Month: May 2012

Weekly Business Quiz # 133

Q1. What is unique about The Divorce Hotel ?

Ans. They have packages for couples to have divorce during weekend with legal and other services

Q2. Which American multiplex chain of 5000 screens was acquired by the Chinese group Dalian Wanda for over 2.5 billion $ ?

Ans. AMC

Q3. Name the business group of Aike Batista, the richest man in Brazil and 7th richest worldwide.

Ans. EBX Group

Q4. Name this IIT Madras alumnus who is often called the Canadian Buffett for his value investing skills.

Ans. V.Prem Watsa of Fairfax

Q5. What was the earlier name of SML Isuzu Limited ?

Ans.  Swaraj Mazda Limited

Q6. Why did Zuckerberg marry 1 day after the Facebook IPO?

Ans. Bec California divorce laws says any wealth acquired before marriage cannot b shared

Q7. What is Grexit in the context of the Euro crisis?

Ans. Exit of Greece from Euro

Q8. Who has acquired the online marketplace co Ariba yesterday for 4.5 Bn $ ?

Ans. SAP

Q9. What item belonging to Late Ronald Reagan is being auctioned online ?

Ans. A vial of his blood

Q10. Which Mumbai based group is positioning apartments based on the cars they own , Dadar for BMW and Worli for RR owners ?

Ans. Wadia Group

Q11. Name the Facebook CFO who is being blamed for the IPO fumble

Ans. David Ebersman

Q12. Which brand of mixie an affiliate of Philips got badly affected bcoz of Jayalalithaa’s freebie schemes in TN ?

Ans. Preethi

Q13. McDowells becomes the 2nd brand to reach 2 Billion $ in retail sales in India. Which was the first ?

Ans. Amul

Q14. Who has acquired controlling stake in Thomas Cook’s India operations ?

Ans. Fairfax belonging to Indian American Prem Watsa

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 132

Q1. In which Stock Exchange will Formula One will soon be listed ?

Ans. Singapore

Q2. Which Tech major has launched a new social platform called so.cl ?

Ans. Microsoft

Q3. Name the apex agency in India that gives products Halal certification.

Ans.  Halal India

Q4. As per Jeff Bezos ” __________ of the 100 top titles in Kindle today are self published”? Fill in the blank

Ans. 16

Q5. As per AAI, India has how many airports and airstrips incl many of the WW -II era ?

Ans.  456

Q6. Why is Priscilla Chan in the news ?

Ans. She married FB founder Mark Zuckerberg recently

Q7. Zuckerberg delayed taking FB public until he had no choice. What was the regulatory compulsion ?

Ans.  Publishing quarterly results for over 500 private investors

Q8. Which. Law states that “for any group of size n, the number of Subgroups that can be assembled is 2 ^ n.?

Ans.  Reed’s law

Q9. Connect the following Between, Path, Familyleaf, Storytree …

Ans. New online social networks which promote private interactions

Q10. Connect the Mumbai non-profit Millennium Mams with Warren Buffett.

Ans. 16 ladies from this NGO went to Omaha to listen to Buffett’s AGM speech of Berkshire Hathaway

Q11. Which Hollywood celebrity has taken Punjab actor Varinder Singh Ghumman as the brand ambassador for his products ?

Ans. Arnold Schwarzenegger

Q12. Which group has acquired a 27 % stake in Living Media , the co that publishes India Today ?

Ans.  Aditya Birla group

Q13. Starbucks invites its rivals to Coffee cup Summit at MIT. What do they discuss in that summit ?

Ans. Disposal of paper cups

Q14. Which co as a part of its sustainability initiatives has devised a calculator for calculating the carbon footprint of every package ?

Ans. UPS

Q15. As per the new TRAI guidelines, max how many minutes of advertising time is allowed per hour of TV broadcast ?

Ans.  12 mins per hour

Q16. Which Indian group has acquired the US based health information co Decision Resources for Us $ 635 mn ?

Ans.  Piramal

Q17. As per the Economist, which is the busiest airline route in the world for the year 2011 ?

Ans. Between Seoul and Jeju in South Korea

Q18. Which co had a nuclear reactor in their office building in New York for 30 years ?

Ans. Kodak

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 131

Q1. On what issue the Yahoo CEO Scott Thompson had to quit ?

Ans.  Inaccurate information given in CV

Q2. Which brand took advertising into outer space in the year 2001 when a Russian rocket had its big logo painted on it ?

Ans.  Pizza hut

Q3. Name the hair dresser who pioneered the ‘ Bob cut’

Ans.  Vidal Sassoon

Q4. What is the meaning of the term seigniorage in public finance ?

Ans.  The difference between the value of money and the cost to produce it

Q5. Which type of biscuits are very popular from Kayani bakery of Pune ?

Ans.  Shrewsbury biscuits

Q6. What unique feedback does the hybrid car Honda Insight provides to Its drivers ?

Ans.  Mileage based on the way they’re driving

Q7. What is the real name of the JP Morgan trader labelled London whale who has caused a 2 bn $ trading loss ?

Ans.  Bruno Iskil

Q8. After it’s split with TATA Motors where has Fiat started it’s first independent dealership ?

Ans.  Hyderabad

Q9. Which MNC seed co is in the eye of the storm between Hindu and TOI started by a P Sainath article ?

Ans. Monsanto

Q10. Who are the Partners of Dunkin Donuts in India ?

Ans.  Jubilant Foodworks

Q11. How many failures did Rovio have before they hit pay dirt with Angry Birds ?

Ans.  51 failures

Q12. What or who is a “brogrammer” in silicon valley speak ?

