Month: November 2017

Weekly Business Quiz # 399

India

Q 1. In what product category has Timex launched Timex Blink in India recently ? 

blink

Ans. Wearable Fitness tracker

Q2. Identify the advertiser. The tagline that goes with the “TV commercial is “Jhatka mana hai”. 

Ans. Bajaj Platina

Q3. He is the highest paid director in India under the age of 40. He was paid over Rs 10 crores last year. Name him and his company

Venu

Ans. Sudarshan Venu, TVS Motors

Q4. What connects Parry’s confectionery with Havmor icecreams ?

Ans. Lotte Confectionery has acquired both these companies

Q5. SBI has launched an app called YONO. What does YONO stand for ?

Ans. You Only Need One ( YONO)

Q6. Identify this media person who was the Group CEO of NDTV and had a baritone voice that used to say ” This is NDTV and you are watching NDTV 24/7.” he passed away recently. RIP

rao

Ans. KVL Narayan Rao

Q7. Which staffing co has acquired a controlling stake in the Tata Group BPO co Tata Business Support Services ?

Ans. Quess Corp

Q8. Which Indian airport recently made a world record of 969 flights in a 24 hour period from a single runway, i.e one flight every 89 seconds ?

Ans. Mumbai’s CSIA

Q9. Under which brand name is Marico launching soups segment this winter ?

Ans. Saffola

Q 10. What is the different technology used by RAW Pressery, a start-up,  that has entered the premium end of fruit juices market ?

Ans. Cold-press technology

Q 11. What start-up has Senior IAS officer Pravesh Sharma started 4 years before his retirement ?

Ans. Sabziwala.com

Q 12. Nandan and Rohini Nilekani are the latest to sign the Giving Pledge, started by Bill Gates where billionaires Pledge 50 % or more of their wealth to philanthropy. Who are the other Indians who have signed this pledge ? 

Ans. Azim Premji, PNC Menon, Kiran Mazumdar Shaw

 

Global

Q 13. After Amazon acquired Whole Foods, Alibaba has made a similar move in China by acquiring a stake in an offline retailer . Name it

Ans. Sun Art

Q 14. Identify this Indian American

Pai

Ans. Ajit Pai

Q 15. In keeping with the growing trend of male grooming among the selfie generation, which brand has used the first male model , Gary Thompson, for a mass market colour cosmetics campaign ?

Loreal

Ans. L”oreal

Q 16. Jazeera Airways is a new international airline with flights to India. To which country it belongs to ?

Ans. Kuwait

Q 17. After 25 years , a new auto plant has been set up in to Motown of Detroit , USA. Which co has set up this plant ?

Ans. Mahindra and Mahindra

Q 18. Which Munich Germany HQed company would become the world’s largest industrial gases co with the acquisition of Praxair ?

Ans. Linde

Q 19. What is this device and what is it’s function ?

Sub phone

 

Ans. Substitute phone , which will help satisfy the urge to swipe and scroll

Q 20. Why are airlines in US doing away with LCD screens based in-flight entertainment system in their planes ?

Ans. Passengers come with their own screens, so airlines do not want to provide screens, instead stream movies and TV shows via wi-fi to the devices

Q21. In which online store where you would find products like Nike Toilet paper, Reebok dishwashing liquid , Adidas tooth brush ?

Ans. Hypermarkt

-Compiled by G.Mohan Indiabusinessquiz@go_mohan

Guest Business Quiz # 10

During the anniversary month, we bring yet another set of questions put by a Guest Quiz Master- Aniruddha Dutta.

Q1. If older sisters Pam and Molly and brother Kenny lost out, who ‘won the honor’ because of an easy to remember name and being redheaded and having freckles and buckteeth? What are we describing?

Ans: Melinda Thomas (Wendy). Wendy’s being named after Melinda

2. He was the chairman of his country’s national airline and then went on to launch the most successful private airline Airblue. Who is this, who currently holds an important position in his country?

Ans: Shahid Khaqan Abbasi (Pakistan Prime Minister)

3. The Baker Street robbery was a real life burglary of the safe deposit boxes at the Baker Street, London branch of Lloyds Bank,on the night of 11 September 1971. What cheeky message did the robbers leave on the wall?

Ans: “Let’s see how Sherlock Holmes solves this one”

4. One of the hardest hit after the demonetization move are the WLA operators. As of October 2016, there were 14,427 WLAs. Of the eight players in this market, TCPSL and BTIPL accounted for 90 per cent of the total WLAs. Many of them shut down as a result of the shortage of cash. Catering mainly to semi-urban and rural areas, what were these WLAs?

Ans: White Label ATMs

5. In the late 1920s, the brand was sold as a route to thinness for women. One typical ad said – ‘Reach for a ___________ instead of a sweet.’ Sales increased by more than 300% during the first year of the ad campaign making the brand a leading one nationwide in US. Which brand?

Ans: Lucky Strike

6. ‘Trump’ was a glossy magazine of satire and humor, mostly in the forms of comics features and short stories. It was edited by Harvey Kurtzman and published by X, with only two issues produced in 1957. Sales were reportedly good for ‘Trump’, especially for a new title with a 50-cent cover price, then considered high. Id X.

Ans: Hugh Hefner

7. The ‘hot-hand fallacy’ is a belief that a person who experiences success with a random event has a greater probability of further success in additional attempts. Who did Selena Gomez take help from to explain this phenomenon while talking about synthetic CDOs (Collateralized Debt Obligations) in a movie?

Ans: Richard Thaler in the movie “The Big Short”

8. Where were over a million people in India witness to advertisements from world’s biggest private property developer and owner of worlds largest cinema chain operator. Identify this entity as well

Ans: In football stadiums hosting the U-17 FIFA World Cup. Entity: The Wanda group

9. As per his own admission, some people close to him proposed his name for the BCCI President’s post in 1982. But he decided against it as he had never played cricket and did not know much about the sport. He mentioned – “Though I read some literature on cricket and have watched games, I have never held a cricket bat.” He then proposed the name of his friend NKP Salve and the suggestion was accepted. Who?

Ans: Pranab Mukherjee

10. “Our accountant came up and said ‘We got this amount of money. Do you want to give it to the government or do something with it?’ So we decided to play businessmen for a bit because we’ve got to run our own affairs now. So we’ve got this thing called ‘Apple’ which is going to be records, films, and electronics – which all tie up”. Whose words?

Ans: John Lennon of Beatles

  • Compiled by Guest Quiz Master – Aniruddha Dutta. Aniruddha Dutta has been a three time National Champion of the Tata Crucible Corporate Quiz and was a Runner-up of the quiz in 2017. He also manages a Quiz Group on Facebook called Questions 2 Chew. He currently lives and works in Mumbai.