be related to the third visual if you consider the broader sense in the world of fauna. Explain.  

NYSEEconomistDeshpande

Ans. Buttonwood – Buttonwood Agreement helped start NYSE which in turn inspired the column (on Finance) name in The Economist.  Sycamore is another name for Buttonwood and Gururaj Deshpande named his venture Sycamore Networks after the tree.

Q4. What started as ‘Course 15’ in 1914 and has given birth to many influential ideas in management and finance including the Black–Scholes model, Theory X and Theory Y, the Solow–Swan model, the random walk hypothesis, the binomial options pricing model, and the field of system dynamics? 

Ans. MIT Sloan School of Management, which began as the engineering administration curriculum (“Course 15”) in the MIT Department of Economics and Statistics.

Q5. The ____________  Award for distinguished contribution to the art of film was established by the ___________ Museum in 1955 as the first film award given by an American archive and museum to honor artistic work of enduring value. Fill up the blank with the name of a great entrepreneur and philanthropist.

Eastman

Ans. George Eastman

Q6. Which American industrialist shares his name with one of the founding fathers of US and was the first in Akron to own a telephone, which was a gift from Alexander Graham Bell in 1877?

Ans. Benjamin Franklin Goodrich, founder of B.F. Goodrich Company (tires) now owned by Michelin.

Q7. This city in US was once the home to four of the world’s largest beer breweries (Schlitz, Blatz, Pabst, and Miller), and was the number one beer producing city in the world for many years. Which city whose baseball (MLB) team is appropriately named Brewers?

Ans. Milwaukee

Q8. Which airline famous for its Blue Meatball logo did the conman and imposter Frank Abagnale Jr. call the “Ritz-Carlton of airlines”?

Ans. Pan-Am

Q9. The title of what book written by investigative journalists Bryan Burrough and John Helyar comes from a statement by Ted Forstmann, in which he calls Henry Kravis’ money “phoney junk bond crap” and declares him and his brother as “real people with real money,” also stating that to stop raiders like Kravis: “We need to push the ________ ___ ____ __ ____ ___.”

Ans. Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco. The statement made was “We need to push the barbarians back from the city gates.”

Q10. In November 2009, this towering sports legend announced that he was suffering from a form of leukemia, Philadelphia chromosome-positive chronic myeloid leukemia, a cancer of the blood and bone marrow. Who is this US cultural ambassador who was a spokesman for Novartis, the company that produced his cancer medication, Gleevec? 

Ans. Kareem Abdul-Jabbar, one of the greatest basketball players of all time, who played for the Milwaukee Bucks and the Los Angeles Lakers.

  • Compiled by Guest Quiz Master G.Sreekanth – G.Sreekanth is a National level Business Quiz Champion. He works and lives in Singapore

Weekly Business Quiz # 393

India

Q 1. Among the NSE listed cos which 2 cos are consistently No 1 and No 2 in terms of Corporate Social responsibility (CSR)  spending ?

Ans. Reliance Industries and ONGC

Q 2. On Dhanteras day, which commodity excahnge has launched options in commodities incl gold, for the first time in India ?

Ans. MCX

Q 3. Name this South based group now in its 4th gen made up of 60 cos and sales $7 billion in which  as a rule children do not work with their fathers but their uncles

Ans. TVS Group

Q 4. Virat Kohli is the brand ambassador of Manyavar. Who is the brand ambassador of Mohey ?

Manyavar-Virat-Anushka

Ans. Anushka Sharma

Q 5. How are online retailers using the festive sales of Amazon and other E-commerce companies in India opportunistically ?

Ans. Offline retailers are using 4-5 accounts to buy mobiles and other itmes cheaper online and selling it at a higher price offline

Q 6. Which railway station has been certified as India’s first ‘Green railway station’ ?

Ans. Secunderabad

Q 7. Between which 2 cities/towns has Indian Railways started a weekly goods train called ‘Cotton Express’ ?

Ans. Howrah and Tirupur

Q 8. Bharti Airtel has acquired Tata’s consumer mobile businesses on a debt-free cash-free basis. What does it mean ?

Ans. Bharti does not take the existing debt and does not pay any cash to Tatas. It gets the entire business virtually free

Global

Q 9. What is this design trend called where logos are modified so that they consume less ink ?

Ecobranding

Ans. Eco-branding

Q 10 . Name this India-born family group in South Africa in media, mining and other business in the eye of a storm because of corruption scandal involving president Jacob Zuma 

Ans. Guptas

Q 11. Supply Chain Finance is one of  the fast growing areas of financing. What is supply-chain finance ?

Ans. Supply chain finance, also known as supplierfinance or reverse factoring, is a set of solutions that optimizes cash flow by allowing businesses to lengthen their payment terms to their suppliers while providing the option for their large and SME suppliers to get paid early.

Q 12. Which country is No 1 in mobile data per mobile broadband subscription in 2016 ( GB per month )

A South Korea   B Sweden  C Austria  D Finland

Ans. D.Finland

Q 13 . As Bayer gets ready to acquire Monsanto which co will acquire the existing seeds and herbicides business of Bayer ?

Ans. BASF

Q 14. Why is Jullian Assange thanking the entire banking and card companies like Visa, Mastercard to erect a wall against Wikileaks since 2010 ?

Ans. Because of these restrictions, Wikileaks invested in Bitcoin and earned exceptional returns

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Wishing all the readers and their families a Very Happy Diwali 

Weekly Business Quiz # 392

India

Q 1. Why is the company Temple Enterprises currently in the news ?

Ans. Jay Shah, son of BJP President Amit Shah owns this co and this co has shown exceptional growth as per a The Wire article leading to outrage.

Q 2. Why are offline retailers like D-Mart and Big Bazaar angry with cola companies ?

Ans. Cola companies are offering Amazon coupons as a promotion

Q 3. What is the new upper limit for investment in Sovereign Gold Bonds issued by GoI? The earlier upper limit was 500g per year for individuals

Ans. 4 kg

Q4. Who will take over from D.Shivakumar as the PepsiCo India Chief ? D.Shivakumar is joining Aditya Birla Group as Head of strategy

Ans. Ahmed El Sheikh

Q5. Who has the Govt of India appointed as the new Chairman of SBI for a period of 3 years ?

Rajnish Kumar

Ans. Rajnish Kumar

Global

Q 6. What is a “Blackberry thumb” ?

Ans. Sore thumb caused by the frequent use of the thumbs to press buttons on PDAs, smartphones, or other mobile devices.

Q7. Which brand had to apologise and remove its advt where a black woman turned into a white woman after using the product ?

dove1

Ans. Dove Body lotion

Q8. In which film did the Nobel winner Richard Thaler made a cameo appearance as himself ?

Ans. The Big Short

Q9. For which area of Economics has Richard Thaler been awarded Nobel prize this year ?

Ans. Behavioral Economics

Q 10. In the context of the recent Las Vegas shooting a term ‘ bump stock’ is being used often in news. What is it ?

Ans. Bump stock is a device that converts guns to function like fully automatic ones.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 391

India

Q 1. Rocket post a news subscriptions service that charges Rs 100 per annum, operates from Pilibhit in UP. What medium does it use to distribute ?

Ans. Whatsapp

Q 2. After 42 years, where did the first crude oil cargo from US land in India ?

Ans. Paradeep, Odisha

Q3. Which popular radio service was started on October 3, 60 years ago in India ?

Ans. Vividh Bharati

Q 4. Which auto company has got the Govt of India order to supply 10,000 electric vehicles ?

Ans. Tata Motors

Global

Q5. Procter and Gamble has made majority of their ads to be suitable for blind people. How are they doing it ?

Ans. An audio narrative placed on top of the content to describe what is being shown.

Q6. For whom do Samsung employees use the codename “LO” and what does it stand for ?

Ans. Apple, Lovely Opponent ( LO)

Q7. Who supplies OLED display and flash memory chips to Apple for iPhone X?

Ans. Samsung

Q8. Which British airline started as a tour operator in 1928 taking tourists in a gondola across Lake Lugano iby Antonio Mantegazza ?

Ans. Monarch Airlines

Q9 . Which VC of Indian origin bailed out Hugh Hefner by investing in Playboy Enterprises ?

Hugh hefner

Ans. Suhail Rizvi

Q 10. International Coffee Day was on October 1. Which popular coffee is named after an erstwhile  coffee trading hub in Yemen ?

Ans. Mocha

Q 11 . Which well known business newspaper has decided to discontinue its European and Asian print editions ?

Ans. The Wall Street Journal

Q 12. Which two leading cos have decided to merge their rail divisions to create a European giant ?

Ans. Alstom and Siemens

compiled by G.Mohan @go_mohan