Ans.  A programmer who breaks the usual expectations of quiet nerdiness and calls everyone else a ‘bro’. Made famous in the movie The Social Network.

-Compiled by G.Mohan @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 130

Q 1. Which brand of condoms has signed up Sunny Leone for endorsing their product ?

Ans.  Manforce condoms

Q2. Which airline’s name will appear in the names of two London underground stations, Greenwich peninsula and Royal Docks ?

Ans.  Emirates

Q3.Why has the Google’s latest upgrade called Penguin created a stir in India ?

Ans. It may trigger unemployment among SEO outsourcing firms

Q4. In Management lingo,what is Prozac leadership ?

Ans. Excessive reliance on positive thinking

Q5. Which CEO of Indian origin leads Slideshare , the co which has got acquired by LinkedIn for a whopping 119 Mn $ ?

Ans.Rashmi Sinha

Q6. For what product/ brand has AShton Kutcher appeared in an ad as an Indian named Raj creating an outcry ?

Ans. Popchips

Q7. What is the price range for IPO indicated by Facebook ?

Ans. 28 $ – 35 $

Q8. Formula for which beverage was developed by Richard Ritchie in 1931 ?

Ans. Pepsi Cola

Q9. Which web co in the news serves ppts from beautiful servers named after Aishwarya Rai, Dia Mirza, Bipasha etc ?

Ans. Slideshare

Q10. Which two ivy league universities have come together to launch a online learning platform called edX ?

Ans. Harvard and MIT

Q11. 28 years ago (May 3rd) with $1000, instead of studying for finals during my freshman year at the Univ. of Texas, I started ____ ? Fill in the blank.

Ans. Dell

Q12. In which e-book reader has Microsoft taken a 17% stake , hotting up the competition for Apple and Amazon ?

Ans. Nook of Barnes and Noble

Q13. What govt measure will make it diffcult for Benson and Hedges or Marlboro to be available in local shops in India ?

Ans. Ban on import of cigarettes.

Q14. Which brand of fans has an unusual celebrity Rajesh Khanna endorsing it ?

Ans. Havells

Q15. As per a recent survey which is the best seat in an aircraft ?

Ans. 6A is the best and 32E is the worst

Q16. Which group will take a controlling stake in Pantaloon retail from the Future Group ?

Ans.  Aditya Birla Nuvo

Q17. Which will be the first airline to operate a refinery to bring down its fuel costs ?

Ans.  Delta airlines

Q18. Which beverage will have a new tag line ” Live for Now ” ?

Ans.  Pepsi

Q 19. How do we better know the Shinkansen trains ?

Ans.  Bullet trains

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 129

Q1. Which beverage will have a new tag line ” Live for Now ” ?

Ans. Pepsi

Q2. How do we better know the Shinkansen trains ?

Ans. Bullet trains

Q3. Who is slated to take over as the Chairman of NASSCOM from Rajendra Pawar of NIIT ?

Ans. N Chandrasekharan of TCS

Q4. Which 4200 cr company was started by school dropouts Soundarrajan and Sunderrajan in Udumalpet near Coimbatore ?

Suguna Poultry

Q5. Which global co was started by Danish carpenter Ole Kirk Kristiansen in 1932 to augment his income by making wooden toys ?
 
Ans. Lego
 
Q6. Which designer brand was started by Domenico and Stefano who met in 1980 when they were assts at a fashion house in Milan ?
 
Ans. Dolce & Gabbana
 
Q7. Which businessman of Indian origin is Britain’s richest man ?
 
Ans. L N Mittal
 
Q8. Where has the new Guru gobind Singh refinery come up in Punjab ?
 
Ans. Bhatinda
 
Q9. Micromax has launched an Android smartphone which even has a SIRI like Assistant called AISHA . Expand AISHA
 
Ans. Artificial Intelligence Speech Handset Assistant
 
Q10. Steve Coll’s latest book Private Empire is an account of which American co ?
 
Ans. Exxon Mobil
 
Q11. Which Indian airport is slated to become the most expensive airport in the world as per IATA ?
 
Ans. IGIA Delhi
 
Q12. ISRO launched a spy sattellite RISAT-1 successfully ? Expand RISAT
 
Ans. Radar Imaging Satellite
 
Q13. How did the infamous “watergate ” scandal get its name ?
 
Ans. Name of a hotel in Washington DC
 
Q14. Which social networking site has been described by blogger Kevin Gil Martin as “lazy mob justice” ?
 
Ans. Twitter
 
Q 15. Which cult scooter brand has been relaunched as a gearless one at the premier end in India ?
 
Ans. Vespa
 
After the recent results which co has become the worlds biggest cellphone maker ?
 
Ans. Samsung
 
Q 16. In the context of telecom spectrum regulations, what is “refarming” ?
 
Ans. Reassigning govt.reg. spectrum for services with higher value.
 
Q 17.Google has launched a new service for storing 5GB data on the cloud a la Dropbox , what is it called ?
 
Ans. Google Drive
 
Q 18. Which co was set up by Jack Dorsey and Jim McKelvey when Mckelvey could not accept credit card payments for his hand-blown glass ?
 
Ans. Square
 
Q19. Which consumer goods co that is a sponsor to the London Olympics created a viral ad saying Thank you Moms ?
 
Ans. P & G
 
Q20. Which Indian famous jewellery chain has opened its ipo today ie akshaya tritiya day ?
 
Ans. Tribhovandas Bhimji Zaveri
 
Q21. The Google Doodle  featured a zip…why ?
 
Ans. The birthday of Gideon Lundbeck who invented zip
 
– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan